Ελιόπιτα κυπριώτικη
Ελιόπιτα κυπριώτικη
Όχι άλλο κρέας και λίγο «κράτει» πια στη ζάχαρη. Για του λόγου το αληθές η σημερινή μας πρότασή αφορά σε μια συνταγή που τιμά τον καρπό αλλά και το λάδι της ελιάς με τον καλύτερο τρόπο. Προέρχεται από το βιβλίο της Γεωργίας Κοφινά «Σαρακοστιανά».
Όχι άλλο κρέας και λίγο «κράτει» πια στη ζάχαρη. Για του λόγου το αληθές η σημερινή μας πρότασή αφορά σε μια συνταγή που τιμά τον καρπό αλλά και το λάδι της ελιάς με τον καλύτερο τρόπο. Προέρχεται από το βιβλίο της Γεωργίας Κοφινά «Σαρακοστιανά».
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Aντωνία Κατή
Ελιόπιτα
1 ώρα και 30 λεπτά n
Φωτογραφία: Βαγγέλης Πατεράκης
Food Styling: Aντωνία Κατή
Ελιόπιτα
1 ώρα και 30 λεπτά n
ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Υλικά για 1 μέτρια πίτα ή 24-30 πιτάκια:
Για το φύλλο:
1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (προτιμήστε ελαφρύ ελαιόλαδο Μυτιλήνης)
3½-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
3 φλιτζάνια ελιές μαύρες γλυκές (όχι ξιδάτες)
3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
3 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμο αποξηραμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• Αναμιγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι και το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία ανάλαφρη ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί.
• Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: αφαιρείτε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις χοντροκόβετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και προσθέτετε τις ελιές και το δυόσμο. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε να σοτάρετε για 3 λεπτά ακόμα. Αφήνετε το μίγμα λίγο μέχρι να κρυώσει.
• Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και ανοίγετε δύο φύλλα στο μέγεθος ενός μέτριου στρογγυλού ταψιού.
• Τοποθετείτε το ένα φύλλο σε ελάχιστα λαδωμένο ταψί και στρώνετε από πάνω τη γέμιση. Σκεπάζετε το μίγμα με το δεύτερο φύλλο, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Υλικά για 1 μέτρια πίτα ή 24-30 πιτάκια:
Για το φύλλο:
1½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο (προτιμήστε ελαφρύ ελαιόλαδο Μυτιλήνης)
3½-4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
Για τη γέμιση:
3 φλιτζάνια ελιές μαύρες γλυκές (όχι ξιδάτες)
3 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
3 κουτ. γλυκού δυόσμο ψιλοκομμένο ή 1 κουτ. γλυκού δυόσμο αποξηραμένο
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• Αναμιγνύετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ρίχνετε το λάδι και το χυμό πορτοκαλιού σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύετε καλά. Προσθέτετε τμηματικά το αλεύρι και το ζυμώνετε μέχρι να γίνει μια λεία ανάλαφρη ζύμη. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε να ξεκουραστεί.
• Στο μεταξύ ετοιμάζετε τη γέμιση: αφαιρείτε τα κουκούτσια από τις ελιές και τις χοντροκόβετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να πάρει λίγο χρώμα και προσθέτετε τις ελιές και το δυόσμο. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε να σοτάρετε για 3 λεπτά ακόμα. Αφήνετε το μίγμα λίγο μέχρι να κρυώσει.
• Χωρίζετε τη ζύμη στη μέση και ανοίγετε δύο φύλλα στο μέγεθος ενός μέτριου στρογγυλού ταψιού.
• Τοποθετείτε το ένα φύλλο σε ελάχιστα λαδωμένο ταψί και στρώνετε από πάνω τη γέμιση. Σκεπάζετε το μίγμα με το δεύτερο φύλλο, χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα