LIVE

Κορωνοϊός

Πτυχία Κολεγίων: Νέο πλαίσιο για την επαγγελματική ισοδυναμία από το υπουργείο Παιδείας

4911618

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών

Διάταξη για την αυτοματοποιημένη διαδικασία επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και ξένων Πανεπιστημίων, κατατέθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προς επεξεργασία, στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής.

Με τη διάταξη καταργείται το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) και εγχωρούνται οι αρμοδιότητες της επαγγελματικής ισοδυναμίας στο Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (ΑΤΕΕΝ). Πρόκειται ουσιαστικά για επαναφορά επαγγελματικής ισοδυναμίας των συγκεκριμένων πτυχίων και θεσμοθέτηση αυτοματοποίησης επαγγελματικής ισοδυναμίας.

Ειδικότερα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις που θα εισαχθούν προς συζήτηση στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα αναγνώρισης της επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κρατών - μελών της ΕΕ και τρίτων χωρών. Περαιτέρω, διατηρείται η δυνατότητα αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, σύμφωνα με την Οδηγία 2005/36/ΕΚ, όπως ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το Π.Δ. 38/10 και ισχύει. Επίσης, διευκολύνεται διαδικαστικά η διεκπεραίωση των σχετικών αιτήσεων.

Οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις που διαπιστώνονται από τη σημερινή λειτουργία του ΣΑΕΠ, θέτουν ζητήματα συμβατότητας του ελληνικού δικαίου με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τα κράτη - μέλη από το ενωσιακό δίκαιο.

Υπολογίζεται οτι οι καθυστερήσεις ξεπερνούν τα τρία χρόνια, ενώ το θέμα αφορά σε χιλιάδες αποφοίτους. Ενδεικτικό της καθυστέρησης είναι οτι οι πτυχιούχοι που περιμένουν εδώ και τρία χρόνια απάντηση για το πτυχίο τους έχουν συστήσει την «Ομάδα αναμονής ΣΑΕΠ». «Είμαστε απόφοιτοι Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων οι οποίοι έχουμε καταθέσει εδώ και χρόνια στο υπουργείο Παιδείας και συγκεκριμένα στο τμήμα του Συμβουλίου Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ), αίτηση για αναγνώριση των Επαγγελματικών μας προσόντων. Παρόλο που ο νόμος λέει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε απάντηση μέσα σε 4 μήνες από την ημερομηνία κατάθεσης, δυστυχώς οι απαντήσεις που δίνονται αυτή τη στιγμή αφορούν αιτούντες του Μαρτίου και του Απριλίου του 2017. Σε 3 μήνες μπαίνουμε στο 2020 και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε δέσμιοι του Υπουργείου Παιδείας και να περιμένουμε έως και 3 χρόνια για να λάβουμε την αναγνώριση των Επαγγελματικών μας δικαιωμάτων», επισημαίνουν τα μέλη της ομάδας.

Μία ακόμα ομάδα νέων που έχουν χρόνια ταλαιπωρία με την αργοπορία του ΣΑΕΠ είναι τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι, όπως λέει ο αντιπρόεδρος τους Α. Δήμας περνούν μεγάλη ταλαιπωρία από τις χρονοβόρες διαδικασίες. Επίσης, τονίζει οτι ακόμα και αυτοί που πέρασαν από το ΣΑΕΠ, ύστερα από τρία ή τέσσερα χρόνια και απευθύνθηκαν για εγγραφή στον Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών δεν τους έγραψαν επικαλούμενοι το άρθρο 16 του Συντάγματος. Και τονίζει οτι δεν μπορεί ο κάθε επαγγελματικός σύλλογος να αποφασίζει για το πτυχίο από ένα Πανεπιστήμιο, γιατί δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις, επισημαίνοντας οτι η διάταξη κινείται προς τη θετική κατεύθυνση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (12)

Έξω η μαντήλα απο τα ελληνικά σχολεία.

Πόθεν έσχες τις καταθέσεις κ. Υπουργίνα, δεν πιστεύω να έχουν σχέση με την απόφαση σου για εξαφάνιση των χριστιανικών συμβόλων απο τα σχολεία. Για να μην σε αδικήσω περιμένω την απόφαση σου για απαγόρευση της μαντήλας στα σχολεία. Πιστεύω οτι έχεις ήδη υπογράψει την απόφαση, έτσι για να τηρήσεις κάποια ψήγματα ισονομίας χριστιανών και μουσουλμάνων.

mike

Ψωμί κι ελιά και το (Ν)τιρί βασιλιά.

Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος

Μέχρι να αλλάξει το Σύνταγμα, παρακαλώ σεβαστείτε το. (παρακαλώ να δημοσιευθεί.)

Στυλιστικό ποστ :

Οι βουλευτίνες μας Βορειοκορεοποιούνται , σιγά-σιγά !

Α ρε

Αυτά κάνετε κ νομίζετε θα ξαναβγειτε. Θα πάτε κι εσείς από κει που πήγαν κι οι άλλοι.

Καλά κρασά!

Δηλαδή εσείς που διαβάσατε αυτό το άρθρο καταλάβατε ότι αναγνωρίζει τα κολέγια ισοδύναμα με πανεπιστήμια?

Πολύ σωστό

Φυσικά και να προχωρήσει αυτή η αξία υπουργός ! Εγώ τελείωσα κρατικό πανεπιστήμιο καμία γνώση δεν πήρα το μόνο που θυμάμαι ένα ρημαγμένο πάνεπιστημιο που για να περάσεις ένα μάθημα έπρεπε να γίνεις κομματόσκυλο ! Τουλάχιστον τα κολλέγια παρέχουν αξιοπρεπής σπουδές σοβαρή κατάρτιση και σεβασμό στα νέα παιδιά που θέλουν πραγματικά να σπουδάσουν και όχι να κοροϊδεύουν πως σπουδάζουν με βαθμό εισαγωγής 4!!!!!!

makis

ΟΛΟΙ ΟΙ ''ΑΡΙΣΤΟΙ'' ΠΤΥΧΙΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ. ΩΡΑΙΑ.

Peter

Κάποιοι δεν είχαν ούτε μπαμπα ούτε τα λεφτά του φίλε.

οχι

όχι σε αναγνώριση πτυχίων από τα ελληνικά ιδιωτικά που είναι κυριολεκτικά πτυχία επι πληρωμή και τίποτα άλλο από άποψη γνώσεων. Τα πανεπιστήμια και κολλέγια του εξωτερικού και βέβαια πρέπει να αναγνωρίζονται αυτόματα.

Sakis

Τα ελληνικά κολλέγια όμως δίνουν αυτούσια πτυχία ξένων κρατικών πανεπιστημίων. Σε μπέρδεψα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης