Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Δεν είναι ώρα για ημίμετρα απέναντι στον κορωνοϊό

Ursula_ar

Η Ευρώπη ορθώνει το ανάστημά της χάρη στην αλληλεγγύη - Τα όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη διέθεσαν 2,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης - «Σχέδιο Μάρσαλ» για την επόμενη ημέρα στην ΕΕ

Το σχέδιο της Ευρώπης απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού αναπτύσσει σε άρθρο της  για το protothema.gr  η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της ΕΕ τονίζει ότι δεν είναι ώρα για ημίμετρα, κάνει αυτοκριτική ότι στην αρχή η Ευρώπη έμοιαζε τυφλωμένη απέναντι σε έναν άγνωστο εχθρό αλλά υπόσχεται ότι με ένα «σχέδιο Μάρσαλ» η ευρωπαϊκή οικονομία θα ανακάμψει την επόμενη ημέρα.

Το άρθρο της κυρίας φον ντερ Λάιεν έχει ως εξής:

Πώς θα ανακτήσει η Ευρώπη μας την ισχύ της

Τις τελευταίες εβδομάδες τα πάντα άλλαξαν στον κόσμο μας. Νομίζουμε ότι έχει περάσει μια αιωνιότητα από τότε που ζούσαμε τη μικρή μας καθημερινότητα. Τώρα, κάποιοι από σας έχουν συμπτώματα, άλλοι έχουν γνωστούς που είναι άρρωστοι και όλοι μας είμαστε ανήσυχοι για την υγεία των αγαπημένων μας προσώπων.

Αλλά η μοναδικότητα της κατάστασης που βιώνουμε είναι ότι όλοι μας αποτελούμε μέρος της λύσης: όλοι μας ως πολίτες, αλλά και ως επιχειρήσεις, πόλεις, περιφέρειες, έθνη και ολόκληρος ο κόσμος. Ναι, είναι αλήθεια: η Ευρώπη αρχικά έμοιαζε τυφλωμένη μπροστά σ΄ έναν άγνωστο εχθρό και σε μια κρίση πρωτοφανούς κλίμακας και ταχύτητας. Αυτή η λανθασμένη αρχική στάση εξακολουθεί να μας πληγώνει σήμερα.

Τώρα όμως η Ευρώπη ορθώνει και πάλι το ανάστημά της. Και αυτό οφείλεται κυρίως στο κύμα συμπαράστασης που πλημμυρίζει την Ένωσή μας απ΄ άκρη σ΄ άκρη. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε συνταξιούχους γιατρούς και νοσηλευτές να δηλώνουν παρόντες στο κάλεσμα για εθελοντική εργασία και εκατομμύρια άλλους εθελοντές να προσφέρουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Είδαμε εστιατόρια να μοιράζουν φαγητό σε εξαντλημένους γιατρούς και νοσοκόμους, οίκους μόδας να ράβουν στολές για το ιατρικό προσωπικό και αυτοκινητοβιομηχανίες να παράγουν αναπνευστήρες.

Αυτή η αλληλεγγύη είναι μεταδοτική - και είναι ριζωμένη στην καρδιά της Ένωσής μας. Και χάρη σ΄ αυτή, βλέπουμε να εμφανίζεται ξανά η πραγματική Ευρώπη. Αυτή που ενώνει τις δυνάμεις της για να πετύχει αυτό που κανένας μας δεν θα μπορούσε να πετύχει μόνος του. Η Ευρώπη τώρα παράγει αποτελέσματα και εργάζεται νυχθημερόν για να σώσει όσες περισσότερες ζωές γίνεται, να προστατεύσει τον τρόπο ζωής μας και να ξαναζωντανέψει τις οικονομίες μας.

Τις τελευταίες εβδομάδες πήραμε μέτρα που θα ήταν αδιανόητα λίγο καιρό πριν. Κάναμε τους κανόνες μας για τις κρατικές ενισχύσεις πιο ευέλικτους από ποτέ, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις μας, μικρές και μεγάλες, να μπορούν να βρουν τη στήριξη που χρειάζονται. Χαλαρώσαμε τους δημοσιονομικούς μας κανόνες περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ώστε τα κράτη και η ΕΕ να μπορούν να χρηματοδοτούν γρήγορα όσους το χρειάζονται. Έτσι, τα όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη διέθεσαν 2,8 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της κρίσης - η ισχυρότερη παγκοσμίως απάντηση που δόθηκε στην κρίση.

Και αυτή την εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωράει ακόμη ένα βήμα. Προτείναμε μια νέα πρωτοβουλία, με την ονομασία SURE, για να διασφαλίσουμε ότι κανένας δεν θα χάσει τη δουλειά του και το εισόδημά του, και, παράλληλα, να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν για όσο καιρό εμείς θα είμαστε σε απομόνωση. Η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει με 100 δισ. ευρώ την προσπάθεια των κυβερνήσεων να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος, για παράδειγμα, αν η εταιρεία σας αναγκάστηκε να μειώσει τις ώρες εργασίας σας, ενώ παράλληλα, μπορεί να στηρίξει και αυτοαπασχολούμενους. Μ΄ αυτόν τον τρόπο, όσοι βρέθηκαν σε ανάγκη θα μπορέσουν να πληρώσουν το ενοίκιο και τους λογαριασμούς τους και να αγοράσουν τα απαραίτητα προς το ζην, και οι επιχειρήσεις μας θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν μέσα σ΄ αυτή την κατάσταση.

Και, για να εντείνουμε τη μάχη μας και να σώσουμε ζωές, αποφασίσαμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε μέχρι και το τελευταίο λεπτό του ευρώ που απομένει στον φετινό προϋπολογισμό. Αυτό το εργαλείο έκτακτης ανάγκης θα βοηθήσει να εξασφαλισθεί ιατρικός εξοπλισμός ζωτικής σημασίας και να αυξηθούν τα τεστ.

Γιατί μπροστά σε μια τέτοια κρίση, δεν έχουν θέση τα ημίμετρα. Κι έτσι θα προχωρήσουμε και τα επόμενα χρόνια, καθώς θα προσπαθούμε να δώσουμε νέα πνοή στην οικονομία μας για να ξεπεράσει την κρίση. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστούμε τεράστιες επενδύσεις, ένα είδος σχεδίου Μάρσαλ για την Ευρώπη. Στον πυρήνα αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να υπάρχει ένας στιβαρός νέος προϋπολογισμός της ΕΕ. Τα πλεονεκτήματα είναι προφανή: ο προϋπολογισμός της ΕΕ αποτελεί αποδεδειγμένα ένα μέσο αλληλεγγύης και εκσυγχρονισμού. Επίσης, επειδή καλύπτει περίοδο εφτά ετών, δημιουργεί βεβαιότητα για τους επενδυτές και αξιοπιστία για όλους τους συμμετέχοντες.

Αλλά όπως ο κόσμος μας είναι σήμερα πολύ διαφορετικός απ΄ ό,τι ήταν μόλις πριν από λίγες εβδομάδες - έτσι πρέπει να είναι και ο προϋπολογισμός μας. Αυτή θα είναι η κρίσιμη στιγμή, όταν οι οικονομίες μας θα είναι εξασθενημένες από τη σημερινή κρίση, που θα πρέπει να γίνει η επανεκκίνησή τους και να λειτουργήσει πάλι η ενιαία εσωτερική μας αγορά.

Τα δισεκατομμύρια και τα τρισεκατομμύρια που ξοδεύουμε σήμερα για να αποτρέψουμε μια μεγαλύτερη καταστροφή είναι μια επένδυση για τη μελλοντική μας προστασία και θα δεσμεύσουν πολλές γενιές. Γι΄ αυτό, τα χρήματα του επόμενου προϋπολογισμού μας θα πρέπει να επενδυθούν έξυπνα και με βιώσιμο τρόπο, ώστε να μπορέσουμε διατηρήσουμε όλα αυτά που μας είναι πολύτιμα και να ανανεώσουμε το αίσθημα των εθνών ότι ανήκουν στην Ευρώπη.

Πράγματι, πρέπει να δαπανήσουμε με τρόπο που να επενδύει στο μέλλον μας, για παράδειγμα, για καινοτόμο έρευνα, ψηφιακές υποδομές, καθαρή ενέργεια, για μια έξυπνη κυκλική οικονομία, για μεταφορικά συστήματα του μέλλοντος. Ένα τέτοιο σχέδιο Μάρσαλ θα βοηθήσει στην οικοδόμηση μιας πιο σύγχρονης, βιώσιμης και ανθεκτικής Ευρώπης. Αυτή είναι η Ένωση που πιστεύω ότι μπορεί να αναδυθεί μέσα από αυτή την κρίση- όπως συνέβη και μετά από κάθε κρίση στην ιστορία μας.

Και αυτή η τεράστια προσπάθεια, αυτή η νέα Ευρώπη, θα χρειαστεί ένα πράγμα περισσότερο από κάθε άλλο: οι λαοί της Ευρώπης θα πρέπει να επιθυμούν ένα κοινό μέλλον, όπου όλοι θα στηρίζουμε ο ένας τον άλλον.

Αυτό που βλέπω σήμερα παντού σε όλη την Ευρώπη δείχνει τον δρόμο και με γεμίζει περηφάνεια. Το μέλλον της Ευρώπης το γράφουν οι Πολωνοί γιατροί που πηγαίνουν στην Ιταλία. Το γράφουν οι Τσέχοι που στέλνουν 10.000 μάσκες στην Ισπανία και αλλού. Το δείχνουν τα αεροπλάνα που μεταφέρουν ασθενείς από τη βόρεια Ιταλία στην ανατολική Γερμανία ή τα τρένα που μεταφέρουν ασθενείς σε χώρες με ελεύθερα κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Το δείχνουν οι Βούλγαροι που στέλνουν προστατευτικό εξοπλισμό στην Αυστρία και οι Αυστριακοί που στέλνουν μάσκες στην Ιταλία. Το δείχνει το πρώτο κοινό ευρωπαϊκό απόθεμα υγειονομικού εξοπλισμού, όπως και οι αναπνευστήρες και τα τεστ που αγοράστηκαν από κοινού από σχεδόν όλα τα κράτη, από τη Ρουμανία μέχρι την Πορτογαλία, για να σταλούν στην Ισπανία, στην Ιταλία και αλλού. Τη δύναμη και την αλληλεγγύη αυτής της Ένωσης την ένοιωσαν επίσης χιλιάδες Ευρωπαίοι που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο Βιετνάμ, στη Νότια Αφρική ή στην Αργεντινή και μπόρεσαν να πετάξουν πίσω στη χώρα τους με ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μέσα από κάθε μία από αυτές τις πράξεις αλληλεγγύης, η Ευρώπη ορθώνει και πάλι σιγά σιγά το ανάστημά της. Και δεν έχω καμία αμφιβολία ότι σύντομα η Ευρώπη θα σταθεί και πάλι στα πόδια της, ενωμένη.

Ειδήσεις σήμερα:

Δήλωση - σοκ από Τραμπ: «Θα έχουμε πολλούς νεκρούς τις επόμενες εβδομάδες

Ανακοινώσεις Τσιόδρα: 68 οι νεκροί - Άλλα 60 κρούσματα - 1673 συνολικά

Κορωνοϊός - Eυρώπη: Ξεπερνούν τους 45.000 οι θάνατοι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (51)

Μήτσος

Με τους Γερμανούς μνημόνια μέχρι να σβήσει ο Ήλιος και να παγώσει η κόλαση.

ΔΩΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΤΕ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΑΤΕ

κατοχικο δανειο ...πολεμικες αποζημιώσεις ...κλοπες αρχαιων...δολοφονιες αμαχων και πολλα αλλα

Φιλελέ ολέ ολέ

Ειναι μια φυσική επιλογή. Η αγορά αποφασίζει. COVID-19: ΗΠΑ - 312.000 ασθενείς, Βρετανία - 42.000 ασθενείς, ΕΕ - 560.000 ασθενείς ..... κλπ κλπ. Ο κόσμος σας είναι αρρωστος. - Χαιρετίσματα και φιλάκια στον Αντάμ Σμιθ.

Ξεριας

Ευτυχώς που δεν είναι κυβέρνηση οι φασίστες τα Συριζώα. Ευτυχώς.

Christos A.

Δεκάδες χιλιάδες νεκροί πριν λαλήσει το πρωττοπαλίκαρο της Μέρκελ. Ευρωπαϊκή Αλληλεγγύη: Η Τσεχία κατάσχει ολόκληρο φορτίο μασκών με προορισμό την Ιταλία και δίνει 10.000 από αυτές στην Ισπανία. Η Γερμανία κράτησε τα αποθέματα της και την παραγωγή για την πάρτη της και δίνει κάποιες ελάχιστες κλίνες ΜΕΘ στους Ιταλούς όπου πέθαναν δεκάδες γιατροί και νοσηλευτές λόγω έλλειψης μέσων προστασίας και χιλιάδες ασθενείς λόγω έλλειψης αναπνευστήρων. Οι δε Βούλγαροι έστειλαν λέει γιατρούς ναι αλλά το ίδιο έκανε και η Κούβα και η Αλβανία. Η πλέον ακατάλληλη πρόεδρος της ΕΕ και αμελώς ή σκόπιμα επικίνδυνη. Καλλίτερα ας σιωπά.

Αγαπητή μας κυρία Φον Ντερ Λαιεν,

αντιλαμβάνομαι τις σκέψεις σας και συμφωνώ. Πλην όμως κάνω και εγώ τις δικές μου. Τις προάλλες είδα δηλώσεις ενός Γερμανού αναλυτή, που είπε μεν πραγματα που ξερουμε αλλά με τετοιο τρόπο που ήταν πολύ αφυπνιστικος. Π.χ.: Ποιος θα πίστευε ότι μετά την Ένωση των Γερμανιών θα κυβερνούσε την χώρα ένα πρώην ενεργό μέλος της FDJ (Freie Deutsche Jugend = το κομματικό όργανο νεολαίας του Ουλμπριχτ και Χονεκερ) και Γραμματέας για Πολίτικη Δράση και Προπαγάνδα του Κομμουνιστικού Κόμματος. Η Μερκελ το απέκρυψε επιμελώς μέχρι που βγήκε ο προϊστάμενος της στο Ινστιτούτο Πολιτισμού, Gunther Walther και το έκανε γνωστό στην δημοσιότητα. Μέχρι το 1989 ήταν σε δημόσιες τοποθετήσεις της κατά της ένωσης. Σιγά σιγά φίλοι και γνωστοί της άρχισαν να απομακρύνονται γιατι ξαφνικά (εγώ λεω σαν γερμανική κωλοτουμπα) μεταπήδησε στο συντηρητικό κομμα της CDU μετά την ένωση και όπως είδαμε κατάφερε να γίνει και καγκελάριος. Και χθες στην γερμανική τηλεόραση, σε μια σατυρική εκπομπή που καυτηρίαζε την στάση της κατά των Ευρωομολογων λόγω κορωναιου, ειπώθηκε μια λυπηρή αληθεια: "Πως να περιμένει κανείς συμπόνια και κατανόηση για την έκτακτη ανάγκη της Ιταλίας και Ισπανίας από ένα πρώην στέλεχος του Κομμουνιστικού Κομματος της Ανατολικής Γερμανίας που ούτως η άλλως είχε συνηθίσει στην ελλειψη και στα άδεια ράφια στα μαγαζιά". Τώρα θα μου πείτε κυρία Φον Ντερ Λαιεν, έμενα γιατι μου τα λες αυτά; Και θα σας πω ότι αν και ειστε η νούμερο ένα προσωπική επιλογή της κ. Μερκελ για την θέση που κατέχετε, δεν παύετε να ειστε υποχρεωμένη να βλέπετε το συμφέρον της ΕΕ και όχι μόνο της Γερμανίας και των οσφυοκαμπτων της, Ολλανδίας, Αυστρίας και Φινλανδίας που αν η Γερμανία δεν είχε αυτήν την κατάπτυστη στάση, δεν θα τολμούσαν να βγάλουν ούτε κιχ. Τελειώνω με braking news: Η ΕΕ αποτελειται από 27 χώρες και όχι από 4. Αν συνεχιστεί αυτό το αίσχος, η ΕΕ θα διαλυθεί και η Γερμανία θα αναγκαστεί να ψάχνει να βρει άλλους πελάτες. Με την παγκόσμια οικονομική κρίση που αναγκαστικά προδιαγράφεται, αρκετά δύσκολο μου φαίνεται. Και το τι θα συμβεί μετά στην Γερμανία, ας μη το συζητήσουμε επί του παρόντος. Σας εύχομαι Καλή Κυριακή και Καλή Δύναμη.

ΣΩΣΤΟΣ...

όμως αυτό το μύνημα θα έπρεπε να το στείλεις απ' ευθείας στον λογαριασμό της στο facebook ή στο twiter, μπας και το διαβάσει (όχι ότι δεν τα γνωρίζει βέβαια όλα αυτά)...

Tharipas

Για όλα φταίνε οι Γερμανοί

ΓΙΩΡΓΟΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΜΕ 30% ΑΕΠ ΑΠΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ(οπως τα νησια μπανανιες της καραιβικης)........ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΘΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΟΥΜΕ 20-30% ΠΤΩΣΗ ΑΕΠ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΜΕ, αντιθετα με αλλες χωρες που θα χασουν 8-10%.......ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ,ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ, ΜΟΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ Κ ΠΩΛΗΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

ΠΟΛΥ

ΣΩΣΤΟΣ. ΞΕΧΑΣΕΣ Ν ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΤΙΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ, ΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ Κ ΤΟ ΛΑΔΙ! ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΠΙΝΕΖΕΣ!

all

ο τουρισμός πρέπει να είναι στα πλάνα μιας χώρας,και εφόσον έχει στρατηγικό πλεονέκτημα να στηρίζεται.Όμως όταν στηρίζεσαι στον τουρισμό σαν πρώτο σου οικονομικό πυλώνα έχεις θέμα, γιατί είναι πολύ ευαίσθητος.Προτεραιότητα πρέπει να είναι η πρωτογενής παραγωγή, ειδικά σαν μια χώρα όπως η Ελλάδα με 20% του εδάφους της πεδιάδες.Ο τουρισμός πρέπει να είναι συμπλήρωμα και η βασική προτεραιότητα η πρωτογενής και η βιομηχανική παραγωγή.

χαρισαμε στους γερμανους εκατονταδες δισεκατομυρια μαρκα..τωρα ..μας αγνοουν

κατοχικο δανειο,,,,,,,πολεμικες αποζημιώσεις,,,,κλοπες αρχαιων,,,,,,,,, εκατονταδες χιλιαδες νεκροι ,,,,εκτελεσεις ανθρωπων ολοκληρα χωρια σφαγιασθηκαν,,,,,,αποτέλεσμα οι γερμανοι συνεχιζουν να καταστρεφουν την ευρωπη...χωρις να πληρωσουν τιποτα..για τα παραπανω

Όταν μας ρώτησαν

πριν την Ένωση των Γερμανιών, αν έχουμε απαιτήσεις και αν συμφωνούμε, ξέρεις τι είπαμε; αν δεν ξέρεις στο λεω για να μάθεις: "Τους ευχόμαστε καλό και λαμπερό μελλον". Σου ζητώ συγνώμη για την νοητή μου πράξη μια και η μούντζα απαγορεύεται δια νόμου.

Δηλαδή

Με απλά λόγια, ζητάει: 1. Εθελοντική εργασία 2. Δάνεια για να κερδίσουν οι τράπεζες 3. Ψεύτικες υποσχέσεις για μη απολύσεις Και όλα αυτά για να παίρνει τον το πάνω από 10.000 ευρώ μισθό της Οποίος κατάλαβε κατάλαβε

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης