Αίγυπτος: Οι σπόροι μοσχοσίταρου δε σχετίζονται με το E.coli

Αίγυπτος: Οι σπόροι μοσχοσίταρου δε σχετίζονται με το E.coli

Το αιγυπτιακό υπουργείο Γεωργίας απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο σπόροι μοσχοσίταρου που εξήχθησαν από την Αίγυπτο στην Ευρώπη να ευθύνονται για τη μόλυνση με το βακτήριο E.coli

Αίγυπτος: Οι σπόροι μοσχοσίταρου δε σχετίζονται με το E.coli
Το αιγυπτιακό υπουργείο Γεωργίας απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο σπόροι μοσχοσίταρου που εξήχθησαν από την Αίγυπτο στην Ευρώπη να ευθύνονται για τη μόλυνση με το βακτήριο E.coli, η οποία έχει ήδη προκαλέσει το θάνατο 50 ανθρώπων, εκ των οποίων οι 48 στη Γερμανία.

Οι πληροφορίες του της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), σύμφωνα με τις οποίες σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο στη Γαλλία και τη Γερμανία το 2009 και το 2010 πρέπει να έπαιξαν έναν ρόλο στη μόλυνση με το βακτήριο, "είναι εντελώς εσφαλμένες", δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Άλι Σουλεϊμάν.

"Δεν έχει αποδειχθεί κατά κανέναν τρόπο ούτε έχει καταγραφεί η παρουσία του βακτηρίου αυτού στην Αίγυπτο", προσέθεσε ο Σουλεϊμάν σε δηλώσεις που έκανε στο επίσημο αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον ίδιο, η αιγυπτιακή εταιρεία που εξήγαγε τους σπόρους το 2009 υπογραμμίζει σε επιστολή της ότι εξήγαγε σπόρους μοσχοσίταρου στην Ολλανδία και όχι στη Γερμανία.

Την Τετάρτη, η EFSA είχε ανακοινώσει ότι οι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν στη Γαλλία και στη Γερμανία το 2009 και το 2010 έπαιξαν έναν ρόλο στην μόλυνση με το βακτήριο E.coli.

Σε "μια γρήγορη εκτίμηση των κινδύνων", που έκανε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Ασθενειών (ECDC) μετά τα πρόσφατα κρούσματα στο Μπορντό, στη νοτιοδυτική Γαλλία, η ευρωπαϊκή υπηρεσία που εδρεύει στην Πάρμα, στην Ιταλία, αναφέρει σαφώς την αιγυπτιακή εκδοχή.

"Η έρευνα για τον εντοπισμό (της πηγής της μόλυνσης) προοδεύει και έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι σπόροι μοσχοσίταρου που εισήχθησαν από την Αίγυπτο το 2009 και/ή το 2010 εμπλέκονται στα δύο ξεσπάσματα" μόλυνσης από E.coli στη Γερμανία και τη Γαλλία, αναφέρεται στην κοινή εκτίμηση των δύο ευρωπαϊκών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, 4.050 κρούσματα μόλυνσης έχουν επιβεβαιωθεί σε 16 χώρες (14 ευρωπαϊκές, τον Καναδά και τις ΗΠΑ), εκ των οποίων περισσότερα από 3.900 στη Γερμανία.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης