Κορωνοϊός: Το τριπλό θεραπευτικό σχήμα με χλωροκίνη, κολχικίνη και μια φορά την ημέρα αζιθρομυκίνη

covid_ar

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιλογή ασθενών από νοσοκομεία της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης  - Ο  Γεράσιμος Σιάσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής ομάδας, μιλά στο protothema.gr και το ygeiamou.gr

Στη μελέτη GRECCO-19 για την προστασία της καρδιάς από τον κορωνοϊό έχουν ενταχθεί ήδη περισσότεροι από 10 ασθενείς από νοσοκομεία της Αθήνας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιλογή ασθενών από νοσοκομεία της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.

Όπως είναι ήδη γνωστό, με έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in COVID-19 complications prevention) είναι η ελληνική ερευνητική πρόταση στην παγκόσμια προσπάθεια για αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου COVID-19.

Σε ότι αφορά τη μελέτη, ο κ. Γεράσιμος Σιάσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιστημονικής ομάδας, μιλώντας στο protothema.gr και το ygeiamou.gr εξηγεί ότι τόσο οι ασθενείς που έχουν ήδη ενταχθεί στο δείγμα όσο και οι υπόλοιποι που συμπεριληφθούν «είναι άτομα που νοσηλεύονται με νόσο COVID-19, με ήπια σχετικά συμπτωματολογία, αλλά που χρήζουν νοσηλείας και λαμβάνουν ήδη χλωροκίνη και αζιθρομυκίνη. Τώρα λοιπόν θα λάβουν και κολχικίνη, όσοι έχουν ήδη γνωστή καρδιαγγειακή νόσο ή όσοι έχουν αρχίσει να έχουν ενδείξεις ότι επηρεάζεται ο καρδιακός μυς. Κατά κανόνα οι τελευταίοι είναι όσοι έχουν παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακό νόσημα, όπως υπέρταση, ή σακχαρώδη διαβήτη».

Το τριπλό θεραπευτικό σχήμα έχει προβλεφθεί να δίδεται ως εξής: δύο φορές την ημέρα χλωροκίνη και κολχικίνη και μια φορά την ημέρα αζιθρομυκίνη.

Οι γιατροί, ανάλογα με την κλινική εικόνα κάθε ασθενούς θα πραγματοποιούν καθημερινά ή κάθε δεύτερη ημέρα βιοχημικό εργαστηριακό έλεγχο ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της αποτελεσματικότητας ή μη της θεραπείας. «Βασικές παράμετροι αξιολόγησης είναι αν υποχωρεί η φλεγμονή, πως επηρεάζεται η λειτουργία του μυοκαρδίου και ο κορεσμός του οξυγόνου», σημειώνει ο κ. Σιάσος ελπίζοντας το νέο τριπλό θεραπευτικό σχήμα να συμβάλει σε ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών, μείωση του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο και στις σοβαρότερες περιπτώσεις στην αποτροπή της διασωλήνωσης και νοσηλείας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η κολχικίνη είναι ένα γνωστό εδώ και πολλά χρόνια φάρμακο, με αντιφλεγμονώδεις και άλλες ιδιότητες, το οποίο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο μεσογειακός πυρετός, οι περικαρδίτιδες και η νόσος Αδαμαντιάδη-Behcet.

Η προσθήκη της κολχικίνης στο θεραπευτικό σχήμα για τη νόσο COVID-19, συνδυαστικά με τον συνδυασμό χλωροκίνης και αζιθρομυκίνης, έγινε από πολυπληθή ομάδα γιατρών πολλών ειδικοτήτων (Καρδιολόγοι, Λοιμωξιολόγοι, Πνευμονολόγοι, Παθολόγοι και Επιδημιολόγοι), υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρο Δευτεραίο.

Η έρευνα έχει στόχο να διερευνήσει την πιθανότητα αντιμετώπισης ή/και πρόληψης των δυσμενών επιπλοκών της COVID-19 σε ότι αφορά στην καρδιά. Μία από τις γνωστές ιδιότητες της κολχικίνης είναι να αναστέλλει τη δημιουργία του φλεγμονοσώματος. Η γνώση αυτή, σε συνδυασμό με πρώιμα ερευνητικά δεδομένα για άλλα μόρια που είχαν παρόμοιο μηχανισμό δράσης και έδειξαν κάποια θετικά αποτελέσματα σε μελέτες του εξωτερικού (όπως η τοσιλιζουμάμπη), οδήγησε στην ερευνητική ιδέα της χρήσης της κολχικίνης σε ασθενείς με COVID-19.

Η σοβαρότητα της επιστημονικής αυτής υπόθεσης εργασίας τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι άλλες τρεις μελέτες για την κολχικίνη διενεργούνται εκτός Ελλάδας.

Στον Καναδά η μελέτη COLCORONA (Colchicine Coronavirus SARS-CoV2 Trial) όπου θα δοθεί κολχικίνη σε 6.000 διαγνωσμένους με COVID -19 ασθενείς κατ’ οικον. Στην Ιταλία η μελέτη Colchicine Efficacy in COVID-19 Pneumonia όπου θα δοθεί η κολχικίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με διεγνωσμένη πνευμονία από COVID-19 και στη Λατινική Αμερική η COLCOVID (ECLA PHRI COLCOVID Trial) όπου θα δοθεί η κολχικίνη επιπλέον της αντιιϊκής θεραπείας σε 2.500 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνoϊός- Ικαρία: Ποιοι ζητούν να πληρώσει την αεροδιακομιδή ο 25χρονος

Κορωνοϊός: Οι 17 περιοχές της Ελλάδας με το μεγαλύτερο «φορτίο»

Ο Αρναούτογλου απάντησε στον Κανάκη: Δεν μπορεί να χάνουμε ζωές και να ασχολούμαστε με μ@@@ίες!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Βαγγελακης ο άριστος

Εγώ πάντως αν νοσησω από κορωνοιο και με εντάξουν στο treatment group οι καθηγήταδες της κακιάς ώρας,αν μεν επιβιώσω θα τους ξεσκίσω στη μήνυση, αν δε πεθάνω η γυναίκα μου και η κόρη μου ως νομικοί θα τους πάρουν τα σωβρακα. Ας περιοριστούν στην επιλογή του νέου μοντέλου της BMW, και ας αφήσουν τις έρευνες σε σοβαρούς ερευνητές.Αν είναι να βάλουν ένα φάρμακο που φαίνεται οτι βοηθά,ας επιταχύνουν τη χορήγηση του Remdesivir σε όλους τους ασθενεις.Οχι μονο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις...Τη κολχικίνη ας τη πάρουν μόνοι τους. Εξάλλου δε φαίνεται να βοηθά ούτε στη Σ.Ν. Εχουν μπερδέψει το Gout με το ARDS.

@A(x)ριστος

Γιατί δεν πας εσύ ρε Βαγγέλα να μας σώσεις και αφήνεις τους πρωτάρηδες?????

Γ

Άντε ρε Βαγγελάκη να τους πεις τι να κάνουν, σε περιμένουν πως και πως. Τι άλλο θα ακούσουμε εδώ μέσα!

Διπλά

άτυχοι αυτοί οι ασθενείς

dio dio

Εισαι αγράμματο!!!

@

Δίνονταν μέχρι τώρα η κολχικίνη σε μυοκαρδίτιδα; Αν ναι ποια τα αποτελέσματα;

Γιατρός

Αλίμονο στο προσωπικό που θα αντιμετωπίσει την διάρροια

Άρης Ρεσάλτε

Η επιστημονική κοινότητα που δεν κηδεμονευεται από φαρμακευτικές συστήνει προληπτική πόση από στόματος τσίπουρου. Έχει αρκετό αλκοόλ και είναι απολυμαντικό για την κύρια είσοδο του ιού το στόμα κάθετο λαϊμο. Σκεφτείτε ότι δεν έχει παρενέργειες αρκεί να μην γίνει κατανάλωση ποσότητας. Πόσα χρόνια πίνει ο Έλληνας τσίπουρο; Έπαθε τπτ ;

Στέλιος

Ο ιος σκοτώνεται όταν έρθει σε επαφή με αλκοόλ, μόνο όταν η συγκέντρωσή αλκοόλης ξεπερνά το 60%. Κανένα ποτό δεν έχει τόση περιεκτικότητα αλκοόλ, και επίσης δεν φτάνει στα πνευμόνια σου, οπότε μπούρδες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης