Η μυστική αποστολή του Μπέαρ Γκρίλις στο Έβερεστ για να βρει τον κουνιάδο της Πίπα Μίντλετον

Η μυστική αποστολή του Μπέαρ Γκρίλις στο Έβερεστ για να βρει τον κουνιάδο της Πίπα Μίντλετον

Αναζητούν τον Μάικλ Μάθιους, ο οποίος κατέκτησε την «στέγη του κόσμου» σε ηλικία 22 ετών και χάθηκε σε χιονοθύελλα

MATTHEWS_NEO2
O Μπέαρ Γκρίλις, ο πιο διάσημος τηλεοπτικός «ταξιδευτής»-εξερευνητής της Bρετανίας, ο οποίος ειδικεύεται σε επίκινδυνα ταξίδια και αποστολές στα πιο άγρια μέρη του πλανήτη, ηγήθηκε μιας μυστικής αποστολής στο Έβερεστ που είχε ως στόχο να ανακτήσει το σώμα του Μάικλ Μάθιους, κουνιάδου της Πίπα Μίντλετον, ο οποίος σκοτώθηκε σε ορειβατικό δυστύχημα λίγες ώρες αφότου κατέκτησε την υψηλότερη κορυφή του κόσμου.

Ο τηλεοπτικός σταρ - αρχιπρόσκοπος και φίλος της Κέιτ, Πριγκίπισσας της Ουαλίας, οδήγησε μια αποστολή στο Έβερεστ νωρίτερα μέσα στη χρονιά για να προσπαθήσει να βρει το σώμα του Μάικλ Μάθιους.

Ο Μάικλ Μάθιους σκοτώθηκε το 1999, σε ηλικία 22 ετών, προσπαθώντας να ξεπεράσει το ρεκόρ του φίλου του Μπέαρ Γκρίλις και να γίνει αυτός ο μικρότερος σε ηλικία βρετανός που κατακτά το Έβερεστ. Ο Μπέαρ Γκρίλις το είχε καταφέρει σε ηλικία 23 ετών. Ο Μάικλ Μάθιους έσπασε το ρεκόρ, με τίμημα όμως την ζωή του.
64332233-11405567-Mr_Matthews_on_the_famous_mountain_in_1999_when_he_broke_Mr_Gryl-a-3_1667953982728
Η τελευταία φωτογραφία του Μάικλ Μάθιους πριν χαθεί για πάντα στο Εβερεστ
Κλείσιμο

Ήταν ο αδερφός του Τζέιμς Μάθιους, συζύγου της Πίπα Μίντλετον, οδηγού αγώνων και διευθυντή hedge fund. Η Πίπα Μίντλετον είναι η αδερφή της πριγκίπισσας της Ουαλίας Κέιτ, που είχε κλέψει την παράσταση στον γάμο της Κέιτ με τον Γουίλιαμ, με το στενό και διαφανές - αποκαλυπτικό λευκό φόρεμα στο γάμο της αδερφής της.

Ο Τζέιμς Μάθιους, και ο τρίτος μικρότερος αδερφός, ο σταρ της τηλεοπτικής σειράς «Made In Chelsea», Σπένσερ Μάθιους, είναι φίλοι με τον Μπέαρ Γκρίλις.

«Πραγματικά είχαμε μια τρομέρα δύσκολη αποστολή στο Έβερεστ για να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το σώμα του αδερφού ενός καλού φίλου, ο οποίος ανέβηκε στην κορυφή, έναν χρόνο μετά από εμένα, αλλά δεν βρέθηκε ποτέ», δήλωσε ο Μπέαρ Γκρίλις. «Πραγματικά προσπαθήσαμε. Είχαμε την καλύτερη ομάδα στον κόσμο» συμπλήρωσε.

Η οικογένεια Μάθιους θέλει απεγνωσμένα να βρει το σώμα του μεσαίου τους γιού. Μιλώντας στο Oxford Union, ο Τζέιμς Μάθιους, πρώην απόφοιτος του Eaton δήλωσε πως «Είχαμε φτιάξει μια πολύ δυνατή ομάδα, με δέκα εξειδικευμένους ορειβάτες από το Νεπάλ και άλλους τόσους απίστευτους ορειβάτες από την Ευρώπη. Καταφέραμε να ανακτήσουμε ένα σώμα. Αλλά δεν ήταν του Μάικλ, ήταν ένας ορειβάτης από το Νεπάλ».

Ο Μπέαρ Γκρίλις, ο οποίος έχει προσελκύσει μεγάλα ονόματα, όπως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και οι αστέρες του Χόλιγουντ, Κέιτ Γουίνσλετ και Μπεν Στίλερ, για να εμφανιστούν στο σόου του, Running Wild With Bear Grylls, πρόσθεσε: «Η ιστορία δεν έχει βγει ακόμα, οπότε δεν μπορώ να σας πω πολλές λεπτομέρειες, αλλά ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή και δύσκολη στιγμή για την οικογένεια [του Μάικλ]. «Δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα της ορειβασίας σε μεγάλο υψόμετρο, καθώς οι άνθρωποι πληρώνουν το απόλυτο τίμημα εκεί ψηλά».
64332151-11405567-Mr_Grylls_on_Mount_Everest_in_1998_when_he_was_23_years_old_and_-a-6_1667953982730
Ο 23χρονος τότε Μπέαρ Γκρίλις όταν κατέκτησε το Έβερεστ το 1998 και ήταν για έναν χρόνο ο μικρότερος Βρετανός που το κατέκτησε πρώτος. Την επόμενη χρονιά το κατέκτησε ο 22χρονος Μάικλ Μάθιους που εξαφανίστηκε στην κατάβαση μέσα σε μια καταιγίδα

Τον Μάρτιο της φετεινής χρονιάς, ο Σπένσερ Μάθιους φέρεται ότι σχεδίαζε τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τις τελευταίες ημέρες του αείμνηστου αδελφού του Μάικλ πριν πεθάνει κατεβαίνοντας το Έβερεστ.

Ο Σπένσερ Μάθιους, ιδρυτής της CleanCo, 33 ετών, λέγεται ότι ήταν «πολύ παθιασμένος» με την αποστολή στο Έβερεστ, η οποία θα ακολουθούσε τα βήματα του αδερφού του. Λέγεται ότι είχε την υποστήριξη των γονιών του και του αδερφού του Τζέιμς, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Πίπα Μίντλετον, για να δημιουργήσει ένα «συναισθηματικό» ντοκιμαντέρ, το οποίο θα παρουσιάζει τον Σπένσερ να επισκέπτεται τον τελευταίο χώρο ανάπαυσης του αδερφού του. Η Sun ανέφερε ότι ο Σπένσερ σκόπευε να φέρει το σώμα του αδελφού του στο σπίτι.
54882737-11405567-Project_In_March_Spencer_Matthews_was_reportedly_in_the_early_st-a-7_1667953982731
Ο Σπένσερ Μάθιους συμμετείχε στην αποστολή για την εύρευση του σώματος του αδερφού του Μάικλ Μάθιους μαζί με τον Μπέαρ Γκίλις.

Σύμφωνα με μια πηγή «το ντοκιμαντέρ του Σπένσερ για τον Μάικλ και τις τελευταίες του μέρες βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και η Disney+ έχει δείξει ενδιαφέρον. Αν και η οικογένεια Μάθιους δεν μπόρεσε ποτέ να ανακτήσει το σώμα του Μάικλ, υπάρχει ένας οδηγός που πιστεύει ότι γνωρίζει τον τελευταίο τόπο ανάπαυσής του».

Ο αδικοχαμένος Μάικλ Μάθιους, παρά το νεαρό της ηλικίας τότε, ήταν έμπειρος ορειβάτης και είχε κατακτήσει στο παρελθόν το Κιλιμάντζαρο. Σκοτώθηκε το 1999 στην προσπάθειά του να γίνει - στα 22 του χρόνια - ο νεότερος Βρετανός που κατέκτησε το Έβερεστ. Ήθελε να κλέψει τον τίτλο από τον φίλο του Μπέαρ Γκρίλις, ο οποίος ήταν 23 χρονών όταν κατέκτησε την «στέγη του κόσμου». Ήταν ο 162ος άνθρωπος που πέθανε στο Έβερεστ.
48920819-11405567-Spencer_described_his_brother_left_next_to_sibling_James_as_an_i-a-8_1667953982731
Τα αδέρφια Μάθιους. Δεξιά όρθιος ο μεγαλύτερος Τζέιμς Μάθιους, σύζυγος της Πίπα Μίντλετον, αριστερά όρθιος ο μεσαίος Μάικλ Μάθιους που χάθηκε στο Έβερεστ και στο κέντρο καθισμένος ο μικρότερος Σπένσερ Μάθιους

Παρόλο που έφτασε στην κορυφή του ψηλότερου βουνού του κόσμου, χωρίστηκε από την ομάδα του κατά τη διάρκεια της επιστροφής. Το σώμα του Μάθιους δεν ανασύρθηκε ποτέ και η οικογένειά του δεν μπόρεσε ποτέ να καταλάβει πλήρως τι του συνέβη.

Ήταν ένας καταξιωμένος ορειβάτης που είχε σκαρφαλώσει στα Πυρηναία, τις Ελβετικές Άλπεις και το Κιλιμάντζαρο πριν προχωρήσει στη μοιραία αναρρίχιση στο Έβερεστ, που κόστισε τότε περίπου 22.000 λίρες.

Η υπόλοιπη ομάδα αναρρίχησης ισχυρίστηκε ότι στην κάθοδό τους, έμπλεξαν σε μια καταιγίδα με ανέμους πάνω από 100 μίλια/ώρα που τους χτύπησε άγρια και η οποία οδήγησε στον χωρισμό του Μάικλ Μάθιους από την υπόλοιπη ομάδα.

Ο Ντέιβιντ Μάθιους, ο εκατομμυριούχος πατριάρχης της οικογένειας, πάντα ορκιζόταν ότι η αμέλεια των οδηγών του βουνού έφταιγε για τον θάνατό του μεσαίου του γιου. Κινήθηκε νομικά εναντίον των τριών ανδρών που εργάζονταν για την εταιρεία που είχε σχεδιάσει την αποστολή, υποστηρίζοντας ότι οι ενημερώσεις ασφαλείας ήταν ανεπαρκείς, η παροχή οξυγόνου ήταν ελαττωματική και οι οδηγοί δεν κατάφεραν να κρατήσουν τον Μάικλ στο επίκεντρο της προσοχής τους κατά τη διάρκεια της κατάβασης. Η υπόθεση απορρίφθηκε καθώς ο δικαστής αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν στοιχεία αμέλειας.
64332737-11405567-Michael_Matthews_22_left_with_friend_Jamie_Everest_in_front_of_t-a-1_1667953982687
Ο χαμένος Μάικλ Μάθιους (αριστερά) μαζί με έναν φίλο του στην ανάβαση του Εβερεστ.

Ο Σπένσερ Μάθιους και η οικογένειά του έχουν συγκεντρώσει από τότε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για το «Ίδρυμα Μάικλ Μάθιους», που δημιουργήθηκε στη μνήμη του αδελφού του, με στόχο να υποστηρίξει εκπαιδευτικά προγράμματα στην Αφρική και την Ασία. Στο βιβλίο του Spencer το 2013 «Confessions of a Chelsea Boy: The Autobiography», μίλησε για την οδυνηρή απώλεια του αδερφού του. «Η απώλειά του ήταν οδυνηρή για την οικογένεια και με την πάροδο του χρόνου αυτό έγινε χειρότερο επειδή οι συνθήκες γύρω από τον θάνατο του Μάικλ δεν έχουν ποτέ εξηγηθεί πλήρως. Ο μεγαλύτερος αδερφός μου ο Τζέιμς πήρε άσχημα τα νέα του θανάτου του Μάικλ. Με μόλις ενάμιση χρόνο διαφορά μεταξύ τους, αυτός και ο Μάικλ ήταν οι πιο στενοί φίλοι. Η απώλεια του Μάικλ ήταν αποκαρδιωτική για τον Τζέιμς».

Και ο Σπένσερ συνέχισε: «Δεν μπορέσαμε να πούμε αντίο αυτοπροσώπως. Δεν έχουμε πού να πάμε να τον θρηνήσουμε». Ζει μαζί μας μόνο στο μυαλό μας. Στα γενέθλια του Μάικλ, ο Τζέιμς και εγώ στέλνουμε στη μαμά και τον μπαμπά κόκκινα τριαντάφυλλα, όσα και η ηλικία που θα ήταν. Υποθέτω ότι ο τρόπος που αντιμετωπίζει η οικογένειά μας την απώλεια του Mike είναι να πιστεύει ότι συνεχίζει μαζί μας».

Σε ένα άρθρο του Guardian το 2001 για την τραγωδία, ο πατέρας του Σπένσερ και του Μάικλ, Ντέιβιντ, εξήγησε πώς αρχικά και ο ίδιος εκπαιδεύτηκε μαζί με τον γιο του και τον συνάδελφό του Τζέιμι Έβερετ για την αποστολή του Έβερεστ. Ο Ντέιβιντ αναγκάστηκε, όμως, να εγκαταλείψει την ανάβαση μετά από μια ανάβαση - προπόνηση στην Ακονκάγκουα, όπου ανακάλυψε ότι η χειρουργική επέμβαση που είχε κάνει τον εμπόδιζε να σκαρφαλώνει με ασφάλεια σε υψόμετρο.

Το 2016, η Πίπα Μίντλετον ανέβηκε στην κορυφή του όρους Matterhorn, στην Ελβετία, κατακτώντας έτσι τη μυθική κορυφή των 14.691 ποδιών, λίγο μετά το ξημέρωμα της 29ης Ιουλίου. Η τότε 32χρονη Πίπα έκανε την ανάβαση προς τιμήν του μικρότερου αδελφού του σήμερα συζύγου της Τζέιμς Μάθιους.
000_DV1461418
Ο Μπέαρ Γκίλις με την Κέιτ πριγκίπισσα της Ουαλίας και αδερφή της Πίπα Μίντλετον κουνιάδα του αδικοχαμένου Μάικλ Μάθιους

Το ζευγάρι με αυτόν τον τρόπο συγκέντρωσε τα χρήματα για τη φιλανθρωπική οργάνωση που δημιουργήθηκε στο όνομα του Μάικλ. Λίγες ώρες μετά την κάθοδό της, η Πίπα μίλησε συγκινημένη για αυτό που την είχε εμπνεύσει - και πώς λαχταρούσε να μοιραστεί την περιπέτειά της με τον αρραβωνιαστικό της.

Είπε στη Daily Mail εκείνη την εποχή: «Είμαι ευτυχισμένη που μπόρεσα να σκαρφαλώσω σε ένα από τα πιο όμορφα βουνά του κόσμου και να συγκεντρώσω χρήματα για μια φιλανθρωπική οργάνωση που δημιουργήθηκε στη μνήμη ενός εκπληκτικού νεαρού άνδρα που έχασε τη ζωή του σε μια άλλη κορυφή. Αν και έχω συγκεντρώσει χρήματα στο παρελθόν για το Ίδρυμα Μάικλ Μάθιους, τώρα έγινε ακόμα πιο σημαντικό για μένα και την οικογένειά μου. Αν και ούτε εγώ ούτε ο αδερφός μου γνωρίσαμε ποτέ τον Μάικλ, μοιραζόμαστε και οι δύο το πνεύμα και το πάθος του για τα βουνά. Κάναμε αυτήν την ανάβαση γνωρίζοντας ότι θα ήταν εκεί για να μας ωθήσει και είναι τιμή μας που υποστηρίζουμε τη μνήμη του».

Και πρόσθεσε: «Θα ήταν καλό αν ο αρραβωνιαστικός μου Τζέιμς ήταν εδώ για να μοιραστεί την εμπειρία, όμως, η ορειβασία του δημιουργεί πια άσχημες αναμνήσεις». Η αδερφή της πριγκίπισσας της Ουαλίας έχει ήδη κατακτήσει το Mont Blanc, έχει κολυμπήσει τον Βόσπορο στην Κωνσταντινούπολη και έχει διασχίσει την Αμερική με το ποδήλατο.
035_pbu337600_10
Ο Μπέαρ Γκρίλις σε επικίνδυνη αποστολή

Αλλά η πρόκληση της κορυφής του Matterhorn, το οποίο βρίσκεται πάνω από το ελβετικό χιονοδρομικό κέντρο του Zermatt, είναι από τις μεγαλύτερες που είχε αντιμετωπίσει ποτέ. Κάθε χρόνο, στο βουνό χάνονται τρεις ή τέσσερις ζωές και ήταν μια από τα τελευταίες κορυφές στην Ευρώπη που κατακτήθηκαν.

Ήταν το πάθος για τις κορυφές του κόσμου που οδήγησε τον Μάικλ στο Έβερεστ, όταν έγινε ο νεότερος Βρετανός που έφτασε στην κορυφή το 1999. Όμως, ενώ βρισκόταν ακόμα στη λεγόμενη «Ζώνη του Θανάτου» – στα περίπου 26.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας - όπου ο αέρας είναι πολύ αραιός για να συντηρήσει την ανθρώπινη ζωή – αποσπάστηκε από το μονοπάτι του και τον οδηγό του λόγω μιας ισχυρής χιονοθύελλας που συνάντησαν στην κατάβαση, η οποία είναι το ίδιο επικίνδυνη με την ανάβαση.
000_Par3579537
Ο Μπέαρ Γκρίλις είναι και προσωπικός φίλος του πρίγκιπα Χάρι. Είχαν περπατήσει μαζί ως τον Βόρειο Πόλο.

Το ίδρυμα που ιδρύθηκε στο όνομά του Μάικλ παρέχει εκπαίδευση σε παιδιά σε μερικά από τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου. Λειτουργεί σε χώρες όπως η Βιρμανία, η Ταϊλάνδη, το Νεπάλ και η Τανζανία, χτίζοντας σχολεία που λειτουργούν επίσης ως κέντρα υγείας και κοινοτικοί κόμβοι.

Μεγάλο μέρος της συγκέντρωσης κεφαλαίων έχει γίνει από τον Τζέιμς Μάθιους μέσω αθλητικών εκδηλώσεων. Ο μικρότερος αδελφός του, ο σταρ του Made In Chelsea, Σπένσερ Μάθιους, δήλωσε: «Η απώλεια ήταν σπαρακτική για τον Τζέιμς. Με μόλις ενάμιση χρόνο μεταξύ τους, αυτός και ο Μάικ ήταν οι πιο στενοί φίλοι».

Ειδήσεις σήμερα:

Η 12χρονη αναγνώρισε και το μοτέλ που την εξέδιδε ο Μίχος

Πώς βλέπουν Hurriyet και Sabah την απόφαση για μη ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης


Ο Αλβέρτος του Μονακό φωτογραφίζεται για πρώτη φορά με τα δύο νόθα παιδιά του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης