Λιβύη: Ο πρόεδρος της Βουλής είδε τον Δένδια και καταδίκασε το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Λιβύη: Ο πρόεδρος της Βουλής είδε τον Δένδια και καταδίκασε το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Θα συνομιλήσουμε με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

dendias_2
Εποικοδομητική χαρακτήρισε ο Νίκος Δένδιας τη συζήτηση με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης για τις σχέσεις Αθήνας-Τρίπολης μετά το επεισόδιο με την υπουργό Εξωτερικών Νάιλα Μανγκούς.

Ώρες αφότου ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αποφάσισε άμεση αναχώρηση για Βεγγάζη, λόγω της παρουσίας στο αεροδρόμιο της Τρίπολης της Μάνγκους που υπέγραψε το παράνομο σύμφωνο με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εξέφρασε, μετά τη συνάντηση με τον Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, την ικανοποίησή του για την καταδίκη των τουρκολιβυκών μνημονίων.

«Συναντήθηκα με τον Πρόεδρο της Βουλής Αντιπροσώπων της Λιβύης και εκπρόσωπο της πόλης Al Qubbah, Aguila Saleh Issa. Του εξέφρασα την ελληνική ικανοποίηση για την καταδίκη των τουρκολιβυκών «μνημονίων» (2019, 2022). Εποικοδομητική συζήτηση για κοινοβουλευτικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις» έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών σε tweet μετά τη συνάντηση.


Δένδιας: Η Ελλάδα θα έχει συνομιλίες μόνο με την εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης

Η Ελλάδα θέλει να έχει συνομιλίες με τη Λιβύη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Βεγγάζη, «αλλά με την κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές και θα εκπροσωπεί την πραγματική βούληση του λαού της Λιβύης».

Κλείσιμο
«Με αυτή την κυβέρνηση, η Ελλάδα πράγματι θα αρχίσει συνομιλίες και πιστεύω θα καταλήξουμε και σχετικά γρήγορα, γιατί το θέμα είναι μάλλον καθαρό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Προσέθεσε ακόμη ότι «η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης έχει υποχρέωση να συνεργαστεί απόλυτα, ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε γρήγορες εκλογές».





Όπως ανέφερε ο κ. Δένδιας, η επίσκεψη στη Λιβύη, όπως ήταν προγραμματισμένο ξεκίνησε από την Τρίπολη, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο Μένφι.

«Όμως η υπουργός Εξωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης προσπάθησε να μου επιβάλλει με την παρουσία της στο αεροδρόμιο να συναντηθώ μαζί της, με αποτέλεσμα να διακόψω το ταξίδι μου στην Τρίπολη και να πετάξω στη Βεγγάζη, όπου ακολουθήθηκε το πρόγραμμα», σημείωσε.

Καταρχήν, όπως επισήμανε, έγινε η τελετή παράδοσης των 30.000 εμβολίων, σε συνέχεια επιπλέον 200.000 που έχουμε στείλει στη Λιβύη.

«Στη συνέχεια η συνάντηση με το στρατάρχη Χάφταρ που επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του για το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και για την παρουσία τής Τουρκίας στη Λιβύη».

Ακολούθως είχε συνάντηση με βουλευτές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που είχε την ευκαιρία να τους εξηγήσει τις ελληνικές θέσεις. «Μάλιστα εμπειρογνώμονες του υπουργείου Εξωτερικών τους έδωσαν λεπτομέρειες όσον αφορά το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε.

«Επίσης, είχα την ευκαιρία να είμαι παρών σε μια τελετή στο λιμάνι της Βεγγάζης, όπου η Ελλάδα παρέχει βοήθεια για την επαναλειτουργία τού λιμανιού. Το λιμάνι της Βεγγάζης είναι εξαιρετικά σημαντικό, χρησιμεύει όχι μόνο για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην ίδια τη Βεγγάζη, αλλά και για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στις χώρες του Σαχέλ», επισήμανε και ανέφερε πως η Ελλάδα σε δυο φάσεις έχει παράσχει βοήθεια ώστε να μπορέσει το λιμάνι να ξαναγίνει λειτουργικό.

To παρασκήνιο του εκβιασμού

Στο κενό έπεσε η προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία ως μοναδική αρμοδιότητα έχει την διεξαγωγή εκλογών στη χώρα και όχι η υπογραφή παράνομων κειμένων όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο ή συμφωνιών όπως αυτή με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, να στήσει παγίδα στον Νίκο Δένδια με στόχο ένα φωτογραφικό καρέ του ίδιου με την υπουργό Εξωτερικών, Νάιλα Μανγκούς.

Η προσπάθεια της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης και το «φάουλ πλέι» έγινε αντιληπτή από τον υπουργό Εξωτερικών και γι' αυτό ελήφθη η απόφαση το αεροπλάνο που είχε προσγειωθεί στην Τρίπολη να μην ανοίξει καν την πόρτα του αλλά αντίθετα να απογειωθεί για τη Βεγγάζη. Η πρόκληση, όμως, δεν σταμάτησε εκεί καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης προσπάθησε να κάνει και «καψώνι» στην ελληνική αποστολή εμποδίζοντας το αεροσκάφος με τον Νίκο Δένδια να αναχωρίσει για Βεγγάζη και τελικά αυτό χρειάστηκε να ταξιδέψει μέσω του FIR Μάλτας προκειμένου να φτάσει στην ανατολική Λιβύη.



Η εκτίμηση που υπάρχει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ότι οι λιβυκές αρχές προχώρησαν στην κίνηση αυτή καθώς θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να εκβιάσουν την κατάσταση.

Οι ενέργειες, πάντως, της υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης έχουν προκαλέσει αντιδράσεις και στο εσωτερικό της χώρας με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης - του ενός εκ των δύο εκλεγμένων οργάνων στη χώρα - Μοχάμεντ Μένφι, να εμφανίζεται δυσαρεστημένος.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα ο Μένφι «είχε ζητήσει από την Νάιλα Μανγκούς να μην πάει στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς είχε στείλει δικούς του ανθρώπους να υποδεχθούν τον Νίκο Δένδια και εκείνη δεν το τήρησε».

Το λιβυκό ΥΠΕΞ, πάντως, δεν φάνηκε να πτοείται από τις αντιδράσεις καθώς όχι μόνο εμφανίστηκε να ζητάει τα ρέστα κατηγορώντας τον Έλληνα ΥΠΕΞ για τη στάση του και να αποδοκιμάζει τις ενέργειές του αλλά φέρεται σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu να έχει προχωρήσει και στην ανάκληση του επιτετραμμένου της Λιβύης στην Αθήνα για διαβουλεύσεις.


H Νάιλα Μανγκούς

Η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης είναι αυτή η οποία το 2019 υπέγραψε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που έκτοτε έχει εξελιχθεί σε «εργαλείο» εκ μέρους της Τουρκίας προκειμένου να προβάλει τις αβάσιμες αιτιάσεις της για την ανατολική Μεσόγειο.

Η Νάιλα Μανγκούς ήταν, επίσης, παρούσα στην υπογραφή της Συμφωνίας (Μνημόνιο Κατανόησης) που υπέγραψε τον Οκτώβριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Λιβύη, σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνες στην ΑΟΖ της Λιβύης.

mangush


Η Ελλάδα είχε τότε διαμηνύσει ότι «έχει κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή, τα οποία προτίθεται να υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας» ενώ τη διαφωνία του είχε εκφράσει το λιβυκό κοινοβούλιο κάνοντας λόγο για «παράνομη» συμφωνία.

Ζητάει και τα ρέστα το ΥΠΕΞ της Λιβύης

Εντωμεταξύ θρασεία απάντηση στο επεισόδιο με τον εκβιασμό σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκου Δένδια, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη εξέδωσε το ΥΠΕΞ της χώρας με αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter.

To υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης, την οποία η Αθήνα δεν αναγνωρίζει, κατηγορεί τον Νίκο Δένδια ότι «υιοθετεί προσβλητικές θέσεις απέναντι στα συμφέροντα της χώρας, οι οποίες αντανακλώνται στις ανισοβαρείς δηλώσεις του όσον αφορά την κυριαρχία της Λιβύης και το δικαίωμά της να εκπληρώσει τις προσδοκίες του λαού της».



Παράλληλα το λιβυκό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι έδωσε την άδεια στον Νίκο Δένδια να επισκεφθεί στην Τρίπολη «και τον περίμενε να τον υποδεχθεί όπως προβλέπουν οι κανόνες της διπλωματίας» επιλέγοντας να ξεχάσει ότι, όπως έχει ανακοινώσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, η συμφωνία ήταν να μην υπάρξει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της μεταβατικής κύβερνησης καθώς ήταν αυτή που είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.



Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης ανακοίνωσε, τέλος, ότι «η υπουργός αποδοκιμάζει τη συμπεριφορά αυτή (σ.σ. του Νίκου Δένδια) και θα λάβει μέτρα για να διατηρήσει το κύρος και την κυριαρχία του κράτους της Λιβύης».



Ειδήσεις σήμερα:

8 φορές ισόβια, 50 χρόνια κάθειρξη και 327.000 ευρώ χρηματική ποινή στον «ψευτογιατρό»

Τι είναι το κοτόπουλο... χωρίς κοτόπουλο - Η γεύση και πώς «καλλιεργείται»

Μηταράκης: Έχουμε όρια απέναντι στον Ερντογάν - Είναι αυτονόητο ότι «δεν θα έρθουν βράδυ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης