«Άξιον Εστί»: Δείτε τι έγινε στη συναυλία του Σάκη Ρουβά

«Άξιον Εστί»: Δείτε τι έγινε στη συναυλία του Σάκη Ρουβά

Πάνω από 15.000 πολίτες άκουσαν τον τραγουδιστή να ερμηνεύει το «Άξιον Εστί» για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη

«Άξιον Εστί»: Δείτε τι έγινε στη συναυλία του Σάκη Ρουβά
«Βούλιαξε» η κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης το βράδυ του Σαββάτου, καθώς πάνω από 15.000 πολίτες βρέθηκαν εκεί, ώστε να ακούσουν τον Σάκη Ρουβά να ερμηνεύει το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.

Μπορεί οι αντιδράσεις για το γεγονός ότι ο Σάκης Ρουβάς θα αναλάμβανε το ρόλο του λαϊκού τραγουδιστή να ήταν ποικίλες, όμως, ο αγαπημένος καλλιτέχνης απέδειξε ότι είναι γεννημένος για τα δύσκολα και άξιος να δοκιμαστεί και να επιτύχει σε ό,τι για κάποιους μοιάζει να είναι «απίστευτο».  

Η συναυλία άρχισε λίγο μετά τις 21:00 και η υποδοχή του Σάκη Ρουβά στη σκηνή ήταν θερμή με το χειροκρότημα να κρατά για μερικά λεπτά, λες κι ο κόσμος ήθελε να του δείξει  με αυτόν τον τρόπο ότι παρά τις αντιδράσεις είναι μαζί του και τον στηρίζει.
Κι ο Σάκης, χθες το βράδυ, κέρδισε το πιο ζεστό χειροκρότημα και στο τέλος της συναυλίας. Ο κόσμος δε σταματούσε να χειροκροτεί και να στέλνει την αγάπη του. Εκείνος αρκέστηκε σε ένα απλό ευχαριστώ, όμως ο Θεόδωρος Ορφανίδης, που είχε τη μουσική διεύθυνση, στο τέλος της παράστασης, τόνισε πως «Σάκης εστί άξιος», σημειώνοντας πως η μουσική πρέπει να ενώνει κι όχι να χωρίζει. 
Κλείσιμο



Σημειώνεται πως στο ρόλο του ψάλτη ήταν ο βαρύτονος Κώστας Ραφαηλίδης και  στο ρόλο του αφηγητή ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος. Συμμετείχαν, επίσης, η χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ σε μουσική διδασκαλία του Κωστή Κωνσταντάρα και η Orchestra Mobile.

Από τις πιο σημαντικές στιγμές της βραδιάς ήταν ο χαιρετισμός του Μίκη Θεοδωράκη κι η ανακήρυξή του ως επίτιμο δημότη της Νέας Σμύρνης. Μόνη αρνητική στιγμή της βραδιάς εκείνη κατά την οποία ομάδα 40 περίπου ατόμων με κράνη  πλησίασε το χώρο της συναυλίας από την Ελευθερίου Βενιζέλου και πέταξε προκηρύξεις αντιεξουσιαστικού περιεχομένου. Δε σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν  σε επιφυλακή.

Ο αγαπημένος καλλιτέχνης σε συνέντευξή του στο «Thema People», μίλησε για το «Άξιον Εστί», για τους επικριτές του και για πώς αισθάνεται για τον νέο του ρόλο. 



«Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αναλογιστεί τη ζωή του, να σκεφτεί πολύ καλά ποιος είναι, πού πάει και κυρίως πού θέλει να πάει. Και στην περίπτωση που θέλει να προχωρήσει οφείλει να αναρωτηθεί αν μπορεί να το καταφέρει στάσιμος ή πρέπει να δοκιμαστεί για να εξελιχθεί. Κι εγώ δεν θα μείνω στάσιμος επειδή έτσι θέλουν κάποιοι», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Σάκης Ρουβάς, για να απαντήσει σε όσους τον κρίνουν αρνητικά, σημειώνοντας πως είμαι από τη φύση μου μαχητής. Δεν τίθεται θέμα λοιπόν για το αν και πώς θα ζήσω. Θα ζήσω, και μάλιστα, όπως επιλέγω εγώ. Όποιος θέλει να βαράει, ας βαράει».

Αυτό ακριβώς ήταν κι εκείνο που απέδειξε χθες το βράδυ ο Σάκης Ρουβάς: είναι ένας άνθρωπος, που όσο μεγαλώνει δε σταματά να εξελίσσεται και να παλεύει για το καλύτερο. Κι ως φαίνεται, έχουμε πολλά να δούμε ακόμη από εκείνον.



Υπενθυμίζεται ότι για το θέμα επιλογής του διάσημου καλλιτέχνη είχε τοποθετηθεί και ο Μίκης Θεοδωράκης, μέσω ανακοίνωσής του, τονίζοντας ωστόσο πως δεν ήταν δική του απόφαση η επιλογή του Σάκη Ρουβά. Σε αυτήν, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα κάτωθι: «Επειδή τελευταία γράφτηκαν πολλές ανακρίβειες με αφορμή τη συμμετοχή του κ. Ρουβά στην συναυλία που διοργανώνει ο Δήμος Νέας Σμύρνης με το «Άξιον Εστί», αναγκάζομαι να διευκρινίσω τα εξής:

1) Είναι γνωστές οι απόψεις μου για το θέμα των «απαγορεύσεων», τις οποίες απόψεις υποστηρίζω εδώ και δεκαετίες και συνοψίζονται στα εξής: Πιστεύω ότι το έργο από τη στιγμή που θα δημιουργηθεί, ξεφεύγει ακόμα και από τον ίδιο τον δημιουργό, που δεν έχει δικαίωμα να κρίνει δικτατορικά ποιος είναι “άξιος” να το ερμηνεύσει και ποιος όχι. Μόνος κριτής είναι το κοινό και ο χρόνος. Αυτοί τελικά κρίνουν τι θα πάει στα σκουπίδια και τι θα μείνει για πάντα. Θα πρέπει επίσης να πω ότι θεωρώ την χειρότερη εκτέλεση πολύ καλύτερη από μια απαγόρευση».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά την ανακοίνωση του Μίκη Θεοδωράκη




Μετά το τέλος της συναυλίας που έδωσε ο Σάκης Ρουβάς ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό μια φωτογραφία συνοδευόμενη από ένα μήνυμα στο οποίο ευχαριστούσε όλους όσοι βρέθηκαν εκεί και τον στήριξαν και σε αυτήν του τη προσπάθεια. 


«Σήμερα βίωσα μια κορυφαία στιγμή στην καλλιτεχνική μου πορεία! Ευχαριστώ πολύ τις δεκάδες χιλιάδες κόσμου που ήρθαν στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Σμύρνης και μας στήριξε με την παρουσία του. Είμαι συγκινημένος με την αποδοχή και ευγνώμων που είχα την ευκαιρία να ερμηνεύσω το Άξιον Εστί! Μόνο ταπεινός μπορεί να είναι κανείς μπροστά στο μεγαλειώδες μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη! Γιορτάζουμε τα 90 χρόνια από την γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, που η αθάνατη μουσική του είναι ένα οικουμενικό σύμβολο της συλλογικής μνήμης του Ελληνισμού! Η σημερινή συναυλία είναι ένα δώρο εκείνου προς εμάς. Τον ευχαριστώ! Ευχαριστώ επίσης και τον κόσμο για την ανταπόκρισή του, το Δήμο της Νέας Σμύρνης, το Βαγγέλη Χατζατουριάν και τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη.
Ήταν μια τεράστια πρόκληση για μένα και το χειροκρότημα που δέχτηκα δικαίωσε την προσπάθειά μας. Σας ευχαριστώ μέσα από την ψυχή μου». 














































Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης