Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη της μεγάλης καταστροφής στο Μάτι

Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Ανέλαβα την πολιτική ευθύνη της μεγάλης καταστροφής στο Μάτι

O  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στους χειρισμούς της κυβέρνησής του για την τραγωδία του 2018 στο Μάτι, θέτοντας ερωτήματα για τα πρόσωπα που είχαν επιχειρησιακή ευθύνη της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού

5361925
Σε εξίσου υψηλούς τόνους ξεκίνησε την ομιλία του και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που απαντώντας στις αναφορές του κ. Μητσοτάκη στο Μάτι μίλησε για τυμβωρυχίες και ψέματα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δε άντεξε και στην δευτερολογία μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο. Του τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχίες αναδείχθηκε σε αυτή τη θέση με αυτή συνεχίζει απόδειξη ότι πετά λευκή πετσέτα στα κρίσιμα ερωτήματα που του θέτουν οι πολίτες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διάβασε μια ανάρτηση που έγινε στο twitter από τον Λευτέρη Κουσούλη, που όπως είπε «δεν είναι υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τους βασικούς υποστηρικτές του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

«Η διαρκής επίκληση της τραγωδίας στο Μάτι για την διαχείριση του παρόντος είναι αντιπαραγωγική, ανήθικη» έγραψε, με τον κ. Τσίπρα να δηλώνει ότι προσυπογράφει την ανάρτηση. «Είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας. Εμείς κριθήκαμε και αναλάβαμε τις ευθύνες μας», είπε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε βγει και είχε πει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους. Σας συνάντησα τότε κ. Μητσοτάκη και σας είπα ότι εύχομαι να μην σας τύχει μια τέτοια τραγωδία. Την άλλη μέρα από την τραγωδία με κατηγορήσατε ως κυνικό και καταστροφικό και ζητάγατε παραιτήσεις. Όμως μια ημέρα μετά τις εκλογές πήγατε στον ΟΗΕ και μιλήσατε για κλιματική κρίση», ανέφερε.

Κριτική στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Μάλιστα, ανέφερε ότι την επόμενη ημέρα είχε ζητήσει από τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη να δρομολογήσει τη διαδικασία παραίτησης και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έχει κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Κλείσιμο
«Την επόμενη δραματική ημέρα ζήτησα από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τότε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της προσπάθειας κατάσβεσης πυρκαγιών ως όφειλε να δρομολογήσει την διαδικασία παραίτησής του. Ο ίδιος άνοιξε την συζήτηση και του είπα ότι αυτό πρέπει να κάνει. Έχετε κάνει αντίστοιχη συζήτηση με τον κ. Χρυσοχοϊδη ή κρατούσε την μάνικα και θα τον ανταμείψετε γι αυτό;», ρώτησε.

«Εφάρμοσαν τότε ένα σχέδιο -ο Θεός να το κάνει σχέδιο- διαφυγής από δρόμους αδιεξόδου. Αυτόν τον άνθρωπο που έκανε το σχέδιο αποπέμφθηκε από εμάς και εσείς τον κρατήσατε. Το ερώτημα είναι γιατί τον κρατήσατε; Τι του χρωστάτε; Ο κ. Κολοκούρης, αρχηγός της Πυροσβεστικής, ήταν τις κρίσιμες ημέρες υπαρχηγός. Μετά την αποπομπή του αρχηγού έγινε αρχηγός και τον κρατήσατε. Κατά την διακυβέρνησή σας βγήκε η Δικαιοσύνη και του επιρρίπτει ευθύνη που άρχισε 6 ώρες να επέμβει. Τι του χρωστάτε και τον κρατάτε;», επισήμανε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και την οδύνη της μεγάλης καταστροφής.

«Πηγαινοφέρνετε μια συγγνώμη ως κομφετί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στη στάση του πρωθυπουργού. «Τελικά θα μας πείτε γιατί ζητάτε συγγνώμη κ. Μητσοτάκη. Αφού τόσο στην πρωτολογία αλλά και στην συνέχεια δεν παραδεχθήκατε τίποτα. Πηγαινοφέρνετε μια συγγνώμη ως κομφετί χωρίς να εξηγείτε για ποιο λόγο την ζητάτε. Που κάνατε λάθος και ποιος ευθύνεται. Υποκριτική η δήλωσή σας ότι κατανοείτε την αγανάκτηση του κόσμου. Είπατε ότι οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους. Και το είπατε εσείς που σηκώσατε 2 στρατιωτικά ελικόπτερα για να πάτε να δείτε παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο», ανέφερε.

Σε αυτό το πλαίσιο χαρακτήρισε υποκριτική τη δήλωση περί κατανόησης του θυμού και τη διαβεβαίωση ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν στην ώρα τους και όπως πρέπει. «Που πρέπει να αποδοθούν; Σε ποιους;», ρώτησε, προσθέτοντας: «Οι ευθύνες έχουν έναν και μοναδικό ιδιοκτήτη και είστε εσείς. Σας αποδίδει αυτή την ευθύνη η πλειοψηφία του λαού. Και αυτοί που σας στήριξαν».

«Η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση»

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «γαλάζιοι» δήμαρχοι εκφράζουν οργή για το επιτελικό κράτος, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια να μην μιλήσουν οι πυροσβέστες για τις ελλείψεις. Σε αυτό το πλαίσιο ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν επικροτεί την ΕΔΕ που διέταξε ο υπαρχηγός κ. Κλεφτοσπύρος.

Αναφερόμενος στο θερμό καλοκαίρι στη Μεσόγειο, ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι με βάση τον χάρτη ήμασταν στην ένατη θέση σε σχέση με άλλες χώρες στον αριθμό των πυρκαγιών, αλλά υπήρξε αύξηση 500% στις καμένες εκτάσεις. Επίσης, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια σε καμένες εκτάσεις ανά πυρκαγιά, διπλάσιες από την Τουρκία και υπερδιπλάσιες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου.

«Οι πίνακες αυτοί δείχνουν ότι οι πυρκαγιές έσβηναν μόνο όταν έφταναν στην θάλασσα. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί δεν τα κατάφερε το επιτελικό κράτος; Γιατί η μόνη σας προτεραιότητα ήταν οι εκκενώσεις και όχι η κατάσβεση . Διαφημίζατε ένα επιτελικό κράτος που ήταν ξεχαρβαλωμένο και εσείς μειώσατε τα κονδύλια. Είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή αλλά όχι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μιχθήτω», ανέφερε.

«Όσα εξελίξατε σε σχέση με όσα σας αφήσαμε ήταν το 112. Το έργο αυτό δρομολογήθηκε Μάιο 2019 από την κα Γεροβασίλη που ανακοίνωσε την πιλοτική του εφαρμογή. Σωστά ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο το βρήκατε και το εξελίξατε. Είπατε ψευδώς ότι εσείς φροντίσατε για τα περισσότερα εναέρια μέσα από ποτέ. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν εκείνα που προβλέφθηκαν από τον διαγωνισμό που υλοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση από τον Μάιο 2019. Η λαθροχειρία που έκανε ο κ. Σκέρτσος και εσείς σήμερα να συγκρίνεται το σήμερα με το 2018 και όχι αυτό που παραλάβατε το 2019 είναι απόδειξη διαφυγής από τις ευθύνες σας», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στα πρακτικά τις ενέργειες της τότε κυβέρνησής του «εφαρμόζοντας το πόρισμα Γκολντάμερ και εσείς παγώσατε ή κρύψατε στο συρτάρι».

Σε αυτό, ανέφερε, προβλέπεται απόφαση για προσλήψεις 500 δασολόγων δασοπόνων, που δεν έγιναν από την κυβέρνηση της ΝΔ, ΚΥΑ για τη συνεργασία πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας όπως και για πρόγραμμα δασοπυρόσβεσης πάνω από 5.000 πυροσβεστών. «Τα παγώσατε τα προγράμματα αυτά. Μόνο αστυνομικούς πήρατε», είπε.

«Ξεκινήστε τον διάλογο οχύρωσης της χώρας»

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις του για Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για διάλογο με στόχο την οχύρωση της χώρας και τη δημιουργία Πολιτικής Προστασίας αντάξιας και εφάμιλλης άλλων χωρών.

«Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που σας ζήτησαν να υιοθετήσετε για τους πληγέντες είναι το ελάχιστο που μπορούμε να δούμε άμεσα αν μας ενδιαφέρει όχι μόνο το μεθαύριο αλλά το σήμερα για αυτούς τους ανθρώπους. Η πλειονότητα των ανθρώπων εκεί δεν θα έχουν την δυνατότητα να παράξουν εισόδημα. Πως θα ζήσουν αυτοί οι άνθρωποι;», είπε.

«Το επιτελικό κράτος ως εφαρμογή απέτυχε παταγωδώς και σήμερα είναι το καλύτερο ανέκδοτο στην κοινωνία. Ως ένδειξη κατανόησης φροντίστε στον ανασχηματισμό να μην δημιουργήσετε ξανά ένα σχήμα 58 υπουργών. Αποτελεί ειρωνεία να μην αντιστοιχίζεται με αυτό που ονομάζεται επιτελικό κράτος. Μιλάτε λιγότερο και πράττετε περισσότερα».



Ειδήσεις σήμερα:

Αφροδίτη Μπάρμπα: Ζητά να ερευνηθεί αν έγινε διάρρηξη στο τζιπ της - Κατέθεσε αίτημα πραγματογνωμοσύνης

Έγκλημα στη Μεσαρά: Στον Εισαγγελέα ο 27χρονος δολοφόνος - Ξέσπασαν οι συγγενείς του 39χρονου

Δύο στους τρεις ανεμβολίαστους θεωρούν ασφαλές να κυκλοφορούν έξω όπως και πριν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης