Γονείς «φορτώνουν» τα παιδιά τους με λάθος φάρμακα

Γονείς «φορτώνουν» τα παιδιά τους με λάθος φάρμακα

Σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους θέτουν άθελά τους αρκετοί γονείς, καθώς αδυνατούν να υπολογίσουν σωστά την κατάλληλη δόση υγρού φαρμάκου...

Σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους θέτουν άθελά τους αρκετοί γονείς, καθώς αδυνατούν να υπολογίσουν σωστά την κατάλληλη δόση υγρού φαρμάκου, που δίνουν στα παιδιά τους, ή αδιαφορούν για τη σωστή δοσολογία, με συνέπεια αυτά να παίρνουν είτε μεγαλύτερες και συχνότερες είτε μικρότερες και πιο αραιές δόσεις φαρμάκων για τον πυρετό, τον βήχα και τα κρυολογήματα.

Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα οι γονείς παρεξηγούν συχνά το γεγονός ότι πολλά φάρμακα, όπως τα κοινά αντιπυρετικά, πωλούνται χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία και εσφαλμένα νομίζουν ότι είναι απολύτως ακίνδυνα, ακόμα κι αν δώσουν μεγαλύτερη δόση στο παιδί τους.

Η έρευνα από επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, υπό την δρα Ρεβέκα Μόουλς, παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας, στη Λισσαβώνα, σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο. Το πρόβλημα επιτείνεται, σύμφωνα με τη μελέτη, επειδή πολλά από αυτά τα φάρμακα δεν απαιτούν συνταγή γιατρού και μπορούν να αγοραστούν ελεύθερα από ένα φαρμακείο.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι περίπου έξι στους δέκα γονείς (ποσοστό 61%) δίνουν λάθος δόση στο παιδί τους: ειδικότερα, 17% δίνουν μεγαλύτερη δόση και το 44% μικρότερη. Επιπλέον, η μελέτη βρήκε ότι 7% των γονιών δίνουν φάρμακο στα παιδιά χωρίς καν να ελέγξουν τον πυρετό τους προηγουμένως, ενώ 40% δίνουν κάποιο φάρμακο (αντιπυρετικό ή άλλο) ακόμα κι όταν ο πυρετός είναι κάτω από 38 βαθμούς.

Μια άλλη έρευνα από το βρετανικό πανεπιστήμιο Τζον Μουρς του Λίβερπουλ, η οποία θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, συστήνει την παραγωγή μικροσκοπικών χαπιών, που εύκολα θα μπορούν να καταπιούν τα μικρά παιδιά, ώστε να εξασφαλίζεται η σωστή δοσολογία του φαρμάκου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

διαβητικοι

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν δύο μήνες μέχρι η απόφαση του ΕΟΠΥΥ να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ - Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη καλεί το Υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει για την επιστροφή των καταβληθέντων ποσών που έχουν πληρώσει οι ασφαλισμένοι 

emvolio_flu

Έρευνα απέδειξε ότι οι χώρες που επιτρέπουν τον αντιγριπικό εμβολιασμό στα φαρμακεία έχουν μεγαλύτερη κάλυψη σε σχέση με τις χώρες που επιτρέπουν τον εμβολιασμό μόνο μέσω ιατρικών δομών