Οταν το τρέξιμο κάνει κακό...
Tο τρέξιμο δεν βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία της καρδιάς και αντίθετα συχνά καταπονεί την καρδιά, επιβαρύνει τις αρθρώσεις και δεν επιταχύνει καθόλου τον μεταβολισμό, σύμφωνα με το βρετανό γυμναστή Γκρεγκ Μπρουκς...
Το τζόγκινγκ που θεωρείται μια από τις καλύτερες ασκήσεις, περιβάλλεται από αρκετούς μύθους και σύμφωνα με το βρετανό γυμναστή Γκρεγκ Μπρουκς, ο οποίος προπονεί προσωπικά πλήθος διασήμων και επιχειρηματιών στο Σίτι του Λονδίνου υποστηρίζει ότι το τρέξιμο δεν βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία της καρδιάς και αντίθετα συχνά καταπονεί την καρδιά, επιβαρύνει τις αρθρώσεις και δεν επιταχύνει καθόλου τον μεταβολισμό.
«Το τρέξιμο είναι υπερτιμημένο άθλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα » τονίζει.
Το τζόγκινγκ «χαλάει» τα γόνατα. Αν κάποιος τρέχει περισσότερα από 40 χλιόμετρα την εβδομάδα, ο κίνδυνος φθοράς στις αρθρώσεις των γονάτων αυξάνεται. Γι' αυτό και έχει μεγάλη σημασία να φοράει τα κατάλληλα παπούτσια.
* Το τζόγκινγκ «φουσκώνει» τα πόδια. Το σπριντ μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα στα πόδια, όχι το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων (δηλαδή το τζόγκινγκ). Μπορεί να αισθάνεται κανείς ότι τα πόδια του είναι πιο διογκωμένα, αλλά στην πραγματικότητα απλώς οι μύες τους θα είναι πιο σφικτοί και καλύτερα γραμμωμένοι.
Φαίνεται ότι το τζόγκινγκ δεν βοηθάει ούτε στην απώλεια βάρους, ενώ προκαλεί ακόμη και κυτταρίτιδα στις γυναίκες. «Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι κάθε μορφή άσκησης επιταχύνει τον μεταβολισμό, το τρέξιμο μπορεί να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων συνήθως εξαντλούν τα αποθέματα ενέργειάς τους, αναγκάζοντας έτσι το σώμα τους να “τραφεί” από τον μυϊκό ιστό » λέει ο Μπρουκς.
Ισχυρίζεται επίσης ότι το τρέξιμο μπορεί να μας κάνει να... πάρουμε αντί να χάσουμε κιλά. « Όσο πιο πολύ τρέχουμε τόσο πιο έντονα προετοιμάζεται το σώμα για το επόμενο τρέξιμο, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κάνει οικονομία και να μην καίει λίπος » επισημαίνει.
Υπάρχει, τέλος, και το ενοχλητικό ζήτημα της κυτταρίτιδας. Αν και η σωστή άσκηση- έντονο τρέξιμο για μικρά χρονικά διαστήματα- βοηθάει στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου, το πολύωρο τζόγκινγκ φαίνεται πως συμβάλλει στη δημιουργία της «όψης φλοιού πορτοκαλιού» στο δέρμα των γυναικών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr