Δένδιας: Η προκλητικότητα της Τουρκίας φτάνει στoν παραλογισμό - Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συμβάλει σε διάλογο

Δένδιας: Η προκλητικότητα της Τουρκίας φτάνει στoν παραλογισμό - Η Ρωσία δηλώνει έτοιμη να συμβάλει σε διάλογο

Όλα ανοιχτά για διάλογο ή σύγκρουση στο Καστελόριζο - Λαβρόφ σε Αναστασιάδη: Έτοιμη η Ρωσία να συμβάλει - Σακελλαροπούλου: Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις - Διεθνή ΜΜΕ: Το ΝΑΤΟ έχει παραλύσει από την ελληνοτουρκική κρίση

dendias-sakellaropoulou_2
Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενημέρωσε την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τόσο για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο όσο και για τις συμφωνίες της Ελλάδας για την χάραξη ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο.

«Οι συμφωνίες αυτές αναδεικνύουν τον ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή. Μαζί με την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν ξέρω αν άλλη χώρα έχει κάνει τρεις συμφωνίες σε έναν χρόνο».

Όσον αφορά την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών σχολίασε για την προκλητικότητά της ότι «προσεγγίζει σημεία παραλογισμού».

«Η Ελλάδα εκπμέμπει σοβαρότητα και ανάγκη τήρησης της διεθνής νομιμότητας. Κρίμα που έχουμε γείτονα που δεν αντιμετωπίζει το θέμα με την ίδια άποψη» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Από την πλευρά της η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για ένα «κύμα κλιμακούμενων προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας».

«Παραγνωρίζοντας τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου δυναμιτίζει την κατάσταση στην ανατολική Μεσογειο με εμπρηστικέ δηλώσεις και προκλητικές κινήσεις. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εθνική κυραρχία» πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με προκλήσεις. Η πλευρά που έχει οδηγήσει στην κλιμάκωση πρέπει να προχωρήσει και στην αποκλιμάκωση. Η κυβέρνηση με τη στάση της έχει προκαλέσει κύμα συμπαράστασης των ελληνικών θέσεων και αποδοκιμασίας των τουρκικών θέσεων. Η Ελλάδα σε συνεργασία με τους συμμάχους της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα» κατέληξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Λαβρόφ σε Αναστασιάδη: Έτοιμη η Ρωσία να συμβάλει σε διάλογο

Με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ΄ τίμησε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη.

Στην τελετή παρασημοφόρησης που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ του είπε ότι η προσωπική του συμβολή μέσω της θέσης του ως Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και των άλλων αξιωμάτων που είχε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών είναι ανεκτίμητη όπως και η προσφορά του στη συνεχή ανάπτυξη των ιστορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Τιμώντας τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ως ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης μας σας επιδίδω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος Μακαρίου Γ ως οφειλόμενη έκφραση της πολιτείας και του λαού της Κύπρου για την διαχρονική στήριξη της Ρωσίας, είπε ο Πρόεδρος.

Απηύθυνε επίσης τους χαιρετισμούς του στον πρόεδρο και τον λαό της Ρωσίας, αλλά και τις ευχαριστίες του ιδίου, της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου για τη δημιουργική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Κλείσιμο
Στην αντιφώνησή του ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για το υψηλό αυτό κρατικό παράσημο, λέγοντας ότι αποτελεί σύμβολο αναγνώρισης του ρόλου της ρωσικής διπλωματίας για προώθηση ολόκληρου του φάσματος των κυπρορωσικών σχέσεων.

Πρόσθεσε ότι συμμερίζεται απόλυτα τις εκτιμήσεις του Προέδρου για το επίπεδο των διμερών σχέσεων και υπενθύμισε ότι η εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών έγινε δύο μόλις μέρες μετά την σύσταση του κυπριακού κράτους.

Οι σχέσεις μας προχωρούν δυναμικά με βάση τη φιλία των λαών μας και τις κοινές μας αρχές, είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σημείωσε ότι η ενίσχυση των φιλικών δεσμών των δύο χωρών επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Πρόεδρο Πούτιν.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι όλες οι διμερείς συμφωνίες θα υλοποιηθούν.Θα ακολουθήσουν συνομιλίες στο υπουργείο Εξωτερικών.

Αναλυτικά οι προσφωνήσεις του προέδρου Αναστασιάδη και του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών:

Καλωσορίζοντας τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου είναι βασισμένες και παραμένουν βασισμένες στις αρχές και αξίες που οι δύο χώρες ασπάζονται, δηλαδή στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η επίσκεψη σας, ιδιαίτερα φέτος που γιορτάζουμε τα 60χρονα των διπλωματικών μας σχέσεων, δεν αποτελεί παρά μια επιβεβαίωση των σχέσεων μας που τις διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοϋποστήριξη και σίγουρα η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών.

Ιδιαίτερη, όμως, βαρύτητα αποδίδουμε στην επίσκεψη σας σε μια περίοδο που εν μέσω εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικότερα μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για το διεθνές δίκαιο.

Η εδώ παρουσία σας, κατά τη δική μας ερμηνεία και πιστεύω έτσι είναι, δεν είναι παρά η επαναβεβαίωση της πίστης σας στις διαχρονικές αρχές, όπως αυτές διαλαμβάνονται στον Χάρτη των ΗΕ και για αυτό θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω προσωπικά εσάς, αλλά γενικότερα τη φίλη Ρωσία που διαχρονικά υπήρξατε υπερασπιστές της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και για τη στήριξη των προσπαθειών που καταβάλλουμε για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Θέλω ειλικρινά να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, διότι είναι μέσα από αυτή την αλληλεγγύη που παίρνουμε δύναμη και αγωνιζόμαστε προκειμένου να υπάρξει δικαιοσύνη σε αυτό τον τόπο και να μας επιτραπεί να συμβιώσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους».

Από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ, μιλώντας μέσω διερμηνέα είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Πούτιν. Επιβεβαιώνουμε τη διάθεση μας προς ανάπτυξη όλων των τομέων της συνεργασίας μας.

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν και γιορτάζουμε σε υψηλό επίπεδο τα 60 χρόνια της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και τα 60 χρόνια των διπλωματικών μας σχέσεων. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική επέτειος.

Συμμερίζομαι τις κινήσεις που κάνετε για τη συνεργασία μας και τις αρχές στις οποίες βασίζεται η συνεργασία αυτή και επιβεβαιώνω τη διάθεση μας προς περαιτέρω ανάπτυξη της.

Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση μας για το Κυπριακό που η επίλυση του πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ελπίζουμε για τη γρηγορότερη επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων και τη γρηγορότερη επίλυση του Κυπριακού.

Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις.

Αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα που μας ανησυχούν όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε ο κ. Λαβρόφ επισημαίνοντας ότι υπάρχουν, όπως ανέφερε, και οι έξωθεν παίκτες «όπως οι ΗΠΑ που προσπαθούν να δημιουργήσουν» γραμμές «και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις.

Αυτό είναι πραγματικά θλιβερό γεγονός διότι στην Ανατολική Μεσόγειο χρειάζονται άλλες προσεγγίσεις, ειρηνικοί τρόποι προώθησης των συμφερόντων. Συμβιβασμός, διάλογος είναι οι μόνες λύσεις που μπορούν να συνεισφέρουν στην ειρηνική λύση οποιασδήποτε υπόθεσης.

Είμαστε ανοικτοί στην ανάπτυξη του διαλόγου μας με τους Κύπριους φίλους μας και στη διμερή ατζέντα και στα διεθνή θέματα».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κοντά στο «φράγμα» των 300 οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στα νοσοκομεία αναφοράς

Covid-19: Διαφορετικά τα συμπτώματα στα παιδιά - Ποια είναι τα 3 πιο συνηθισμένα

Πρόεδρος ΔΟΕ (ΘΕΜΑ 104,6): Ζητάμε θωράκιση από τους αρνητές της μάσκας, να μην τρέχουμε στα αυτόφωρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης