Κορωνοϊός - Έρευνες: Καρκινοπαθείς και διαβητικοί διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο

Κορωνοϊός - Έρευνες: Καρκινοπαθείς και διαβητικοί διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο

Τι αναφέρουν οι δημοσιεύσεις στις ιατρικές επιθεωρήσεις The Lancet και Diabetologia

Κορωνοϊός - Έρευνες: Καρκινοπαθείς και διαβητικοί διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο
Οι άνθρωποι που πάσχουν από καρκίνο διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποκύψουν στην COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό, υποδεικνύει έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη.

Όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο του καρκίνου τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου, καταγράφει η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Οι επιστήμονες που εκπόνησαν την έρευνα μελέτησαν δεδομένα για 900 καρκινοπαθείς στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Ισπανία.

Συνέκριναν τα ποσοστά θνητότητας τριάντα ημέρες μετά την διάγνωση της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

«Η θνητότητα σε 30 ημέρες, από όλα τα αίτια ανεξαιρέτως, ανήλθε στο 13%, ήταν δηλαδή η διπλάσια από τη μέση θνητότητα στον κόσμο όπως καταγράφεται από το (πανεπιστήμιο) Τζονς Χόπκινς», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τόνι Σουέιρι, ογκολόγος στο κέντρο αντικαρκινικής θεραπείας Dana-Farber, εκ των βασικών συντακτών της έρευνας.

Επιβεβαιώνοντας ήδη γνωστά συμπεράσματα, οι ερευνητές κατέγραψαν ως παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου την προχωρημένη ηλικία, το φύλλο (η θνητότητα είναι υψηλότερη στους άνδρες), τις υποκείμενες παθήσεις και το κάπνισμα.

Οι χημειοθεραπείες και άλλες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου δεν είχαν επίπτωση στην καμπύλη των θανάτων τις τέσσερις εβδομάδες που μελετήθηκαν εντός των ορίων της έρευνας.

Οι συντάκτες της έρευνας συμπέραναν επίσης ότι ασθενείς που γενικά βρίσκονται σε καλή κατάσταση μπορούν να συνεχίζουν τη θεραπεία κατά του καρκίνου, ακόμα κι αν έχουν COVID-19.

Όμως αντιθέτως, ασθενείς με εύθραυστη υγεία, ή με καρκίνο που εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό πρέπει να συζητήσουν σοβαρά με τους γιατρούς τους τα υπέρ και τα κατά της συνέχισης της ογκολογικής θεραπείας τους.

Ηλικιωμένοι και διαβητικοί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο

Κλείσιμο
Σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, ηλικίας 75 ετών και άνω, κι έχουν επιπλοκές λόγω της πάθησής τους, διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν πιο βαριά μορφή της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Ήταν ήδη γνωστό ότι ο διαβήτης είναι επιβαρυντικός παράγοντας σε περίπτωση μόλυνσης από τον SARS-CoV-2: κάθε διαβητικός ή διαβητική διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσει βαριά μορφή της ασθένειας και να υποκύψει, όπως εξάλλου συμβαίνει σε περιπτώσεις ανθρώπων με παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση ή σε προχωρημένη ηλικία.

Όμως μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποια πιο λεπτομερειακή μελέτη για τους τύπους του διαβήτη που συνδέονται με την εμφάνιση βαρύτερης μορφής της COVID-19.

Μια πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε στην ειδικευμένη επιθεώρηση Diabetologia, με βάση τα δεδομένα 1.317 διαβητικών που παρουσίασαν βαριά μορφή της COVID-19 και εισήχθησαν σε νοσοκομεία στη Γαλλία μεταξύ της 10ης και της 31ης Μαρτίου.

«Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν εντοπιστεί ως ομάδα υψηλού κινδύνου», κάτι που εκλαμβάνεται «με τον ίδιο τρόπο όσον αφορά έναν ηλικιωμένο με διαβήτη τύπου 2 όσο και έναν νεαρό ασθενή με διαβήτη τύπου 1, 30 ετών, που παίρνει ινσουλίνη», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ενδοκρινολόγος Μπετράντ Καριού, συνδιευθύνων στην έρευνα.

Η μελέτη που έγινε επιτρέπει να καταγραφεί μια «πιο ακριβής φωτογραφία» του «διαβητικού ασθενούς σε κίνδυνο», σύμφωνα με τον καθηγητή Καριού, του CHU της Νάντης.

Οι διαβητικοί που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο από τον SARS-CoV-2 είναι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2, την πιο συχνή μορφή της ασθένειας, που έχει επιπλοκές (καρδιακές, νεφρικές, στον αμφιβληστροειδή) και είναι υπέρβαροι.

Η έρευνα υπέδειξε επίσης ότι ελάχιστοι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 εμφανίζουν βαριές μορφές της COVID-19 (μόλις το 3% των περιπτώσεων).

Ανάμεσα στους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου ένας από τους βασικούς είναι η ηλικία: οι διαβητικοί 75 ετών και άνω διατρέχουν δεκατετραπλάσιο κίνδυνο έπειτα από επτά ημέρες νοσηλείας από εκείνους 55 ετών και κάτω.

Όσοι έχουν παρουσιάσει επιπλοκές που συνδέονται με τον διαβήτη έχουν επίσης υψηλότερες πιθανότητες να υποκύψουν στην COVID-19.

Η συγκεκριμένη έρευνα δεν υπεισέρχεται σε συγκρίσεις μεταξύ των διαβητικών και του γενικού πληθυσμού όσον προς τον κίνδυνο εμφάνισης βαρύτερων μορφών της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ωστόσο, προϋπάρχοντα δεδομένα υποδεικνύουν ότι ο κίνδυνος είναι διπλάσιος, αν όχι τριπλάσιος, για τους διαβητικούς που εισάγονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Το βασικό δίδαγμα της έρευνας αυτής είναι ότι πρέπει να «προσωποποιείται το μήνυμα όσον αφορά την πρόληψη για τους διαβητικούς την ώρα της άρσης των περιοριστικών μέτρων» και να συστήνεται ιδιαίτερη προσοχή στους ηλικιωμένους διαβητικούς και σε όσους έχουν επιπλοκές εξαιτίας του διαβήτη, τόνισε ο καθηγητής Καριού.

Ειδήσεις σήμερα

Κορωνοϊός - Κίνα: Το μηδένισε... κανένα νέο κρούσμα, κανένας θάνατος

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Αυξήθηκαν πάλι οι νεκροί - 1.297 σε ένα 24ωρο

Κορωνοϊός - Βραζιλία: 1.156 νεκροί και 26.417 κρούσματα σε ένα 24ωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network