Ο πόλεμος των δαχτυλιδιών

Ο πόλεμος των δαχτυλιδιών

Ενας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους ελληνικούς οίκους κοσμημάτων βρίσκεται σε «τσιχάντ»! Το βαρύ «V» που κάποτε μονοπωλούσε τις μπιζουτιέρες της ελληνικής βασιλικής οικογένειας αλλά των σημαντικότερων αθηναϊκών τζακιών, όπως του big John (που δεν είναι άλλος από την Τζον Γουλανδρή), της οικογένειας Λιβανού, Εμπειρίκου, Λαιμού και Καρρά, έσπασε και έγινε χίλια κομμάτια.

Αιτία; H τρίτη γενιά που όχι μόνο δεν θέλησε να συνεργαστεί μεταξύ της, αλλά δημιούργησε και ανταγωνιστικές επι

Ο πόλεμος των δαχτυλιδιών

Ενας από τους μεγαλύτερους και παλαιότερους ελληνικούς οίκους κοσμημάτων βρίσκεται σε «τσιχάντ»! Το βαρύ «V» που κάποτε μονοπωλούσε τις μπιζουτιέρες της ελληνικής βασιλικής οικογένειας αλλά των σημαντικότερων αθηναϊκών τζακιών, όπως του big John (που δεν είναι άλλος από την Τζον Γουλανδρή), της οικογένειας Λιβανού, Εμπειρίκου, Λαιμού και Καρρά, έσπασε και έγινε χίλια κομμάτια.

Αιτία; H τρίτη γενιά που όχι μόνο δεν θέλησε να συνεργαστεί μεταξύ της, αλλά δημιούργησε και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Στον διασημότερο δρόμο της Αθήνας, την οδό Βουκουρεστίου, τρία εντυπωσιακά αλλά διαφορετικά χρυσοχοεία, μαρτυρούν ότι καθένα από τα νεότερα μέλη της οικογένειας, έχει τραβήξει τον δρόμο του. Της Λιάνας Βουράκη, του Κώστα  Καίσαρη και του Αντώνη Βουράκη.

Η ιστορία

Ο οίκος ξεκίνησε από τον Γιάννη Βουράκη που ήρθε από την Κρήτη στην Αθήνα και έμαθε την τέχνη της κοσμηματοποιίας δουλεύοντας ως «παιδί για τα θελήματα» σε γνωστά κοσμηματοπωλεία της Αθήνας. Δεινός τεχνίτης, παντρεύτηκε κόρη κοσμηματοπώλη και άνοιξε το δικό του κατάστημα στην οδό Βουκουρεστίου.

Οταν πέθανε, άφησε την επιχείρηση αλλά και ένα σημαντικό όνομα στους τέσσερις γιους του και την μια του κόρη: Στον Αντώνη, τον Χρήστο, τον Αγγελο, τον Δημήτρη και την Ολγα.

«Η ιστορία της οικογένειας θυμίζει παραμύθι», λένε άνθρωποι που την ξέρουν καλά. «Να φανταστείτε ο πρωτότοκος γιός Αντώνης, παντρεύτηκε την Ουρανία όταν εκείνη ήταν μόλις δεκαοκτώ ετών.  Με το που τελείωσε, δηλαδή, το σχολείο». Ο γάμος ήταν ότι πιο γκλάμορους για την εποχή. Παντρεύτηκαν στο «Αμαλείο Παρθεναγωγείο» όπου γινόντουσαν όλοι οι κοσμικοί γάμοι της εποχής. Κουμπάροι τους ήταν ο Θεοδωρακόπουλος, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Caravel και δυο από τα αδέλφια Σιστοβάρη, διάσημοι γουναράδες της εποχής.

Παρόλο που η Ουρανία, είναι η πρώτη νύφη που μπαίνει στην χρυσή οικογένεια των Βουράκηδων και ο σύζυγός της, είναι το στήριγμα του οίκου, πηγαίνει στην Βουκουρεστίου 8, που ήταν το κατάστημά τους μόνο για επίσκεψη. Οι γυναίκες μένουν μακριά από την επιχείρηση αφού οι Βουράκηδες διατηρούν τη φιλοσοφία: Οταν έχεις συνεταιρισμό με άλλους, ακόμη κι αν αυτοί είναι τα αδέλφια σου, πρέπει να κρατάς τις γυναίκες μακριά!

Τα πρώτα χτυπήματα της μοίρας

Ο πρωτότοκος γιός Αντώνης και στην συνέχεια τα αδέλφια του, βοηθούν το «V» να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές στην υψηλή κοινωνία της εποχής. Πελάτες τους είναι όλη η επιχειρηματική αφρόκρεμα. Δειγματίζουν πριβέ σε Ωνάσηδες, Νιάρχους, Λιβανούς, βοηθώντας την φήμη τους να ξεπεράσει τα στενά σύνορα της Ελλάδας. Τα Χριστούγεννα το κατάστημα γέμιζε από προσωπικότητες. «Δεν υπήρχε περίπτωση να μπει ο καινούργιος χρόνος χωρίς να  περάσουν όλοι αυτοί μια βόλτα από το κατάστημα, για γούρι», λένε οι πιο παλαιοί.

Ωστόσο το πρώτο χτύπημα της μοίρας, δεν θα αργήσει να έρθει. Σε ηλικία 32 ετών ο Αντώνης Βουράκης , αρρωσταίνει από τύφο και πεθαίνει. Ηταν το 1946. Σοκαριστικό: Το παιδί του ήταν μόλις σαράντα ημερών! «Τότε πήγε η κουνιάδα της, η Ολγα Καίσαρη (μητέρα του σημερινού χρυσοχόου Κώστα Καίσαρη) και της είπε ότι η οικογένεια ήθελε να την αποκαταστήσει δίνοντάς της τον μικρότερο αδελφό Χρήστο που ήταν και ελεύθερος», θυμούνται φίλοι της οικογένειας. «Εκείνη αισθάνθηκε ότι της έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι. Ηταν μόνο 22 ετών κι είχε μείνει χήρα!». Βέβαια, ο Χρήστος έδειξε ενδιαφέρον για εκείνην και το παιδί της, κι έτσι τέσσερα χρόνια μετά, είπε «ναι» και τελικά τον παντρεύτηκε. Αν αυτό ήταν το πρώτο χτύπημα για την οικογένεια, το δεύτερο θα έρθει αρκετές δεκαετίες μετά. Την 1 Φεβρουαρίου του 1979 ληστές μπαίνουν στο κοσμηματοπωλείο Βουράκης και σκοτώνουν τον Αγγελο Βουράκη, σχεδόν εξ ΄ επαφής. Ολόκληρη η οικογένεια τυλίγεται στο πένθος.

Η Βουκουρεστίου σπάει στα τρία

Παρά την επιτυχία που εξακολουθεί να έχει η επιχείρηση το 1994 αρχίζουν να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα που θέλει τα μέλη της τρίτης γενιάς να μην μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους. Τη χρονιά εκείνη η κόρη του αδικοχαμένου Αγγελου, η Κορίνα Ισμαήλου, παντρεμένη με τον Αντώνη Ισμαήλο -γνωστό αντιπρόσωπο της εταιρίας αυτοκινήτων Mercedes- παίρνει το μερίδιό της και αποχωρεί. Δυο χρόνια μετά, το 1995, τα παιδιά του Χρήστου ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Ετσι, η Λιάνα Βουράκη ανοίγει δική της επιχείρηση με την επωνυμία «Αuthenties AE» και «Λιάνα Βουράκη , Κοσμήματα ΑΕ», παίρνει την αντιπροσωπία του οίκου κοσμημάτων Van Cleef & Arpels και μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι. Ηδη, η οικογένεια έχει περάσει ένα πολύ σοβαρό στραπάτσο. Ο αδελφός της Λιάνας, Γιάννης, έχει πέσει έξω στους υπολογισμούς του και προκειμένου να μην πάει φυλακή εξαφανίζεται στο εξωτερικό στο οποίο βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Δεν ήταν μόνο ένα μεγάλο σοκ για την οικογένεια που εκινείτο πάντα εν μέσω αριστοκρατίας αλλά και ένα μεγάλο σκάνδαλο. «Τότε κατάλαβα τι σημαίνει ανταγωνισμός», είχε υποστηρίξει σε παλαιότερη συνέντευξή της η Λιάνα.

«Κάποιοι προσπάθησαν να κάνουν ακόμη πιο μεγάλο το πρόβλημά μου. Κάποτε είχα πει ότι ζηλεύω τους αυτοδημιούργητους. Το συμβάν με τον αδελφό μου με έκανε να καταλάβω ότι έπρεπε να ξαναρχίσω όχι από το μηδέν, αλλά από το μείον».

Αυτές βέβαια, δεν είναι όλες οι απώλειες που είχε ο οίκος. O γιός της μοναχοκόρης Ολγας Βουράκη, Κώστας Καίσαρης, τράβηξε τον δικό του δρόμο σχετικά νωρίς. Ανοιξε τρεις εταιρίες, μια για κοσμήματα και δύο για ρολόγια και έγινε ο αγαπημένος κοσμηματοπώλης της crème de la crème της Αθήνας. Με πάρτι και τζίρους που έχουν αφήσει εποχή, αποδεικνύει ότι απο την πλευρά της μητέρας του διαθέτει δυνατό επιχειρηματικό DNA.

Αν αναρωτιέστε τι έγινε το παλιό κατάστημα των Βουράκηδων, η απάντηση είναι μια: Aνήκει πια στον Αντώνη Βουράκη, γιο του Αντώνη και της Ουρανίας και θετό γιο του Χρήστου, που θέλησε να κρατήσει τον οίκο. Στο κατάστημά του ζεις όλη την ιστορία της οικογένειας. Φωτογραφίες από μέλη πρώτης και δεύτερης γενιάς, καθώς και ενσταντανέ από πολύ σημαντικούς πελάτες που το εμπιστεύονται ακόμη και σήμερα. Από τον Αντώνη Βουράκη αγοράζει κοσμήματα η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και εκλεκτά μέλη του εφοπλιστικού lobby.

Οι Βουράκηδες είχαν πάντα κάρμα με το γράμμα Β γι΄ αυτό και η Οδός Βουκουρεστίου τους πάει γάντι. Γωνία Βoυκουρεστίου και Πανεπιστημίου βρίσκεται ο Καίσαρης, Βουκουρεστίου 8 ο Αντώνης Βουράκης και στον ίδιο δρόμο στο 1, η Λιάνα. Φήμες θέλουν τον Γιάννη που επιστρέφει από στιγμή σε στιγμή και να κάνει στην Βουκουρεστίου, το νέο του εγχείρημα. Κάποτε τα τέσσερα αδέλφια είχαν φιλοσοφία τους το «η ισχύ εν τη ενώσει». Τώρα τα τέσσερα ξαδέλφια κρατούν τυπικές σχέσεις και δείχνουν επιχειρηματικά τα δόντια τους, ο ένας στον άλλον!

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ