Η νέα τουρκική NAVTEX αποκαλύπτει τη «διάθεση» διαλόγου

Η νέα τουρκική NAVTEX αποκαλύπτει τη «διάθεση» διαλόγου

Με την νέα παράνομη NAVTEX, το καθεστώς Ερντογάν δείχνει για μία ακόμη φορά ότι ενεργεί ως ένας απόλυτα αναξιόπιστος παίκτης - 
Το απόγευμα της Πέμπτης εκδόθηκε η αντί-NAVTEX της Αθήνας σε αυτή των Τούρκων 

kypriaki-aoz-navtex
Μόλις πριν από λίγες ώρες έγινε γνωστή η νέα παράνομη τουρκική NAVTEX, αμέσως μετά τη λήξη της παράτασης που είχε δοθεί στην πρώτη. Αυτή τη φορά οι Τούρκοι δεσμεύουν διαφορετική περιοχή, η οποία όμως πάλι περιλαμβάνει κομμάτι της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και είναι σε ισχύ μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Με άλλα λόγια, συνεχίζουν να συντηρούν την ένταση και να δυναμιτίζουν το κλίμα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να διαμορφωθεί για να ακολουθήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος.

Η Τουρκία με τη στάση της αποδεικνύει για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες ότι δεν έχει καμία διάθεση για συζήτηση, αλλά προσπαθεί να μας παρασύρει σε ένα θερμό επεισόδιο, προκαλώντας συνεχώς και με διάφορα περιστατικά όπως στην επιχείρηση διάσωσης δυτικά της Χάλκης.

Οι μάσκες έχουν πέσει. Πλέον η Τουρκία δεν πείθει κανέναν για τις υποτιθέμενα καλές προθέσεις της. Το μοναδικό που την ενδιαφέρει είναι η επιβολή των απόψεών της από θέση ισχύος που δήθεν της παρέχουν οι προκλητικές της ενέργειες, και η συζήτηση με το πιστόλι στον κρόταφο του συνομιλητή της, προκειμένου να «συζητηθούν» τα πάντα όπως εκείνη συμφέρουν και βολεύεται.

Εκδηλώνει απροκάλυπτα τον εκνευρισμό και την αλαζονεία της από τις επιτυχίες της χώρας μας σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο και τις δυνάμεις που έχουν σπεύσει στο πλευρό μας. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν δήλωνε πριν από λίγες μέρες ότι «θα είστε μόνοι σας απέναντι στο τουρκικό στόλο». Γιατί κατά βάθος δεν μπορούν να χωνέψουν ότι οι ισορροπίες δεν είναι πλέον οι ίδιες. Γνωρίζουν ότι πλέον η Ελλάδα δεν είναι μόνη της απέναντι στην αδιαλλαξία τους.

Με την νέα παράνομη NAVTEX, το καθεστώς Ερντογάν δείχνει για μία ακόμη φορά ότι ενεργεί ως ένας απόλυτα αναξιόπιστος παίκτης που μιλά και αντιλαμβάνεται μόνο της γλώσσα της σκληρής ισχύος.

Κλείσιμο
Και όλα αυτά μετά τη χθεσινή επικοινωνία που είχαν οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για να αποκλιμακωθεί υποτίθεται η ένταση. Η ανακοίνωση της νέας NAVTEX αποτελεί μία πράξη που αναμφίβολα προσβάλει και φέρνει σε δύσκολη θέση αυτούς που επιθυμούν να συμβάλουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Η Χώρα μας από την άλλη πλευρά είναι σταθερή στις θέσεις τις. Ο όρος για την έναρξη συζητήσεων παραμένει η αποχώρηση του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και να εξαλειφθεί πλήρως το καθεστώς απειλών και προσβολών που συντηρείται από την Τουρκική ηγεσία.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και συνεχίζουμε εντατικά τις πρωτοβουλίες στο διπλωματικό πεδίο όπως με την πρόσφατη ανακοίνωση για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς δυσμάς από τα έξι στα δώδεκα μίλια, που χαιρετίστηκε από το σύνολο των γειτονικών μας χωρών, ενώ ταυτόχρονα η επιχειρησιακή ετοιμότητα και η μαχητική ικανότητα που επιδεικνύουν όλο αυτό το διάστημα οι Ένοπλες Δυνάμεις μας συμπληρώνουν το αρραγές μέτωπο αποφασιστικότητας και αποτροπής που αντιτάσσει η Χώρα μας απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Δεν υπάρχει περίπτωση να υποκύψουμε στις πιέσεις και τα τερτίπια της «φίλης» και «συμμάχου» Τουρκίας, η οποία με τη στάση της το μοναδικό που επιτυγχάνει είναι να βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στον «βούρκο» των ανιστόρητων και ανεδαφικών αξιώσεων της.

Ειδήσεις σήμερα

Και δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Μητσοτάκη: Τον ενημέρωσε για όσα συζήτησε με τον Ερντογάν

Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση τουλάχιστον 50 μεταναστών στα ανοικτά της Ρόδου

NBA: Τέλος στο «μποϊκοτάζ» - Οι παίκτες αποφάσισαν την επανέναρξη των πλέι οφ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης