Μετάλλαξη Omicron: Το σχέδιο της κυβέρνησης που λέει «όχι» σε lockdown

Μετάλλαξη Omicron: Το σχέδιο της κυβέρνησης που λέει «όχι» σε lockdown

Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή των ειδικών υπό το φως των δεδομένων της νέας παραλλαγής – Το «οπλοστάσιο» της κυβέρνησης που θα ενεργοποιηθεί εάν κριθεί αναγκαίο

athens-people-02
Η μετάλλαξη Omicron βρίσκεται στο μικροσκόπιο κυβέρνησης και ειδικών, που αξιολογούν τα στοιχεία για να κρίνουν αν θα ενεργοποιήσουν περαιτέρω παρεμβάσεις. Οι αρχές βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα για να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα θωρακίζουν τη χώρα, εάν κριθεί απαραίτητο.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται ότι θα συνεδριάσει η Επιτροπή των ειδικών, που θα συζητήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ στο τραπέζι θα τεθούν νέα μέτρα και εισηγήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θέτει εκτός συζήτησης τα σενάρια τόσο του καθολικού όσο και των τοπικών lockdown. Μάλιστα, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, στην παρούσα φάση δεν προκρίνονται νέα μέτρα, καθώς η εφαρμογή των υφιστάμενων περιορισμών που αφορούν κυρίως τους ανεμβολίαστους αποδίδουν, ενώ διαπιστώνεται μεγάλη αύξηση στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

«Η πανδημία είναι δυναμικό φαινόμενο και λαμβάνουμε τα μέτρα που κρίνονται απαραίτητα, εξετάζοντας τα επιδημιολογικά, οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα. Το μείγμα μέτρων δεν είναι στατικό. Πίσω από τις επιμέρους ρυθμίσεις υπάρχει στρατηγικό σχέδιο. Το lockdown δεν βρίσκεται στο πλέγμα του σχεδιασμού μας και δεν θα υπάρξει», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ποιες παρεμβάσεις εξετάζονται

Ωστόσο, εφόσον χρειαστεί, υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια για παρεμβάσεις ενόψει και των Χριστουγέννων, ανάλογα και με τα δεδομένα που θα προκύψουν στο ζήτημα της μετάλλαξης Omicron.

Το εναλλακτικό σχέδιο προβλέπει την επαναφορά της μάσκας παντού, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους.

Επίσης, υπάρχει σκέψη για αύξηση των rapid test για την προσέλευση των ανεμβολίαστων στην εργασία τους από 2 σε 3 την εβδομάδα ή να διαρκούν

Κλείσιμο
Παράλληλα, εφόσον προκύψει έκτακτη ανάγκη και ως ύστατο μέτρο, υπάρχει το σενάριο του αποκλεισμού των ανεμβολίστων ακόμη και από τους εξωτερικούς χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν αρνητικό rapid test.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cg1n5f4r556h-sf)


Ειδήσεις σήμερα:

Ανενόχλητος έφυγε Αυστριακός τουρίστας από την Ρόδο με αρχαία αντικείμενα


Για πέμπτο κύμα της πανδημίας προειδοποιεί ο Φάουτσι μετά τη μετάλλαξη Omicron


Αδιανόητο σκηνικό στη Θεσσαλονίκη: 15χρονος σημάδεψε αστυνομικούς με ψεύτικο πιστόλι - Ήθελαν με την παρέα του να ανεβάσουν βίντεο στο TikTok!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα