Τσίπρας: «Είπα δέχομαι και όχι αναλαμβάνω το ρίσκο» των διαδηλώσεων

Τσίπρας: «Είπα δέχομαι και όχι αναλαμβάνω το ρίσκο» των διαδηλώσεων

Τι είπε για την επίμαχη δήλωση στη χθεσινή του συνέντευξη στον Αντώνη Σρόιτερ που προκάλεσε αντιδράσεις - Για αθλιότητες κατηγόρησε την κυβέρνηση - Ταραντίλης: «Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση;»

tsipras_2
Με παρέμβαση στην Ολομέλεια της Βουλής επιχείρησε ο κ. Αλέξης Τσίπρας να ανασκευάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η αναφορά του για την αποδοχή του ρίσκου διασποράς της πανδημίας από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αθλιότητες υποστηρίζοντας ότι οι επίμαχες δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για «γκεμπελίστικη απόπειρα εσκεμμένης αλλαγής των λέξεων της συνέντευξής μου για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαδηλώσεις φοιτητών και εκπαιδευτικών. Με ρώτησε ο δημοσιογράφος «δέχεστε το ρίσκο» και απάντησα «βεβαίως και το δέχομαι γι'αυτό και ζητώ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς αν επιμείνει η κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη» και πρόσθεσε «είναι άλλο το «δέχομαι» ότι υπάρχει ρίσκο και άλλο το «αναλαμβάνω» το ρίσκο».

Ολοκληρώνοντας την επεξήγηση των όσων ο ίδιος ανέφερε στην χθεσινοβραδινή του συνέντευξη παραδέχθηκε ότι οι συγκεντρώσεις και οι πορείες διαμαρτυρίας εν πέσω πανδημίας «πιθανόν θα επιδεινώσουν της επιδημιολογική κατάσταση της Αθήνας».

Παρέμβαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας
Κλείσιμο


Αναλυτικά, ο κ. Τσίπρας στην παρέμβασή του ανέφερε: «Ζητώ τον λόγο για το νομοσχέδιο της κυρίας Κεραμέως γιατί έχω την εντύπωση πως η κυβέρνηση έχει αρχίσει να χάνει τον έλεγχο της πανδημίας και τον πολιτικό έλεγχο συνολικά και μέσα στον πανικό της οδηγείται σε αποφάσεις απαράδεκτες και μεθοδεύσεις αντιδημοκρατικές και θα εξηγηθώ αμέσως. Φέρνετε με επιμονή ενώ γνωρίζετε ότι δεν έχει διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος με την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα - και ενώ γνωρίζετε ότι η Βουλή λειτουργεί σε ειδικές συνθήκες λόγω πανδημίας. Επιμένετε όμως να φέρνετε νομοσχέδιο που εγείρει αντιδράσεις. Έχετε απέναντι σας σχεδόν όλους τους φορείς που εκπροσωπούν την ακαδημαϊκή κοινότητα. Έχετε απέναντι πρυτάνεις, φοιτητές ακόμα και αστυνομικούς. Εχετε ακόμα και σημαντικά στελέχη της παράταξή σας που διετέλεσαν υπουργοί παιδείας ή σε ανώτατους υπουργικούς θώκους όπως ο κ. Σουφλιάς και ο κ. Φορτσάκης αλλά εσείς επιμένετε. Εχετε απέναντί σας την συντριπτική πλειοψηφία γονιών και μαθητών Λυκείου σε μια ιδιαίτερη χρονιά φέτος που δεν μπόρεσαν να πάνε στις τάξεις τους. Εσείς αποφασίζετε να προχωρήσετε με επιμονή σε ένα νομοσχέδιο που για την επόμενη χρονιά θα έχει 20 χιλ εισακτέους λιγότερους και αλλάζετε εν μέσω πανδημικής χρονιάς το τρόπο εισαγωγής στις πανελλαδικές. Γιατί αυτή η επιμονή; Δεν λογαριάζετε την στιγμή που όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που το μυαλό φοιτητών, παιδιών γονιών είναι στην πανδημία.

Η σκέψη και ο φόβος όλων μας είναι αν θα μπορέσουμε να μην κολλήσει η γιαγιά ο παππούς. Εσείς προχωράτε ακάθεκτοι. Αυριο ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης τρίτο λοκ ντάουν χωρίς να έχει τελειώσει το 2ο. Αύριο κλείνουν όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ενώ βρισκόμαστε σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Εσείς επιμένετε να έρχεστε εδώ να νομοθετήσετε και να ψηφίσετε σε αυτές τρις συνθήκες χωρίς να κατανοείτε ότι με τον τρόπο αυτό δεν προκαλείτε μόνο την αντιπολίτευση αλλά και την κοινή γνώμη. Εκτός αν το κάνετε επίτηδες. Εκτός αν νομίζετε ότι θα περάσετε όλα αυτά στα μουλωχτά, χωρίς θόρυβο μεγάλο. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει προηγούμενο. Εσείς φέρατε νύχτα τροπολογία και την περάσατε, προφανώς εκμεταλλευόμενοι την πανδημία, για εξίσωση πτυχίων πανεπιστημίων και κολεγίων. Και ήρθατε να εξαναγκάσετε τα επιμελητήρια να εγγράψουν στους καταλόγους αποφοίτους κολεγίων. Γνωρίζατε ότι αν αυτή την τροπολογία την φέρνατε υπο κανονικές συνθήκες. Σε συνθήκες όπου ανα πάσα στιγμή θα μπορούσε να ζητήσει η αντιπολίτευση ονομαστική ψηφοφορία με όλους τους βουλευτές εδώ μέσα στην αίθουσα και όχι με εξουσιοδοτήσεις. Αν το φέρνατε σε συνθήκες κανονικότητας δεν υπήρχε περίπτωση να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τους βουλευτές μηχανικούς και οικονομολόγους της πλειοψηφίας. Δεν μπορείτε να ευτελίζετε έτσι την έννοια της αριστείας. Το κάνατε στα μουλωχτά αξιοποιώντας τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας. Το ίδιο κάνετε και τώρα. Αξιοποιείτε τις έκτακτες συνθήκες πανδημίας για ένα νομοσχέδιο που προκαλεί αντίδραση της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Ποιος θα μας πει την αλήθεια; Οι δημοσκοπήσεις; Βρήκαμε παπά να θάψουμε 5-6».
tsipras

Σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Πρέπει να σταματήσετε ιδίως μετά το φιάσκο της Ικαρίας να προχωράτε σε αθλιότητες προκειμένου να συμμαζέψετε τα συμμάζευα από τις αθλιότητες Μητσοτάκη. Σας εκθέτουν περισσότερο και αναδεικνύουν την αντιδημοκρατική κουλτούρα.

Αθλιότητα 1: Προσπάθεια που έγινε το περασμένο Σάββατο προκειμένου οι εικόνες της Ικαρίας να μην προβληθούν στις τηλεοπτικές εικόνες. Μάταιος ο κόπος. Δεν είμαστε στην εποχή κατά την οποία ότι δεν προβάλετε στην τηλεόραση δεν υπάρχει. Σήμερα η τεχνολογία και διαδίκτυο δεν κρύβει την αλήθεια.

Αθλιότητα2: Η ανάρτηση οδηγιών από τον αόρατο αρχισυντάκτη στην αίθουσα σύνταξης της ΕΡΤ που προέτρεπε παραγωγούς να μην παίζουν βίντεο και φωτογραφίες από την βεράντα της Ικαρίας αλλά ούτε πλάνα από Λιγάνδη και άλλους. Ποιοι είναι οι άλλοι που φωτογραφίζονταν με τον κ. Λιγνάδη που κάλυπτε η κα Μενδώνη. Τέτοιου είδους σκονάκια είχαμε πολλά χρόνια να δούμε. Η δική μου γενιά δεν τα έζησε αυτά. Ούτε στις σκηνές Λούφα και Παραλλαγή κακέκτυπο της ΥΕΝΕΔ κατάντησε η κυβέρνηση.

Αθλιότητα 3: Η προσπάθεια από τον εκπρόσωπο της ΝΔ που προσπαθούσε να εξισώσει το κορονογλέντι στην Ικαρία με την επίσημη επίσκεψή μου στην Αχαΐα τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Να εξισώσει το γλέντι πρωθυπουργού με μια προγραμματισμένη συνάντηση κατά την οποία φορούσαμε όλοι μάσκες και δεν ήπιαμε ούτε καφέ. Όταν φτάνετε σε σημείο να σας σχολιάζει και η Καθημερινή ότι κάνετε αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση με τα ταπεράκια υιοθετώντας τον πιο άθλιο λαϊκισμό τότε στην καλύτερη περίπτωση έχετε επικοινωνιακή πολιτική για τα πανηγύρια χωρίς ρυθμό και ουσία.

Αθλιότητα 4η και σημαντικότερη: Η απόπειρα του κυβερνητικού εκπροσώπου που υιοθετεί γρήγορα τέτοιες μεθόδους γκεμπελικής έμπνευσης. Η απόπειρα να αλλάξει εσκεμμένα τις λέξεις της συνέντευξης μου για να δημιουργήσει εντύπωση ότι εγώ προσωπικά αναλαμβάνω το ρίσκο της επιδημιολογικής επιδείνωσης από τις διαδηλώσεις φοιτητών. Με ρώτησε ο δημοσιογράφος «δέχεστε το ρίσκο» και απάντησα «βεβαίως και το δέχομαι γι αυτό και ζητώ να αποσυρθεί το νομοσχέδιο καθώς αν επιμείνει η κυβέρνηση θα φέρει την ευθύνη» και πρόσθεσε «είναι άλλο το «δέχομαι» ότι υπάρχει ρίσκο και άλλο το «αναλαμβάνω το ρίσκο». Σε αυτό το σημείο της αθλιότητας φτάσατε. Με φεικ νιουζ και διαστρέβλωση και αλλαγή λέξεων να δημιουργήσετε εντυπώσεις.

Να είμαι σαφής διότι όλα αυτά που κάνετε τα κάνετε γιατί έχετε την εντύπωση ότι έχετε επικοινωνιακή υπεροπλία που σας δίνει νομίζετε την δυνατότητα να κάνετε ό,τι γουστάρετε.

Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν τηρεί τα μέτρα; Γιατί νομίζει ότι μπορεί.

Γιατί ο πρωθυπουργός αρνείται να συζητηθεί η ερώτηση που του έκανα την Παρασκευή; Γιατί έτσι θέλει. Δεν μπορείτε να βιάζετε την αλήθεια και την Δημοκρατία. Σας ζητώ να αναλάβετε την ευθύνη. Η κυβέρνησή σας να αναλάβει την ευθύνη.

Να αναλάβετε την ευθύνη για συρρίκνωση δημοκρατίας και για το γεγονός ότι αν δεν αναστείλετε την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης θα υπάρξουν ευλόγως διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις οι οποίες πιθανώς να επιδεινώσουν την επιδημιολογική κατάσταση στην Αθήνα. Εσείς να αναλάβετε την ευθύνη. Να αναστείλετε συζήτηση και ψήφιση νομοσχεδίου.

Θα ήταν η καλύτερη πράξη αποκλιμάκωσης διαμαρτυριών και συγκεντρώσεων . Φέρτε το ίδιο νομοσχέδιο όταν θα υπάρξει δυνατότητα συζητήσεως».

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αντιδρώντας στην τοποθέτηση του κ. Τσίπρα είπε «μετά την πρωτοφανή του δήλωση ο κ. Τσίπρας ήρθε σήμερα να ανασκευάσει. Είπε στην συνέντευξή του «βεβαίως δέχομαι το ρίσκο» και το είπε απαντώντας σε συγκεκριμένη ερώτηση. Δέχεται λοιπόν ο κ. Τσίπρας το ρίσκο να αρρωστήσει κάποιος» ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας ήρθε να απολογηθεί και να ανασκευάσει το ολέθριο λάθος του».

Ταραντίλης: «Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση;»

Απάντηση προς τον κ. Τσίπρα εξέδωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Τραντίλης, σημειώνοντας: «O κ. Τσίπρας σήμερα στη Βουλή προσπάθησε να ανασκευάσει τη χθεσινή δήλωσή του, ότι δέχεται το ρίσκο να κολλήσουν κορονοϊό κάποιοι άνθρωποι σε μια συγκέντρωση.

Από τη δήλωσή του στη Βουλή προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την έννοια της πολιτικής ευθύνης. Κατά τον κ. Τσίπρα «δέχομαι την ευθύνη» δεν σημαίνει «αναλαμβάνω την ευθύνη». Αφήνουμε τα συμπεράσματα στους πολίτες.

Τον ρωτάμε επίσης ευθέως:

Από τη στιγμή που δέχεται το ρίσκο, ποια είναι η θέση του για την προγραμματιζόμενη αυριανή συγκέντρωση;

Θα συμμετάσχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή και σε άλλες διαδηλώσεις, τη στιγμή που η κοινωνία δίνει σκληρή μάχη για την ανάσχεση της πανδημίας;

Αναμένουμε την απάντησή του».

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown στην Αττική: Επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο

Lockdown στην Αττική: Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία με την τηλεκπαίδευση

Πώς θα λειτουργήσει ο δημόσιος τομέας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης