Κ.Τασούλας: Η βελτίωση της ζωής των πολιτών αντίδοτο στα fake news

Κ.Τασούλας: Η βελτίωση της ζωής των πολιτών αντίδοτο στα fake news

Η παρέμβαση του Προέδρου της Βουλής στη EUSC

τασουλασ2
Την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των εκτελεστικών εξουσιών στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών ανέδειξε ως ο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας ως «αντίδοτο» στην μάστιγα των fake news και της παραπληροφόρησης.

Κατά την διάρκεια της παρέμβασή του στην Διάσκεψη των Προέδρων των κοινοβουλίων της Ε.Ε., που διεξήχθη διαδικτυακά με θέμα «Η ψηφιοποίηση και η μεταβαλλόμενη δημόσια σφαίρα – κίνδυνοι και ευκαιρίες για την αντιπροσωπευτική δημοκρατία», υπό την προεδρία του Γερμανικού Κοινοβουλίου, ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στις επιδράσεις της ψηφιοποίησης στη δημόσια ζωή, στην ανάγκη άμβλυνσης της γραφειοκρατίας αλλά και στον αυξημένο κίνδυνο της παραπληροφόρησης μέσω του διαδικτύου.

Μεταξύ άλλων επισήμανε πως «η έκρηξη της ψηφιακής δυνατότητας είναι ταυτόχρονα ευλογία και απειλή για τη Δημοκρατία». Ειδικότερα, αναφερόμενος στα θετικά αποτελέσματα της ψηφιοποίησης στην περίοδο της πανδημίας είπε πως «στην Ελλάδα αντιδράσαμε δυναμικά στην περίοδο αυτή των τελευταίων δεκαπέντε μηνών και υπήρξε επιτάχυνση της ψηφιακής μας δυνατότητας και στη Βουλή και στη Δημόσια Διοίκηση». Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής, «χαρακτηριστικά, το 2018 είχαμε δέκα εκατομμύρια συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, ενώ το 2020 είχαμε εκατό εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο. Αυτό αποδεικνύει την επιτάχυνση που προκάλεσε η ανάγκη της πανδημίας και είναι, βέβαια, καλό».

Επισημαίνοντας και τα αρνητικά σημεία, με κυριότερο την παραπληροφόρηση που διαχέεται στο διευρυμένο ακροατήριο των ψηφιακών μέσων, αλλά και την ευκολότερη παραβίαση ή και εκμετάλλευση των προσωπικών δεδομένων ο κ. Τασούλας υπογράμμισε ότι η άμυνα της Δημοκρατίας βρίσκεται στην απόφαση που πρέπει να πάρουμε «να επιταχύνουμε τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών στο να μετατρέπουν τις αποφάσεις σε πράξεις». «Εκεί πάσχουμε ως Δημοκρατίες –τόνισε– στην αποτελεσματικότητα, επειδή υπάρχει ένα γραφειοκρατικό, ευθυνόφοβο σύστημα παραγωγής πράξεων. Η απάντηση λοιπόν και στην παραπληροφόρηση και σε όλες αυτές τις παρενέργειες της μεγάλης επέκτασης των ψηφιακών μέσων είναι η ενίσχυση της Διοίκησης, η ενίσχυση της Εκτελεστικής Εξουσίας, και σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και να μην έχουν αντίκρισμα ούτε τα fake news ούτε οποιασδήποτε μορφής παραπληροφόρηση».
τασουλασ1

Η ομιλία του κ. Τασούλα έχει ως εξής:

«Συνηθίζουμε να λέμε πως η σύγχρονη δημοκρατία είναι αντιπροσωπευτική, διαφορετικά δεν είναι δημοκρατία. Το πολίτευμα αυτό, σήμερα, καλείται να συμβαδίσει με την εκτεταμένη ψηφιοποίηση της δημόσιας σφαίρας, κάτι που είναι ταυτόχρονα και υποστηρικτικό και υπονομευτικό.

Την περίοδο της πανδημίας ζούμε μια τεχνολογική υποκατάσταση της επαφής μας. Συναντώμεθα, συνεδριάζουμε, συνομιλούμε εξ αποστάσεως, δηλαδή ψηφιακά. Μάλιστα η πανδημία για πολλά κοινοβούλια, όπως το ελληνικό, λειτούργησε και ως επιταχυντής της ψηφιακής τους υποδομής. Αυτά είναι τα καλά νέα.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για τη δημοκρατία [COM (2020) 790], μεταξύ άλλων φιλόδοξων στόχων, αποβλέπει στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, όπως αυτή μπορεί να προέρχεται από την ψηφιακή και διαδικτυακή διάσταση της δημοκρατίας. Μίας παραπληροφόρησης που συχνά οδηγεί στο παράδοξο να θυμόμαστε πράγματα που δεν έχουν συμβεί! Αυτό το πρόβλημα είναι τα κακά νέα. Από την άλλη πλευρά, η πρόοδος των τεχνολογικών συστημάτων και της τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να υπόκειται σε αξιακά κριτήρια. Όπως έχει λεχθεί, υπάρχει εδώ και δεκαετίες μια τάση χαλάρωσης, κυρίως στις δυτικές κοινωνίες. Οι άνθρωποι αποφεύγουν την προσπάθεια και το βάρος της ευθύνης. Διακρίνεται ένας κίνδυνος αυξημένης εξάρτησης, κάποιας αυτεξούσιας υποταγής στους υπολογιστές.

Η μόνη πρακτική και όχι θεωρητική απάντηση σε αυτή την πρόκληση είναι η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, μέσω της πολύγλωσσης ηλεκτρονικής πλατφόρμας, εγκαινιάζει μία πρωτοφανούς έκτασης διαβούλευση με την ευρωπαϊκή κοινωνία των πολιτών, σχετικά με τη μελλοντική μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μία μοναδική ευκαιρία για να ορίσουν οι πολίτες της Ευρώπης το κοινό μας μέλλον.

Περισσότερο όμως από στόχους και ιδέες, χρειαζόμαστε τρόπους υλοποίησής τους, γρήγορους, αντιγραφειοκρατικούς, αποτελεσματικούς. Δεν πάσχουμε από έλλειψη ιδεών, ούτε από μηχανισμούς λήψεως αποφάσεων, πάσχουμε από αποφασιστικούς μηχανισμούς μετατροπής των εγκεκριμένων ιδεών και αποφάσεων σε πράξη, δηλαδή από αποτελεσματικότητα. Απόδειξη αυτού τα εντελώς τελευταία αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σύμφωνα με αυτά το 81% των ευρωπαίων θεωρεί πως μεταξύ των προτεραιοτήτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης θα πρέπει να είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ε.Ε. θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα κρίσεις όπως η πανδημία. Άρα ανακύπτει γενικευμένο αίτημα ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας!

Τα θέματα της εποχής μας είναι γνωστά με κύριο το περιβάλλον. Ας αναδειχθούν περαιτέρω. Συγχρόνως, όμως, ας προτείνουμε ως κοινοβούλια και τρόπους γρήγορης μετατροπής των αποφάσεών μας σε έργο, σε κοινοτικό και σε εθνικό επίπεδο. Ας ενισχύσουμε όχι μόνο τη φαντασία μας, αλλά και την εκτελεστική μας ισχύ. Άλλωστε δεν είμαστε καλλιτέχνες, αλλά πολιτικοί.

Η μόνη απάντηση στην παραπληροφόρηση είναι η ίδια η πραγματικότητα. Ας τη βελτιώσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά, με σύμμαχο και τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που η επιστήμη γενναιόδωρα μας έχει προσφέρει».

Ειδήσεις σήμερα:

Ανοίγει και πάλι η «Σκάλα του Μιλάνου» - Ήταν κλειστή υποχρεωτικά για 199 μέρες

Ρωσία: Ο γιατρός που είχε αναλάβει τον Ναβάλνι βρέθηκε ζωντανός - Αγνοείτο επί 3 ημέρες

Σε νέα μπλεξίματα ο Τζόνσον: Έρευνα για τις πολυτελείς διακοπές του στην Καραϊβική
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης