Ο γιος του τέως βασιλιά, Παύλος, στον Χρήστο Ζαμπούνη: Εγώ, ο Κάρολος, ο γάμος του Χάρι και η θεία Ελισάβετ

Ο γιος του τέως βασιλιά, Παύλος, στον Χρήστο Ζαμπούνη: Εγώ, ο Κάρολος, ο γάμος του Χάρι και η θεία Ελισάβετ

Τι λέει για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, την επιθετικότητα της Τουρκίας, αλλά και τη δική του προσπάθεια για την επαγγελματική αποκατάσταση των νέων στην Ελλάδα μέσω του φιλανθρωπικού οργανισμού Prince’s Trust που ίδρυσε ο εξάδελφός του, πρίγκιπας Κάρολος

karolosmes
Την Πέμπτη 10 Μαΐου το απόγευμα έλαβε χώρα μια ανεπίσημη συνάντηση στην πρεσβεία της Μεγάλης Βρετανίας που ελάχιστα απασχόλησε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.
Επρόκειτο για μια οικογενειακή συνάντηση μεταξύ του πρίγκηπος της Ουαλίας και των Ελλήνων συγγενών του, δηλαδή του βασιλέως Κωνσταντίνου, πρώην βασιλέως των Ελλήνων όπως είναι ο σωστός του τίτλος, της βασίλισσας Αννας-Μαρίας και δύο εκ των πέντε τέκνων τους, τους πρίγκιπες Παύλο και Νικόλαο. Η συνομιλία τους κράτησε περίπου μία ώρα και περιελάμβανε ευρεία θεματολογία, μεταξύ των οποίων κεντρική θέση κατείχαν οι έως τώρα εντυπώσεις του διαδόχου του αγγλικού θρόνου από την Ελλάδα, αλλά και η δραστηριοποίησις του πρωτότοκου Παύλου στο Prince’s Trust International.

«Πριν από λίγους μήνες μού ζήτησε ο εξάδελφός μου να αναλάβω πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του διεθνούς βραχίονος του Prince’s Trust. Δέχθηκα μετά χαράς και του ζήτησα να ξεκινήσουμε από τη χώρα μου. Είναι ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που βοηθάει στην επαγγελματική εκπαίδευση και αποκατάσταση μη προνομιούχων νέων στη Μεγάλη Βρετανία», λέει δίνοντας τον τόνο της συνεργασίας με τον Κάρολο ο Παύλος και συνεχίζει: «Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επισκέψεώς του στην Ελλάδα διοργανώσαμε μια συνάντηση, πάλι στη βρετανική πρεσβεία, με τους νέους που συμμετέχουν στο ελληνικό πρόγραμμα του Prince’s Trust, καθώς και με τα ελληνικά ιδρύματα και τους ιδιώτες που ενισχύουν οικονομικά την πρωτοβουλία. Μέχρι στιγμής συμμετέχουν 18 νέοι και ανάμεσά τους θέλω να χαιρετίσω τον Αντώνη και τη Χρυσούλα, που αφού ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους προσελήφθησαν την επομένη του ραντεβού μας από τη Vodafone.

kar3
Ο Παύλος με τον πρίγκιπα Ουίλιαμ πριν από χρόνια


Οποιος ενδιαφέρεται μπορεί να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του Prince’s Trust International και να πληροφορηθεί πότε ανοίγουν τα προγράμματα», καταλήγει με ενθουσιασμό.
Για όσους τον γνωρίζουν και τον παρακολουθούν ήδη από τα μαθητικά του χρόνια, ο Παύλος ήθελε να κάνει κάτι για τον τόπο καταγωγής του, αλλά οι συνθήκες δεν το επέτρεπαν. Σήμερα απολαμβάνει, θα έλεγε κανείς, τη συνεργασία προς κοινήν ωφέλειαν με τον εξάδελφό του.

«Η αγάπη του Καρόλου για την Ελλάδα είναι μεγάλη. Μας είπε ότι ήθελε να μείνει κι άλλο, αλλά παντρευόταν ο γιος του και έπρεπε να γυρίσει στην Αγγλία. Επίσης του έκανε θετική εντύπωση η θερμή υποδοχή της κυβερνήσεως και ειδικώς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη συνάντησή του με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Αν και είναι προστάτης της Αγγλικανικής Εκκλησίας, τρέφει ιδιαίτερα αισθήματα για την Ορθοδοξία. Του αρέσει η γνησιότητα της Πίστεώς μας, οι εκκλησίες μας, οι εικόνες μας. Ισως σε αυτό να τον επηρέασε η γιαγιά του, πριγκίπισσα Αλίκη, η οποία έγινε ορθόδοξη μοναχή».
Κλείσιμο
Δράττομαι της ευκαιρίας να τον ρωτήσω για τα αισθήματα που τρέφει ο γιος της Αλίκης και πατέρας του Καρόλου, Φίλιππος, για την Ελλάδα, δεδομένης της φημολογίας ότι η τραυματική εμπειρία της καταδίκης του πατέρα του Ανδρέα από το Εκτακτο Στρατοδικείο ως ενός εκ των υπευθύνων της Μικρασιατικής Καταστροφής τον έχει επηρεάσει αρνητικώς.
«Είναι πιθανόν να υπάρχει στη σκέψη του, αλλά δεν το εξέφρασε ποτέ δημόσια. Πάντως, για όσους απορούν που η θεία μου, βασίλισσα Ελισάβετ, δεν έχει έρθει ποτέ επίσκεψη στην Ελλάδα, θέλω να σας ενημερώσω ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε ποτέ από την αγγλική κυβέρνηση την άδεια για να την προσκαλέσει. Πάντως, χαίρομαι που η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν φοβάται να καλέσει τον πρίγκιπα της Ουαλίας, αν και, όπως είδατε, φοβάται να καλέσει τον πατέρα μου στο Προεδρικό Μέγαρο».

Η επόμενη ερώτηση αφορά στον γάμο του πρίγκιπα Χάρι. «Δεν πήγα διότι δεν προσεκλήθη κανένας συγγενής από την Ευρώπη και αρκετοί από την αγγλική βασιλική οικογένεια. Θεωρώ ότι αυτός ο γάμος δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ένα άνοιγμα στο μέλλον. Η Αγγλία είναι πλέον πολυπολιτισμική και ο γάμος ενός μέλους της βασιλικής οικογένειας με μια κοπέλα μεικτής φυλής ανοίγει μια κλειστή έως τώρα πόρτα. Η τελετή ήταν ένας ισότιμος συγκερασμός στοιχείων των δύο μελλόνυμφων και αυτό ήταν κάτι καινούριο».

Τον ρωτώ αν υφίσταται πιθανότητα να υπάρξει απευθείας διαδοχή του Ουίλιαμ.
«Δεν υπάρχει βάση σε αυτό ενδεχόμενο. Ο μόνος λόγος για να υπάρξει η φυσιολογική διαδοχή είναι να μην επιζήσει ο Κάρολος της μητέρας του. Από την άλλη, κρίνω ότι και στον ίδιο τον Ουίλιαμ θα κάνει καλό να προετοιμασθεί από τη θέση του διαδόχου».

kar2
Ολοι οι γαλαζοαίματοι της Ευρώπης είχαν δώσει το «παρών» στον γάμο του πρίγκιπα Ουίλιαμ, κάτι που δεν συνέβη με τον γάμο του Χάρι, όπου λόγω πρωτοκόλλου απουσίαζαν
kar1


Η συζήτησίς μας επεκτείνεται στη δική του οικογενειακή κατάσταση και στην πρόσφατη μετακόμισή του στη Νέα Υόρκη.
«Αναγκασθήκαμε να πάμε πάλι στην Αμερική λόγω της εργασίας μου, αλλά και για να είμαστε κοντά στα δύο από τα πέντε παιδιά μας που σπουδάζουν εκεί. Η Μαρία-Ολυμπία σπουδάζει στο New York University και ο Κωνσταντίνος-Αλέξιος στο Georgetown. Η Μαρία-Ολυμπία κάνει επιπλέον ένα stage στην εκπομπή του Τζωρτζ Στεφανόπουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ABC, από τις 6 το πρωί έως τις 11». Ενα άλλο θέμα για το οποίο ζητώ τη γνώμη του ως διαχειριστή κεφαλαίων είναι πώς βλέπει την οικονομική κατάσταση της Ελλάδος.

«Εχουμε πολύ μέλλον ακόμη. Μπορεί να ξεπεράσαμε αρκετά προβλήματα, αλλά αν δεν βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας θα δυσκολευθούμε να βγούμε από τα μνημόνια. Είμαι υπερήφανος που το ίδρυμά μας συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια και από τον Σεπτέμβριο θα προκηρύξει ένα νέο πρόγραμμα, το Corallia, για τη χρηματοδότηση νέων μικρών επιχειρήσεων».
Πριν κλείσουμε, θίγω το θέμα της επιθετικότητος της γείτονος Τουρκίας. «Ο Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνος διότι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και τη χώρα του. Το καλό είναι ότι οι υπόλοιποι, και ειδικά οι ΗΠΑ, τον βλέπουν με μισό μάτι, οπότε αυτομάτως αναβαθμίζεται η θέση μας στην περιοχή.

Από την άλλη, δεν ανέχομαι να παραβιάζουν με αεροσκάφη και με σκάφη τα εναέρια και τα θαλάσσια σύνορά μας, ούτε να μετράω νεκρούς όπως ο πιλότος που χάσαμε προσφάτως».
Με ευγενικό τρόπο μού ζητά να τον συγχωρήσω γιατί σε λίγο πρέπει να πάει στο αεροδρόμιο για να πετάξει στην Κοπεγχάγη.
Εκεί θα εορταστούν το Σάββατο τα 50ά γενέθλια ενός άλλου εξαδέλφου του, του πρίγκηπος διαδόχου Φρειδερίκου της Δανίας.


ΕΙΠΕ ΓΙΑ

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ
«Εχουμε πολύ μέλλον ακόμη. Μπορεί να ξεπεράσαμε αρκετά προβλήματα, αλλά αν δεν βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας θα δυσκολευτούμε να βγούμε από τα μνημόνια. Είμαι υπερήφανος που το ίδρυμά μας συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια και από τον Σεπτέμβριο θα προκηρύξει ένα νέο πρόγραμμα, το Corallia, για τη χρηματοδότηση νέων μικρών επιχειρήσεων»

ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
«Ο Ερντογάν είναι πολύ επικίνδυνος διότι έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και τη χώρα του. Το καλό είναι ότι οι υπόλοιποι, και ειδικά οι ΗΠΑ, τον βλέπουν με μισό μάτι, οπότε αυτομάτως αναβαθμίζεται η θέση μας στην περιοχή. Από την άλλη, δεν ανέχομαι να παραβιάζουν με αεροσκάφη και με σκάφη τα εναέρια και τα θαλάσσια σύνορά μας, ούτε να μετράω νεκρούς όπως ο πιλότος που χάσαμε προσφάτως»

ΤΟΝ ΚΑΡΟΛΟ
«Η αγάπη του Καρόλου για την Ελλάδα είναι μεγάλη. Του έκανε θετική εντύπωση η θερμή υποδοχή της κυβερνήσεως και ειδικώς του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Χαίρομαι που η σημερινή πολιτική ηγεσία δεν φοβάται να καλέσει τον πρίγκιπα της Ουαλίας, αν και, όπως είδατε, φοβάται να καλέσει τον πατέρα μου στο Προεδρικό Μέγαρο»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης