Ελληνοτουρκικά: «Αν τα 12 μίλια δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;» λέει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

Ελληνοτουρκικά: «Αν τα 12 μίλια δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;» λέει ο Τούρκος Αντιπρόεδρος

«Στο κόκκινο» η ένταση με την Τουρκία - Δεν σταματούν τις προκλητικές δηλώσεις στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης

oktay-arthro
Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές δηλώσεις των στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Πριν λίγο και σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ανέφερε ότι «η Ελλάδα θέλει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Αν αυτό δεν είναι λόγος πολέμου, τότε τι είναι;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο Οκτάι έστειλε μήνυμα και στην Ευρώπη, λέγοντας «να μην περιμένει ότι η Άγκυρα θα υποχωρήσει» και ότι «δεν θα εγκαταλείψουμε τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο». 

Το βράδυ της Παρασκευής, η Άγκυρα εξέδωσε νέα NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή ανάμεσα στη Ρόδο και την Κύπρο, όπου και θα κάνει ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Σημειώνεται ότι η διάρκεια της νέας NAVTEX είναι από σήμερα μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ οι συντεταγμένες καλύπτουν περιοχή που αρχίζουν βορειοδυτικά του Κορμακίτη και φτάνουν μέχρι την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας.

Ήδη το «Κύπρος Ράδιο» εξέδωσε Navtex με τη οποία χαρακτηρίζει την Navtex (1088/20) την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας ως παράνομη και ότι συνιστά παραβίαση της επικράτειας της Κύπρου, του διεθνούς δικαίου και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας. Σημειώνει ακόμη ότι ο μόνος εξουσιοδοτημένος σταθμός στην περιοχή είναι το ΚΣΕΔ Λάρνακας/Κύπρος.
Κλείσιμο
navtex-tourkia

«Έτοιμες να δράσουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις», λέει η Γενί Σαφάκ 

Συνεχίζοντας την ακραία ρητορική της, η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την εντολή να δρουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό στην Αγκυρα.

Συγκεριμένα όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για σύγκρουση. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει δοθεί εντολή στους πλοιάρχους του Πολεμικού Ναυτικού να απαντούν σε πιθανές προκλήσεις, δίχως να ρωτούν στην Αγκυρα».

yenisafak-1


Ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην Τουρκία

Τη συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης για την ταχεία καταγραφή των κυρώσεων που θα επιβληθούν στην Τουρκία σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν υποχωρήσει από τις παράνομες ενέργειές της στα ύδατα Ελλάδος και Κύπρου, κατέγραψαν τα συμπεράσματα των 27 ΥπΕξ της ΕΕ που συναντήθηκαν ατύπως, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν συμμορφωθεί και δεν δεχθεί τις προσπάθειες της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία προσπαθεί να αξιοποιήσει, όπως επιτάσσει η μεταπολεμική παράδοση στη χώρα, κάθε πιθανότητα διαλόγου πριν επιλέξει την ευθεία αντιπαράθεση, τότε οι κυρώσει ενδέχεται να επεκταθούν και να περιλάβουν την απαγόρευση ταξιδιών σε συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα από την Τουρκία, σε ευρωπαϊκό έδαφος.  

Οι κυρώσεις που σκέφτεται να επιβάλει η ΕΕ κατά της Τουρκίας σε περίπτωση που η Άγκυρα δεν δεχτεί το τελεσίγραφο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι εξής: 

Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες και απαγόρευση ελλιμενισμού τους σε ευρωπαϊκούς λιμένες .

Συγκεκριμένες και στοχευόμενες κυρώσεις σε πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή και εισαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα

Απαγόρευση δανεισμού σε τουρκικές βιομηχανίες, επιχειρήσεις και ενδεχομένως και σε φυσικά πρόσωπα της Τουρκίας από ευρωπαϊκές τράπεζες. 

Ειδήσεις σήμερα: 

Κατέληξε 92χρονη με κορωνοϊό από το «Αγία Κυριακή» στο Παπανικολάου

Μαγιορκίνης για σχολεία: Οι πιθανότητες μετάδοσης στην τάξη και οι αποστάσεις των μαθητών

Η «σιωπηλή» διασπορά του κορωνοϊού από τους νέους - «Κλειδί» η επιστροφή των εκδρομέων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης