Καϊλή: Ο Λοβέρδος έχει καθαρές θέσεις, ενώνει και μεγαλώνει την παράταξη

Καϊλή: Ο Λοβέρδος έχει καθαρές θέσεις, ενώνει και μεγαλώνει την παράταξη

Συνέντευξη της ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ στο protothema.gr - «Στον ΣΥΡΙΖΑ φοβούνται γιατί ο Λοβέρδος απειλεί το αφήγημα του Τσίπρα ότι μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός»

kaili-loverdos-1
Τους λόγους που θεωρεί τον Ανδρέα Λοβέρδο ως την καλύτερη επιλογή για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, εξηγεί στο protothema.gr η ευρωβουλευτής του κόμματος Εύα Καϊλή, ενόψει των εκλογών της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου.

Όπως σημειώνει «ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει απήχηση στην ευρύτερη κοινωνία, μεγαλώνει και ενώνει την παράταξη. Έχει καθαρές θέσεις, δεν υπεκφεύγει, δεν υπονομεύει, δεν θα είναι μερικής απασχόλησης». Και προσθέτει με νόημα ότι «όποιος είδε το debate άλλωστε, ελπίζω να διαπίστωσε ότι απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα θέλεις να στέκεται ένας Ανδρέας». Επισημαίνει δε ότι «οι επιθέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα έχουν έναν στόχο, τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτόν φοβούνται γιατί ο Ανδρέας απειλεί το αφήγημα του Τσίπρα ότι μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός».

Η κυρία Καϊλή απορρίπτει την άποψη ότι κύριο κριτήριο για την επιλογή της νέας ηγεσίας είναι η ανανέωση, αντιτείνοντας ότι «πρωτίστως κριτήριο είναι η πολιτική. Το αποδεικνύουν οι εκλογές στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Προσβάλουν τη νοημοσύνη των πολιτών όποιοι θέτουν ως προϋπόθεση την ηλικία, και όχι την ανανέωση ιδεών και πολιτικών δράσεων».

kaili-5


Σημειώνει δε με έμφαση και το πρόβλημα που θα προκύψει εάν εκλεγεί αρχηγός ένας μη βουλευτής, λέγοντας για παράδειγμα ότι εάν αυτός είναι ο κ. Ανδρουλάκης, «η παράταξη θα είναι εκτεθειμένη σε ένα ενδεχόμενο δυαρχίας Kinder έκπληξη». Ήτοι, όπως εξηγεί θα έχουμε «το μυστήριο να ψηφίζει κανείς ανανέωση και επικεφαλής της ΚΟ που θα δίνει μάχες απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα να βγει πιθανώς ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου, μέχρι και ο κύριος Κεγκέρογλου που αποσαφήνισε ότι θα αποφασίσουν οι βουλευτές!».
Κλείσιμο
Η δυναμική ευρωβουλευτής απευθύνει πρόσκληση στους πολίτες να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες μαζικά, βάζοντας και το δίλλημα που θα απαντήσει η μεγάλη συμμετοχή: «θέλουμε ένα μικρό κόμμα ελεγχόμενο, ένα κόμμα μηχανισμών, που αναλώνεται στη νομή οφίκιων και μικροεξουσίας; Ή μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη; Σε όλες τις μετρήσεις το 45% δυνητικά είναι ο κόσμος της παράταξης. Σε αυτόν απευθυνόμαστε για να σπάσουν οι μηχανισμοί και να χαλάσουμε τα σχέδια σε εκείνους που βολεύονται σε μια μικρή παράταξη, για να φαίνονται μεγάλοι».

Ολόκληρη η συνέντευξη της κυρίας Εύας Καϊλή:

Κυρία Καϊλή, τι διακυβεύεται στις εκλογές του Κινήματος την Κυριακή; Πόσο αφορά αυτή η διαδικασία την ευρύτερη κοινωνία;

Οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής αναδεικνύεται σε κορυφαία δημοκρατική και αναζωογονητική διαδικασία, που μπορεί να σηματοδοτήσει την αναδιαμόρφωση του πολιτικού χάρτη της χώρας, αποκαθιστώντας τις στρεβλώσεις και ανωμαλίες που μας κληροδότησε η περίοδος των μνημονίων. Το καταστροφικό κύμα λαϊκισμού και τα αριστερίστικα πειράματα συγκρούστηκαν με την πραγματικότητα, κατέρρευσαν και απογοήτευσαν. Με τις προτάσεις, τις ιδέες, τις σύγχρονες, μεταρρυθμιστικές και πατριωτικές πολιτικές, φαίνεται πως επιστρέφει το προοδευτικό κέντρο και η σοσιαλδημοκρατία σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ την ίδια στιγμή η ελληνική κοινωνία δηλώνει την ετοιμότητά της να κάνει το ίδιο άλμα στο μέλλον.
Στρεφόμαστε στα πλειοψηφικά ρεύματα της κοινωνίας και τους μη προνομιούχους, ακούμε και νοιαζόμαστε τις γυναίκες, τους νέους, τους εργαζόμενους, που το ΠΑΣΟΚ πάντα τους έδινε ευκαιρίες και προοπτική. Και θέλουμε να διαμορφώσουμε ξανά μία νέα σχέση, μία νέα πορεία, με νέα δυναμική και έμπειρη ηγετική ομάδα. Έχει δε σημασία να έρθουν όλοι στις 5 Δεκεμβρίου, διότι μόνο έτσι θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο.

Για τη συμμετοχή του κόσμου πάντως υπήρξαν διαφορετικές απόψεις. Δεν προσκάλεσαν όλοι οι υποψήφιοι με τον ίδιο τρόπο τους πολίτες να ψηφίσουν.

Έχετε δίκιο. Υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για το άνοιγμα στην κοινωνία. Ο Ανδρέας Λοβέρδος απηύθυνε προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες, που ενδιαφέρονται, έχουν άποψη και θέλουν ρόλο και συμμετοχή στις εξελίξεις με εθνικά κριτήρια. Δεν είδα να κάνουν όλοι το ίδιο, τουναντίον. Να ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί με την συμμετοχή μας, θέλουμε ένα μικρό κόμμα ελεγχόμενο, ένα κόμμα μηχανισμών, που αναλώνεται στη νομή οφίκιων και μικροεξουσίας; Ή μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη; Σε όλες τις μετρήσεις το 45% δυνητικά είναι ο κόσμος της παράταξης. Σε αυτόν απευθυνόμαστε για να σπάσουν οι μηχανισμοί και να χαλάσουμε τα σχέδια σε εκείνους που βολεύονται σε μια μικρή παράταξη, για να φαίνονται μεγάλοι.

Η σοσιαλδημοκρατία, η κεντροαριστερά έχει χώρο και, κυρίως έχει μέλλον στην Ελλάδα, όπου βλέπουμε έναν ιδιόμορφο διπολισμό την τελευταία δεκαετία;

Ο σημερινός διπολισμός δεν εκφράζει τις κοινωνικές ανάγκες της εποχής, δεν εκπροσωπεί τους πολίτες. Γι’ αυτό και από τις εκλογές του 2009 μέχρι αυτές του 2019 η αποχή αυξήθηκε δραματικά: 1.200.000 πολίτες, που είχαν ψηφίσει ακριβώς πριν ξεκινήσει η κρίση, νιώθουν ότι πλέον δεν τους εκπροσωπεί κανείς. Η χώρα έχει ανάγκη από σοβαρές πολιτικές επιλογές με όραμα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η χώρα δεν έχει ανάγκη ένα συνονθύλευμα από αριστερίστικα γκρουπούσκουλα, σοσιαλίζοντες τυχοδιώκτες και φανταχτερούς δημαγωγούς. Αποζητά εναλλακτικές προόδου και αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις. Για να έρθουν σοβαρές μεταρρυθμίσεις ως προς την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την προοδευτική φορολογία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας ποιότητας σε στρατηγικούς τομείς, για την απόκτηση ψηφιακών δεξιοτήτων ώστε να καλυφθεί η ζήτηση που υπάρχει, για μια νέα βιομηχανική παραγωγή στον ραγδαίο μετασχηματισμό της κοινωνίας και οικονομίας και πολλά ακόμη.

Τα σχεδόν διψήφια δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφει τελευταία ο χώρος σας μπορούν να διατηρηθούν και να αυξηθούν; Ή μετά την αναμέτρηση θα αρχίσουν τα προβλήματα;

Κοιτάξτε. Η κυβέρνηση φθείρεται και ο Σύριζα απελπιστικά δεν μπορεί κι ούτε θα μπορέσει. Μετά από πολύ καιρό ο κόσμος στρέφεται σε μας, ο χώρος μας αποκτά δυναμική και έχει μπροστά του μία μεγάλη πρόκληση. Είναι στο χέρι μας να ανταποκριθούμε με καθαρές θέσεις, συγκροτημένη πολιτική πρόταση και διατηρώντας αμφίδρομη τη σχέση με την κοινωνία. Για να ενισχύσουμε αυτή τη σχέση, η νέα ηγεσία πρέπει να έχει απήχηση στη δυνητική παράταξη και όχι μόνο στη σημερινή εκλογική βάση, να ενώνει και να μεγαλώνει.

Εννοείτε τον Ανδρέα Λοβέρδο, στην υποψηφιότητα του οποίου εκφράσατε από την πρώτη στιγμή την υποστήριξή σας.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μπορεί να εκφράσει αυτή τη φυσιογνωμία που περιέγραψα. Δεν είναι μόνο η συναντίληψη που έχουμε στα μεγάλα εθνικά θέματα και στις προτεραιότητες για το μέλλον της παράταξης. Είναι και η ικανότητα του την οποία καταγράφουν όλες οι δημοσκοπήσεις, να έχει απήχηση στην ευρύτερη κοινωνία, άρα είναι και αυτός που μπορεί να προσελκύσει περισσότερους πολίτες και να μεγαλώσει την παράταξη. Έχει καθαρές θέσεις, δεν υπεκφεύγει, δεν υπονομεύει, δεν θα είναι μερικής απασχόλησης. Όποιος είδε το debate άλλωστε, ελπίζω να διαπίστωσε ότι απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα θέλεις να στέκεται ένας Ανδρέας.

Με την ευκαιρία που το λέτε, είδαμε να γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις κυβερνητικές συνεργασίες του ΚΙΝΑΛ. Ειδικά για τη λεγόμενη προοδευτική συγκυβέρνηση. Τελικά, προς τα πού «βλέπει» το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ;

Η Ελλάδα και ο πατριωτισμός δεν χαρίζονται στην Δεξιά και η πρόοδος δεν χαρίζεται στον Σύριζα. Ούτε δεξιά, ούτε αριστερά κοιτάζουμε. Με χαροποιεί πάντως ότι σταμάτησε αυτή η παραφιλολογία περί «προοδευτικής διακυβέρνησης», μόλις επισημάναμε ότι κάποιοι θέλουν να παραδώσουν την παράταξη στον Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Πολάκη, των εμπνευστών σκευωριών κατά στελεχών του ΠΑΣΟΚ, και όσων πετροβόλησαν την παράταξή μας, μεταξύ αυτών και αποσκιρτήσαντες από αυτήν, ο ΣΥΡΙΖΑ του λαϊκισμού και του στείρου αρνητισμού που ελπιζει σε κρίσεις και αποτυχίες, δεν είναι προοδευτικός. Και όσοι έχουν διαύλους επικοινωνίας ή ελπίζουν σε συγκυβερνήσεις και απειλούν τους… «αντιφρονούντες» ή τάζουν και μοιράζουν θέσεις, εύχομαι να πάρουν την απάντηση τους. Γιατί έχουμε καταλάβει ότι οι επιθέσεις Σύριζα και Τσίπρα έχουν έναν στόχο, τον Ανδρέα Λοβέρδο. Αυτόν φοβούνται γιατί ο Ανδρέας απειλεί το αφήγημα του Τσίπρα ότι μπορεί να ξαναγίνει πρωθυπουργός. Εξ ου και οι επιθέσεις για τις οροθετικές παρότι ο Λοβέρδος σταμάτησε την δημοσιοποίηση των ονομάτων τους, που η εισαγγελία είχε αποφασίσει, ή η σκευωρία Νοβάρτις απέναντι στον άνθρωπο που περιέκοψε την φαρμακευτική δαπάνη κατά 2 δις. Αλλά η αλήθεια μάλλον δεν έχει καμία σημασία για εκείνους που αρνούνται την πραγματικότητα όταν δεν τους βολεύει.

Η ανανέωση είναι κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσει κάποιος την Κυριακή; Και έπαιξε πιστεύετε σημαντικό ρόλο στο ντιμπέιτ η ηλικία των υποψηφίων;

Κριτήριο είναι πρωτίστως η πολιτική. Το αποδεικνύουν οι εκλογές στις ΗΠΑ και όχι μόνο. Προσβάλουν τη νοημοσύνη των πολιτών όποιοι θέτουν ως προϋπόθεση την ηλικία, και όχι την ανανέωση ιδεών και πολιτικών δράσεων. Δεν πάμε να αλλάξουμε πουκάμισο, για να σας θυμίσω τον Μπρεχτ, που προειδοποιούσε ότι το παλιό έρχεται καμιά φορά μασκαρεμένο σε νέο. Ο κόσμος πλέον γνωρίζει ποιος είναι ποιος. Για παράδειγμα, αν εκλεγεί Ανδρουλάκης παρότι επέλεξε να μην δώσει την μάχη των Εθνικών εκλογών το 2019 αποφεύγοντας το κάλεσμα της Φώφης Γεννήματα, αφήνει την παράταξη εκτεθειμένη εκ νέου σε ένα ενδεχόμενο δυαρχίας Kinder έκπληξη… δηλαδή, το μυστήριο να ψηφίζει κανείς ανανέωση και επικεφαλής της ΚΟ που θα δίνει μάχες απέναντι σε Μητσοτάκη και Τσίπρα να βγει πιθανώς ο κύριος Γιώργος Παπανδρέου, μέχρι και ο κύριος Κεγκέρογλου που αποσαφήνισε ότι θα αποφασίσουν οι βουλευτές! Από την άλλη, ο Παύλος Γερουλάνος με την εμπειρία του, κατάφερε επίσης να αθροίσει θετικά με τις καθαρές του τοποθετήσεις στα πιο σύγχρονα ζητήματα που μας απασχολούν. Και αυτόν τον φρέσκο λόγο τον λες ανανέωση ναι. Πάντως εκτιμώ πως η ανανέωση δεν αρκεί σε συνθήκες διαρκούς διαχείρισης κρίσεων εθνικών. Αφήστε που ο Τσίπρας την έκαψε την λέξη.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης πάντως έχει πει ότι κι άλλα σοσιαλιστικά κόμματα στην Ευρώπη (πχ Ισπανία, Πορτογαλία) εξέλεξαν μη βουλευτή αρχηγό…

Επιλεκτικές αναφορές σε παραδείγματα, που δεν έχουν όμως σχέση με τη δική μας περίπτωση. Ούτε ο Σάντσες, ούτε ο Κόστα ήταν ευρωβουλευτές όταν εκλέχτηκαν αρχηγοί. Και δεν απέφυγαν την μάχη των Εθνικών εκλογών. Ενώ ήταν στην χώρα τους, αφοσιωμένοι απόλυτα στο ρόλο τους. Αντιστρόφως, ευρωβουλευτές με διπλό ρόλο, δέχθηκαν έντονη κριτική για τις απουσίες τους. Στην τελική, οφείλουμε να το θέσουμε ως προβληματισμό και ο κόσμος να αποφασίσει 5 Δεκέμβρη.

Από τα θέματα που συζητήθηκαν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες ήταν η στάση του ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τους ποινικούς κώδικες και την αυστηροποίηση των ποινών. Γιατί έγινε αυτή η φασαρία;

Πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση και για ένα θέμα που καίει την ελληνική κοινωνία. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι θα αλλάξει η πολιτική του ΚΙΝΑΛ στον τομέα της ασφάλειας. Ο πολίτης έχει δικαίωμα να νιώσει πιο ασφαλής. Δεν χωρούν αμφίσημα μηνύματα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ή να πατάμε σε δύο βάρκες για να μην στεναχωρήσουμε τους «δικαιωματιστές» του ΣΥΡΙΖΑ ή τους όψιμους αριστεριστές που μεταπήδησαν στον Τσίπρα από το ΠΑΣΟΚ; Θα μπορούσε να έρθει ένα καλύτερο νομοσχέδιο. Αλλά δεν έχουμε ΠΑΣΟΚ. Επί της αρχής όμως, η λέξη ασφάλεια είναι στον πυρήνα της πολιτικής και των σοσιαλδημοκρατών.

Έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία για το Μακεδονικό και το έχετε θέσει και ως κριτήριο για την επιλογή της αυριανής ηγεσίας. Τι περιμένετε σε αυτό το θέμα;

Η Φώφη Γεννηματά άφησε μία σημαντική παρακαταθήκη, όταν απέρριπτε την συμφωνία των Πρεσπών και μάλιστα κόντρα σε υψηλόβαθμα τότε στελέχη. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, ξεκαθαρίζει ότι θα μείνει πιστός στην πατριωτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ. Η θέση Ανδρουλάκη υπέρ της Συμφωνία των Πρεσπών του Σύριζα λέγοντας ότι είναι προοδευτική, ήταν που με οδήγησε στην στήριξη του Ανδρέα Λοβέρδου άλλωστε.

Οι άλλοι τι θα κάνουν; Θα βαφτίσουν πρόοδο το ναι σε όλα; Η ύπουλη συμπεριφορά Παπαδημούλη να ονομάσει τους Μακεδόνες που ήταν απέναντι στις Πρέσπες, ακροδεξιούς, μας υπενθυμίζει με ποιους κάποιοι υπόσχονται συγκυβερνήσεις. Το ΝΑΤΟ τους το χάρισε ο Τσίπρας και ακόμη δεν έχουμε καταλάβει τι κέρδισε η χώρα μας. Αλλά και η Τουρκία στο ΝΑΤΟ είναι. Στην ΕΕ όμως, αν η Βουλγαρία άρει το βέτο στα Σκοπια για την πορεία τους στην ΕΕ, θα βάλει βέτο η Ελλάδα;

Τελικά τι αναμένετε να συμβεί μετά της 12/12 στον χώρο του ΠΑΣΟΚ;

Το κυρίαρχο είναι πως όλοι οι υποψήφιοι έχουν έναν πολιτικό πολιτισμό που έλειψε από την αξιωματική αντιπολίτευση και μας κάνει αισιόδοξους ότι ανεξαρτήτως αποτελέσματος, μπορούμε να μείνουμε ενωμένοι αθροίζοντας τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις στο ίδιο όμως πολιτικό πλαίσιο. Και ελπίζω ότι με ισχυρά ποσοστά εμείς θα παίξουμε και πάλι εθνικό ρόλο στις εθνικές εκλογές.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης για την Amazon στην Ελλάδα: Η χώρα γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

Συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και ειδικά για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό

«Καταπέλτης» το βούλευμα για Λιγνάδη: Παραπέμπεται σε δίκη για 4 βιασμούς ανηλίκων και νεαρών ανδρών
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης