Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης κάθε 25 μέρες ανακοινώνει μέτρα πανηγυρίζοντας ότι λύνει το πρόβλημα

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης κάθε 25 μέρες ανακοινώνει μέτρα πανηγυρίζοντας ότι λύνει το πρόβλημα

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη «δείχνει έλλειμμα κατανόησης, προχειρότητα , εμμονή σε αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές και έναν εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων», αναφέρει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ

tsipras-voyli-vima-arthro
Με κεντρικό θέμα την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και την αύξηση του κόστους ενέργειας γίνεται αυτή την ώρα  η συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή.

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Ομιλία στη Βουλή για την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης από την κυβέρνηση

Ομιλία στην προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με θέμα την κρίση ακρίβειας και την απουσία πολιτικής βούλησης εκ μέρους της κυβέρνησης να προστατεύσει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. #Βουλη #Vouli

Posted by Alexis Tsipras on Monday, November 22, 2021

«Οσοι παρακολούθησαν ομιλία Μητσοτάκη μάλλον αισθάνθηκαν ότι απευθύνετε σε άλλη χώρα και άλλο λαό. Επιεικής η έκφραση. Δεν έχει κατανοήσει τι συμβαίνει στην χώρα και τον ελληνικό λαό. Θα ήθελα να τοποθετηθώ συνολικά στην κατάσταση που βιώνει το μέσο νοικοκυριό και επιχείρηση», ανάφερε ο κ.Τσίπρας.

«Θα μου επιτρέψετε πριν μιλήσω αναλυτικά να κάνω απολογισμό γι αυτό που παρουσιάζει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης. Με την σημερινή του τοποθέτηση εν μέσω σαρωτικού κύματος ακρίβειας δείχνει την αδυναμία να ανταποκριθεί στην υπαρξιακή αγωνία της πλειοψηφίας συμπολιτών. Δείχνει έλλειμμα κατανόησης, προχειρότητα , εμμονή σε αποτυχημένες οικονομικές πολιτικές και έναν εθισμό στην εξυπηρέτηση συμφερόντων»., είπε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι 4πτυχό που σκιαγραφεί την στάση και συμπεριφορά κυβέρνησης. Μας παρουσίασε μια κατάσταση παραδεισένια αλλά δεν έλαβε υπόψη τους κοινωνικούς δείκτες. Δεν κατανοεί ο κ. Μητσοτάκης τι έρχεται. Μας λέει ότι η κρίση θα είναι παροδική ενώ θα είναι δομική».

«Ο κ. Μητσοτάκης κάθε 25 ημέρες ανακοινώνει μέτρα πανηγυρίζοντας ότι λύνει το πρόβλημα αλλα είναι τόσο ανεπαρκή τα μέτρα που κρατάνε 3 ημέρες. Δεν φτάνει η προχειρότητα αλλά έχετε και την κατασκευασμένη προπαγάνδα να σας αποθεώνει ότι λύσατε τα προβλήματα», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μας ακούει σήμερα ο μέσος πολίτης και νομίζει ότι βρίσκεται αλλού. Ιδίως όταν του έρχεται ο λογαριασμός στο ρεύμα και πάει στο σουπερ μάρκετ. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών είναι εξαρτημένοι από τον μισθό τους. Στην 3η βδομάδα του μήνα στερεύει το εισόδημα. Προσπαθήσατε να δημιουργήσετε πλασματική εικόνα με δημιουργική λογιστική».

«Είναι εύκολο να παίρνεις πραγματικά στοιχεία για να δημιουργήσεις πλασματική εικόνα. Με ψέματα και δημιουργική λογιστική ξέρετε να πορεύεστε. Επαναλαμβάνετε δήθεν μέτρα και τρέχετε πίσω από τις εξελίξεις. Το έχουμε μάθει το τροπάριο με τις παγκόσμιες κρίσεις. Παγκόσμια κρίση η πανδημία αλλά εδώ έχουμε τους περισσότερους θανάτους. Παγκόσμια κρίση η κλιματική αλλά εδώ κάηκαν τα περισσότερα στρέμματα δάσους. Παγκόσμια κρίση η ενεργειακή αλλά εδώ εχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις. Για σταθείτε μια στιγμή. Δεν γίνεται να μην υπάρχει ευθύνη στην κυβέρνηση», σήμειώνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι η ιδεοληπτική σας τακτική να αφήνετε αρρύθμιστη και ανέλεγκτη την αγορά. Τι κάνει η ΡΑΕ, η επιτροπή ανταγωνισμού; Και μη μου απαντήσετε ότι είναι ανεξάρτητες αρχές γιατί μια χαρά παρεμβήκατε και αλλάξατε την διοίκηση. Εχετε ευθύνη για τα πεπραγμένα της σημερινής ηγεσίας. Μαθαίνω ότι ο πρόεδρος της επιτροπής Ανταγωνισμού σας ζήτησε να προσαρμόσετε θεσμικό πλαίσιο για έλεγχο καρτέλ στις τηλεπικοινωνίες. Είμαστε πρωταθλητές και στις χρεώσεις τηλεπικοινωνιών. Σας ζήτησε να αναμορφώσετε το θεσμικό πλαίσιο. Μαθαίνω επίσης ότι ζητά να ενισχυθούν αρμοδιότητες επιτροπής για περισσότερους ελέγχους και αρνείστε. Κοιτάξτε εγώ δεν τον ξέρω τον άνθρωπο. Αυτό το κρυφτούλι ευθυνών δεν θα το ανεχθούμε. Αν δεν σας κάνει πείτε το . Διότι είτε δεν θέλει αυτός να κάνει ελέγχους είτε θέλει αλλά το σύστημα Μαξίμου δεν τον αφήνουν το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Τα καρτέλ είναι ανεξέλεγκτα», προσθέτει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αφήσατε τα ολιγοπώλεια στην ενέργεια να οργιάζουν και τώρα επιλέξατε να ετατρέψετε την ΔΕΗ από πρωταγωνιστή σε κομπάρσο. Δίνετε σε ιδιώτες όλα τα εργαλεία άσκησης ενεργειακής πολιτικής. Η ΔΕΗ είχε ρόλο κοινωνικό να κρατά χαμηλά τιθς τιμές και τώρα επι 2 χρόνια κάνει το αντίθετο. Πρωταγωνιστεί σε ανεξέλεγκτο ράλι αυξήσεων. Ήταν βασικό αίτημα των δανειστών η πώληση ΔΕΗ. Οι προκάτοχοί σας προέβλεπαν και κάποιο κέρδος. Ο Σαμαράς ήθελε να πουλήσει το 17%. Εσείς δεν πουλάτε καν. Εκχωρείτε», συνεχίζει.

«Και φυσικά αυτό το ντιλ, να μιλάμε καθαρά, δεν το ρύθμισε καμία αγορά. Ένα fund καθόλου άγνωστό σας ελέγχει τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιδιωτική ασφάλιση και ΔΕΗ σε συνεργασία με άλλα funds . Αυτό το μέλλον έχει φύγει από τον έλεγχο Δημοσίου. Ότι δεν κατάφεραν οι δανειστές στο φως τις ημέρας επειδή δεν το επιτρέψαμε εμείς έρχεστε εσείς και το κάνετε σε μια νύχτα. Δεν το κάνετε σε μια νύχτα, το κάνετε νύχτα. Το σχέδιο αυτό το δουλεύετε καιρό. Αυτή η επιχείρηση η ΔΕΗ δεν αύξησε από το 2015-19 ούτε ένα εύρω. Αυτός ήταν ο κοινωφελής ρόλος της. Το μόνο που ξέρετε να κάνετε είναι ντιλς στο ΣΕΒ στα εξοπλιστικά, για το ασφαλιστικό. Ντιλς στην ενέργεια, ντιλς με τους σχολάρχες και τους κλινικάρχες. Είστε η κυβέρνηση των ντιλς».

«Δεν είναι κακό να κάνει κανείς συμφωνίες. Μόνο που ζημιώνουν το Δημόσιο κι ωφελούν λίγους.Πόσο έχουν κοστίσει στους πολίτες που βλέπουν τους λογαριασμούς ρεύματος να ανεβαίνουν. Εμείς τον Απρίλιο 2019 αποφασίσαμε να δίνουμε για κάθε Μάιο ολόκληρη την 13η σύνταξη και την μισή σύνταξη για τους υπόλοιπους. Εσείς παίρνετε τα 900 εκατ. ευρώ για τα δίνετε σε ιδιώτες της ιδιωτικής ασφάλισης. Όταν εμείς ανακοινώσαμε την 13η σύνταξη ανακοινώσαμε και τις εκπτώσεις στην ενέργεια. Εσείς με το που αναλάβατε αυξήσατε το κόστος ενέργειας και αυξήσατε το περιθώριο κέρδους των ανταγωνιστών της ΔΕΗ. Σε τέτοιο περιβάλλον δεν είναι περίεργο που παρατηρήθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας».

«Εκεί που απεικονίζεται ο συνδυασμός ιδιοτέλειας και προχειρότητας είναι στο επιτελικό μπάχαλο που δημιουργήσατε στο άνοιγμα αγοράς εξισορρόπησης που η έλλειψη σχεδίου κόστισε στους καταναλωτές πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Ολιγοπώλιο, αισχροκέρδεια ξεπούλημα δημόσια περιουσίας. Αυτή είναι η συνταγή σας. Σήμερα μετά από 2 χρόνια που βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο παζάρι για την ΔΕΗ η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες αυξήσεις στο ρεύμα. Δεν φταίει η παγκόσμια κρίση αλλά η επιλογή σας να δώσετε την ΔΕΗ σε ιδιωτικά συμφέροντα», αναφέρει  ο αρχηγός της αξιωματικής  αντιπολίτευσης.

«Επαναλαμβάνω τι κόστος έχει όλο αυτό στον καταναλωτή, στην βιομηχανία και την μεταποίηση; Η μέση τιμή στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας πάνω στην οποία στηρίζετε η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι αυτή που φουσκώνει τους λογαριασμούς. Την Πέμπτη που πέρασε η τιμή χονδρικής έσπασε οποιοδήποτε άλλο ρεκόρ, 276 ευρώ ανα κιλοβατόρα. Αυτό είναι έργο Μητσοτάκη. Επειδή ήρθατε σήμερα εδώ και είπατε για οικονομία που είναι ακμάζουσα που θριαμβευτικά καλπάζει και πως το είπατε: η ακρίβεια πουλάει στα ΜΜΕ. Όχι κ. Μητσοτάκη δεν πουλάει, πονάει».

«Σας αρέσουν τα παραδείγματα. Φούρνος στην Καλλιθέα επιβάρυνση 600 ευρώ. Πείτε το στον φούρνο της Καλλιθέας ότι πάμε καλά. Αυτό σημαίνει ότι ο επιχειρηματίας αυτός θα χάσει την δυνατότητα να προσλάβει εργαζόμενο. Αρτοποιός από το Αίγιο. Με ίδια κατανάλωση 1.800 ευρώ επιπλέον κόστος στον μηνιαίο λογαριασμό. Τους πανηγυρισμούς σας για την οικονομία να πάτε να τους πείτε στους επαγγελαμτίες που έρχεστ3ε εδώ και λέτε τέτοια ψεύδη σαν δεν ντρέπεστε».

«Αγρότης επιβάρυνση 1500 ευρώ άλλος αγρότης 1700 ευρώ επιβάρυνση. Εϊναι λογαριασμοί που ήρθαν στα χέρια μας χωρίς επιβάρυνση ΦΠΑ. Νοικοκυριό με προσαυξήσεις Μητσοτάκη 240 ευρώ. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους; Ότι καλπάζει η οικονομία; Η Ισπανία μας είπατε με θράσος ότι έχει σοσιαλιστική κυβέρνηση σε συνεργασία με την αριστερά και τα έχουν κάνει θάλασσα. Στην Ισπανία αύξησαν κατώτατο μισθό κατά 30% και εσείς δίνετε 50 λεπτά. Μιλήσατε και για brain drain που το κάναμε εμείς. Λες και πριν από το 2015 δεν υπήρχε χώρα. Πιο πριν αυτοί που μας χρεοκόπησαν αυτοί που κατέστρεψαν την χώρα και έδιωξαν 500 χιλ νέους στο εξωτερικού αυτοί δεν υπήρχαν.

Εμείς 450 χιλ νέες θέσεις εργασίας δημιουργήσαμε. Σήμερα μιλάτε για καλές δουλειές. Που είναι αυτές οι καλές δουλειές που έχετε διαλύσει την αγορά εργασίας. 935 χιλ είναι οι άνεργοι. Τι λέτε σε αυτούς. Αυτά τα λέω ότι γιατί θα ιδρώσει το αφτί του Μητσοτάκη αλλά για να κατανοήσουμε ότι αυτό που πληρώνει η μέση οικογένεια είναι το επιπρόσθετο κόστος της οικογένειας Μητσοτάκη. Η προπαγάνδα σας μπορεί να ευημερεί όμως οι αριθμοί δεν ευημερούν. Οι άνθρωποι δυστυχούν. ¨εχετε κάνει την ζωή χιλιάδων ελλήγνων χειρότερη. Τα έξοδα αυξάνονται και όλοι ζούν στην αβεβαιότητα

Η πολιτική σας κληρονομία κ. Μητσοτάκη το νιώθετε ότι κλείνει ο κύκλος. Η πολιτική σας κληρονομία θα είναι αυτό που αισθάνεστε η πλειοψηφία της κοινωνίας λαμβάνοντας τον λογαριασμό ρεύματος. Απόγνωση. Εμείς σας φέραμε προτάσεις. Μας είπατε ότι είναι αδύνατο να υλοποιηθούν. Γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθεί η αύξηση κατώτατου μισθού. Η Ιπσανία έφερε τη μείωση φόρου κατανάλωσης θέρμανσης στα κατώτατα επίπεδα της ΕΕ. Ερχεστε εδώ να δώσετε 250 ευρώ φιλοδώρημα στους συνταξιούχους . Καλώς την φέρνετε θα την ψηφίσουμε. Αλλά γιατί δεν φέρνετε την 13η σύνταξη;

Προχωρήστε στην διαγραφή μέρους των χρεών της πανδημίας. Θα μας κοστίσει περισσότερο αν μείνουν εκεί τα χρέη γιατί δεν θα πληρωθουν. Γιατί δεν αντιγράφετε το φίλο σας τον Μακρόν που ανακοίνωσε απαγόρευση διακοπών ρέυματος στο χειμώνα λόγω απλήρωτων λογαριασμών», ανέφερε ο κ.Τσίπρας.

«Μας ρωτάτε αν τα μέτρα που έρχονται αργά και έιναι κατώτερα των αναγνών θα τα ψηφίσουμε. Προφανώς θα τα στηρίξουμε. Δεν στηρίζουμε την κοροϊδία σας στην κοινωνία. Είστε εγκλωβισμένος στις δεσμεύσεις και ιδεοληψίες σας. Σας καλώ να αναλάβετε τις ευθύνες σας. Πρέπει να άρετε άμεσα το αδιέξοδο. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε με αγώνες προτάσεις διεκδικήσεις. Οδηγήσταε χώρα σε αδιέξοδο. Η πάλη του λαού μπορεί να το άρει. Στον επόμενο τόνο δεν θα είναι η ώρα του Μητσοτάκη αλλά η ώρα του λαού. Οσο γρηγοτρότερα το αντιληφθείτε τόσο καλύτερα για την κοινωνία», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδήσεις σήμερα:

Απογραφή 2021: Τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν έχουν λάβει τον φάκελο

Κερατσίνι: Οργή και ερωτήματα για τον θάνατο της 8χρονης που σφήνωσε σε πόρτα εργοστασίου

Δείτε τις 24 περιοχές με τους περισσότερους ανεμβολίαστους στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης