Lockdown: «Μένουμε μέσα» και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου - Έρχεται νέο πακέτο μέτρων

Lockdown: «Μένουμε μέσα» και τις πρώτες εβδομάδες του Μαρτίου - Έρχεται νέο πακέτο μέτρων

Έως και τις 15 Μαρτίου τα περιοριστικά μέτρα εάν δεν σημειωθεί πτώση στα κρούσματα την ερχόμενη εβδομάδα - Τι δείχνουν τα λύματα στην Αττική - Πίεση και στην οικονομία, ποια μέτρα ανακούφισης σχεδιάζονται - Κόκκινος» συναγερμός για τις ΜΕΘ: Στο 90% η πληρότητα στην Αττική που «βράζει» με 878 κρούσματα

ghj
Δεδομένη θεωρείται πλέον η παράταση του lockdown στην Αττική καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια ούτε για εφησυχασμό, ούτε και για χαλάρωση.

Τον τόνο έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη όπου κατά την αναφορά του στην αύξηση των κρουσμάτων τόνισε πως «εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας -πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών- να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου».

Ο πρωθυπουργός πάντως εκτίμησε πως βρισκόμαστε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας καθώς αναγνώρισε πως τα μέτρα δουλεύουν και στην εξίσωση πλέον υπάρχει και ο παράγοντας του εμβολιασμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως «όπλο» το οποίο δεν είχαμε το προηγούμενο διάστημα.

Όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφορούσαν στην εικόνα που είχε διαμορφωθεί μέχρι και πριν τις χθεσινές ανακοινώσεις, στις οποίες για άλλη μία φορά τα κρούσματα πλησίασαν (δεν ξεπέρασαν όπως προχθές) τα 2.000 -εκ των οποίων τα 869 στην Αττική- δείχνοντας πως παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα η πανδημία είναι εδώ. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψιν πως αρκετοί είναι οι επιστήμονες πλέον που ισχυρίζονται πως ακόμα δεν έχουμε δει την κορύφωση της καμπύλης και προβλέπουν περισσότερα από 2.500 κρούσματα ημερησίως την ερχόμενη εβδομάδα, το σενάριο παράτασης του lockdown φαίνεται πως έπαψε να είναι σενάριο.

Άλλωστε αξίζει να σημειωθεί πως εκτός του δείκτη των κρουσμάτων, ίσως πλέον, σημαντικότερο ρόλο παίζει η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής τα οποία όπως δείχνουν τα δεδομένα βρίσκονται ένα βήμα πριν το «κόκκινο». Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στο 90% σκαρφάλωσε μέχρι χθες η πληρότητα στις κλίνες ΜΕΘ με 25 πια άδεια κρεβάτια στην Αττική. Στις απλές νοσηλείες, σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, η πληρότητα φτάνει στο 85%.

«Η Αττική έχει αυτή την εποχή το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με συνέπεια να υπάρχει πίεση στο Ε.Σ.Υ. με ρεκόρ εισαγωγών στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία. Εχθές, Τρίτη, είχαμε 168 εισαγωγές και προχθές, Δευτέρα, είχαμε 186 εισαγωγές. Και η κάλυψη των ΜΕΘ-COVID στην Αττική είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστό 90% – 235 ΜΕΘ από τις συνολικά 262» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Πάντως, ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει ωστόσο είναι η μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων δείχνουν αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα μεγάλων πόλεων την εβδομάδα 15 με 21 Φεβρουαρίου, ωστόσο δείχνουν μείωση σε δύο περιοχές. Πρόκειται για την Αττική όπου η μείωση φτάνει το 16.2% και τον Βόλο όπου η μείωση φτάνει το 27.6%.

Κλείσιμο
Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται πλέον να εισηγηθεί την Παρασκευή στην κυβέρνηση την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα έως τις 8 ή ακόμα και τις 15  Μαρτίου. Το βασικό σενάριο μιλά για παράταση μίας εβδομάδας, ωστόσο, βάσει των δεδομένων μέχρι στιγμής, δεν αναμένεται  να βελτιωθεί δραστικά η εικόνα την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε δεν αποκλείεται η παράταση δύο εβδομάδων να είναι πιο κοντά απ' όσο νομίζαμε μέχρι πριν λίγα 24ωρα.

Σκληρό lockdown για την Αρκαδία

Την ίδια ώρα, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, την Τετάρτη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά και κατόπιν ομόφωνης εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, η μεν ΠΕ Αρκαδίας εντάχθηκε στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου ενώ ο δε Δήμος Ναυπλιέων εντάσσεται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας.

Τα περιοριστικά μέτρα έχουν ισχύ από σήμερα Πέμπτη 25/02/2021 και ώρα 06.00 έως Δευτέρα 01/03/2021 και ώρα 06.00. Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19 κατά την επόμενη συνεδρίασή της. Σύμφωνα με πηγές από την Πολιτική Προστασία, στην Αρκαδία, οι περισσότερες συρροές κρουσμάτων έχουν να κάνουν με τους εργασιακούς χώρους.

Πίεση και στην Οικονομία

Ωστόσο πέρα από τις συζητήσεις για την επέκταση ή όχι των μέτρων σημαντικός παράγοντας είναι και η ίδια η οικονομία και οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού σε αυτήν. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος είπε ότι από το δεύτερο τρίμηνο φέτος αναμένεται να φανεί «φως στην άκρη του τούνελ». Όπως είναι γνωστό, έχει προβλεφθεί ένα βαρύ υφεσιακό πρώτο τρίμηνο, όχι μόνο λόγω του lockdown, αλλά και επειδή η σύγκριση γίνεται με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όταν το ΑΕΠ κινείτο σε θετικό έδαφος.

Πάντως, σε απόλυτους αριθμούς, η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για κάθε μήνα lockdown υπολογίζεται στο 0,8%, ενώ και η επιβάρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος φτάνει το 0,7% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, με την παράταση του lockdown είναι προ των πυλών, κοντά είναι και η παράταση των μέτρων ανακούφισης επαγγελματιών. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ανανεωμένο σχέδιο για τα ενοίκια, προβλέπει απαλλαγή 100% και για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο. Επιπλέον, συνεχίζεται η μείωση ενοικίου για πληττόμενους εργαζομένους της τάξης του 40% του συνολικού ενοικίου, με τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν πίσω το 20%.

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε βίντεο: Ο Λιγνάδης καλεσμένος του Βούτση σε εκδήλωση της Βουλής για τον Μαντέλα το 2018

Μιανμάρ: 137 ΜΚΟ από 31 χώρες καλούν τον ΟΗΕ να επιβάλλει εμπάργκο όπλων

Πανδημία-Πορτογαλία: Ξεπέρασαν τα 800.000 τα κρούσματα και τις 16.000 τα θύματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης