Νομοσχέδιο Παιδείας: Στην «τελική ευθεία» - Σήμερα οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών της αντιπολίτευσης

Νομοσχέδιο Παιδείας: Στην «τελική ευθεία» - Σήμερα οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών της αντιπολίτευσης

Σφοδρή η χθεσινή πολιτική αντιπαράθεση στην Ολομέλεια 

Νομοσχέδιο Παιδείας: Στην «τελική ευθεία» - Σήμερα οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών της αντιπολίτευσης
Στην τελική κοινοβουλευτική ευθεία εισέρχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, την ελεγχόμενη είσοδο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας καθώς σήμερα αναμένεται η ολοκλήρωση της συζήτησης και ψήφισης των προωθούμενων διατάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, της ψηφοφορίας θα προηγηθούν τοποθετήσεις από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης οι οποίοι αναμένεται να κορυφώσουν την πολιτική σύγκρουση που διεξάγεται στην Ολομέλεια το τελευταίο διήμερο.

Η συζήτηση που προηγήθηκε επιβεβαιώνει την απουσία ευρύτερης πολιτικής συναίνεσης που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση κάθε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας και η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επισήμαναν την αναγκαιότητα των προωθούμενων ρυθμίσεων προκειμένου να εξορθολογιστεί ο τρόπος εισαγωγής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα, να αποφευχθούν φαινόμενα «επιτυχόντων της λευκής κόλλας» και κυρίως να αντιμετωπιστούν τα ακραία περιστατικά βίας και παραβατικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων. Παράλληλα, υπογράμμισαν πως το νομοσχέδιο εκπληρώνει βασική προεκλογική δέσμευση του κόμματός τους, υπηρετεί το αυτονόητο – όπως σημείωσαν - ενώ τόνισαν ότι το σύνολο των δημοσκοπήσεων καταγράφουν πως η πλειοψηφία των πολιτών, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, θεωρεί αναγκαίες τις διατάξεις για την ελεγχόμενη είσοδο στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και την θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην Ελληνικής Λύσης υποστήριξαν ότι ο πυρήνας του σχεδίου νόμου αποτυπώνει «τον αυταρχικό και αστυνομοκεντρικό χαρακτήρα της κυβέρνησης». Μάλιστα, η αριστερή κοινοβουλευτική πτέρυγα - ΣΥΡΙΖΑ, ΜΕΡΑ25 και ΚΚΕ - ζήτησε την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου λόγω της υγειονομικής κρίσης, ωστόσο την ίδια στιγμή προανήγγειλαν μαζικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην περίπτωση που συνεχιστεί η κοινοβουλευτική επεξεργασία των ρυθμίσεων.

Είναι ενδεικτικό πως το κρίσιμο νομοσχέδιο αντί να αποτελέσει πεδίο ουσιαστικής συζήτησης για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων της ανώτατης εκπαίδευσης, δημιούργησε πεδίο για σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις εφ όλης της ύλης.

Σε αυτό το πλαίσιο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξαν πυρά και για τις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα περι περι της αποδοχής του ρίσκου διασποράς της πανδημίας από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Τσίπρας: «Είπα δέχομαι και όχι αναλαμβάνω το ρίσκο» των διαδηλώσεων

Πάντως, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκρινε πως οφείλει να ανασκευάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η επίμαχη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha γι αυτό και προχώρησε σε παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Τετάρτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθλιότητες υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Κλείσιμο
Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «γκεμπελίστικη απόπειρα εσκεμμένης αλλαγής των λέξεων της συνέντευξής μου για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαδηλώσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών. Με ρώτησε ο δημοσιογράφος «δέχεστε το ρίσκο» και απάντησα «βεβαίως και το δέχομαι γι'αυτό και ζητώ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς αν επιμείνει η κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη» και πρόσθεσε «είναι άλλο το «δέχομαι» ότι υπάρχει ρίσκο και άλλο το «αναλαμβάνω» το ρίσκο».

Ολοκληρώνοντας την επεξήγηση των όσων ο ίδιος ανέφερε στη σχετική συνέντευξη παραδέχθηκε ότι οι συγκεντρώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας εν πέσω πανδημίας «πιθανόν θα επιδεινώσουν της επιδημιολογική κατάσταση της Αθήνας». 

Παρέμβαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας


Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αντιδρώντας στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είπε «μετά την πρωτοφανή του δήλωση ο κ. Τσίπρας ήρθε σήμερα να ανασκευάσει. Είπε στην συνέντευξή του «βεβαίως δέχομαι το ρίσκο» και το είπε απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση. Δέχεται λοιπόν ο κ. Τσίπρας το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος» ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας ήρθε να απολογηθεί και να ανασκευάσει το ολέθριο λάθος του». Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή (σ.σ. σημερινή) συγκέντρωση;».

Κεραμέως: ήρθε η ώρα να απελευθερωθούν τα πανεπιστήμια από τις ομάδες ανομίας

Πέραν αυτών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμώς στην κεντρική της τοποθέτηση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μεταρρυθμιστική τομή που επιχειρεί να σπάσει χρόνιες παθογένειες οι οποίες έχουν παραδώσει αρκετά πανεπιστήμια σε μειοψηφικές ομάδες τραμπούκων χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ακαδημαϊκή ασφάλεια.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής αποκάλυψε ότι το τελευταίο διάστημα «λαμβάνω μηνύματα από καθηγητές και μαθητές που μου λένε ότι συμφωνούν με τις διατάξεις. Μας καλούν να μην κάνουμε πίσω αλλά μας λένε ότι φοβούνται να βγουν μπροστά και να τα πουν δημόσια» και πρόσθεσε «ήρθε η ώρα να σπάσει αυτή η σιωπή. Να σπάσει η νοσηρή παράδοση. Να διαλυθεί άπαξ και διαπαντός η οσμή φόβου και ανομίας στα πανεπιστήμια που ευδοκιμεί εκεί και πουθενά αλλού στην χώρα».

Χρυσοχοΐδης: Θα εκριζώσουμε τους «χωροφύλακες της ελεύθερης σκέψης» από τα ελληνικά πανεπιστήμια

Ως «ύστατη καταφυγή» και όχι ιδεολογική επιλογή χαρακτήρισε την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης επισημαίνοντας πως η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει την «κρίση παρακμής» που αντιμετωπίζουν αρκετά ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας λόγω των εκτεταμένων φαινομένων βίας και ανομίας.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε τη βούληση της κυβέρνησης να «εκριζώσει» τις παραβατικές συμπεριφορές και να θέσει οριστικό τέλος στα αντιδημοκρατική φαινόμενα βίας από τις περιθωριακές μειοψηφίες που λειτουργούν «ως γκεστάπο και τραμπούκοι» και επιβάλλονται στην πλειοψηφία.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή την αδιανόητη κατάσταση να εξελίσσεται. Υπάρχει καθεστώς ανελευθερίας που οι μειοψηφίες κυριαρχούν γιατί δεν διστάζουν να απειλούν και να βιάζουν το κράτους δικαίου» τόνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Βούτσης: Υπάρχει ένα ρίσκο και από τις διαδηλώσεις; Πώς δεν υπάρχει…

Στην πολιτική σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ που πυροδότησε η φράση του κ. Αλέξη Τσίπρα πως «δέχεται» αλλά «δεν αναλαμβάνει» το ρίσκο διασποράς του covid-19 στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενεπλάκη και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια του κοινοβουλίου αναρωτήθηκε: «Σήμερα διαδήλωσαν χιλιάδες φοιτητές με τις μάσκες τους και τα υγειονομικά μέτρα. Υπάρχει ένα ρίσκο και από τις διαδηλώσεις;» για να απαντήσει ο ίδιος πως «και υπάρχει όπως και στους χώρους δουλειάς στα μέσα μαζικής μεταφοράς και αλλού».

Ωστόσο, υποστήριξε ότι η ευθύνη για τις διαδηλώσεις βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. «Εξελίσσεστε σε μια κυβέρνηση που παίρνει διαζύγιο από την κοινωνία και φτιάχνετε ένα σύμφωνο διαβίωσης, επιβίωσης θα λέγαμε με τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι όλοι θέλουν την αστυνομία μέσα στα πανεπιστήμια ή δείχνουν ότι απογειώνεται η ΕΡΤ» είπε σε άλλο σημείο για να αναρωτηθεί και πάλι: «είναι στημένες οι δημοσκοπήσεις» και να απαντήσει : «Μην παίζουμε μεταξύ μας. Υπάρχει η στρατηγική διαχείρισης του φόβου. Φόβο που όλοι μας βιώνουμε λόγω της πανδημίας και τις πρωτοφανούς κατάστασης. Μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση η κυβέρνηση κάνει διαχείριση φόβου. Κάνει δημοσκοπήσεις την ώρα που ο κόσμος αισθάνεται φόβο για την πανδημία, για την οικονομία, γιατί θα χάσει την δουλειά του, θα κλείσει το μαγαζί του. Μέσα σε αυτή την κατάσταση αντί να κερδίσετε κοινωνικές συναινέσεις εσείς στήνετε δημοσκοπήσεις που έχουν απαντήσεις που είναι αποτέλεσμα της αβεβαιότητας και του φόβου. Είστε μια κυβέρνηση - και για όσο καιρό θα είστε ακόμα - θα λειτουργείτε εις βάρος του λαού μας».

Σκανδαλίδης: Οπισθοδρομικό νομοσχέδιο

Ως βήμα οπισθοδρόμησης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης και πρόσθεσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει για λόγους αρχής.

«Εμείς νιώθουμε την υποχρέωση, ως Κίνημα Αλλαγής, και εδώ στο συγκεκριμένο και υπαρκτό πρόβλημα να κάνουμε τη συγκεκριμένη και ρεαλιστική μας πρόταση: Να δημιουργήσουμε μέσα στο πανεπιστήμιο αυτοτελή υπηρεσία φύλαξης και προστασίας, με αξιοκρατική επιλογή και εκπαίδευση του προσωπικού της, που θα υπάγεται στις πρυτανικές αρχές. Να συνεργάζεται με τις αστυνομικές και τις λοιπές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες για την αμελλητί πρόληψη και καταστολή εγκληματικών ενεργειών βάσει συγκεκριμένου πρωτοκόλλου. Να κατοχυρωθεί η είσοδος και η έξοδος προσώπων με την επίδειξη της ταυτότητας.

Ένα πανεπιστήμιο που για να ορίσει τα πειθαρχικά του όργανα αποφασίζει και διατάζει ο Υπουργός Παιδείας, που για να προστατέψει τον χώρο του εντέλλεται ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν είναι αυτοδιοικούμενος θεσμός, αλλά είναι υπηρέτης κυβερνητικών εντολών.

Είναι αδύνατο, για λόγους αρχής, να συμφωνήσουμε σε ένα τέτοιο βήμα οπισθοδρόμησης για αυτόν τον κρίσιμο θεσμό για την πορεία και το μέλλον του τόπου» ανέφερε.

Παφίλης: Tαξικό νομοσχέδιο που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά

Επίθεση στην κυβέρνηση για το επίμαχο νομοσχέδιο εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης λέγοντας: «Δεν έχετε τσίπα να λέτε ότι οι διαδηλώσεις διαδίδουν τον κορωνοιό; Οι δύο επίσημες μελέτες που υπάρχουν δείχνουν ότι η διασπορά γίνεται στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Πόσους ελέγχους έχετε κάνει στο ΜΕΤΡΟ, στα λεωφορεία και στα εργοστάσια;. Δεν ντρέπεστε να μιλάτε όταν στα ΜΜΜ είναι ο ένας πάνω στον άλλο; Και έρχεστε και κατηγορείτε τους διαδηλωτές και τα νέα παιδία;» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Έρχεστε σε αυτές τις συνθήκες – χωρίς έλεος – και τι λέτε; Αλλάζετε το εκπαιδευτικό σύστημα εν μέσω πανδημίας. Καλά δεν ντρέπεστε λίγο; Πως φέρεστε τόσο εχθρικά στις λαϊκές οικογένειες; Είστε αδίστακτοι και είναι λογικό. Είστε κοινωνικά απάνθρωποι απέναντι στα λαϊκά στρώματα. Φέρνετε σκληρό πολύ σκληρό ταξικό νομοσχέδιο. Τι καταφέρατε; Να συσπειρώσετε όλους. Εκπαιδευτικούς φοιτητές μαθητές και γονείς. Και εσείς επικαλείστε τις δημοσκοπήσεις».

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κατηγόρησε την ΝΔ υποστηρίζοντας ότι η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ συμμετέχει σε κυκλώματα πώλησης θεμάτων για τις φοιτητικές εξετάσεις ενώ κατέθεσε στα πρακτικά αφίσες για πάρτι της ίδιας φοιτητικής παράταξης.

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συζήτηση χαρακτηρίστηκε και από αντεγκλήσεις μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης που προκάλεσε καταγγελία του ΜεΡΑ25 περι προπηλακισμού της κυρίας Σοφίας Σακοράφα από αστυνομικές δυνάμεις. Η καταγγελία προκάλεσε την παρέμβαση του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου που μίλησε για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ειδήσεις σήμερα: 

Μητσοτάκης: Βλέπουμε το «τέλος του τούνελ» στην κρίση της πανδημίας

Μέρκελ για lockdown: Υπαρξιακής σημασίας το διάστημα έως τα μέσα Μαρτίου

ΗΠΑ σε Τουρκία: Εγκαταλείψτε τους S-400
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης