Μάσκες-Κορωνοιός: Τι ισχύει με τη χρήση τους

Μάσκες-Κορωνοιός: Τι ισχύει με τη χρήση τους

Έκτακτη συνεδρίαση το βράδυ της Τετάρτης από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας - Ανοιχτό το ενδεχόμενο γενικής χρήσης της μάσκας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων

Μάσκες-Κορωνοιός: Τι ισχύει με τη χρήση τους
Σήμερα αναμένεται η ελληνική θέση σχετικά με την ευρεία ή μη χρήση της μάσκας στον γενικό πληθυσμό, θέση που θα ανακοινωθεί από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοιό, Σωτήρη Τσιόδρα, μετά την έκτακτη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ο καθηγητής παρέθεσε την Τετάρτη τις τοποθετήσεις για το θέμα τόσο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).

Ειδικότερα, και οπως ανέφερε ο καθηγητής, ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμά του για τη χρήση ή μη της μάσκας και άφησε το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε μια χώρα και σε συγκεκριμένους χώρους και ειδικούς πληθυσμούς, όπως άνθρωποι αυξημένου κινδύνου.

Ανακοινώσεις Τσιόδρα 08/04/2020


Παρόμοια θέση πήρε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων, αναφέροντας περισσότερα επιχειρήματα κατά, παρά υπέρ, της χρήσης της μάσκας από το γενικό κοινό. Ωστόσο, το ECDC, άφησε το ενδεχόμενο χρήσης της μάσκας "ανοιχτό", ώστε να δώσει, όπως λέει στην αναφορά του, λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός, δηλαδή κλειστούς χώρους και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα, όπως αυτή τη στιγμή σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Ο κ. Τσιόδρας, από την πλευρά του, αναφέρθηκε εκτενώς στους κινδύνους που ενέχει η χρήση μάσκας και από τον υγιή πληθυσμό, με σημαντικότερο αυτόν της μόλυνσης από κακή χρήση της μάσκας. «Η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών» , τόνισε και επανέλαβε ότι σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό.

Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός διευκρίνισε πως ακόμη και εάν δοθεί το πράσινο φως να χρησιμοποιηθούν από τον ελληνικό πληθυσμό, οι μάσκες δεν γίνεται λόγος για τις τύπου FPP2 (ενισχυμένη μάσκα προσώπου υψηλής προστασίας, που είναι πιο «παχιά» από την απλή χειρουργική μάσκα) και εκείνες τύπου FFP3 (ακόμη πιο ενισχυμένη μάσκα, με βαλβίδα εκπνοής), που προορίζονται για τους επαγγελματίες υγείας.

Η θέση του ΠΟΥ για τις μάσκες

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως χρήση μασκών από το γενικό κοινό, δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους.

Κλείσιμο
Οι κίνδυνοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι οι ακόλουθοι:

• Να μολυνθείς χωρίς να θέλεις με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου.
• Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας.
• Ψευδής αίσθηση ασφάλειας, η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές σχετικά με την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως της διατήρησης της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών, που είναι τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή την εποχή και
• Εκτροπή των πόρων από άλλα αποτελεσματικότερα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε πως τα πιο σημαντικά μέτρα αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

• Να αποφεύγουμε συνωστισμό και κλειστούς χώρους.
• Να διατηρούμε φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, ιδίως από άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα, όπως βήχα και φτάρνισμα.
• Να εκτελούμε συχνά την υγιεινή των χεριών, χρησιμοποιώντας αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό, ιδιαίτερα όταν τα χέρια μας είναι ορατά βρώμικα.
• Να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα μας με ένα λυγισμένο αγκώνα ή χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, το οποίο θα πρέπει να το πετάμε αμέσως μετά τη χρήση και να πλένουμε τα χέρια μας και
• Να αποφεύγουμε όσο μπορούμε περισσότερο να αγγίζουμε την περιοχή του προσώπου.

Ειδήσεις σήμερα:

Τι έκανε η Ελλάδα και τι δεν έκανε η Βρετανία στη μάχη με τον κορωνοϊό

Κριστίν Λαγκάρντ: Πώς η ΕΚΤ βοηθά τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην κρίση του κορωνοϊού

«Οδοφράγματα» για την ανάσχεση της πανδημίας: Μπλόκα, πρόστιμα και στο βάθος ποινικές κυρώσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network