Ανασχηματισμός: Υπερκομματική επιλογή ο Αποστολάκης - Ενημερώθηκαν νωρίτερα Τσίπρας - Γεννηματά

Ανασχηματισμός: Υπερκομματική επιλογή ο Αποστολάκης - Ενημερώθηκαν νωρίτερα Τσίπρας - Γεννηματά

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει να κάνει restart στην Πολιτική Προστασία - Αναλαμβάνει την Πυροσβεστική και την ΓΓΠΠ - Ως υπουργός θα κάνει κρίσεις της ηγεσίας της Πυροσβεστικής 

apostolakis_anasximatismos_xr

Η ανάθεση στον Ευάγγελο Αποστολάκη της αποστολής να ανασυγκροτήσει, τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα, σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, με ξεχωριστό υπουργείο, αποτελεί τη μεγαλύτερη έκπληξη, αλλά και τομή που φέρνει ο ανασχηματισμός.

Έκπληξη και πολιτική, καθώς ο κ. Αποστολάκης υπήρξε υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος και το νόημα της αιφνιδιαστικής αυτής κίνησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναλάβει τον κρίσιμο τομέα της πολιτικής προστασίας ένα υπερκομματικό πρόσωπο ευρείας αποδοχής, στο πλαίσιο και της επιδίωξης να υπάρχει συναίνεση στις πολιτικές αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων και απειλών (κλιματική αλλαγή κλπ).

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε πριν ανακοινωθεί η επιλογή του κ. Αποστολάκη, τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τη Φώφη Γεννηματά για να κάνει γνωστή την πρόθεσή του και να στείλει μήνυμα ότι επιθυμεί την πολιτική συνεργασία και συναίνεση στο πρόσωπο του πρώην κορυφαίου στρατιωτικού – ο κ. Αποστολάκης διετέλεσε και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων πριν αναλάβει υπουργός Άμυνας.

Ουσιαστικά η αλλαγή στον τομέα της πολιτικής προστασίας είναι και η θεσμική τομή, για την οποία μιλούσε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός σε συνεργάτες του, παραδεχόμενος εμμέσως ότι τα νέα προβλήματα απαιτούν γενναίες και δραστικές παρεμβάσεις.

Ο νέος υπουργός αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να επαναχαράξει συνολικά και να διαμορφώσει εξ αρχής τον τομέα της πολιτικής προστασίας και θα είναι ο απόλυτον άρχων στο πεδίο αυτό – το νέο υπουργείο δεν έχει καν υφυπουργό.



Θεωρείται αποφασιστικός και δυναμικός, αλλά και έμπειρος στο πολιτικό και διπλωματικό παιχνίδι πλέον. Πάντως ως αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε κάνει την πιο εντυπωσιακή δήλωση στις 19 Δεκεμβρίου του 2018, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων για τα ελληνικά, διαμηνύοντας ότι «εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα, θα την ισοπεδώσουμε. Και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση».



Ο κ. Αποστολάκης είχε τοποθετηθεί από τον κ. Τσίπρα τον Ιανουάριο του 2019 στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, αντικαθιστώντας τότε τον Πάνο Καμμένο και μεταπηδώντας απευθείας από την αρχηγία του ΓΕΕΘΑ σε πολιτική θέση. Παρέμεινε στο Πεντάγωνο μέχρι τις εκλογές του 2019, χωρίς να έχει κομματική ταύτιση και διατηρώντας ευρύτερη αποδοχή.

Είναι γεννημένος το 1957, κατάγεται από το Ρέθυμνο και έχει μακρά στρατιωτική θητεία. Υπήρξε μεταξύ άλλων διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ), έχει υπηρετήσει στη Ναυτική Διοίκηση Αιγαίου (ΝΔΑ) και στο Ναύσταθμο Κρήτης (ΝΚ), στο ΓΕΝ ως Διευθυντής Β' Κλάδου, στο Αρχηγείο Στόλου ως Υπαρχηγός και στην κορύφωση της καριέρας του, στο ΓΕΕΘΑ ως Επιτελάρχης και Υπαρχηγός (στις 7 Μαρτίου 2013 ανέλαβε καθήκοντα αρχηγού Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και από τις 15 Σεπτεμβρίου 2015 ανέλαβε την ηγεσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διαδεχόμενος τον στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο).

Είναι νυμφευμένος και έχει δύο παιδιά. Ένα εξ αυτών είναι ο τηλεοπτικός σεφ και διαγωνιζόμενος στο Master Chef, Γιάννης Αποστολάκης.


Ειδήσεις σήμερα:

Αφγανιστάν: Ο Αμερικανός αξιωματικός που έφυγε τελευταίος (Φωτογραφία)

Εντ Άσνερ: Μαθήματα δημοσιογραφίας από τον καλύτερο τηλεοπτικό αρχισυντάκτη

Ποιες πληρωμές θα γίνουν σήμερα σε συνταξιούχους και δικαιούχους ΟΑΕΔ και ΟΠΕΚΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης