Στα Ψαρά άυριο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες 

Στα Ψαρά άυριο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες 

Από τις 11.00πμ έως τις 17.00μμ και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 09.00πμ - 11.00πμ

psara
Επόμενος σταθμός για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) είναι τα Ψαρά. Ένας τόπος όμορφος με ιστορία πίσω στο χρόνο και με ανθρώπους φιλόξενους και χαμογελαστούς.

Το όραμα των ΚΙΜ είναι να προσφέρουν σε αυτούς τους 400 κατοίκους δωρεάν υπηρεσίες υγείας, που μπορούν να κάνουν τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Στόχος του προγράμματος είναι η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η αποτελεσματική διαχείριση των χρόνιων παθήσεων, καθώς και η υποστήριξη του αγροτικού ιατρού στον εκάστοτε προορισμό. Ως εκ τούτου, προγραμματίζονται αποστολές επανελέγχου με μικρότερη ομάδα, βασικών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως του καρδιολόγου και του οφθαλμίατρου, και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής - δράσης, ώστε να εξασφαλιστεί μια συνεχή παρακολούθηση των εξεταζόμενων, αξιολόγηση των παρεμβάσεων από προηγούμενη αποστολή καθώς και ενίσχυση των δεσμών με την τοπική κοινωνία.

Στο πλαίσιο αυτό και μετά και την τελευταία επίσκεψη τον Ιανουάριο του 2020, οι ΚΙΜ θα βρεθούν στο νησί των Ψαρών το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 11.00πμ - 17.00μμ και την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 09.00πμ - 11.00πμ έχοντας στη διάθεσή τους υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό προκειμένου να προσφέρουν δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού προτείνεται ο προγραμματισμός των ραντεβού στο 2102447694 (13.00 – 16.00 καθημερινές).

Προηγούμενος σταθμός των ΚΙΜ ήταν η Πάτμος 

Τις προηγούμενες ημέρες οι ΚΙΜ βρέθηκαν στην Πάτμο. Ομιλίες με εκπαιδευτικό χαρακτήρα πλαισίωσαν τη δράση, εστιάζοντας σε μαθήματα Α΄ Βοηθειών, συμβουλευτικά σεμινάρια με θέματα ανάπτυξης παιδιού και εφήβου, εθισμού στα ψηφιακά παιχνίδια, διατροφής αλλά και γνωριμία - επαφή με το πρόγραμμα «Θεραπευτική Άσκηση».

Αν το σημείο στο οποίο αρχίζει ο πολιτισμός είναι η βοήθεια, αυτή η πρώτη βοήθεια, σε κάποιον που έχει ανάγκη, τότε οι παρέχοντες αυτής, διαδραματίζουν καταλυτικής σημασίας ρόλο σε αυτή τη συνθήκη. Από το 2014 σε κάθε αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων πραγματοποιούνται - δωρεάν - μαθήματα Α΄ βοηθειών για όλους τους κατοίκους των περιοχών της άγονης γραμμής αλλά και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η δύσκολη πρόσβαση καθιστά την εκπαίδευση των κατοίκων καταλυτικής σημασίας και μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Κλείσιμο
Επίσης, η διαδραστική παρουσίαση σε γονείς και παιδιά για την παιδική παχυσαρκία υπήρξε άκρως ευεργετική καθώς μέσα από την ανησυχία για το μέλλον των παιδιών οδηγούμαστε να ψάξουμε αλήθειες του εαυτού μας.

patmos12
__patmos23


Ακόμη, στο πλαίσιο των ομιλιών, συζητήθηκε πως η Μεσογειακή Δίαιτα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής. Πέρα από τα γνωστά οφέλη της στην υγεία, δόθηκε έμφαση στα περιβαλλοντικά «υπέρ» της και στη «συνεπακόλουθη» συμβολή της στη βιωσιμότητα του συστήματος διατροφής. Τονίστηκαν δε ιδιαίτερα πτυχές της Μεσογειακής Δίαιτας όχι τόσο γνωστές, όπως η εποχικότητα και η βιοποικιλότητα.

Τέλος, η επαφή των κατοίκων με το πρόγραμμα «Θεραπευτική Άσκηση», το οποίο έχει ξεκινήσει ως μια πρωτοβουλία του Τμήματος Αθλητικής Αριστείας – Sports Excellence της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής ΠΓΝ ΑΤΤΤΙΚΟΝ, ΕΚΠΑ, είχε πολύ ενδιαφέρον. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η προώθηση της φυσικής δραστηριότητας ως ένα συμπληρωματικό μέσο στη θεραπεία και αποκατάσταση βασικών χρόνιων καταστάσεων/ασθενειών. Κάθε συμμετέχων είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τα οφέλη της άσκησης και να εκπαιδευτεί στο να εφαρμόζει τα προτεινόμενα εξατομικευμένα προγράμματα.

Οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (KIM) έχουν πραγματοποιήσει από το 2014, εβδομήντα εννέα (79) δωρεάν αποστολές, σε νησιά της άγονης γραμμής και απομακρυσμένες περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Ειδήσεις σήμερα: 

Κοζάνη-Κορωνοϊός: Πώς έφτασε στο lockdown - Ποια τα μέτρα στήριξης για τις «κόκκινες» περιοχές 

Sinead O' Connor: Πεθαίνει της πείνας και ζητά απεγνωσμένα βοήθεια 

Live η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη από τη Σύνοδο Κορυφής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης