Λοβέρδος: Την επομένη της νίκης μου, θα είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Λοβέρδος: Την επομένη της νίκης μου, θα είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό - Υποστήριξε πως πρέπει να αλλάξει η ατζέντα του κόμματος - Άσκησε κριτική στο Κίνημα Αλλαγής για τη στάση που τηρεί

loverdos1
«Για πάντα ΠΑΣΟΚ», ήταν μεταξύ άλλων τα όσα δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος παρουσιάζοντας την πολιτική του διακήρυξη, ύστερα από διαβουλεύσεις τριών μηνών. Μιλώντας για το «ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα», ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση εκλογής του, η ονομασία του ΠΑΣΟΚ θα επιστρέψει αμέσως. Μάλιστα, υπογράμμισε πως στο συνέδριο του κόμματος τον Μάρτιο θα εισηγηθεί την επιστροφή του σήματος, του συμβόλου αλλά και το πράσινου χρώματος. Σε αυστηρό τόνο, ανέφερε ότι το Κίνημα Αλλαγής, εμφανίζεται κάποιες φορές σαν να «ντρέπεται για το ΠΑΣΟΚ και να γυρίζει την πλάτη στα επιτεύγματα του κόμματος». Φάνηκε αισιόδοξος ότι το κόμμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς μπορεί να υπερδιπλασιάσει τα ποσοστά του.

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι σέβεται τις προσπάθειες του Κινήματος Αλλαγής, όμως όπως είπε, «δεν μπορούμε να κρατάμε ένα όνομα που δεν είπε τίποτα στον πολύ κόσμο και δεν τον προσέλκυσε». Με αιχμή σημείωσε, πως το όνομα κρατήθηκε όταν ακόμη και οι «νονοί» του Θεοχαρόπουλος, Θεοδωράκης, Ραγκούσης έφυγαν.

Όσον αφορά, όσους έμειναν στα δύσκολα αλλά διαφωνούν με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ, είπε πως θα βρεθεί το σχήμα και θα καλυφθεί ο τρόπος ώστε να ικανοποιηθούν όλοι όσοι επιθυμούν και να έχουν όλοι με μια σχετική αυτονομία. «Η λειτουργία κόμματος θα έχει ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά όπως ήταν η δημοκρατική συμπαράταξη, όλοι οι σχηματισμοί θα έχουν έκφραση σε όλα τα όργανα του κόμματος χωρίς αποκλεισμό».

Α.Λοβέρδος: Για πάντα ΠΑΣΟΚ, Πολιτική Διακήρυξη (20.9.2021)


Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε εκτενώς στο μεταναστευτικό, παρουσιάζοντας ένα άλλο πλαίσιο – πιο αυστηρό. Υποστήριξε, πως πρέπει να αλλάξει η ατζέντα του κόμματος. Άσκησε κριτική στο Κίνημα Αλλαγής για τη στάση που τηρεί στο συγκεκριμένο θέμα, λέγοντας ότι «υπάρχει ανάγκη να αλλάξουμε θέση, γιατί δεν υπάρχει πυξίδα», σημειώνοντας παράλληλα ότι δεν έπρεπε το κόμμα να αντιδράσει όταν η κυβέρνηση χαρακτήρισε «ασφαλή χώρα» την Τουρκία και αυτό διότι όπως είπε, «αυτή η επιλογή σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να εξετάσει μια αίτηση ασύλου όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι πρόσφυγας. Έναν τέτοιον μπορεί να τον επιστρέψει στην χώρα και να μην του επιτρέψει την είσοδο στην χώρα».

Κλείσιμο
Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν σε περιοχές όπως τον Έβρο και τα νησιά (Χίο, Σάμο, Λέσβο) κέντρα διαμονής, αλλά μόνο υποδοχής και ταυτοποίησης. Επιπλέον, αντιτάχθηκε στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λέγοντας, πως αν το νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που παρουσίασε ο Μαργαρίτης Σχοινάς πριν δυόμιση χρόνια, είναι ίδιο, τότε η Ελλάδα πρέπει να το μπλοκάρει. Επιπροσθέτως, ως χώρα υποδοχής, πρέπει να απαιτήσουμε, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, όλα τα έξοδα παραμονής του μετανάστη να επιβαρύνουν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα κρατάμε εδώ όσους αντέχει η οικονομία, η κοινωνία και το εθνικό μας συμφέρον. Υπάρχουν νησιά που έχουν σχολεία με πέντε παιδιά που τα τέσσερα είναι ξένα, παιδιά μεταναστών. Να είναι και 4 και 14 αν χρειάζεται, αλλά όχι να μην υπάρχει Έλληνας κι Ελληνόπουλο εκεί, αυτό θέτει και θέμα που σχετίζεται με την εξωτερική μας πολιτική και την άμυνα μακροπρόθεσμα και πρέπει να το δούμε», συμπλήρωσε.

Για άλλη μια φορά, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί με την κυβέρνηση, τονίζοντας ότι όσοι τα υπονοούν αυτά, δεν τα λένε ευθέως στον ίδιο. Ενώ, αιχμηρά σχολίασε ότι όσοι τα λένε και ενδεχομένως να συνεργαστούν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ίσως να έχουν έναν λόγο. «Όσοι ενδεχομένως έχουν συμφωνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ για μεταγενέστερα, δικαιούνται να το λένε, βοηθάνε τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσοι όμως δεν έχουν συμφωνήσει πρέπει να σταματήσουν να το λένε διότι πρόκειται για ψευδώς ανοησία».

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, μίλησε έδωσε επίσης μεγάλη έμφαση στα θέματα γραφειοκρατίας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Αναφέρθηκε επίσης, σε θέματα Παιδείας. Για τους νέους που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα μας, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει μια πρόταση ώστε να είναι ελκυστική η επιστροφή τους στη χώρα μας, να έχει δηλαδή προοπτικές.

Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε και στην δική του θητεία ως υπουργού, δηλώνοντας ιδιαίτερα υπερήφανος για τον ΕΟΠΠΥ. Επιπλέον, μίλησε για την Παιδεία, μιλώντας για το Κοινωνικό Σχολείο το οποίο καταργήθηκε. Όπως είπε, οι πρωθυπουργοί που συνεργάστηκε του ανέθεσαν δύσκολα υπουργεία όπως ήταν το Εργασίας, Υγείας και Παιδείας. Παραδέχθηκε ότι το πιο δύσκολο ήταν το τελευταίο.

Σημειώνεται ότι στη συζήτηση οι θέσεις του Ανδρέα Λοβέρδου παρουσιάστηκαν με τη συνδρομή του Χρήστου Μυλωνά (δικηγόρος), Βασιλικής Σουλαδάκη (διεθνολόγος), Μαρία Κανάκη (βιολόγος), οι οποίοι κατέθεταν ερωτήσεις για μια σειρά θεμάτων.

Ειδήσεις σήμερα

Τρίτη δόση εμβολίου: Στις 30 Σεπτεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

Κορωνοϊός: Στα 2.126 τα νέα κρούσματα - 342 οι διασωληνωμένοι, 39 θάνατοι

Αντόνιο Μπαντέρας: Εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί με την κόρη του και εκείνη... «τον εξαφάνισε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης