Νησιά Βόρειου Αιγαίου: «Τουριστική εξάρτηση» από την Τουρκία με 117.000 επισκέπτες

Νησιά Βόρειου Αιγαίου: «Τουριστική εξάρτηση» από την Τουρκία με 117.000 επισκέπτες

Η κατάρτιση του προγράμματος της τουριστικής προβολής της περιφέρειας για το 2020 κατατάσσει τη γείτονα χώρα στην κορυφή της πυραμίδας των στρατηγικών στόχων προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών

sampss
Συνολικά 117.706 Τούρκοι τουρίστες επισκέφτηκαν τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο το εννιάμηνο Ιανουάριος–Σεπτέμβριος 2019. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Τουρκία αποτελεί την πρώτη τουριστική αγορά για όλα τα νησιά της περιφέρειας. Για τον λόγο αυτό η κατάρτιση του προγράμματος της τουριστικής προβολής της περιφέρειας για το 2020 κατατάσσει τη γείτονα χώρα στην κορυφή της πυραμίδας των στρατηγικών στόχων προβολής και προσέλκυσης επισκεπτών.

Ειδικότερα, οι αφίξεις επισκεπτών μέσω τελωνείων από την Τουρκία έως και τον Σεπτέμβριο στη Λέσβο ανήλθαν σε 35.991, αυξημένες κατά 4,46% σε σχέση με το 2018. Στην Χίο πέρασαν από τις θαλάσσιες πύλες εισόδου 50.608 τουρίστες ενώ τη Σάμο επισκέφτηκαν 31.107 άτομα προερχόμενα από την Τουρκία. Οπως αναφέρθηκε στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, «η αγορά της Τουρκίας εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική για τα νησιά της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, παρά τις διακυμάνσεις που παρουσιάζονται, λόγω της τρέχουσας οικονομικής και γεωπολιτικής κατάστασης. Βάσει σχετικής μελέτης του ΙΝΣΕΤΕ (Ιούλιος 2019), στις τρεις κυριότερες αγορές συνολικά για τα νησιά της Π.Β.Α συμπεριλαμβάνονται με σειρά η Τουρκία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Η.Π.Α. (λόγω της ομογένειας)».

TOURKOI_TOURISTES


Μία σύγκριση των αριθμών αυτών με τα στατιστικά στοιχεία, από τους κρατικούς αερολιμένες των νησιών της περιφέρειας, των απευθείας πτήσεων εξωτερικού αποτυπώνει την «τουριστική εξάρτηση», όπως περιγράφηκε, των νησιών από την Τουρκία. «Οι τουριστικές επιδόσεις των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου καταδεικνύουν μια υπερβολική εξάρτηση κάποιων νησιών, όπως π.χ η Χίος από τους Τούρκους τουρίστες, που πρέπει απαραίτητα να εξισορροπηθεί από το άνοιγμα και άλλων αγορών».

Στη Λέσβο, έφθασαν έως και το Σεπτέμβριο του 2019 με απευθείας πτήσεις εξωτερικού 58.034 επισκέπτες, αριθμός που σε ποσοστιαίες μονάδες παρουσιάζει μείωση από την προηγούμενη χρονιά της τάξης του 5,7%. Οι επισκέπτες προέρχονταν από 10 χώρες και συγκεκριμένα: Μ. Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Δανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία και Φινλανδία.

lesvos-apolithomeno


Το αντίστοιχο διάστημα στην Σάμο έφτασαν με απευθείας πτήσεις εξωτερικού 132.674 επισκέπτες από 17 χώρες και συγκεκριμένα: Μ. Βρετανία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Ιταλία, Ισραήλ, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σουηδία, Σερβία, Τσεχία και Φινλανδία. Το γεγονός ότι η Χίος είχε μόνο μία απ΄ ευθείας σύνδεση από τη Σλοβενία, η οποία έχει ξεκινήσει από το 2017, είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή μόλις 804 τουριστών στο νησί με πτήσεις charter.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης