LIVE

Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Το φάρμακο κολχικίνη, η ελληνική πρόταση στη μάχη κατά του ιού

Φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πολλών παθήσεων - Κατατέθηκε από επιστημονική ομάδα ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ - Tι δηλώνουν τρεις εκ των επιστημόνων στο protothema.gr

Μεγάλη ερευνητική ομάδα υπό τον καθηγητή Καρδιολογίας κ. Σπύρο Δευτεραίο, κατέθεσε ερευνητική πρόταση στον ΕΟΔΥ που αφορά την χρήση ενός γνωστού φαρμάκου, της κολχικίνης, για τη θεραπεία ασθενών από την νόσο του κορωνοϊού (COVID-19).

Στο ερευνητικό πρωτόκολλο συμμετέχει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, από τον χώρο της της Λοιμωξιολογίας, της Καρδιολογίας, της Επιδημιολογίας, της Πνευμονολογίας και της Εντατικής Θεραπείας, όπως φαίνεται παρακάτω:

Μελέτη GRECCO-19 (The Greek study in the Effects of Colchicine in Covid-19 complications prevention)

Σπυρίδων Γ. Δευτεραίος, Γεράσιμος Σιάσος, Γεώργιος Γιαννόπουλος, Δημήτριος Α. Βραχάτης, Χρήστος Αγγελίδης, Σωτηρία Γ. Γιωτάκη, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Ελένη Γιαμαρέλλου, Χαράλαμπος Γώγος, Γεώργιος Δαΐκος, Μάριος Λαζανάς, Παγώνα Λάγιου, Γεώργιος Σαρόγλου, Νικόλαος Σύψας, Σωτήριος Τσιόδρας, Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Νικόλαος Μουσσάς, Αναστασία Κοτανίδου, Νικόλαος Κουλούρης, Ευάγγελος Οικονόμου, Ανδρέας Καούκης, Χαράλαμπος Κοσσυβάκης, Κωνσταντίνος Ραϊσάκης, Κατερίνα Φουντουλάκη, Μιχάλης Κόμης, Δημήτριος Τσιαχρής, Ελένη Σαρρή, Ανδρέας Θεοδωράκης, Luis Martinez-Dolz, Sanz-Sánchez Jorge, Bernhard Reimers, Giulio G. Stefanini, Michael Cleman, Δημήτριος Φιλίππου, Χριστόφορος Δ. Ολύμπιος, Βλάσιος Ν. Πυργάκης, Ιωάννης Γουδέβενος, Γεώργιος Χάχαλης, Θεόφιλος Μ. Κωλέττης, Ευστάθιος Ηλιοδρομίτης, Δημήτριος Τούσουλης, Χριστόδουλος Στεφανάδης.

Κέντρα Εξωτερικού

Department of Cardiovascular Medicine - Yale University, USA
Υπεύθυνος: Prof. Michael Cleman
Department of Cardiovascular Medicine, Humanitas Clinical and Research Institute, Rozzano, Milan, Italy 
Υπεύθυνοι: Dr. Bernhard Reimers (Director), Prof. Giulio Stefanini
Cardiology Department, Hospital Universitario y Politécnico La Fe  
University of Valencia. Valencia (Spain)
Υπεύθυνος: Dr. Luis Martínez Dolz  MD, PhD, FESC (Director, Ass. Prof)

Η κολχικίνη είναι ένα γνωστό φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις και άλλες μοναδικές ιδιότητες, που χρησιμοποιείται για την θεραπεία πολλών παθήσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα, ο μεσογειακός πυρετός, οι περικαρδίτιδες και άλλες.

Την τελευταία 10ετία, οι Σ. Δευτεραίος, Χ. Στεφανάδης και M.Cleman (από το Yale University), επεξέτειναν τις ενδείξεις και χρησιμοποίησαν την κολχικίνη με επιτυχία στην αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής, το Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και στην αντιμετώπιση της επαναστένωσης των stent, δημοσιεύοντάς ερευνητικά αποτελέσματα σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Το ερευνητικό αυτό πρωτόκολλο, εγκρίθηκε ομόφωνα από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ, και θα αρχίσει άμεσα η κλινική μελέτη.

Η σοβαρότητα της υπόθεσης, ότι η κολχικίνη πιθανότατα θα έχει θετικό θεραπευτικό αποτέλεσμα σε ασθενείς με κορωνοϊο (νόσος COVID 19), ενισχύεται πολύ και από το γεγονός ότι μετά την Ελληνική ερευνητικό ομάδα, και ερευνητική ομάδα από τον Καναδά, ετοιμάζεται να χορηγήσει το φάρμακο σε 6.000 άτομα θετικά στον ιό, έχοντας ανακοινώσει σχετικό πρωτόκολλο.

Δηλώσεις των επιστημόνων στο protothema.gr

Ο Γερασιμος Σιάσος, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Αντιπρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και ένας εκ των κύριων ερευνητών της μελέτης (μαζί με Σ. Δευτεραίο και Χ. Στεφανάδη) δήλωσε στο protothema.gr: «Η χορήγηση κολχικίνης σε ασθενείς COVID-19 για την πρόληψη της εξέλιξης και των επιπλοκών της νόσου σχεδιάστηκε από 43 διεθνούς φήμης επιστήμονες από την Ελλάδα, την Ιταλία (Humanitas University), την Ισπανία (University of Valencia) και την Αμερική (Yale University). Έχει ως στόχο να διερευνήσει την πιθανότητα αντιμετώπισης ή/και πρόληψης των δυσμενών επιπλοκών της νόσου COVID-19 με χορήγηση κολχικίνης».

«Στην ερευνητική προσπάθεια πρωτοστατεί ομάδα Ελλήνων επιστημόνων – η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, μεταξύ αυτών κορυφαίοι καρδιολόγοι και λοιμωξιολόγοι που χαίρουν ιδιαίτερης απήχησης στη διεθνή ιατρική κοινότητα. Επιδιωκόμενος στόχος είναι η αντιμετώπιση των επιπλοκών της νόσου τόσο στους πνεύμονες όσο και στην καρδιά».

«Τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της νόσου COVID-19 συγκλίνουν στο ότι ο θάνατος των ασθενών επέρχεται από την υπέρμετρη αντίδραση του ιού στον εισβολέα με τελικές καταστροφικές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό (εντονότατη φλεγμονώδης αντίδραση, επιθετική πνευμονία, συνυπάρχουσα μυοκαρδιακή βλάβη)».

O Σπύρος Δευτεραίος Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή και στο Πανεπιστήμιο YALE δηλωσε:

«Η κολχικίνη, είναι ένα φθηνό γνωστό εδώ και πολλά χρόνια στην ιατρική κοινότητα. Χρησιμοποιείται με σχετική ασφάλεια σε παθήσεις της καρδιάς (συχνότερη εξ αυτών είναι η οξεία περικαρδίτιδα) αλλά χορηγείται και σε άλλες παθήσεις όπως ο μεσογειακός πυρετός και η νόσος Αδαμαντιάδη-Bechcet. Μάλιστα όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, η ερευνητική μας ομάδα έχει πρωτοπορήσει σχετικά με τη χρήση αυτού του φαρμάκου (επί οξέων στεφανιαίων συνδρόμων και για πρόληψη καρδιακών αρρυθμιών) παράγοντας σημαντικές δημοσιεύσεις, γνώση η οποία έχει ενσωματωθεί σε συγγράμματα αναφοράς».

Μία από τις γνωστές ιδιότητες της κολχικίνης είναι να αναστέλλει την δημιουργία του φλεγμονοσώματος. Η γνώση αυτή, σε συνδυασμό με πρώιμα ερευνητικά δεδομένα για άλλα μόρια που είχαν παρόμοιο μηχανισμό δράσης και έδειξαν κάποια θετικά αποτελέσματα σε μελέτες του εξωτερικού (π.χ. Τοσιλιζουμάμπη) οδήγησαν στην ερευνητική ιδέα της χρήσης της κολχικίνης σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

O Χριστόδουλος Στεφανάδης, διεθνούς φήμης Καθηγητής Καρδιολογίας δήλωσε: «Υποθέτουμε ότι η κολχικίνη θα μειώσει την πιθανότητα επιπλοκών στην καρδιά όπως η μυοκαρδιακή βλάβη που παρατηρείται στην πλειοψηφία των ασθενών που οδηγούνται σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή την πρόληψη επεισοδίων μυοκαρδίτιδας μιας επιπλοκής που παρατηρήθηκε σε ένα ποσοστό ασθενών που πέθανε».


Δείτε βίντεο: Κορωνοϊός: Το φάρμακο κολχικίνη, η ελληνική πρόταση στη μάχη κατά του ιού
Κορωνοϊός: Το φάρμακο κολχικίνη, η ελληνική πρόταση στη μάχη κατά του ιού


Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: Αποσωληνώθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τρεις ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ

Κορωνοϊός: «Ελπίζουμε ότι δεν θα φτάσουμε στο να επιλέγουμε ποιοι θα μπουν σε ΜΕΘ», λέει η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου

Κορωνοϊός: Στα νοσοκομεία φτάνουν οι πρώτες ποσότητες του φαρμάκου με χλωροκίνη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (67)

γιατρος

αγαπητό protothema κατέβασε το άρθρο θα εκτεθουμε όλοι και εσεις και η επιστημονική κοινότητα

διαβασα

όλους τους ειδικούς εδώ μέσα και μπορώ να πω οτι έχω προβληματιστεί...

Πολάκης

Τη μαλακίνη που είχα προτείνει εγώ δε τη θέλουν....

αντωνης

στους γερμανους να το δωσουμε αυτο το φαρμακο....χαχαχαχα

Θαλής

Η κυρία Ελένη Αντωνιάδου δεν συμμετέχει στην ομάδα ή αποσιωπάται η συμμετοχή της;

@Θαλής 27/03/2020, 20:04

Σίγουρα συμμετέχει. Η όλη προσπάθεια φέρει την σφραγίδα του στίλ της.

Ελληνικές δημοσιεύσεις αμφιβόλου ποιότητας

Δεν χρησιμοποιείται στα εμφράγματα για που δήθεν προορίζεται - ειναι άγνωστο πια η δράση της σε κορωνοιο . Ακραίες υποθέσεις που στόχο έχουν τη δημοσίευση . Δεν θα συμμετείχα με τιποτε σαν άρρωστος

Dina Pappas

Η κολχικίνη δεν είναι ένα απλό φάρμακο. Έχω προσωπική εμπειρία από την συγκεκριμένη ουσία. Προκαλεί σοβαρό κοιλιακό άλγος και διάρροια σε κανονική δοσολογία! Σε λάθος δοσολογία μπορεί να γίνει τοξικο. Για ασθενείς με μια σπάνια πάθηση η οποία λέγεται οικογενης μεσογειακός πυρετός, είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ φάρμακο που έχουν μάλιστα είναι ζωτικής σημασίας γιαυτους τους ανθρώπους και υπήρχε ήδη έλλειψη. Κάνω την ανάρτηση για να μην τρέξουμε όλοι μαζί στα φαρμακεία και αφήσουμε συνανθρώπους μας που την έχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΆ ΑΝΆΓΚΗ χωρίς φάρμακα!

Dina

Pappas

SP

Μη γράφετε στον τίτλο ότι νάναι. Η κολχικίνη αντιμετωπίζει κάποιες από τις επιπλοκές του ιού στο μυοκάρδιο κυρίως. Οχι τον ίδιο τον ιό.

Κολχικίνη για όλα

Σύντροφοι ψήστε λουκάνικα, χταπόδια και γαρίδες. Μπορεί να μην γλιτώσουμε από τον κορωνοϊό, αλλά ποδάγρα δεν θα πάθουμε με την κολχικίνη

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης