Κίνημα Αλλαγής: Πώς γλίτωσαν την διαγραφή Παπανδρέου-Καστανίδης - Το παρασκήνιο της κοινοβουλευτικής ομάδας

Κίνημα Αλλαγής: Πώς γλίτωσαν την διαγραφή Παπανδρέου-Καστανίδης - Το παρασκήνιο της κοινοβουλευτικής ομάδας

Το «2020 δεν είναι 2010» σχολίαζαν έμπειρα στελέχη του κόμματος, αποτυπώνοντας την αλλαγή των συσχετισμών στη Χαριλάου Τρικούπη

genimata-kegkeroglou
Θέμα χρονικής -και όχι ψυχικής- απόστασης αποδείχθηκε η εσωκομματική ταραχή, η οποία έφερε χθες στο προσκήνιο το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τις δημόσιες υπαίθριες συγκεντρώσεις.

Η απουσία από την ψηφοφορία του πρώην Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού, Χάρη Καστανίδη οδήγησε σε συνολική αναθεώρηση της κατάστασης, καθώς αμφότεροι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια νέα εσωκομματική πραγματικότητα στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής.

Για τους περισσότερο μυημένους, το «2020 δεν είναι 2010» σχολίαζαν χθες έμπειρα στελέχη του κόμματος, αποτυπώνοντας την αλλαγή των συσχετισμών στη Χαριλάου Τρικούπη. Το δυσανάλογο πολιτικό κόστος, το οποίο επωμίστηκε το ΠΑΣΟΚ και συνακόλουθα το Κίνημα Αλλαγής τα τελευταία χρόνια ως απόρροια της κρίσης, σε συνδυασμό με το «τέλος των ψευδαισθήσεων» του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Κίνημα Αλλαγής, όπως διαφάνηκε χθες από τις τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των βουλευτών, που συνειδητοποιούν με τη σειρά τους ότι δεν επιθυμούν να το απεμπολήσουν.

Και αυτό γιατί οι κ. Παπανδρέου και Καστανίδης όχι μόνο δεν βρήκαν εσωτερικούς συμμάχους για να στοιχηθούν πίσω από την άποψή τους, αλλά τουναντίον βρέθηκαν απέναντι στην μήνι των συναδέλφων τους, οι οποίοι «άστραψαν και βρόντηξαν» στους δύο απόντες, για την αναζωπύρωση μιας εστίας εσωστρέφειας, ρισκάροντας το θετικό momentum.

Κλείσιμο
Ιδιαίτερα αιχμηρή εμφανίστηκε η βουλευτής, Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία ζήτησε ευθέως τη διαγραφή των δύο, «κεραυνοβολώντας» αμφότερους για έλλειψη πίστης στο κοινό εγχείρημα.

«Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά», δηλαδή «βουλευτές δύο ταχυτήτων», σημείωσε η βουλευτής –άποψη με την οποία ταυτίστηκαν σχεδόν όλοι οι παρόντες συνάδελφοί της- και πρόσθεσε πως «πετύχαμε προχθές μια πολιτική νίκη στη Βουλή και το γκρέμισαν με αυτή τη διαφοροποίηση».

Η κυρία Γιαννακοπούλου απευθύνθηκε και προς τον κ. Παπανδρέου, απαριθμώντας ζητήματα, όπως η κρίση του κορονοϊού, τα ελληνοτουρκικα και την οικονομική κρίση, για να καταδείξει το έλλειμμα της παρουσίας του, διερωτώμενη «Δεν μίλησες για κανέναν θέμα και θεώρησες σημαντικό αυτό το νομοσχέδιο;», και συνέχισε: «Για ένα νομοσχέδιο που είπαμε ότι το ξαναγράψαμε εμείς;».

«Όποιος διαφωνεί, θέτει τον εαυτό του εκτός»

Το τείχος που σήκωσε η πλειοψηφία των βουλευτών απέναντι σε φαινόμενα αποσυντονισμού ενισχύθηκε και από τη σθεναρή στάση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία έκλεισε κάθε συζήτηση περί διαγραφών (στη δευτερολογία της μάλιστα τις χαρακτήρισε ανοιχτά «αστειότητες), αλλά εμφανίστηκε εξίσου αποφασιστική σε όλη τη διαδικασία απέναντι σε παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, αδειάζοντας «το νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η στρατηγική μας είναι μία: Αυτόνομη παράταξη με το δικό της πολιτικό πρόγραμμα. Τελεία και παύλα. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να απαξιώνει την αντιπολιτευτική μας δουλειά. Εμείς είμαστε η αντιπολίτευση στη Δεξιά. Όποιος διαφωνεί με την πλειοψηφία σημαίνει ότι διαφωνεί πολιτικά και θέτει τον εαυτό του εκτός του κόμματος. Έπρεπε να παρουσιαστούμε ουρά του απαξιωμένου και γονατισμένου Τσίπρα; Με το παρακράτος, το μαγαζί και το παραδικαστικό;» υπογράμμισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ενώ είχε απορρίψει προηγουμένως εισηγήσεις -ακόμη και συνεργατών της εξ’ απορρήτων- να δείξει την πόρτα της εξόδου στους δύο απόντες.

Η τοποθέτηση, άλλωστε, της κ. Γεννηματά απέναντι στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή καταγράφηκε με ενδιαφέρον από την κομματική βάση, αφού μηνύματα αναθάρρησης κατέφθασαν μετά από αρκετό καιρό από όλη τη χώρα στη Χαριλάου Τρικούπη. Με αυτά τα δεδομένα, η κ. Γεννηματά «τους έβγαλε κίτρινη κάρτα» σχολίαζαν κομματικές πηγές με γνώση του ζητήματος, αλλά «δεν θα διστάσει να τραβήξει την κόκκινη» προειδοποιούσαν, σε τυχόν επανάληψη του φαινομένου.

«Ίσως έκανα λάθος με τη διαγραφή Σημίτη»

Το γεγονός, μάλιστα, ότι τα εσωκομματικά «πυρά» κατά των απόντων προερχόταν από βουλευτές όλων των τάσεων και γενιών, έφερε τους κ. Παπανδρέου και Καστανίδη πιο κοντά στην ΚΟ με ειλικρινή διάθεση, με τον πρώην Πρωθυπουργό να δηλώνει ανοιχτά πως «έτσι όπως το σκέφτομαι μετά από καιρό. ίσως έκανα λάθος με τη διαγραφή Σημίτη».

Στο πλαίσιο αυτό, αιχμηρός εμφανίστηκε και ο Κώστας Σκανδαλίδης, ιστορικό στέλεχος με ισχυρό αριστερό πρόσημο, καθώς απευθυνόμενος προς τον κ. Καστανίδη ανέφερε ότι «δεν μπορεί να ξανασυμβεί αυτό. Την αυτόνομη πορεία να την διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Δεν μπορεί όταν το κόμμα πάει να πάρει τα πάνω του, η αυτόνομη πορεία να υπονομεύεται από μέσα. Το «ως εδώ και μην παρέκει» που λέει ο Χάρης, το λέω κι εγώ».

Απαντώντας στις εναντίον του βολές, ο πρώην Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως αναλαμβάνει την ευθύνη των συνεπειών των πράξεών του - τόνισε ωστόσο, πως στις αποφάσεις για τη στάση του κόμματος δεν ρωτήθηκε.

«Η ΝΔ δεν έκανε διαβούλευση για το νομοσχέδιο και εμείς πρέπει να συζητάμε περισσότερο στο εσωτερικό του κόμματος» παρατήρησε ο ίδιος. Στον αντίποδα, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «είμαστε πιο προοδευτικοί από τον ΣΥΡΙΖΑ», χαρακτηρίζοντάς τον «παλαιοκομματικό, παλαιοκομμουνιστικό, άκρως συντηρητικό, βαθιά αναχρονιστικό πολιτικό οργανισμό».

Δεδομένου ότι αρκετά στελέχη υπερέβησαν τυχόν ενδοιασμούς τους υπερψηφίζοντας το νομοσχέδιο ως έκφραση «δημιουργικής και χρήσιμης αντιπολίτευσης» από μέρους του Κινήματος Αλλαγής φέρεται να αναγνωρίστηκε από τον κ. Παπανδρέου, με αποτέλεσμα να εκφράσει τη συμπόρευσή του με τη συλλογική απόφαση της ΚΟ για κυρώσεις στο εξής, αν καταγραφούν αντίστοιχες συμπεριφορές.

Γεννηματά: «Ως εδώ!»

Από πλευράς του ο πρώην υπουργός, Χάρης Καστανίδης υπεραμύνθηκε των θέσεών του και κατά τις ίδιες πληροφορίες υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος ταύτισης με τη Δεξιά, αναφορά που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Φώφης Γεννηματά. «Ως εδώ! Δεν υπάρχει καμία ταύτιση με την Δεξιά» ξεκαθάρισε η Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Κατά των διαγραφών εκφράστηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Κώστας Σκανδαλίδης, ο Μιχάλης Κατρίνης και Χαρά Κεφαλίδου, με την τελευταία να ζητά «καθαρό πολιτικό λόγο».

«Δεν μπορούμε να πατάμε σε δυο βάρκες, με βουλευτές δύο ταχυτήτων» τόνισε από πλευράς της η βουλευτής, υπογραμμίζοντας ότι «ο καθαρός πολιτικός λόγος είναι αυτός που θα απαλείψει» αντίστοιχα φαινόμενα, την ώρα μάλιστα που η χώρα αντιμετωπίζει επείγουσες προτεραιότητες. «Αν δεν ετεροπροσδιοριζομαστε», τότε θα αποφεύγονται τα αδιέξοδα και η χρήσιμη αντιπολίτευση θα εντείνει τη φωνή του κόμματος στην κοινωνία, εκτίμησε η βουλευτής.

Η ίδια, νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, παρεμβαίνοντας στο Twitter, σχολίασε τις καταιγιστικές εξελίξεις, σημειώνοντας: «Το να κόβεις τα φτερά σου και να διατηρείς τις αλυσίδες σου είναι συνταγή καθήλωσης».

«Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, για πρώτη φορά, βρίσκεται αντιμέτωπος με την κατάρρευση του ηθικού πλεονεκτήματος που κυρίως αφορά τον στενό πυρήνα της ηγεσίας του, εμείς στρέφουμε τον προβολέα της δημοσιότητας πάνω μας και μάλιστα με διχαστικό τρόπο. Το πρόβλημα δεν είναι οι διαγραφές, αλλά ο συλλογικός προσανατολισμός που θα πρέπει να συζητήσουμε ξεκάθαρα το φθινόπωρο. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, παλινωδίες που μας κρατούν βρέξει χιονίσει στο 5%» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινοπουλος.

«Να αποφύγουμε τους τσακωμούς»

«Όσον αφορά τις "διαγραφές", όπως διαφωνούσα με την διαγραφή του Κώστα Σημίτη, παρόλο που τότε οι συνθήκες και οι λόγοι ήταν διαφορετικοί, έχω την ίδια άποψη και τώρα. Όσοι ισχυρίζονται και επικαλούνται τις αρχές της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση είναι η δημοκρατική λειτουργία του κόμματος και της ΚΟ» ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισήμανε πως «από τις πρώτες μέρες, που είχε διατυπωθεί η άποψη να το καταψηφίσουμε, είχα πει στην Κ.Ο. ότι όποια απόφαση και να πάρουμε, θα πρέπει να αποφύγουμε τους "τσακωμούς" που θα λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά. Πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο την διάλυση της παράταξης, κάτι που θα εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως άλλο πόλο και την ΝΔ με άνετη κοινωνική πλειοψηφία». «Δεν υπάρχει άλλος πολύτιμος χρόνος. Ο καθένας πρέπει άμεσα να αναλάβει τις ευθύνες του για το μέλλον της παράταξης» κατέληξε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πανελλαδικές 2020: Τα χαμόγελα των άριστων που έκοψαν πρώτοι το νήμα για τα ΑΕΙ

Μητσοτάκης για Αγία Σοφία: Καταδικάζουμε την απόφαση της Τουρκίας να τη μετατρέψει σε τζαμί

Ιωάννα Τούνη: Κλαίει με λυγμούς για το ροζ βίντεο - «Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανένα μα@@...»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης