LIVE

Κορωνοϊός

Δένδιας: Η προκλητικότητα της Τουρκίας φτάνει στoν παραλογισμό - Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συμβάλει σε διάλογο

dendias-sakellaropoulou_2

Όλα ανοιχτά για διάλογο ή σύγκρουση στο Καστελόριζο - Λαβρόφ σε Αναστασιάδη: Έτοιμη η Ρωσία να συμβάλει - Σακελλαροπούλου: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις - Διεθνή ΜΜΕ: Το ΝΑΤΟ έχει παραλύσει από την ελληνοτουρκική κρίση

Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για τις συμφωνίες της Ελλάδας για την χάραξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

«Οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Μαζί με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν ξέρω αν άλλη χώρα έχει κάνει τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο».

Όσον αφορά την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε για την προκλητικότητά της ότι «προσεγγίζει σημεία παραλογισμού».

«Η Ελλάδα εκπμέμπει σοβαρότητα και ανάγκη τήρησης της διεθνής νομιμότητας. Κρίμα που έχουμε γείτονα που δεν αντιμετωπίζει το θέμα με την ίδια άποψη» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για ένα «κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας».

«Παραγνωρίζοντας τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου δυναμιτίζει την κατάσταση στην ανατολική Μεσογειο με εμπρηστικέ δηλώσεις και προκλητικές κινήσεις. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυραρχία» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις. Η πλευρά που έχει οδηγήσει στην κλιμάκωση πρέπει να προχωρήσει και στην αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση με τη στάση της έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών θέσεων. Η Ελλάδα σε συνεργασία με τους συμμάχους της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Λαβρόφ σε Αναστασιάδη: Έτοιμη η Ρωσία να συμβάλει σε διάλογο

Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ τίμησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

Στην τελετή παρασημοφόρησης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ του είπε ότι η προσωπική του συμβολή μέσω της θέσης του ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και των άλλων αξιωμάτων που είχε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ανεκτίμητη όπως και η προσφορά του στη συνεχή ανάπτυξη των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τιμώντας τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ως ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης μας σας επιδίδω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ ως οφειλόμενη έκφραση της πολιτείας και του λαού της Κύπρου για την διαχρονική στήριξη της Ρωσίας, είπε ο Πρόεδρος.

Απηύθυνε επίσης τους χαιρετισμούς του στον πρόεδρο και τον λαό της Ρωσίας, αλλά και τις ευχαριστίες του ιδίου, της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Στην αντιφώνησή του ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το υψηλό αυτό κρατικό παράσημο, λέγοντας ότι αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης του ρόλου της ρωσικής διπλωματίας για προώθηση ολόκληρου του φάσματος των κυπρορωσικών σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις του Προέδρου για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και υπενθύμισε ότι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έγινε δύο μόλις μέρες μετά την σύσταση του κυπριακού κράτους.

Οι σχέσεις μας προχωρούν δυναμικά με βάση τη φιλία των λαών μας και τις κοινές μας αρχές, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε ότι η ενίσχυση των φιλικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι όλες οι διμερείς συμφωνίες θα υλοποιηθούν.Θα ακολουθήσουν συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά οι προσφωνήσεις του προέδρου Αναστασιάδη και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών:

Καλωσορίζοντας τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου είναι βασισμένες και παραμένουν βασισμένες στις αρχές και αξίες που οι δύο χώρες ασπάζονται, δηλαδή στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσκεψη σας, ιδιαίτερα φέτος που γιορτάζουμε τα 60χρονα των διπλωματικών μας σχέσεων, δεν αποτελεί παρά μια επιβεβαίωση των σχέσεων μας που τις διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοϋποστήριξη και σίγουρα η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη, όμως, βαρύτητα αποδίδουμε στην επίσκεψη σας σε μια περίοδο που εν μέσω εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικότερα μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για το διεθνές δίκαιο.

Η εδώ παρουσία σας, κατά τη δική μας ερμηνεία και πιστεύω έτσι είναι, δεν είναι παρά η επαναβεβαίωση της πίστης σας στις διαχρονικές αρχές, όπως αυτές διαλαμβάνονται στον Χάρτη των ΗΕ και για αυτό θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, αλλά γενικότερα τη φίλη Ρωσία που διαχρονικά υπήρξατε υπερασπιστές της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουμε για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω ειλικρινά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, διότι είναι μέσα από αυτή την αλληλεγγύη που παίρνουμε δύναμη και αγωνιζόμαστε προκειμένου να υπάρξει δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο και να μας επιτραπεί να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ, μιλώντας μέσω διερμηνέα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Πούτιν. Επιβεβαιώνουμε τη διάθεση μας προς ανάπτυξη όλων των τομέων της συνεργασίας μας.

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν και γιορτάζουμε σε υψηλό επίπεδο τα 60 χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και τα 60 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική επέτειος.

Συμμερίζομαι τις κινήσεις που κάνετε για τη συνεργασία μας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η συνεργασία αυτή και επιβεβαιώνω τη διάθεση μας προς περαιτέρω ανάπτυξη της.

Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση μας για το Κυπριακό που η επίλυση του πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ελπίζουμε για τη γρηγορότερη επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων και τη γρηγορότερη επίλυση του Κυπριακού.

Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις.

Αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν, όπως ανέφερε, και οι έξωθεν παίκτες «όπως οι ΗΠΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν» γραμμές «και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις.

Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό γεγονός διότι στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, ειρηνικοί τρόποι προώθησης των συμφερόντων. Συμβιβασμός, διάλογος είναι οι μόνες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνική λύση οποιασδήποτε υπόθεσης.

Είμαστε ανοικτοί στην ανάπτυξη του διαλόγου μας με τους Κύπριους φίλους μας και στη διμερή ατζέντα και στα διεθνή θέματα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κοντά στο «φράγμα» των 300 οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς

Covid-19: Διαφορετικά τα συμπτώματα στα παιδιά - Ποια είναι τα 3 πιο συνηθισμένα

Πρόεδρος ΔΟΕ (ΘΕΜΑ 104,6): Ζητάμε θωράκιση από τους αρνητές της μάσκας, να μην τρέχουμε στα αυτόφωρα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Ilias

ο λαβροφ πηγε για να δηλωσει οτι και η ρωσια ειναι παρον..η συρια εχει αοζ με την κυπρο...εαν η ελλαδα επεκτινει στα 12 μιλια τα ρωσικα πλοια θα περνανε, χωρις πολλες μανουβρες, απο το αιγαιο...οταν η τουρκια καταρρευσει,θα εχει κομματι και για τη ρωσια...

Κ σε λίγο

Αφού το χωνέψουμε (η κοινή γνώμη), θα μας το πασάρει ο Υπουργός κανονικότατα, οτι πάμε σε διαλογο για να δώσουμε βέβαια, αφού εμείς δεν ζητούμε, κάποιος άλλος ζητάει κ όλα καλά γλύτωσαμε τον πόλεμο, που ανεβάζει σαν σε tuit, κάθε τόσο ο άλλος συμπροταγωνιστης σας, ο Ερντογαν, δηλ στο ίδιο έργο θεατές, σαν άλλος Σημίτης! Ρε οι μπαγάσες, αφού το χουν ραμμένο το κουστούμι, πότε θα τελειώσουν τις πρόβες, να το καταπιεί η κοινή γνώμη? Τι μας τυρρανανε κ δεν αφήνουν τουλάχιστον την οικονομία να αναπνεύσει, που την καθυποτασουν, σε νέα δάνεια! Σε νέα μνημόνια σε νέες περιπέτειες κ χαμένες πατρίδες! Αφού ότι έχει συμφωνήθει να δώσουν, θα το δώσουν! Όπως κ ο προηγούμενος! Κ ποιος ξέρει πόσοι ακόμα! Ας αφήσουν θαλεγα τα υπόλοιπα μπας κ ορθοποδησουμε κ αποφύγουμε κ άλλα χειρότερα στο μέλλον! Είναι δυνατόν, τώρα, με τις αγορές που προγραμματιζουν, για μετά 10 χρόνια, να σωθεί η παρτίδα κ να προλάβουν κάτι, ενώ θα έχουν Γονατησει κ πάλι την οικονομία κ θα επίκειται πάλι χρεοκοπία? Δεν μπορώ να καταλάβω, που οδηγείται το καράβι Ελλάδα! Διπλωματία μόνο χρειάζεται, αν υπάρχει ειλικρινής διάθεση, όχι προειλημμενες αποφάσεις κ σκοπιμότητα συσκότισης της κοινής γνώμης! ΥΓ Που είναι τα βέτο που έχετε θέσει, κύριοι στην ΕΕ, αν δεν υποκριπτονται σκοπιμότητες? Πως κ πότε μπλοκαρατε τις εξαγωγές της Τουρκίας, έστω τις Οδικές, μέσω των εδαφών μας, εστω, προς την ΕΕ? Υπάρχει κ λογική που κάτι δείχνει κ κάποιοι βλέπουν, αναλύοντας κάποια πράγματα, λίγο πιο καθαρά! Ροκανατε τον χρόνο μάλλον άσκοπα κ ενταφιαζετε την μαραμένη, άλλωστε, οικονομία! Σταμάτησαν κ οι προσπάθειες βλέπω, αρσεως των στρεβλωσεων της οικονομίας, άραγε όλες μέχρι εδώ ήταν κ τελείωσαν?

πόνεσε το μυαλό μου..

Μεγαλόσταυρος του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ είπατε; Δηλαδή τιμούν τον ΠΡΟΔΟΤΗ τον τραγόπαππα που προσκάλεσε τους τούρκους να φέρουν τον αττίλα1;;;;;; Ε, δεν αξίζουν ούτε το σάλιο να τους φτύσεις

που ναι ο λεβεντης ο

πακης

ΜΙΚΕ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΚΡΥΦΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΠΡΙΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ; ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΤΕ!

Βαγγέλης

Πολύ σωστό το σχόλιο σου!!!Θυμάμαι σαν σήμερα την παράδοση παραλαβή της προέδρου της Δημοκρατίας Μπενάκη στον μετέπειτα πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια που ανέφερε ότι "τα επόμενα χρόνια θα χαθεί εθνική κυριαρχία".Οπότε η κυβέρνηση Μητσοτακη περιμένω να παραδώσει το νησί στους Τούρκους και να προδωσει τη χωρα όπως με τη χρεοκοπία που προκάλεσε όλα τα χρόνια...

Χαχαχα

Καθαρή συμπτωση,αλλά μια και το ανέφερες θα σου πω ότι τον εν λόγω κύριο δεν τον έχω ικανό να μοιράσει σε 2 γαϊδούρια άχυρο

freeman

Ήξερε το δημοσιονομικό πτώμα που ανέλαβε από αυτόν τον ανεύθυνο πολιτικό νάνο που και σήμερα φιγουράρει σε φωτο από ταβέρνα στην λίμνη Πλαστήρα . Έπρεπε να γνωρίσει-υπενθυμίσει στην Διεθνή Κοινότητα , πως στην Χώρα της ΟΝΕ που πήγαινε ΔΝΤ, ανήκε το πανέμορφο Καστελλόριζο άρα και η όποια επιρροή του σε τουρκοδιεκδικούμενες περιοχές υδρογονανθράκων. Ήξερε ότι νομοτελειακά η Ελλάδα θα περνούσε οικονομική πτώχευση άρα εξωτερικό έλεγχο από δανειστές άρα θα έχανε τεράστια πολιτική-διπλωματική-στρατιωτική ισχύ. Ήξερε ότι το Τουρκικό τέρας καραδοκούσε να μας βρει σε κατάσταση αδυναμίας για να υφαρπάξει ζωτικό χώρο που οι μνημονιακά υπο-υπο χρηματοδοτούμενες Ε.Δ θα αδυνατούσαν εύκολα να ανταποκριθούν καθώς το Τουρκικό τέρας ήδη κάλπαζε οικονομικά και μανιακά εξοπλιζόταν . Το κάθαρμα Ερντογάν δεν μπορούσε πια να κρυφτεί πίσω από το ευρωπαϊκό προσωπείο του , στους διορατικούς γνώστες παγκόσμιας ισχύος . Έπρεπε να κερδίσουμε χρόνο με max 3-4 χρόνια μνημονιακό έλεγχο και όχι 10ετία καρεκλοθηρικής σκυταλοδρομίας από τάχα αντιμνημονιακούς μνημονιοσχίστες . Ο Γαπ ήξερε ότι το Τουρκικό Τέρας λούφαζε-καραδοκούσε . . . Διόλου τυχαίο το ότι ο Γαπ έφτιαξε το τείχος του Εβρού (προέβλεψε τον τουρκικό μεταναστευτικό εκβιασμό) . Έστησε από το μηδέν τις σχέσεις με Ισραήλ ( κατανοώντας τα αντικρουόμενα ΙσραηλοΤουρκικά συμφέροντα στην περιοχή και την ισχύ του Εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ). Και ενώ δημόσια δήλωνε στην Βουλή ότι δεν υπάρχουν υδρογονάνθρακες άρα δεν θα πρέπει να βιαστούν να μας προλάβουν στην εξόρυξη τους οι Τουρκικοί άρπαγες , ο υπουργός του Μανιάτης ψήφιζε το 1ο νομοσχέδιο για εκμετάλλευση οικοπέδων σε μελλοντική ΑΟΖ) . . .

αμα θελεις ειρηνη ετοιμασου..για πολεμο..ελεγαν οι αρχαιοι

οι τουρκομογγολοι...είναι ο κακος γειτονας πρεπει να αγοράσουμε συγχρονα οπλα από χωρες που εχουν ποιοτικα οπλα....όπως οι ΗΠΑ...ΙΣΡΑΗΛ....ΓΑΛΛΙΑ...ΑΓΓΛΙΑ.....ειδικα το ΙΣΡΑΗΛ......παραγει εκπληκτικα ...οπλα όπως το...SPICE.... to TROHPY.......που είναι ιδανικα για την Ελλαδα..επισης..το γαλλικο ....scalp....to meteor.......to AMERIKANIKO ...javelin..........patriot... κλπ κλπ

Ξέχασες μερικα

Επίσης αλεύρι, τραχανά, τσίπουρο και παστό.

Κώστας

Προλαβαίνουμε; Αυτά που γράφεις θέλουν χρόνια και πολύ χρήμα. Εδώ ο μισός λαός περιμένει τα επιδόματα για να ζήσει.

ΒΟΥΡ

ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΩΡΑ....ΝΑ ΓΛΙΤΩΣΟΥΝ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.....ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΟΤΙ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΝΑΙ ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 1000 ΧΡΟΝΙΑ.....

Makis

. . . .Α ρε πατριδα πως καταντησες , μεχρι και σημαια σου συχαθηκανε . . δυστιχως

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης