LIVE

Κορωνοϊός

Μία στις τρεις πλαστικές στο ΕΣΥ είναι παράνομη!

Μία στις τρεις πλαστικές στο ΕΣΥ είναι παράνομη!

Εισηγήσεις προς το υπ. Υγείας για νομιμοποίηση των επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία

Αλυσίδα… κέντρων Αισθητικής εντός του ΕΣΥ εντόπισαν οι αρμόδιοι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας! Εκατοντάδες παράνομες πλαστικές επεμβάσεις έχουν διενεργηθεί στα Τμήματα  Πλαστικής Χειρουργικής των νοσοκομείων ΚΑΤ και «Γ. Γεννηματάς», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
 
Την ώρα που η οικονομική κρίση δοκιμάζει τις αντοχές του συστήματος υγείας αλλά και των Ελλήνων ασθενών, κλινικές επανορθωτικής πλαστικής χειρουργικής σε δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε κερδοφόρες προσωπικές επιχειρήσεις καλλωπισμού και αισθητικής.

Μάλιστα,  φαίνεται πως η… αλυσίδα των Κέντρων Αισθητικής έχει πολλούς κρίκους. Οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ξεσκονίζουν επίσης τα αρχεία των Τμημάτων Πλαστικής Χειρουργικής στα νοσοκομεία «Θριάσιο» στην Ελευσίνα και «Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη έπειτα από καταγγελίες για παράνομες πλαστικές επεμβάσεις αμιγώς αισθητικού χαρακτήρα που διενεργούσαν γιατροί του ΕΣΥ.
 
Ειδικότερα, και όπως αποκάλυψε ο έλεγχος των αρμοδίων στο ΚΑΤ, μία στις τρεις πλαστικές επεμβάσεις είναι παράνομη. Συνολικά 302 χειρουργικές επεμβάσεις διενεργήθηκαν το περασμένο έτος στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής του μεγαλύτερου τραυματιολογικού κέντρου της χώρας. Ωστόσο, οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι οι 98 εξ αυτών είχαν αμιγώς κοσμητικό / αισθητικό χαρακτήρα. Αναλόγως, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»: από τις 967 πλαστικές επεμβάσεις που έγιναν στην κλινική της Πλαστικής Χειρουργικής, οι 260 διαπιστώθηκε ότι απέχουν μακράν από τις επιτρεπτές επανορθωτικές επεμβάσεις και χαρακτηρίστηκαν  από τους ειδικούς ως αυστηρά αισθητικές.
 
Υπό ποιους όρους επιτρέπονται οι πλαστικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ
 
Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει σαφώς το πλαίσιο λειτουργίας των Τμημάτων Πλαστικής Χειρουργικής. Οι κοσμητικές επεμβάσεις επιτρέπονται στο ΕΣΥ εφόσον έχουν συνοδευτική θεραπευτική χρήση, δηλαδή καλύπτουν αμιγώς ιατρικά προβλήματα των ασθενών.  Έτσι, λόγου χάρη, επιτρέπονται οι επεμβάσεις στήθους σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν υποβληθεί σε μαστεκτομή ή οι επεμβάσεις στη μύτη όταν υπάρχει σημαντική δυσχέρεια στην αναπνοή λόγω διαφράγματος, οι επεμβάσεις λόγω εγκαυμάτων κοκ. Επίσης, οι αισθητικές επεμβάσεις επιτρέπονται για εκπαιδευτικούς λόγους στις κλινικές που  δίνεται η ειδικότητα της πλαστικής χειρουργικής –αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% των συνολικών χειρουργικών πράξεων του νοσοκομείου.

Πως παράκαμπταν τον νόμο οι επιτήδειοι στο ΕΣΥ


Η… παρακαμπτήριος του αυστηρού νομικού πλαισίου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρμοδίων, είναι παραπλανητικές διαγνώσεις και παραπεμπτικά. Οι υποψήφιοι για πλαστική επέμβαση αισθητικής φύσεως εντός του ΕΣΥ δηλώνουν, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους, κάποια πάθηση η οποία μπορεί να συνεπάγεται /ή και απαιτεί αισθητική επέμβασης και το κόστος της οποίας καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, όσοι θέλουν να κάνουν ρινοπλαστική (επέμβαση στη μύτη) δηλώνουν σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή κάταγμα ρινικού οστού. Για την ανόρθωση στήθους μπορεί να δηλώσουν ότι πάσχουν από υποπλαστικούς μαστούς.

Η βλεφαροπλαστική δικαιολογείται και αποζημιώνεται ως  διόρθωση συγγενούς ανωμαλίας ή βλεφαρόπτωση εξαιτίας προϋπάρχουσας ασθένειας, όπως πχ η μυοπάθεια. Για την κοιλιοπλαστική αναφέρεται ότι αυτή επιβάλλεται για τη διόρθωση κήλης της λευκής γραμμής. Ακόμη και για το λίφτινγκ υπάρχει ιατρικός λόγος: δηλώνεται παράλυση ετερόπλευρη στο πρόσωπο που επιβάλλει την συγκεκριμένη επανορθωτική επέμβαση.
 
Επιβάρυνση για τα νοσοκομεία, φακελάκια για τους γιατρούς
 
Η (κατα)χρήση υλικών του ΕΣΥ και του δημόσιου χρήματος από τους πλαστικούς χειρουργούς των νοσοκομείων είναι η μία σημαντική παράμετρος της υπόθεσης. Εξίσου σημαντική θεωρείται και η άλλη που αφορά ενδεχόμενο χρηματισμό των γιατρών του ΕΣΥ  για τις επίμαχες πλαστικές επεμβάσεις. Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Λοβέρδος έχει ζητήσει επανειλημμένως από τους διοικητές των επίμαχων νοσοκομείων να ελέγχουν τις προμήθειες των κλινικών αλλά και τις επεμβάσεις που διενεργούνται.

«Είναι απαράδεκτο σε αυτή τη φάση που γίνεται τέτοιος αγώνας για την εύρυθμη λειτουργία του ΕΣΥ και με τόσο σημαντική αύξηση των ασθενών που επιλέγουν το σύστημα δημόσιας υγείας -που φτάνει το 30%- , να γίνονται κοσμητικές επεμβάσεις παρανόμως και εις βάρος του δημοσίου χρήματος και να χρησιμοποιούνται τα υλικά των δημόσιων νοσοκομείων από μερίδα γιατρών για άλλο λόγο από εκείνον που προορίζονται» επισημαίνει προς τους διοικητές του ΕΣΥ ο υπουργός Υγείας σε κάθε συνάντησή τους κατά τους τελευταίους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τους διοικητές του ΚΑΤ και του «Γ. Γεννηματάς» φαίνεται ότι δεν περιορίστηκε στα λόγια, αλλά προχώρησε σε πράξεις. Τα νοσοκομεία και ιδίως τα Τμήματα Πλαστικής Χειρουργικής τους μπήκαν πριν από τέσσερις μήνες στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΕΥΥΠ αλλά και στελεχών από άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της κίνησης των κλινικών για τον Ιανουάριο και στις δύο κλινικές καταγράφεται σημαντική μείωση των κοσμητικών πλαστικών επεμβάσεων  οι οποίες δεν υπερβαίνουν πλέον το 10% του συνόλου των χειρουργικών πράξεων των τμημάτων.
 
Εισηγήσεις για πλαστικές επεμβάσεις εντός του ΕΣΥ
 
Η διαπίστωση της «μαύρης τρύπας» των πλαστικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία οδηγεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην επανεξέταση εισήγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) για διενέργεια πλαστικών επεμβάσεων αμιγώς  αισθητικής φύσεως στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση, στις Κλινικές Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής των δημόσιων νοσοκομείων θα μπορούν να διενεργούνται κοσμητικές χειρουργικές πράξεις από τους γιατρούς κατά το πρότυπο των επισκέψεων στην ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων.

Οι πλαστικές επεμβάσεις θα διενεργούνται συμπληρωματικά στο πλαίσιο λειτουργίας της κλινικής ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα γίνονται εις βάρος του βασικού ρόλου της που είναι επανορθωτικός για ιατρικά προβλήματα. Το κόστος των επεμβάσεων θα καλύπτεται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους, ενώ οι ιατρικές πράξεις θα διενεργούνται ημέρες και ώρες κατά τις οποίες η λειτουργία των χειρουργείων θα είναι περιορισμένη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης