Το olive προτείνει: Πατατότουρτα!

Το olive προτείνει: Πατατότουρτα!

Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη

Το olive προτείνει: Πατατότουρτα!
Μια μεγαλόπρεπη, πληθωρική πίτα με ζύμη σφολιάτας και γέμιση από πατάτες και δύο είδη τυριών είναι η σημερινή μας πρόταση. Φυσικά εκτός από εμφάνιση διαθέτει και απίθανη γεύση. Αν θέλετε να την ενισχύσετε κι άλλο, την ώρα που σοτάρετε τα κρεμμύδια, προσθέστε και 4 φέτες πολύ ψιλοκομμένο μπέικον. Βοηθάει…

Τούρτα με πατάτες και δύο τυριά
από τη Σιμόνη Καφίρη


1 ώρα και 10 λεπτά n ΕΥΚΟΛΟ
Κλείσιμο


Υλικά για 6 άτομα:

1 κιλό πατάτες, μετρίου μεγέθους

1 φλιτζάνι γραβιέρα, τριμμένη

½ φλιτζάνι πεκορίνο, τριμμένο

2 φύλλα σφολιάτας

2 αβγά

250ml κρέμα γάλακτος

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

θυμάρι

αλάτι, μπόλικο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

γάλα για το άλειμμα της σφολιάτας


 

Φωτογραφία: Γιώργος  Δρακόπουλος

Food Styling: Elena Jeffrey

 
Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε σε ροδέλες και τις βράζετε για 10 λεπτά. Τις σουρώνετε και τις αφήνετε να κρυώσουν.
   
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και λίγο θυμάρι στο ελαιόλαδο για λίγα λεπτά.
   
Απλώνετε το πρώτο φύλλο σφολιάτας σε αλευρωμένη επιφάνεια και το περνάτε από πάνω με πλάστη για να πλατύνει λίγο. Το μεταφέρετε σε στρογγυλή, βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι και καλύπτετε τον πάτο και τα πλαϊνά της. Το τρυπάτε με πιρούνι σε πολλά σημεία, το καλύπτετε με λαδόκολλα πάνω στην οποία σκορπάτε φασόλια και το προψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 15 λεπτά. Αφήνετε να κρυώσει.
   
Απλώνετε πάνω στη μισοψημένη σφολιάτα τις μισές ροδέλες πατάτας, έτσι ώστε η μία να μισοκαλύπτει την άλλη (σαν λέπια). Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε από πάνω το μίγμα των κρεμμυδιών. Πασπαλίζετε με τα μισά τυριά. Συνεχίζετε με δεύτερο στρώμα από τις υπόλοιπες πατάτες, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τα υπόλοιπα τυριά.
   
Χτυπάτε τα αβγά με την κρέμα γάλακτος και περιχύνετε τις πατάτες. Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο σφολιάτας. Με τα περισσεύματα κόβετε φυλλαράκια ή άλλα δικά σας σχέδια και διακοσμείτε την τούρτα από πάνω. Κάνετε στη μέση μία τρύπα και χώνετε εκεί ένα χωνάκι από αλουμινόχαρτο για να φεύγουν οι ατμοί της γέμισης κατά το ψήσιμο.
   
Αλείφετε την επιφάνειά της με γάλα και ψήνετε την τούρτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει.
   
Την ξεφορμάρετε σε πιατέλα και τη σερβίρετε ζεστή, σαν πρώτο πιάτο, συνοδεία μιας πράσινης σαλάτας.

 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης