Δανδουλάκη, Φερεντίνος, Κυριακίδης, Τουμασάτου μιλούν για το «Μένουμε Σπίτι» και τον κορωνοϊό

Δανδουλάκη, Φερεντίνος, Κυριακίδης, Τουμασάτου μιλούν για το «Μένουμε Σπίτι» και τον κορωνοϊό

Τέσσερα τηλεοπτικά πρόσωπα μιλούν στο protothema.gr τις εμπειρίες της εποχής του κορωνοϊού

diasimoi_ar
Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις και σίγουρα δεν υπάρχουν προνομιούχοι. Μπροστά σε αυτό που συμβαίνει με τον κορωνοϊό όλοι είμαστε ίσοι και όλοι προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη ισορροπία και τη μικρή έστω χαραμάδα που θα μας αφήσει να ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά αργά ή γρήγορα.

Αυτό που συμβαίνει αγγίζει τους πάντες. Ακόμη και όλους όσοι κολύμπησαν σε πιο λαμπερά νερά στην καριέρα τους, όσοι απολαμβάνουν τα φώτα από τους προβολείς. Η τηλεόραση δεν εξαιρείται. Αντιθέτως, έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα με πάγωμα των γυρισμάτων και της παραγωγής του συνόλου σχεδόν της ψυχαγωγίας, ενώ ακόμη και πρόσωπα της πρώτης γραμμής βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε αναγκαστική αδράνεια αναμένοντας το σινιάλο της επανεκκίνησης.

Μιλώντας στο protothema.gr δηλώνουν ότι αυτό που συνεχίζει να συμβαίνει λειτουργεί εν μέρει αποκαλυπτικά καθώς είτε αναγκάζεσαι να αλλάξεις, είτε να αναθεωρήσεις όλα όσα έκανες ή πίστευες προ καραντίνας. Και φυσικά όλοι είναι σίγουροι ότι στην άκρη αυτού του τούνελ υπάρχει φως και θα το δούμε με άλλο μάτι.

Κάτια Δανδουλάκη - Πρωταγωνίστρια στη σειρά του ΑΝΤ1 «Αγριες Μέλισσες»:  Είναι μεγάλο μάθημα για όλους

katia-dandoulaki


«Με την καραντίνα πιστοποίησα το πόση ανάγκη έχουμε να ξαναθυμηθούμε τις στιγμές της καθημερινότητας μέσα στο σπίτι. Πάντα το νοσταλγούσα, πάντα ήθελα να είμαι στο σπίτι. Τώρα που έχουμε την επιβεβλημένη ξεκούραση στο σπίτι κατάλαβα πόση ανάγκη έχουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας, καθώς δεν προλαβαίναμε ούτε να σκεφτούμε. Για μένα το μεγαλύτερο κέρδος ήταν η ανάσα που πήρε η σκέψη μου.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι κάποια στιγμή είχα μπει σε τέτοια συνθήκη τρέλας λόγω έλλειψης ωραρίου ύπνου όπου έγραψα στην ατζέντα μου “7 με 7.15 να σκεφτώ”. Αυτό έπρεπε να το βάλω στο πρόγραμμα για να το κάνω. Με τάραξε όταν το έκανα. Τώρα βρήκα την απόλαυση που το κάνω και το ευχαριστιέμαι.

Αυτό που θέλω είναι επαφή. Μέσα στο σπίτι μάς λείπει η επαφή, όμως ανακαλύπτουμε την αξία της. Συνειδητοποιούμε την αξία της επαφής γιατί οι μηχανές μάς έχουν αποτραβήξει από την επαφή. Εχουν πολλά και μεγάλα καλά οι μηχανές, αλλά το ύψιστο κακό είναι η έλλειψη της αφής. Η μεγάλη ανάσα, η ύψιστη χαρά είναι η επαφή με τους ανθρώπους μας μέσα στο σπίτι και με τον εαυτό μας. Οταν αγαπήσουμε τον εαυτό μας δεν έχουμε θέμα να μην αγαπήσουμε και τους άλλους. Είναι μεγάλο μάθημα για όλους.

Δεν έχω ίχνος κατάθλιψης γιατί πιστεύω ότι θα βγούμε από αυτό. Κι όταν θα βγούμε από αυτή τη δοκιμασία θα είναι όλα καλά γιατί θα πρέπει να τη δούμε ως δοκιμασία ψυχής. Εγώ κάθομαι και ηρεμώ, σκέφτομαι και λέω: τι θα κάνω τώρα; Θα κάνω τα ντουλάπια, θα φτιάξω τα συρτάρια, θα δω μια ταινία, θα τρίψω τους τοίχους ή θα κάτσω και δεν θα κάνω τίποτα. Θα κάτσω και θα σκέφτομαι. Δεν μπορούμε να ζούμε σαν τρελοί και να χάνουμε τον εαυτό μας. Φορτίζουμε τον εαυτό μας.

Δεν πιστεύω στο να δίνουμε από το υστέρημα, από το περίσσευμα δίνουμε. Οταν δίνεις από το υστέρημα μένεις μισός, δεν είναι καλό. Η μάνα έχει περίσσευμα αγάπης, γι’ αυτό δίνει τόσο πολλή.
Υπερίπταται μονάχα στον αέρα το “δεν μπορείς, δεν πρέπει να βγεις”. Δεν είναι επιλογή, αλλά μας επιβάλλεται. Αλλά ας μάθουμε να σεβόμαστε και λίγο τον κανόνα. Γιατί, αν κάτι δεν έχουμε ως φυλή με τόσες ευλογίες, είναι η υπακοή στον κανόνα. Αλλιώς θα μπορούσαμε να κάνουμε θαύματα, γιατί είμαστε πονεσιάρης λαός. Μόνο τον ανυπότακτο χαρακτήρα μας στους κανόνες πρέπει να νικήσουμε και την τάση ότι τα ξέρουμε όλα. Είμαστε ο λαός που μπορεί να κάνει θαύματα».

Βλαδίμηρος Κυριακίδης - Πρωταγωνιστής στη σειρά του ALPHA «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα»: Ήταν μια άσκηση ψυχραιμίας

vladimiros-kiriakidis


«Από την ώρα που τέθηκαν οι περιοριστικοί όροι μπήκα σπίτι και βγαίνω μόνο για να ψωνίσω τα απαραίτητα. Σε προσωπικό επίπεδο, στη διάρκεια της καραντίνας δεν έχω χάσει τίποτα. Κέρδισα το ότι ξαναγυρίσαμε στο πιο σημαντικό για εμάς, τους ανθρώπους, την υγεία μας. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε κι εμείς και οι κυβερνώντες.

Ευτυχώς οι δικοί μας το αντιλήφθηκαν γρήγορα, αλλά επειδή βλέπουμε ότι η επιστήμη κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και θα βρει σύντομα την απάντηση και τη λύση, πρέπει να γείρουμε πιο πολύ στην έρευνα και να γίνει πιο ανθρωποκεντρική η πολιτική. Το πολυτιμότερο αγαθό είναι η υγεία μας.

Δύο κυβερνώντες, στις ΗΠΑ και στη Μεγάλη Βρετανία, στηρίχθηκαν σε μια οικονομική πολιτική. Αυτό που τους ενδιέφερε ήταν το πώς δεν θα καταρρεύσει η χώρα. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε αυτά τα μοντέλα διακυβέρνησης, και αυτό είναι το μεγάλο μάθημα. Πρέπει να στοχεύσουμε στον άνθρωπο γιατί χωρίς εμάς δεν υπάρχει τίποτε άλλο.

Για να καταλάβουμε ποιες είναι οι πολύτιμες αξίες και τι σημαίνει η ανθρώπινη ύπαρξη. Ολα αυτά τα είχαμε ξεχάσει μέσα στη χρηματιστηριακή λαίλαπα και με τη λογική “τα θέλω όλα γρήγορα και τώρα”. Δεν ισχύει το “αν δεν έχω λεφτά είμαι ένα τίποτα”, αλλά το “αν δεν έχω την υγεία μου είμαι ένα τίποτα”.

Με την έναρξη της καραντίνας διεκόπησαν και τα γυρίσματα της σειράς και η θεατρική παράσταση. Ηταν μια άσκηση ψυχραιμίας για μένα. Δεν τα έβαψα μαύρα. Από τη στιγμή που θα κάνω καλό σε μένα και στους συνανθρώπους μου και θα λειτουργήσει και η περίφημη συλλογικότητα, είπα: “Βλαδίμηρε, ζήσαμε με τα πολλά, θα ζήσουμε και με τα λίγα”. Θα επανακάμψουμε και θα γυρίσουμε εκεί που ήμαστε. Θέλει υπομονή και ψυχραιμία».

Μαριάννα Τουμασάτου - Πρωταγωνίστρια στην καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 «Γυναίκα χωρίς όνομα»: Ο πλανήτης ξεκουράστηκε χωρίς εμάς

marianna-toumasatou


«Μαθαίνω κάθε μέρα πράγματα μέσα από τη διαδικασία της καραντίνας. Το κυριότερο που έμαθα είναι ότι ο πλανήτης μπορεί χωρίς εμάς. Δεύτερον, ότι τελικά ξεκουράστηκε δίχως εμάς.

Τελικά ο κορωνοϊός βοήθησε στο να ξεκουραστεί από εμάς ο πλανήτης. Να μείνουμε στα σπίτια μας να σωθούμε κι εμείς, να σωθεί και η Γη. Εμαθα επίσης ότι εμείς οι άνθρωποι είμαστε ζωντόβολα. Γιατί έχουμε έναν εγωισμό απέραντο και ηλίθιο ο οποίος μας οδηγεί συνέχεια στο “θέλω”. Ε, τώρα θα αναγκαστούμε να ακολουθήσουμε το “πρέπει”. Να μείνουμε στο σπίτι μας.

Εμαθα ότι μπορώ να καθίσω στο σπίτι κάποιες ημέρες, το οποίο λόγω δουλειάς και ιδιοσυγκρασίας δεν το είχα ανακαλύψει. Κοίτα λοιπόν, μπορώ και να μείνω μέσα! Πολλοί εσωτερικοί διάλογοι και όλοι έχουμε μετρηθεί με τις αντοχές και με το εσώτερο. Ας εξελίξουμε τα καλά κομμάτια του εαυτού μας και να εξοικειωθούμε με αυτά».

Χρήστος Φερεντίνος - Παρουσιαστής του καθημερινού τηλεπαιχνιδιού του ALPHA «Deal»: Τελικά έχουμε κράτος που λειτουργεί

Κλείσιμο
xristos-feredinos


«Περνάμε την πρώτη φάση της καραντίνας, τη φάση της αφθονίας και των πολλών επιλογών. Η καραντίνα θα έχει διάφορες φάσεις. Και το βλέπουμε και στις άλλες χώρες. Μου θύμισε ότι υπάρχουν και βιβλία μέσα στο σπίτι και άρχισα δειλά-δειλά να τα κατεβάζω από τα ράφια. Εμαθα να κρατώ αποστάσεις. Να μάθω να μην ακουμπάω πράγματα, αλλά και με κάποιον τρόπο και τον εαυτό μου.

Με έμαθε να φοβάμαι ακόμη και τον ίσκιο μου και να σκέφτομαι πριν δράσω. Επίσης, έμαθα ότι μπορώ να κάνω δουλειές από το σπίτι, να κάνω καθαριότητα, να βάζω πλυντήριο και πολλά πράγματα που εμείς οι άνδρες οι εργένηδες τα είχαμε παραμελήσει.

Ενα από τα βασικά στοιχεία είναι ότι ανακάλυψα πόσα πολλά πράγματα μπορώ να κάνω από το σπίτι και αυτό θα αλλάξει το επαγγελματικό γίγνεσθαι στο μέλλον. Διαπίστωσα ότι τελικά έχουμε κράτος που λειτουργεί.

Σε σχέση με το αύριο, θα ήθελα ένα spoilerπου θα μου πει τι θα γίνει στο τέλος. Πολλές φορές η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία. Ο ιός κάποια στιγμή θα περάσει αφήνοντας τα σημάδια του. Το μόνο που σκέφτομαι είναι η οικονομική ύφεση, η οποία με κρατάει σε αγωνία. Ολα τα υπόλοιπα θα ξεχαστούν, θα τα ξεπεράσουμε».

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Οι καμπύλες των κρουσμάτων σε 126 χώρες - Δείτε γραφήματα

15 ημέρες για το Πάσχα με τον κορωνοϊό: Τα μέτρα που σχεδιάζονται

Τμηματικά και πριν το Πάσχα το επίδομα των 800 ευρώ - Πάνω από 183.000 οι αιτήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης