Darcelle: Πέθανε η γηραιότερη εργαζόμενη drag queen στον κόσμο

Darcelle: Πέθανε η γηραιότερη εργαζόμενη drag queen στον κόσμο

Στα 92 της χρόνια

darcelle-432
Ο Walter Cole, η διάσημη drag queen, περισσότερο γνωστή ως Darcelle XV, πέθανε σε ηλικία 92 ετών στο Πόρτλαντ του Όρεγκον.

Η Darcelle που ήταν υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+, στέφθηκε ως η γηραιότερη εν ενεργεία drag performer στον κόσμο από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες το 2016 και συνέχισε να διασκεδάζει το κοινό μέχρι το τέλος. Ως performer, η Darcelle ήταν γνωστή για τη φιλοξενία του μακροβιότερου drag show στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ.


Εκτός σκηνής, η Darcelle υπερασπίστηκε τα LGBTQ+ δικαιώματα και συμμετείχε σε φιλανθρωπικό έργο στο Πόρτλαντ, έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στην LGBTQ+ κοινότητα της πόλης. Το νυχτερινό κέντρο διασκέδασης που άνοιξε πριν από 50 χρόνια στο κέντρο του Πόρτλαντ, το Darcelle XV Showplace, έχει γίνει πολιτιστικός θεσμός του Πόρτλαντ και το 2020 συμπεριλήφθηκε στο Εθνικό Μητρώο Ιστορικών Τόπων, καθιστώντας το, τον πρώτο χώρο στο Όρεγκον που προτάθηκε ειδικά για τη σημασία του στην ιστορία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Δείτε το σχετικό βίντεο


Το Darcelle XV Showplace αποτέλεσε «σανίδα σωτηρίας» για πολλά μέλη της LGBTQ+ κοινότητας της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας, η οποία δήλωσε στην Oregonian σε συνέντευξή της το 2010: «Αν δεν είχα παραδεχτεί ποιος ήμουν, πιθανότατα θα ήμουν νεκρή τώρα. Θα καθόμουν σε έναν καναπέ και θα αποχωρούσα από το ... μάνατζμεντ. Όχι για μένα».

Ο Cole προτιμούσε τις γυναικείες αντωνυμίες όταν εμφανιζόταν, αλλά προτιμούσε τις αντρικές αντωνυμίες εκτός σκηνής.


Η επιρροή της Darcelle επεκτάθηκε πέρα από τη βιομηχανία του θεάματος. Υπήρξε ηχηρός υποστηρικτής των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και ισχυρός σύμμαχος της κοινότητας, παρέχοντας ένα ασφαλές καταφύγιο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα όταν υπήρχαν ελάχιστες άλλες διαθέσιμες επιλογές.

Ο Todd Addams, προσωρινός εκτελεστικός διευθυντής της Basic Rights Oregon, μίλησε για τη συμβολή της drag queen, λέγοντας: «Άγγιξε τις ζωές τόσων πολλών, όχι μόνο μέσω των παραστάσεών της, αλλά και μέσω της ατρόμητης υπεράσπισης της κοινότητας και των φιλανθρωπικών έργων της. Δεν ήταν τίποτα λιγότερο από ένα είδωλο».


Ο Cole γεννήθηκε το 1930 και μεγάλωσε στη γειτονιά Linnton του Πόρτλαντ. Αφού υπηρέτησε στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, χρησιμοποίησε τα χρήματα που έλαβε από τον στρατό για να ξεκινήσει την πρώτη του επιχείρηση. Αγόρασε τον χώρο που θα γινόταν το Darcelle XV Showcase το 1967 και δύο χρόνια αργότερα ανέπτυξε το alter ego με το όνομα Darcelle και έκανε coming out ως ομοφυλόφιλος. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, το Showplace έγινε ένας δημοφιλής προορισμός για καμπαρέ και παραστάσεις drag.

Την Παρασκευή, οι θαυμαστές, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου του Πόρτλαντ, θρήνησαν τον θάνατο του Κόουλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο γερουσιαστής Ρον Γουάιντεν ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η Darcelle χάραξε ένα αξέχαστο κεφάλαιο στην ιστορία του Πόρτλαντ με πρωτοποριακό θάρρος».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγαλειώδης η στρατιωτική παρέλαση για την 25η Μαρτίου

Ευχές Τσαβούσογλου για την 25η Μαρτίου - «Η Τουρκία τείνει χείρα συνεννόησης» λέει ο Δένδιας στο «ΘΕΜΑ»

Κουάντεν Μπέιλς: Από άγριο θύμα bullying σε ταινία με τον Κρις Χέμσγουορθ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης