Βουλή - Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Απαλλάξτε τον χώρο του Πολιτισμού από την Λίνα Μενδώνη

Βουλή - Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Απαλλάξτε τον χώρο του Πολιτισμού από την Λίνα Μενδώνη

Για απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου Λιγνάδη μίλησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης - «Δεν υιοθετούμε την ασυδοσία του πληκτρολογίου, την καταδικάζουμε» είπε για τις αναρτήσεις στα social media

tsipras-arthro
Τον λόγο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου και το ελληνικό #metoo αμέσως μετά τον πρωθυπουργό πήρε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων, κατήγγειλε απόπειρα συγκάλυψης του σκανδάλου Λιγνάδη και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαλλάξει τον χώρο του Πολιτισμού από την υπουργό, Λίνα Μενδώνη.

Ομιλία στη Βουλή για την ποιότητα της Δημοκρατίας και του δημοσίου διαλόγου


Δείτε το live:



Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να απομακρύνει από τη θέση της την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κάνοντας λόγο για πάνδημη απαίτηση του πολιτισμού και της Τέχνης.

Κλείσιμο
Είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Λένε ορισμένοι ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Αυτό επιχείρησε να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, αν και ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας ότι δεν θέλει να πάρει διάσταση αντιπαράθεσης η σημερινή συζήτηση και ο ίδιος φρόντισε να κατεβάσει το επίπεδο σε ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο».

«Βρισκόμαστε μπροστά σε συγκλονιστικές αποκαλύψεις και ένα σκάνδαλο μεγάλο, που αφορά την απόπειρα συγκάλυψης αυτών των αποτρόπαιων πράξεων. Αυτή είναι η ατζέντα σήμερα, ό,τι και αν αποφασίσατε να βάλετε ως ατζέντα της συζήτησης. Η πραγματική συζήτηση είναι αυτή που διεξάγεται σήμερα σε κάθε καφενείο, σε κάθε οικογένεια. Αυτή είναι η σύζητηση και γι' αυτά θέλει να ακούσει ο ελληνικός λαός και γι' αυτά περίμενε ο λαός να ακούσει έστω μια συγγνώμη για τις ολιγωρίες, τις παραλείψεις της κυβέρνησής σας» υπογράμμισε.

«Εσείς επιλέξατε κ. Μητσοτάκη να γλιτώσετε από αυτή την βάσανο. Δεν είναι τυχαίο ότι επιλέξατε σήμερα στα έδρανα τα υπουργικά να μην κάθεται η κα Μενδώνη, αλλά η κα Αγαπηδάκη. Δεν είναι τυχαίο. Μόνο που κάνετε ένα λάθος. Διότι δεν έχετε συνειδητοποιήσει ότι σήμερα δεν ήρθατε να δώσετε εξηγήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να απευθυνθείτε στον λαό που μας παρακολουθεί. Είναι μια συζήτηση με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ήρθατε εδώ αδιαφορώντας για τον κόσμο που μας παρακολουθεί, για να στήσετε πολιτική αντιπαράθεση. Το θέμα δεν είναι κομμάτων, αλλά κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που έχει αρρωστήσει με όλα αυτά που βλέπει και πονά και αφορά κάθε μάνα και πατέρα. Μην απευθύνεστε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους ψηφοφόρους και βουλευτές σας που ζητούν παραίτηση Μενδώνη» συνέχισε.

«Εγώ επειδή θέλω σε αυτό τον κόσμο να απευθυνθώ, ξεκινώ την τοποθέτησή μου όχι με εσάς. Θα έρθω και στις ευθύνες σας. Αλλά με ένα μεγάλο ευχαριστώ στα θύματα που τόλμησαν, στα παιδιά, κορίτσια, γυναίκες και άντρες που κουβαλούσαν βαθύ τραύμα και τόλμησαν να ανοίξουν την ψυχή τους και να δείξουν δημόσια τις πληγές τους. Παρά ότι πολλοί από τους ενόχους ήταν πολύ ψηλά με εξουσία ή με διασυνδέσεις με την εξουσία. Αυτούς πρέπει να επαινέσουμε. Σε αυτούς οφείλεται η μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει και οφείλουμε να τους στηρίξουμ, με στόχο να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλό και να γίνει κανόνας το θάρρος και το φως στο σκοτάδι και τον φόβο» επισήμανε.

«Δεν πρόκειται να δικάσουμε και καταδικάσουμε κανένα. Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο. Όμως, ας αναρωτηθούμε όλοι μας: υπάρχουν μόνο βαρύτατες ποινικές ευθύνες; Δεν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες που συγκροτούν πολιτικό σκάνδαλο; Δεν έγινε μπροστά στα μάτια όλων μας μια άκομψη προκλητική προσπάθεια συγκάλυψης; Δεν επιχειρήθηκε να εμφανιστεί το σκάνδαλο Λιγνάδη ως μια υπόθεση για το τίποτα; Δεν επιχειρήθηκε να εμφανιστούν οι δημόσιες καταγγελίες και αποκαλύψεις ως παραβίαση τεκμηρίου αθωότητας; Αν κάποιο τεκμήριο αθωότητας αμφισβητείτε, είναι το τεκμήριο της δικής σας πολιτικής αθωότητας. Μια βαριά σκιά πλανιέται πίσω και πάνω από εσάς. Εϊναι η σκιά της υπουργού Πολιτισμού, που σύσσωμος ο κόσμος των τεχνών ζητά επιτακτικά να αναλάβει την ευθύνη και να παραιτηθεί» υπογράμμισε.

«Την σκιά της κυρίας Μενδώνη που επιμένετε να την προστατεύετε και στηρίζετε παρά την κατακραυγή του κόσμου της τέχνης. Δήθεν επειδή ξεκόλλησε τις επενδύσεις στο Ελληνικό. Απαλλάξτε τον χώρο του πολιτισμού από την παρουσία της, γιατί είναι βαριά εκτεθειμένη για τον τρόπο που επιχείρησε να συγκαλύψει το σκάνδαλο Λιγνάδη. Δεν ακούτε κ. Μητσοτάκη την βουή που έρχεται από τον κόσμο της τέχνης και την κοινωνία. Δεν ακούτε ή μάλλον κάνετε ότι δεν ακούτε την πανδημη απαίτηση για αποπομπή της υπουργού σας. Επιλέγετε να ξεπλυθεί πολιτικά» επισήμανε.

«Αναρωτιέμαι σήμερα εγώ εδώ μαζί με την πλειονότητα της κοινής γνώμης: γιατί την στηρίζετε; Υπάρχει κάποιο ένοχο μυστικό; Εγώ δεν μπορώ να πιστεψω ότι μια υπουργός μπορεί να εκβιάζει έναν πρωθυπουργό. Από μόνη της η υπουργός αποφάσισε να αλλάξει το νόμο και να καταργήσει το διαγωνισμό για διορισμό καλλιτεχνικού διευθυντή;» είπε ακόμη.

«Δεν υιοθετούμε την ασυδοσία, την καταδικάζουμε» είπε αναφορικά με τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το #ΝΔ_παιδεραστές ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ επιχείρησε να απαξιώσει τις 56 υπογραφές ανθρώπων του Πολιτισμού που στηρίζουν την κυρία Μενδώνη, λέγοντας ότι οι περισσότεροι είναι διορισμένοι από την ίδια την υπουργό, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Αυτό σημαίνει ότι 1.056 είναι απέναντι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διαχώρισε απολύτως τη θέση του από τις χυδαιότητες που γράφονται για την κυβέρνηση από την «ασυδοσία του πληκτρολογίου» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είπε ότι όχι μόνο δεν έχει κανένα πρόβλημα να κρατήσει αποστάσεις από τις χυδαιότητες, αλλά ίσα ίσα θεωρεί ότι είναι υποχρέωσή του. Τόνισε πως και ο ίδιος έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια «χιλιάδες χιλιάδων» άθλιες αναρτήσεις.

Παράλληλα, εγκάλεσε τον πρωθυπουργό για τα ζητήματα ηθικής στον δημόσιο διάλογο, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στα πρωτοσέλιδα από το «Μακελειό» μέσα στη Βουλή, αλλά και στο γεγονός ότι μέσα στο Κοινοβούλιο ειπώθηκε ότι ο νεκρός πατέρας του ήταν συνεργάτης της Χούντας.

Είπε συγκεκριμένα για την Λίνα Μενδώνη: 

«Από μόνη της αποφάσισε εδώ από το βήμα της Βουλής και να επικαλεστεί λόγους δημοσίου συμφέροντος για την κατάργηση του διαγωνισμού και την τοποθέτηση Λιγνάδη; Από μόνη της αποφάσισε να συγκαλύψει τον Λιγνάδη, δίνοντάς του περιθώριο να διαγράψει ενοχοποιητικά στοιχεία; Εκ των υστέρων μας είπατε ότι εσείς ζητήσατε την παραίτηση Λιγνάδη. Από μόνη της τα έκανε όλα αυτά; Μας είπατε ότι κάνουμε photoshop, αλλά δεν απαντάτε. Ποιος τον έβαλε κ. Μητσοτάκη; Είδε φως και μπήκε; Απαντήστε ποιος τον έβαλε».

«Από μόνη της η κυρία Μενδώνη αποφάσισε να ζητήσει την παραίτηση Λιγνάδη στις 6 Φεβρουαρίου, με πρώτη δημόσια καταγγελία, αλλά να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη την ημέρα εκείνη, αλλά να περιμένει, δίνοντας κρίσιμο χρόνο στον κ. Λιγνάδη 15 ημέρες. Και πήγε στη Δικαιοσύνη μόνο όταν έμαθε ότι έρχεται μήνυση για μη παραγεγραμμένο αδίκημα. Από μόνη της αποφάσισε να τα κάνει όλα αυτά;».

«Ο λαός περιμένει να ακούσει απαντήσεις. Δεν είμαστε εδώ για διαλογικές συζητήσεις για την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Αν αυτό είναι αντιπερισπασμός για να μην απαντήσετε στα κρίσιμα ερωτήματα, τότε είναι αντιπερισπασμός ντροπής».

Ερωτήματα για Λιγνάδη και καταγγελίες για απόπειρα συγκάλυψης

«Ένα άλλο κρίσιμο ερώτημα: γιατί δεν επιδείξατε και στην περίπτωση Λιγνάδη τα ίδια αντανακλαστικά που ορθώς επιδείξατε στην περίπτωση Μπεκατώρου, στην οποία χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Τι σας φόβισε; Τι σας έκανε να οργανώσετε όλη αυτή την επιχείρηση συγκάλυψης, χωρίς να υπολογίσετε το σήμα που στέλνετε στα θύματα και τους θύτες; Επιμένετε σε ένα Βατερλώ. Το σήμα δίνει ο κ. Ρωμανός, όταν επιτίθεται με σκαιούς χαρακτηρισμούς στο Σωματείο των Ελλήνων Ηθοποιών, που προωθούν τις αποκαλύψεις. Όταν προσπαθεί να τους βάλει ταμπέλα αριστερών, προσδίδοντας αριστερή σκοπιμότητα και όταν τους κατηγορεί ότι ήξεραν και δεν μιλούσαν. Σοβαρά τώρα; Αυτή είναι η γραμμή της ΝΔ; Εϊναι το ίδιο με αυτό το απαράδεκτο "τώρα το θυμήθηκε;", όταν έρχεται μια καταγγελία γυναίκας ή παιδιού που θυμάται μετά από χρόνια... Δεν θυμάται, ποτέ δεν ξέχασε. Ετσι δίνετε σήμα στήριξης των θυμάτων;».

«Ο Νίκος Σ. και τα άλλα παιδιά που κατέθεσαν μηνύσεις και είπαν δημόσια για την κακοποίησή τους, το έκαναν γιατί δεν ήθελαν την επένδυση στο Ελληνικό; Δηλαδή πόση χυδαιότητα μπορεί να χωρέσει στη λογική σας; Εν τέλει, επειδή απευθυνθήκατε σε προσωπικό τόνο, δεν θα προκληθώ. Μιλήσατε για εύκαμπτη ηθική, αναφερθήκατε στα παιδιά μου και τα δικά σας και έχω μια ειλικρινή απορία, λαμβάνοντας σαφέστατες αποστάσεις από χυδαιότητες: η έγνοια σας από την πρώτη στιγμή που είδε το φως της δημοσιότητας αυτή η υπόθεση δεν ήταν να ενθαρρύνετε και να στηρίξετε τα θύματα, αλλα να στηρίξετε τον θύτη; Ο κ. Γεραπετρίτης ειπε ότι η έγνοια σας ήταν να μην τον ρίξετε στα σκυλιά. Απο σεβασμό στον Λιγνάδη τον συγκαλύψατε, δεν τον ρίξατε στα σκυλιά, αντί να ενθαρρύνετε τα θύματα; Αυτό δεν κάνατε;».

«Διαχωρίζω απολύτως τη θέση μου απ' όσα γράφινται στα social media»

«Κάνοντας ακόμα ένα άλμα στην προσπάθεια συγκάλυψης. Λυπάμαι. Κύριε Μητσοτάκη είστε εκτεθειμένος. Θέλω να διαχωρίσω τη θέση μου από όσα ανεύθυνα γράφονται στα social media. Αν θέλετε εσείς να κρυφτείτε, κάντε το. Ο λαός βγάζει συμπεράσματα. Εγώ έxω στοχοποιηθεί με χιλιάδες τέτοια μηνύματα. Εγώ διαφωνώ κάθετα και ξεκάθαρα με όσα η χυδαιότητα του πληκτρολογίου γράφει εναντίον σας. Το κάνω, παρότι εσείς ποτέ δεν πράξατε κάτι αντίστοιχο. Το ότι δεν υιοθετούμε την ασυδοσία δεν σημαίνει ότι δεν θα πούμε τα πράγματα ως έχουν. Δεν σημαίνει ότι εσείς είστε σοβαρότατα εκτεθειμένος πολιτικά, που ανεχθήκατε μια αλληλουχία αποκαλύψεων».

«Θα περίμενε κανείς ο σεβασμός στα θύματα και στην απαίτηση της κοινωνίας να αναλάβουν οι πάντες τις ευθύνες τους θα σας οδηγούσε να αναλάβετε την ευθύνη. Θα κερδίζατε με αυτό τον τρόπο. Καταστήσατε τον εαυτό σας συνεργό, μην πω πρωτεργάτη του πολιτικού σκανδάλου. Προφανώς και δεν ξέρατε τον Λιγνάδη, αλλά για την επιλογή βγείτε και πείτε μια συγγνώμη. Αγνοείτε την κοινωνική κατακραυγή για την Μενδώνη».

»Ερχεστε σήμερα στη Βουλή να μας παραδώσετε μαθήματα για ποιότητα Δημοκρατίας και δημόσιου διαλόγου. Μάλλον για μαθήματα υποκρισίας πρέπει να μιλάμε. Εχετε προβεί στα μεγαλύτερα θεσμικά ατοπήματα. Αλλάζετε το νόμο όποτε δεν σας βολεύει. Θέλετε να μιλήσουμε για δημοκρατικό διάλογο; Δεν γίνεται από σοβαρά κόμματα και κυβερνήσεις μόνο με λόγια και διαξιφισμούς. Γίνεται με πράξεις. Η πράξη είναι κριτήριο της αλήθειας. Η πράξη λέει ότι είστε αλλεργικός στον αντίλογο και την κριτική. Μετατρέψατε εν ονόματι πανδημίας τη Βουλή σε άβουλη. Ποιον διάλογο προωθείτε, όταν αγνοείτε το αίτημα των καλλιτεχνών να διώξετε την Μενδώνη;».

«Αν θέλετε τον διάλογο τολμήστε -όχι με εμάς- τολμήστε να μιλήσετε με τους φορείς της τέχνης και των καλλιτεχνών, αυτούς που έχουν ξεσηκωθεί και κουβεντιάστε μαζί τους. Τολμήστε να συνομιλήστε με τους απλούς πολίτες. Ο διάλογος απαιτεί θάρρος και ειλικρίνεια. Μιλήστε με αυτούς που εγώ μίλησα και υφίστανται τις πολιτικές του υπουργείου Πολιτισμού. Και μην μας εμφανίζετε 56 υπογραφές ανθρώπων που έχουν διοριστεί από την κυρία Μενδώνη».

«Οσο για τον πολιτικό πολιτισμό που θυμηθήκατε, σηκώνω τα χέρια ψηλά. Εχετε προϊστορία. Οσο ήσασταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχατε μετατραπεί σε μόνιμο αναμεταδότη των τρολ του Διαδικτύου. Από το δικό σας στόχο δεν βγήκε η απίστευτη συκοφαντία ότι ανταλλάξαμε την Μακεδονία με τις συντάξεις και έρχεστε να μου κάνετε μαθήματα ηθικής; Από εσάς δεν ξεπήδησε η μεταφορά των δημοσιευμάτων του Μακελειού και η απόπειρα διασυρμού του νεκρού πατέρα μου ως δήθεν συνεργάτη της χούντας; Και έρχεστε να με εγκαλέσετε για ό,τι αναρτάται στα social media. Εσείς που βάλατε υπογραφή και αναταράξατε τις αθλιότητες. Αυτό ξεπερνά τα όρια».

«Είπα ότι σήμερα θέλω να απευθυνθώ σε όσους με παρακολουθούν. Και είναι μεγάλο το ενδιαφέρον. Αυτό το κίνημα, το ξέσπασμα θα μας αναστατώσει και πονέσει, αλλά θα μας κάνει καλύτερους, αρκεί να μην φοβηθούμε να στηρίξουμε την κάθαρση έως τέλους. Τις ημέρες αυτές οι καλλιτέχνες δεν ανέδειξαν μόνο υποθέσεις σεξουαλικής εκμετάλλευσης, αλλά και την εργασιακή ζούγκλα. Αυτή την συζήτηση πρέπει να την ανοίξουμε σε βάθος. Αν οι γυναίκες θα μπορέσουν να απολαμβάνουν δικαιώματα και οι άνδρες και γυναίκες δεν θα ζουν στο σκοτάδι. Σε κάθε περίπτωση, από τη σημερινή συζήτηση οι άνθρωποι του πολιτισμού πρέπει να πάρουν καθαρό μήνυμα ότι ο αυταρχισμός της εξουσίας που μπορεί να κρύβει εγκλήματα και να κουκουλώνει σκάνδαλα έχει ένα όριο και η κόκκινη γραμμή της αλήθειας είναι η αντίσταση όλων μας».

«Εμείς θέλουμε μετά τη σημερινή συζήτηση όλοι να ξέρουν ότι θα έχουν την στήριξή μας. Να σηκώσουμε φραγμό ανθρωπιάς απέναντι σε όσους εκμεταλλεύονται τις μικρές ή μεγάλες σχέσεις τους με την εξουσία, για να προβούν σε αποτρόπαιες πράξεις».

«Ολοι σε αυτή τη χώρα κατανοούν ότι το πρόβλημα δεν είναι οι λέξεις, αλλά οι πράξεις οι δικές σας, για τις οποίες εσείς πρέπει να απολογηθείτε. Για τις πράξεις σας, όχι μόνο στην υπόθεση Λιγνάδη, αλλά για την πανδημία, τον αυταρχισμό, την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, τις εκκρεμείς συντάξεις, το «σουρωτήρι» στο Αιγαίο. Γι' αυτές τις πράξεις πρέπει να απολογηθείτε. Αυτές έιναι απαράδεκτες και χυδαίες. Εϊναι απαράδεκτες και χυδαίες για τους πολίτες εργαζόμενους και μικρομεσαίους, τους επιχειρηματίες. Οι πραξεις σας γι' αυτούς συνιστούν χυδαιότητα».

«Δεν είναι ο διάλογος το πρόβλημα, αλλά οι πράξεις σας. Δεν είναι ο σκοτεινός κόσμος του Διαδικτύου που, αν δεν ήταν αυτός, δεν θα έβγαιναν όλα αυτά στη δημοσιότητα, αλλά η αβάσταχτη πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες. Τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργείτε είναι το λίπασμα για την κριτική εναντίον σας. Με την αλαζονική σας συμπεριφορά και την έλλειψη ενσυναίσθησης είναι οι τροφοδότες αυτών. Οι χυδαίοι είναι εντός των τειχών, όχι εκτός. Κάντε αυτοκριτική. Μην αναζητάτε ευθύνες σε άλλους. Το πρόβλημα είστε εσείς και όχι οι άλλοι. Εσέις κα μόνο εσείς και από εκεί πρέπει ν' αρχίσει η κάθαρση».

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: «Μένουμε μέσα» και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου - Έρχεται νέο πακέτο μέτρων

Λιγνάδης, Φιλιππίδης, Στραβοπόδης: Τι συνδέει τους τρεις ηθοποιούς που καταγγέλθηκαν για βιασμό

Λιγνάδης: Η ώρα της απολογίας - Πρώτα θα κριθεί η αίτηση ακυρότητας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης