Η προίκα των 49 εκατ. δολαρίων επιστρέφει στην Κλέλια

Η προίκα των 49 εκατ. δολαρίων επιστρέφει στην Κλέλια

Ο πρώην σύζυγος της «βασίλισσας των τάνκερ» συμφώνησε να δώσει πίσω το τεράστιο ποσό που είχε λάβει από τον πατέρα της στο ξεκίνημα της εφοπλιστικής του πορείας

Η προίκα των 49 εκατ. δολαρίων επιστρέφει στην Κλέλια
Με αίσιο τέλος σφραγίστηκε η πολύκροτη δικαστική διαμάχη μεταξύ των εφοπλιστικών οικογενειών Χατζηιωάννου και Φράγκου. Υστερα από 17 χρόνια αλληλομηνύσεων και αγωγών, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία ενώ 50 εκατ. δολάρια πρόκειται να αλλάξουν χέρια. Στο γνωστό εστιατόριο «Δουράμπεης» στον Πειραιά γράφτηκε ο επίλογος της πολύχρονης δικαστικής διαμάχης. Για τους γνώστες του ιστορικού της υπόθεσης, η παρουσία δύο αντρών σε κοινό τραπέζι στο ιστορικό εστιατόριο εξάπτει την περιέργεια. Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο Πόλυς Χατζηιωάννου και ο συνδαιτημόνας του Γιάννης Φράγκος πάνω από πιάτα θαλασσινών εδεσμάτων τσουγκρίζουν τα ποτήρια: ύστερα από τόσα χρόνια δικαστικών αντιπαραθέσεων θα καταλήξουν σε συμφωνία.



Ο πρώην σύζυγος της Κλέλιας Χατζηιωάννου, αδελφής του Πόλυ, Γιάννης Φράγκος, θα πρέπει να επιστρέψει περίπου 50 εκατ. δολάρια στην οικογένεια του πρώτου. Ενα ποσό που φαντάζει αστρονομικό για τα πορτοφόλια των κοινών θνητών, αλλά σίγουρα είναι πολύ πιο «βατό» (ακόμα και για εφοπλιστές) σε σχέση με τα 102.300.000 ευρώ (130 εκατ. δολάρια για την ακρίβεια) που είχε ορίσει τον Φλεβάρη του 2009 το δικαστήριο του Αρείου Πάγου. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός φέρνει τα χαμόγελα τόσο στην πλευρά Χατζηιωάννου, που θα πάρει πίσω το ποσό που δάνεισε στον Γιάννη Φράγκο, όσο και στον τελευταίο που δεν θα αναγκαστεί να αποδώσει και τους τόκους μιας εικοσαετίας - και να δει τα περιουσιακά του στοιχεία να δεσμεύονται.



Ενας μυθικός γάμος

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1990 μια μπλε Rolls Royce οδηγεί στην εντυπωσιακά στολισμένη εκκλησία τη «βασίλισσα των τάνκερ» Κλέλια Χατζηιωάννου, εκεί όπου θα συναντήσει τον μέλλοντα σύζυγό της Γιάννο Φράγκο, γόνο επίσης εφοπλιστικής οικογένειας και απόφοιτο με βαθμό πλοιάρχου της Στρατιωτικής Ναυτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ.

Ο γάμος είχε όλα τα στοιχεία που ταιριάζουν στο πάντρεμα δύο μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών: υψηλούς προσκεκλημένους, στόλο πολυτελών αυτοκινήτων, πριγκιπική δεξίωση, σαμπάνιες και υψηλές προσδοκίες. Το ζευγάρι θα μείνει σε μια έπαυλη στο Παλαιό Ψυχικό, ιδιοκτησίας της Κλέλιας, όπως και ιδιοκτησίας της οικογένειας Χατζηιωάννου θα είναι ένα ακόμα σπίτι στο Κεφαλάρι, ένα εξοχικό στη Χίο και διαμερίσματα σε Μονακό και Λονδίνο. Η θαλαμηγός «Lady C» θα συμπληρώσει το παζλ της περιουσίας της κοινής τους ζωής και ένας όροφος σε κτίριο γραφείων στον Πειραιά -όπου βρίσκεται το στρατηγείο των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων του Λουκά Χατζηιωάννου και των παιδιών του- θα στεγάσει τη νέα ναυτιλιακή εταιρεία του Γιάννη Φράγκου.



Με το σκεπτικό να παρέχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις στην κόρη του και στον γαμπρό του, προκειμένου να ξεκινήσουν την κοινή τους ζωή στο ίδιο υψηλό επίπεδο που κινείται και η πατρική οικία, ο Λουκάς Χατζηιωάννου θα διακινήσει μέσω εμβασμάτων (9 στο σύνολο) 49 εκατ. δολάρια με αποδέκτες δύο εταιρείες που έχει ιδρύσει ο γαμπρός του, τις «Seaway Maritime SA» και «Permar Transport SA», με έδρα τον Παναμά. Ουσιαστικά με αυτά τα εμβάσματα ο Λουκάς Χατζηιωάννου διευκολύνει τον Γιάννη Φράγκο να προχωρήσει στην αγορά πλοίων για τις εταιρείες του, ενώ ως ένδειξη απόλυτης εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του γαμπρού του αποφεύγει να του ζητήσει να υπογραφούν μεταξύ τους συμβάσεις. Πράγματι, έως το 1992 με τα 9 διαδοχικά εμβάσματα του πεθερού του, αλλά και με τραπεζικά δάνεια που συνάπτει με μια βρετανική και μια γερμανική τράπεζα θα αποκτήσει μια σειρά πλοίων (10 στο σύνολο) μεταφοράς χύδην και ξηρού φορτίου, δίνοντας συνολικά το ποσό των 119.789.083 δολαρίων.

Περίοδος χάριτος

Οσο τα πλοία, όμως, αυξάνονται, άλλο τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση των οικονομικών της εταιρείας, αφού το 1992 αποδεικνύεται άσχημη χρονιά για τη ναυτιλία. Η Κλέλια θα μεσολαβήσει στον πατέρα της ώστε να δοθεί περίοδος χάριτος στον σύζυγό της σε σχέση με τους ισολογισμούς των δύο εταιρειών του. Οταν και τον επόμενο χρόνο ο Λουκάς Χατζηιωάννου θα εξακολουθήσει να μην ενημερώνεται για την οικονομική κατάσταση των εταιρειών του, εκείνος θα εκφράσει έντονα τη δυσαρέσκειά του και θα έρθει η πρώτη ρήξη στη σχέση τους. Ηδη, όμως, επικίνδυνους κλονισμούς περνάει και ο γάμος της Κλέλιας, που υποπτεύεται τον άντρα της για εξωσυζυγικές σχέσεις, φωτογραφίζοντας τη γραμματέα του. Η κατάσταση είναι εκρηκτική.

Το πρώτο εξώδικο

Στις αρχές του 1994 ο Γιάννης Φράγκος θα εγκαταλείψει τη συζυγική στέγη και λίγους μήνες αργότερα το πρώτο εξώδικο με αποστολέα τον Λουκά Χατζηιωάννου θα σημάνει την έναρξη του πολέμου των δύο οικογενειών. Ο Γιάννης Φράγκος καλείται να αποδώσει τις μετοχές των 12 πλοίων που έχει αγοράσει μέσω των δύο εταιρειών του, διαχειριζόμενος το ποσό των 49 εκατ. δολαρίων που του είχε παραχωρήσει ο πρώην πεθερός του. Η απάντηση του Γιάννη Φράγκου δεν θα αργήσει να έρθει. Αποστέλλει στον Λουκά Χατζηιωάννου έγγραφη διαμαρτυρία, απορρίπτοντας την εξώδικη πρόσκληση που είχε λάβει. Στην εν λόγω διαμαρτυρία θα κάνει λόγο για άρνηση της συζύγου του Κλέλιας να επανασυνδεθεί μαζί του -η ίδια έχει ήδη καταθέσει αίτηση διαζυγίου στο Μονακό- ενώ θα αναφέρει ότι το επίδικο ποσό των 49 εκατ. δολαρίων δεν είναι δάνειο, αλλά δωρεά που προέκυψε από τον πεθερό του λόγω του γάμου με την κόρη του. Συγχρόνως σπεύδει να δηλώσει πρόθυμος να καταθέσει το σύνολο των μετοχών των δύο εταιρειών και να άρει με δικά του έξοδα τις υποθήκες που βάρυναν τα δύο πλοία. Η πρώτη προσπάθεια ανεύρεσης συμβιβαστικής λύσης μέσω των συνηγόρων των δύο πλευρών θα πέσει στο κενό.

Η δικαστική σύγκρουση

Η συνέχεια θα δοθεί στα δικαστήρια. Το 1996 το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών θα αναφέρει ότι το ποσό των 49 εκατ. δολαρίων αποτελεί δωρεά. Η οικογένεια Χατζηιωάννου θα ασκήσει έφεση που θα απορριφθεί, αλλά η πρωτόδικη απόφαση θα αναιρεθεί τελικά στον Αρειο Πάγο. Η υπόθεση θα παραπεμφθεί ξανά στο Εφετείο Πειραιά, ενώ ο Λουκάς Χατζηιωάννου, εκτός από τη μήνυση, θα καταθέσει και αγωγή κατά του Γιάννη Φράγκου, ζητώντας όχι μόνο τα 49 εκατ. δολάρια αλλά και τους νόμιμους τόκους συν τους τόκους υπερημερίας.

Στο Εφετείο ο ισχυρισμός του Φράγκου ότι το ποσό ήταν δωρεά θα απορριφθεί, με το σκεπτικό ότι ακόμα και στον ισχυρό οικονομικά κόσμο είναι υπερβολικό, αφού ο πεθερός του δεν προέβη σε αντίστοιχη υψηλή δωρεά και προς τους δύο γιους του. Η πλευρά Φράγκου θα προσφύγει με τη σειρά της στον Αρειο Πάγο, όπου τελικά θα επικυρώσει την απόφαση του Εφετείου. Ο Γιάννης Φράγκος, ο οποίος ήδη έχει παντρευτεί τη γραμματέα του Ζελιάννα Χωρέμη και έχει αποκτήσει δύο παιδιά, θα πρέπει να επιστρέψει 130 εκατ. δολάρια και να πληρώσει δικαστικά έξοδα αξίας 700.000 ευρώ.

Υστερα από 17 χρόνια σφοδρής δικαστικής αντιπαράθεσης, η Κλέλια Χατζηιωάννου θα πάρει πίσω την προίκα ενός ούτως ή άλλως διαλυμένου γάμου. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και αμετάκλητη. Και αν ο εφοπλιστής δεν συμμορφωρθεί με την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο κίνδυνος κατάσχεσης κινητής και ακίνητης περιουσίας μέχρι του ποσού των 130 εκατ. δολαρίων είναι ορατός. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που επετεύχθη πριν από περίπου δύο εβδομάδες είναι βάσει των συνθηκών μια ευτυχής συγκυρία. Και το τέλος ενός δικαστικού θρίλερ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ