Το olive προτείνει: Κρέμα καραμελέ

Το olive προτείνει: Κρέμα καραμελέ

Μοναδικές προτάσεις για το τραπέζι σας με τη σφραγίδα του Ηλία Μαμαλάκη

Το olive προτείνει: Κρέμα καραμελέ
Κάποτε φιγουράριζε πρώτη και καλύτερη στους καταλόγους των εστιατορίων, στη στήλη με τα γλυκά, μέχρι που χάριν ευκολίας του μάγειρα κατέληξε ένα αδιάφορο, έτοιμο μίγμα από σκόνη και γάλα που έπηζε στο ψυγείο και περίμενε ποιο κοροΐδο θα τη ζητήσει στο τραπέζι του. Μέχρι που όλοι την πήραν χαμπάρι και της γύρισαν την πλάτη. Αν τη βρεις όμως φτιαγμένη όπως πρέπει, πέραν του ότι τη θέλεις σαν τρελός, σε πιάνει και μια γλυκιά νοσταλγία για το παρελθόν. Αντί να περιμένετε πότε θα συναντηθείτε μαζί της, μήπως να τη φτιάξετε με τα χεράκια σας;

 
Κρέμα καραμελέ
από τον Ηλία Μαμαλάκη


Κλείσιμο
Υλικά για μία στρογγυλή φόρμα 750ml:

½ κιλό γάλα φρέσκο

120γρ. ζάχαρη

1 πρέζα βανίλια

4 αβγά

2 κρόκους αβγών


 

Για την καραμέλα:

200γρ. ζάχαρη

 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb

 
Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε ένα σιρόπι καραμέλας: σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε τα 200γρ. ζάχαρη με τρεις κουταλιές της σούπας νερό. Όταν η καραμέλα βράσει και πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα και, όσο είναι ακόμα ζεστή, την αδειάζετε στον πάτο της φόρμας που θα ρίξετε την κρέμα καραμελέ και την αφήνετε εκεί να κρυώσει.
   
Σε ένα άλλο κατσαρολάκι ζεσταίνετε το φρέσκο γάλα, τη βανίλια και τη μισή ζάχαρη (60γρ.), ανακατεύοντας καλά, χωρίς να τα αφήσετε να πάρουν βράση.
   
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάτε τα αβγά με τους κρόκους και την υπόλοιπη ζάχαρη (60γρ.) μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μίγμα. Αδειάζετε το ζεστό γάλα σιγά σιγά μέσα στο μίγμα των αβγών, ανακατεύοντας συνέχεια με το σύρμα. Όταν ομογενοποιηθούν τα υλικά, τα αδειάζετε αργά στη φόρμα πάνω από την καραμέλα.
   
Τοποθετείτε τη φόρμα σε βαθύ ταψάκι το οποίο γεμίζετε με νερό μέχρι τα 2/3 της φόρμας. Αυτή η μέθοδος λέγεται μπεν μαρί. Τοποθετείτε το μπεν μαρί στο φούρνο και ψήνετε την κρέμα στους 150°C για 45-60 λεπτά περίπου. Για να δείτε αν είναι έτοιμη η κρέμα καραμελέ βυθίζετε μέσα της ένα καθαρό μαχαιράκι. Αν βγει στεγνό, τότε η κρέμα είναι έτοιμη.
   
Αποσύρετε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνετε να κρυώσει τελείως. Όταν έρθει η ώρα του σερβιρίσματος, τη βυθίζετε σε μπολ με ζεστό νερό για να μελώσει και πάλι η καραμέλα και με μεγάλη προσοχή την αναποδογυρίζετε σε στρογγυλή πιατέλα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης