Το πιασάρικο «Gangnam style» κλείνει σήμερα 10 χρόνια κυκλοφορίας – Γιατί ο Psy δεν έκανε ποτέ αντίστοιχη επιτυχία

Το πιασάρικο «Gangnam style» κλείνει σήμερα 10 χρόνια κυκλοφορίας – Γιατί ο Psy δεν έκανε ποτέ αντίστοιχη επιτυχία

Tο «Gangnam Style» έγινε σύντομα viral, κάνοντας πάταγο σε όλο τον κόσμο αλλά για τον Psy, υπήρχε πάντα μια άλλη πλευρά στην παγκόσμια επιτυχία του

GANGNAM-STYLE
Δέκα χρόνια πέρασαν από τις 15 Ιουλίου του 2012 όταν ο Νοτιοκορεάτης τραγουδιστής και ράπερ Psy μπήκε στην παγκόσμια μουσική σκηνή με ένα λαμπερό μπλε σμόκιν, έναν αξέχαστο χορό που θύμιζε ότι ιππεύει άλογο και το πιασάρικο «Oppan Gangnam style».

Το «Gangnam Style» έγινε σύντομα viral, κάνοντας πάταγο σε όλο τον κόσμο. Το τραγούδι έκανε το ντεμπούτο του στο Billboard Hot 100 τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς, πριν ανέβει στο νούμερο 2, εβδομάδες αργότερα. Έγινε επίσης, το πρώτο βίντεο που έφτασε το 1 δισεκατομμύριο προβολές στο YouTube.
PSY - GANGNAM STYLE(강남스타일) M/V

Ο Psy, ο οποίος ήταν ήδη δημοφιλής στην πατρίδα του αλλά ελάχιστα γνωστός παγκοσμίως, έγινε γρήγορα ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες στον κόσμο. Μέσα σε ένα χρόνο, είχε καταρρίψει τρία παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες και εμφανιζόταν στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης με τη Madonna. Για τον 35χρονο τότε από τη Σεούλ, η επιτυχία του ήταν κάτι που δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί.

Σε μια συνέντευξη λόγω της επετείου των 10 χρόνων του τραγουδιού, συγκρίνει εκείνη την περίοδο της ζωής του με τον εορτασμό γενεθλίων. «Την προηγούμενη μέρα, είσαι ενθουσιασμένος με την αναμονή», λέει στο CNN από τα κεντρικά γραφεία της P-Nation, της δισκογραφικής εταιρείας και του πρακτορείου ψυχαγωγίας που ίδρυσε το 2018 στη Σεούλ. «Και τότε, την… κρίσιμη ημέρα, είναι λίγο άγριο και τρελό».

Για τον Psy, υπήρχε πάντα μια άλλη πλευρά στην παγκόσμια επιτυχία του. Όσο ενθουσιασμένος και χαρούμενος κι αν ήταν εκείνες τις μέρες του «Gangnam Style», είπε ότι η εμφάνιση και η παρουσία του στον δρόμο τον έκαναν να νιώθει «απλώς υπερβολικά συγκλονισμένος» και «λίγο άδειος μέσα του».

Η φήμη έφερε επίσης, νέες προσδοκίες και την πίεση για περισσότερες επιτυχίες. «Όταν το τραγούδι είναι επιτυχία, τότε τα τραγούδια σου πρέπει να συνεχίσουν να είναι επιτυχίες», λέει. «Όταν το άτομο είναι επιτυχές, είναι πιο βιώσιμο. Σε αυτήν την περίπτωση, εγώ ήμουν ο πρώτος».
GANGNAM-STYLE-2
Κλείσιμο

Ενώ ο Psy δεν επανέλαβε ποτέ την επιτυχία του «Gangnam Style», πέρασε την τελευταία δεκαετία αποδεικνύοντας ότι είναι μουσικός και χορευτής με μοναδική επιθυμία να διασκεδάσει. Από το 2012, έχει κυκλοφορήσει τρία ολοκληρωμένα άλμπουμ που παρουσιάζουν το διαφορετικό στυλ του.

Η ετήσια σειρά συναυλιών του, «Summer Swag» βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη αφού ακυρώθηκε λόγω της πανδημίας. «Η αλληλεπίδραση με το κοινό είναι κάτι που δεν μπορώ καν να περιγράψω», λέει ο Psy. «Αισθάνομαι απίστευτα περήφανος και ικανοποιημένος εκείνη τη στιγμή».

Και η αποστολή του δεν έχει αλλάξει από την επιτυχία του: «Να κάνω διασκεδαστική μουσική, διασκεδαστικούς χορούς και να φέρνω χαρά στους θαυμαστές μου». «Αυτή είναι η ελπίδα μου», προσθέτει. «Είχα το ίδιο μυαλό πριν από 10 χρόνια και νομίζω ότι θα νιώθω το ίδιο και σε 20 χρόνια από τώρα. Θα είμαι πάντα πιστός σε αυτό».
GANGNAM-STYLE-3

Πάντως, στην πραγματικότητα, η επιτυχία του «Gangnam Style» θεωρείται σημαντικός καταλύτης στο «κορεατικό κύμα» ή «hallyu», όρος που περιγράφει την πρόσφατη εξάπλωση της κορεατικής κουλτούρας διεθνώς, κάτι που η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας προσπαθεί να προωθήσει από τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με τον Gyu Tag Lee, αναπληρωτή καθηγητή πολιτιστικών σπουδών με ειδίκευση στην K-pop και στο hallyu στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου George Mason στη Νότια Κορέα, ήταν το «Gangnam Style» που έδωσε στην κορεατική ποπ κουλτούρα την κύρια αναγνώριση εκτός της Ανατολικής Ασίας.

«Αυτές οι πλατφόρμες πολυμέσων όπως το YouTube, έκαναν την K-pop και το hallyu πραγματικά δημοφιλή στο εξωτερικό», λέει.

Γρήγορα μέσα σε μια δεκαετία, τα ταλέντα της Νότιας Κορέας έχουν φτάσει σε νέα επίπεδα παγκόσμιας δημοτικότητας. Το συγκρότημα K-pop BTS ήταν η μουσική παράσταση με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο το 2021, και έκτοτε το συγκρότημα εμφανίστηκε στα Grammys και εμφανίστηκε στον Λευκό Οίκο για να συζητήσει την ασιατική εκπροσώπηση και τα εγκλήματα μίσους κατά της Ασίας. Το συγκρότημα κοριτσιών Blackpink, εν τω μεταξύ, έχει εμφανιστεί στο μουσικό φεστιβάλ Coachella και έχει συνεργαστεί με άτομα όπως η Lady Gaga και η Selena Gomez, με τα τέσσερα μέλη του να συνεργάζονται με μεγάλες μάρκες ή πολυτελείς οίκους μόδας ως πρεσβευτές.

Ο Lee πιστεύει ότι αυτά τα εξαιρετικά επιτυχημένα τραγούδια της K-pop ακολουθούν τα βήματα του Psy. «Χωρίς τη μεγάλη επιτυχία του Gangnam Style, μπορεί να μην υπήρχαν BTS και Βlackpink», λέει ο Lee.

Οι BTS έχουν συχνά αναφερθεί στον Psy, ευχαριστώντας τον που βοήθησε στην παγκοσμιοποίηση της K-pop. Ένα από τα μέλη του boy band, ο Suga, σε μια συνέντευξη βίντεο από τα παρασκήνια, που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό του Psy στο YouTube, εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τον τραγουδιστή του «Gangnam Style».

«Άνοιξε τον δρόμο για την K-pop στις ΗΠΑ, επιτρέποντας στους BTS να ακολουθήσουν αυτό το μονοπάτι πιο άνετα», λέει ο Suga.

Και η εκτίμηση είναι αμοιβαία. «Νομίζω ότι είναι ένα απίστευτο κατόρθωμα», λέει ο Psy για την επιτυχία των BTS. «Κάθε μέρος του εαυτού μου τους χειροκροτεί και τους επευφημεί. Αυτό το βαρύ φορτίο που ένιωσα το 2012, οι BTS το επωμίζονται εδώ και έξι ή επτά χρόνια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης