LIVE

Κορωνοϊός

Αυτές είναι οι συμφωνίες της Ελλάδας για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία

dendiasaoz-0

Δημοσιευθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αποτελούν πλέον νόμο του κράτους - Δείτε τους χάρτες και το περιεχόμενο των συμφωνιών, που κυρώθηκαν από τη Βουλή

Νόμος του Κράτους ειναι και επισήμως οι δύο Συμφωνίες οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο καθώς αργά το βράδυ της Παρασκευής δημοσιεύτηκαν στην Εφημεριδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το άρθρο 3 του παραρτήματος των συμφωνιών: "Η ισχύς του παρόντος νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και της Συμφωνίας που κυρώνεται από την πλήρωση των προϋποθέσεων της περ. β) του άρθρου 5 αυτής".

Αντίστοιχα η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 5 αναφέρει πως η συμφωνία τίθεται σε ισχύ την ημερομηνία ανταλλαγής των οργάνων επικυρώσεως απο τα δύο μέρη.

Υπενθυμίζεται πως οι δύο συμφωνιες κυρώθηκαν απο την ελληνική Βουλή με ευρεία πλειοψηφία.

Ειδικά για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, που «ενόχλησε» την Άγκυρα, καθώς «στέλνει στα σκουπίδια» το τουρκολιβυκό Μνημόνιο, όπως έγραφε το protothema.gr, διπλωματικές πηγές την έχουν χαρακτηρίσει ισορροπημένη, απολύτως σύμφωνη με το Δίκαιο της Θάλασσας, που κατοχυρώνει την επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες.

Ειδικότερα:

«Η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. 

Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία. Είναι απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο  της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση μας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. 
Κατοχυρώνεται η επήρεια των νησιών μας σε θαλάσσιες ζώνες. 

Στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, βασικά κριτήρια αποτέλεσαν οι πρόνοιες του Δικαίου της Θάλασσας και κυρίως το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες 

Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ. 

•    Από κάθε άποψη είναι μία μεγάλη εθνική επιτυχία που έρχεται μετά την συμφωνία με την Ιταλία και κλείνει μία περίοδο αδράνειας και δισταγμών στην εξωτερική πολιτική.
•    Η χώρα μας αυξάνει σημαντικά το κυριαρχικό της αποτύπωμα και κατοχυρώνει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της.
•    Η χώρα υλοποιεί μια στρατηγική εθνικής ολοκλήρωσης κατοχυρώνοντας τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο.  
•    Η χώρα δημιουργεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ένα κεκτημένο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δρέπει τους καρπούς (στην πράξη και όχι στα λόγια) μιας πολιτικής αρχών που στηρίζεται στη συνεργασία και το Διεθνές Δίκαιο. 

• Είναι μία συμφωνία μεταξύ χωρών που δεν αμφισβητούν η μία τα δικαιώματα της άλλης, δεν εκβιάζουν, δεν απειλούν.

Επιβεβαιώνει την ακυρότητα του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου

 •    Αποτελεσματική ενέργεια που ενταφιάζει  το τουρκολιβυκό σύμφωνο. 
•    Η συμφωνία συνομολογήθηκε με το Κάιρο μετά από 13 γύρους διαπραγματεύσεων και 15 χρόνια μετά την έναρξη τους καθώς και 8 μήνες μετά τη συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης.
•    Πλέον, πέραν της έμπρακτης επιβεβαίωσης της ακυρότητας του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, κατοχυρώνουμε τα νόμιμα δικαιώματά μας, σε συμφωνία με μια γειτονική χώρα. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η διπλωματική μας θέση, αναδεικνύοντας με απόλυτη σαφήνεια ότι οι τουρκικές αξιώσεις είναι απολύτως παράνομες και ανεδαφικές. 
•    Η Λιβύη πλέον βρίσκεται μεταξύ δύο απολύτως νόμιμων οριοθετήσεων (Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αίγυπτος). Η κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει καμμία απολύτως νόμιμη βάση να απορρίπτει την συζήτηση με την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί με νόμιμο τρόπο  η οριοθετηση μεταξύ μας ΑΟΖ στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Η οριοθέτηση αυτή είναι η μόνη νόμιμη και εξυπηρετεί το συμφέρον αμφοτέρων των χωρών μας.  

Επιβεβαιώθηκε ότι η τήρηση του δικαίου της θάλασσας αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των χωρών στην περιοχή. 
Ευχόμαστε η Τουρκία και η Λιβύη αντιληφθούν και να εναρμονιστούν με αυτή την πραγματικότητα ώστε να καταστεί δυνατή η διευθέτηση όλων των συναφών εκκρεμοτήτων.
    
•Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η παράνομη απόπειρα της Τουρκίας να οριοθετήσει ΑΟΖ απευθείας με την Αίγυπτο παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.     
•    Η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.  
Τέλος, εμβαθύνθηκαν και ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω οι σχέσεις με τη μεγαλύτερη αραβική χώρα του κόσμου, την Αίγυπτο».document-_9_-1
document-_9_-2
document-_9_-3
document-_9_-4
document-_9_-5
document-_9_-6
document-_9_-7
document-_9_-8
document-_9_-9
document-_9_-10
document-_9_-11
document-_9_-12
document-_9_-13
document-_9_-14
document-_9_-15
document-_9_-16Ειδήσεις σήμερα

Πέτσας: Τα σχολεία πιθανόν να ανοίξουν στις 14 Σεπτεμβρίου

Πανελλαδικές 2020 - Σάρωσε με 19.650 μόρια: «Το μόνο που περιμένω είναι να δω αν είμαι πρώτος ή δεύτερος σε όλη την Ελλάδα»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν «ζει και βασιλεύει»: Επιθεώρησε καλλιέργειες που επλήγησαν από τυφώνα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Τελικά ο δικτάτορας Σίσι πιο πατριώτης από τον Μητσοτάκη

Ο Σίσι υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Αιγύπτου και δεν παραχωρησε ΑΟΖ αντιθέτως κέρδισε. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος Κούλης με καταγωγή από την Κρήτη παραχώρησε το 17% της Κρήτης στον δικτάτορα Σίσι.

Κύπρος 100 % επήρεια Κρήτη 83% επήρεια

Συμφωνία για τον ορισμό ΑΟΖ έκανε και η Κύπρος με την Αίγυπτο η οποία μάλιστα προηγήθηκε της συμφωνίας Ελλάδας Αιγύπτου. Η Κύπρος πέτυχε 100% ΑΟΖ η Κρήτη μονο 83%. Τα συμπεράσματα δικά σας.

ΚΥΠΡΙΟΣ

Το 83% είναι καλύτερο από το τίποτα...

Ποιός κυβερνά αυτόν τον τόπο;

Τα ΜΜΕ ή η ΝΔ. Φαίνεται ότι τα ΜΜΕ κυβερνούν και η ΝΔ εκτελεί. δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η τόσο μεγάλη υποστήριξη στην κυβέρνηση από τα ΜΜΕ χωρίς ίχνος κριτικής. Και το ερώτημα είναι. Ποιός ελέγχει τα ΜΜΕ και τελικά την κυβέρνηση;

Μπράβο στη Κυβέρνηση

σε απόλυτα σωστό χρόνο η κίνηση της. Οσοι έχουν μυαλό καταλαβαίνουν.

Κομματόσκυλο εκδιδόμενο

Μπράβο στην ΝΔ που δίνει τις θάλασσες μας! Μπράβο πραγματικά! Α ρε ΔΑΠ, τι κοπέλες όμορφες που είχε.

Αγύριγο κεφάλι

Λένε οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ όσους είμαστε με τον ένδοξον ΣΥΡΙΖΑ ως "Ανθέλληνες"!..__Ας Γελάσω!___Εγώ, την εντύπωση του "Ανθέλληνος" δίδω;___Είναι ΓΕΛΟΙΟΙ!..

όσοι είναι με το ΣΥΡΙΖΑ όντως είναι ανθέλληνες

Προδοσία στο σκοπιανό, αφοπλισμός αστυνομίας, μειώσεις ποινών και αποφυλακίσεις πάσης φύσεως εγκληματιών, μπαχαλάκηδες, ρουβίκωνες, πόλεμος κατά της μεσαίας τάξης και των επιχειρηματιών, πόλεμος κατά της εκκλησίας που βρίσκεται και στις πιο απόμερες γωνιές της Ελλάδας, πόλεμος κατά της στρατιωτικής θητείας, μετά λαθρομεταναστευτικό, άνοιγμα των κλειστών δομών, μηδεν απελάσεις, όχι σε συνοριακό φράχτη αποτροπής στον Έβρο, "έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε", όχι σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς, όχι σε παρελάσεις, όχι σε πατριωτικό φρόνημα, όχι σε αμυντική βιομηχανία, "θα το ρισκάρουμε με την τουρκία", "ας μην είμαστε μοναχοφάηδες", μερικά από τα φανερά της ανθελληνικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα της οποίας τα βλέπουμε σήμερα, που κουνιούνται οι τούρκοι

Αγύριγο κεφάλι

ΔΙΑΛΟΓΟΣ με την Τουρκία, ΝΑΙ!___Στη βάση όμως ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ εκ μέρους της όλων των ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ της Ελλάδος!___ΜΟΝΟ έτσι!___Δεν θα πάμε σε Διάλογο στον οποίον θα μας λέει ΒΛΑΚΕΙΕΣ!___Όπως π.χ ότι τα Νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα!__Ή ότι διεκδικεί Ελληνικά Νησιά!___Την τακτική της κλεφτρο-αλεπούς να την αφήσει!___Δεν περνάει!

Manos

"Όταν υποχωρείς στον "φίλο" τότε δίνεις και Κ%^$ στον εχθρό" Γ. Καραϊσκάκης

Γιάννης

Ωραία σημφωνία έκλεισε ο Captain Jean-Luc Picard από το Σταρ Τρεκ γνωστός στην Ελλάδα και ως υπουργός εξωτερικών Δένδιας...

Προδότες

Υπογράψατε με Αίγυπτο αντί Κύπρου που μας παρακαλούσε. Όπως χαρίσατε ΑΟΖ στην Αίγυπτο (10%) έτσι και με το Καστελόριζο θα δώσετε στην Τουρκία πάνω από 50% της ΑΟΖ μας στην περιοχή! ΠΡΟΔΟΤΕΣ πληρωμένοι

Μπραβο

Στην Ν.Δ καταφεραν να καθαρισουν τον βουρκο και την βρωμια που αφησαν πισω τους οι Κοτζιαδες και οι Συριζαιοι. Μετα απο 50 χρονια ακινησια ηλθαν Ο Κυριακος και ο Δενδιας να κανουν κατι οφελιμο (για την Ελλαδα ρε γαμωτο).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης