Κολχικίνη: Ένα παλαιό φάρμακο στην νέα «μάχη» ενάντια στον κορωνοϊό

Κολχικίνη: Ένα παλαιό φάρμακο στην νέα «μάχη» ενάντια στον κορωνοϊό

Η Κολχικίνη είναι ένα παλαιό γνωστό φάρμακο, με ελάχιστες παρενέργειες που από δεκαετίες χρησιμοποιείται στην θεραπεία πολλών παθήσεων

stefanadis
Σχετικά με την χρήση της κολχικίνης σε ασθενείς από τον κορωνοϊό, ο διεθνούς φήμης καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, δηλώνει στο protothema.gr.

Η Κολχικίνη είναι ένα παλαιό γνωστό φάρμακο, με ελάχιστες παρενέργειες που από δεκαετίες χρησιμοποιείται στην θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως της Ουρικής αρθρίτιδάς, του Μεσογειακού πυρετού, της περικαρδίτιδας και άλλων φλεγμονωδών καταστάσεων, με βάση τις μοναδικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διαθέτει.

Πριν μία δεκαετία, η Κολχικίνη χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία και στην Καρδιολογία. Ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Σπύρο Δευτεραίο, σε συνεργασία με τον καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη και τον καθηγητή Michael Cleman από το Yale University των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε την Κολχικίνη για πρώτη φορά, στο Οξύ εμφραγμα του μυοκαρδίου, στην κολπική μαρμαρυγή και για την πρόληψη της επαναστένωσης μετά από τοποθέτηση stent στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων. Τα ευνοϊκά αποτελέσματα από την χρήση του φαρμάκου στις ανωτέρω καταστάσεις , οι ερευνητές τα δημοσίευσαν σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Με αυτήν την προυπάρχουσα γνώση και εμπειρία, αποφασίσθηκε η χρήση της Κολχικίνης και για την προστασία του μυοκαρδίου σε ασθενείς πού πάσχουν από τον επικίνδυνο κορωνοϊό (KOVID-19), αφού είναι γνωστό, ότι ένας μεγάλος αριθμός πασχόντων καταλήγει από βλάβη του μυοκαρδίου.

Σχεδιάστηκε για τον σκοπό αυτό, μια πολυκεντρική μελέτη (GRECCO -19), με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού κέντρων αναφοράς από όλη την χώρα, αλλά και από το εξωτερικό. Στην μελέτη, στην οποία κύριος ερευνητής (First Author) είναι ο καθηγητής Σπύρος Δευτεραίος και επιβλέπων (Senior Author) ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφαναδης , συμμετέχει μεγάλος αριθμός κορυφαίων καθηγητών-Διευθυντών και ερευνητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. (ενδεικτικά αναφέρονται οι Τσιόδρας, Σύμψας, Γώγος, Σιάσος, Τούσουλης, Γαργαλιάνος, Γιαννόπουλος, Βραχάτης, Cleman, Dangas και πολλοί άλλοι ανάλογου κύρους).

Το πρωτόκολλο της μελέτης, μετά από όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις που η ιατρική δεοντολογία και η νομοθεσία επιβάλλει, άρχισε να διενεργείται από χθες και να χορηγείται το φάρμακο (επιπρόσθετα της λαμβανόμενης αγωγής) βάσει των ενδείξεων που τέθηκαν. Δηλαδή σε ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό και έχουν ενδείξεις προσβολής του μυοκαρδίου, ή ιστορικό καρδιακής νόσου.

Ήδη έχει χορηγηθεί σε 15 ασθενείς σε διάφορα κέντρα αναφοράς.

Κλείσιμο
Ο στόχος των ερευνητών είναι, σε χρονικό διάστημα ενός μηνός, να έχει μελετηθεί η αποτελεσματικότητα της Κολχικίνης στην προστασία του μυοκαρδίου σε 180 ασθενείς από το νέο επικίνδυνο ιό.

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αποτελεί μια αμιγώς Ελληνική επιστημονική πρόταση, που βασίζεται σε συνεπή, πρωτοπόρο, 10ετη ενασχόληση Ελλήνων επιστημόνων, με ένα παλαιό γνωστό φάρμακο, που έδειξαν ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες και στις καρδιακές παθήσεις.

Και πιθανότατα να δρα προστατευτικά και θεραπευτικά και στο πάσχον μυοκάρδιο από τον κορωνοϊο.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός – Μέτρα απαγόρευσης: Γιατί κάποιοι τα τηρούν και κάποιοι τα «σπάνε»

Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι ώρα για ημίμετρα απέναντι στον κορωνοϊό

Κένεντι: Νέα τραγωδία στην οικογένεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης