Νίκος Δένδιας: Οι προκλήσεις της Τρίπολης που δεν έμειναν αναπάντητες από την Αθήνα

Νίκος Δένδιας: Οι προκλήσεις της Τρίπολης που δεν έμειναν αναπάντητες από την Αθήνα

Ο εκβιασμός της υπηρεσιακής κυβέρνησης στον Δένδια για αναγνώριση των παράνομων μνημονίων

dendias_beggazi_xr
Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της υπηρεσιακής και φιλότουρκης κυβέρνησης της Λιβύης, να παγιδεύσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, εκβιάζοντας ουσιαστικά αναγνώριση από την Ελλάδα των παράνομων μνημονίων που έχουν υπογράψει Τρίπολη – Άγκυρα, παραβλέποντας το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η επιδείνωση στις σχέσεις Αθήνας – Τρίπολης είναι αποτέλεσμα της πονηρής επιδίωξης της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης Νάιλα Μανγκούς, να πετύχει τετ α τετ τον Έλληνα ομόλογό της με στόχο την έμμεση αναγνώριση της κυβέρνησης Ντμπάιμπα, που η θητεία της έχει λήξει και πρόσφατα προχώρησε σε υπογραφή συμφωνιών με την Τουρκία για την πιθανή αξιοποίηση υδρογονανθράκων, αν και δεν έχει τη νομιμοποίηση να το κάνει αυτό.

Να σημειωθεί πως οι προκλήσεις της κυβέρνησης της Λιβύης, έρχονται μερικές μέρες μετά την επίσημη των σεισμικών ερευνών στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, με τα κοιτάσματα που θα διερευνηθούν ενδεχομένως να φτάνουν και σε περιοχές δυνητικής οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.



Το ιστορικό

Όπως έγινε γνωστό αρχικά δεν περιλαμβανόταν επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη. Το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από αίτημα του προέδρου του προεδρικού συμβουλίου Μοχάμεντ Μένφι, ο Νίκος Δένδιας δέχτηκε να προσγειωθεί το κυβερνητικό αεροσκάφος στην λιβυκή πρωτεύουσα υπό τον όρο να μην υπάρξει συνάντηση του με την Λίβυα ομόλογό του Νάιλα Μανγκούς. Όρος που φαίνεται πως έγινε αποδεκτός από τον πρόεδρο Μένφι.

Κλείσιμο
Ωστόσο μόλις το αεροσκάφος τροχιοδρόμησε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, νωρίς το πρωί της Πέμπτης, έγινε αντιληπτό πως η κυρία Μανγκούς περίμενε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου, πονηρά σκεπτόμενη σε μια προσπάθειά της να εκβιάσει συνάντηση μαζί του. Αυτό παρά τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν. Προφανής στόχος της Μανγκούς ήταν να υπονοηθεί πως η Αθήνα αναγνωρίζει τη διεθνή υπόσταση της υπηρεσιακής κυβέρνησης της Λιβύης, που προχώρησε σε σειρά συμφωνιών με την Τουρκία ως συνέχεια του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου του 2019.

Η άρνησή της να αποχωρήσει από το αεροδρόμιο, ώστε ο Νίκος Δένδιας να μεταβεί με όχημα στο προεδρικό μέγαρο για τη συνάντηση του με τον Μοχάμεντ Μένφι, είχε ως αποτέλεσμα δώσει άμεσα εντολή στο κυβερνητικό αεροσκάφος να απογειωθεί για την Βεγγάζη. Αντιδρώντας στην απόφαση Δένδια οι λιβυκές Αρχές δεν έδωσαν την προβλεπόμενη άδεια πτήσης, με αποτέλεσμα το κυβερνητικό αεροσκάφος να παραμείνει για ώρα καθηλωμένο στον αεροδιάδρομο της λιβυκής πρωτεύουσας και τελικά να πετάξει για Βεγγάζη μέσω του FIR Μάλτας.
Στις 10:00 το πρωί, και αφού είχε γίνει γνωστό το περιστατικό που οδήγησε σε διπλωματική κρίση με την Τρίπολη, το κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε κανονικά στην Βεγγάζη όπου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε τις επαφές του με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα.



Απόλυτα φιλότουρκη η προσωρινή κυβέρνηση

Η υπηρεσιακή Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης, με θητεία που έχει λήξει, ταυτίζεται πλέον απόλυτα με την Τουρκία και τις επιδιώξεις της στην περιοχή, ως συνέχεια της υπογραφής το 2019 του παράνομου τουρκο-λιβυκού συμφώνου. Δεν είναι τυχαίο πως η πρώτη αντίδραση της Τρίπολης στην απόφαση Δένδια, ήρθε μέσω του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, ενώ στη συνέχεια το σύνολο των ΜΜΕ στην Τουρκία παρουσίασαν το θέμα σύμφωνα με την οπτική της Λιβύη, κάνοντας λόγο για «διπλωματικό σκάνδαλο».

Με δηλώσεις του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως η Αθήνα επιδιώκει συνομιλίες με την Τρίπολη, αλλά με κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές και όχι με την σημερινή υπηρεσιακή, που η θητεία της έχει λήξει, τονίζοντας πως θα πρέπει να εργαστεί ώστε «να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές». Με την ελληνική θέση, πως η παρούσα λιβυκή κυβέρνηση πρέπει άμεσα να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, έχει λήξει η θητεία της και δεν έχει τη νομιμοποίηση να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες που δεσμεύουν το μέλλον της χώρας, τάσσεται απόλυτα και η Αίγυπτος ενώ πρόσφατα ΟΗΕ και ΗΠΑ τοποθετήθηκαν ξεκάθαρα για το θέμα.



Ζητάει και τα ρέστα

Επιχειρώντας να αιτιολογήσει τη ματαίωση της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στην Τρίπολη, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας πως η Νάιλα Μανγκούς περίμενε να τον υποδεχθεί στο αεροδρόμιο σύμφωνα με τη «διπλωματική πρακτική». Στην ανακοίνωση επίσης το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών προχωρά σε προκλητική προειδοποίηση, ότι «θα λάβει τα κατάλληλα διπλωματικά μέτρα προστατεύοντας το κύρος και την κυριαρχία της Λιβύης», ενώ κατηγόρησε τον Νίκο Δένδια για «εξωφρενικές πολιτικές και θέσεις» τις προηγούμενες ημέρες προς τα συμφέροντα του λιβυκού κράτους. Παράλληλα έγινε γνωστό πως η Λιβύη ανακάλεσε τον επιτετραμμένο της στην Αθήνα.

Ταύτιση Χαφτάρ και Ίσα με ελληνικές θέσεις

Οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια στην Βεγγάζη με Χαφτάρ και Ίσα χαρακτηρίστηκαν εποικοδομητικές, μια και υπήρξε απόλυτη ταύτιση απόψεων με τις ελληνικές θέσεις κυρίως για το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο, αλλά την παρουσία και τον ρόλο της Τουρκίας στην Λιβύη.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στη χώρα, ενώ καταδίκασε ξεκάθαρα το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο. Ο ίδιος τόνισε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές πως εάν μέχρι τον Ιανουάριο δεν πραγματοποιηθούν εκλογές θα πρέπει να ληφθούν άλλες δράσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα. Ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντησή, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την καταδίκη του τουρκο-λιβυκού μνημονίου και από τον επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων που εδρεύει στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο κ.Δένδιας είχε συναντήσεις επίσης, με βουλευτές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε την ευκαιρία να τους εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις, παρουσία εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών που τους έδωσαν λεπτομέρειες γύρω από το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.


Ειδήσεις σήμερα:

Σιωπηλή επιδημία στο ΕΣΥ: Tουλάχιστον 223.000 περιστατικά ενδονοσοκομειακής λοίμωξης το 2021

Δήμοι και ένοικοι πολυκατοικιών θα «αποφασίζουν» για οποίον διαθέτει Αirbnb

Η Βόρεια Κορέα εκτοξεύει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο - Έντονη καταδίκη από την Ιαπωνία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης