Κυπριακή ΑΟΖ: Με προκλήσεις προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα στα γεωτρύπανα οι Τούρκοι

Κυπριακή ΑΟΖ: Με προκλήσεις προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα στα γεωτρύπανα οι Τούρκοι

Τόσο το Φατίχ όσο και το Γιαβούζ δεν έχουν καταφέρει τίποτα το ουσιαστικό - Το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσιοποίησε βίντεο που παρουσιάζει τα γεωτρύπανα να παρακολουθούνται και να προστατεύονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις

tourkia-geotrupana-ena
Με προκλήσεις απαντούν οι Τούρκοι, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δύο πλοία – γεωτρύπανα που έχουν στείλει στην ΑΟΖ της Κύπρου για πραγματοποίηση γεωτρήσεων.

Τόσο το Φατίχ όσο και το Γιαβούζ δεν έχουν καταφέρει τίποτα το ουσιαστικό, και παραμένουν στη περιοχή δηλώνοντας την παρουσία της Τουρκίας και την καταγραφή της απαίτησης της για δημιουργία «γκρίζων» ζωών και δήθεν κυριαρχίας του ψευδοκράτους.

Στην απουσία αποτελεσμάτων, για προφανείς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, το τουρκικό υπουργείο άμυνας δημοσιοποίησε χθες στην ιστοσελίδα του, βίντεο που λήφθηκε με drones και παρουσιάζει τις περιοχές που βρίσκονται το Φατίχ και το Γιαβούζ να παρακολουθούνται και να προστατεύονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, το πολεμικό ναυτικό παρακολουθεί συνεχώς και αδιάκοπα τα πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο, που διεξάγουν εργασίες γεώτρησης, από αέρος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB-2, αεροπλάνα και ελικόπτερα του λιμενικού, από θαλάσσης με υποβρύχια, κορβέτες και τορπιλακάτους και υπό θαλάσσης με υποβρύχια.




Τους εγκαταλείπουν

Κλείσιμο
Προβλήματα στα τελικά στάδια της γεώτρησης που πραγματοποιεί 37 ναυτικά μίλια δυτικά του Ακάμα αντιμετωπίζει το τουρκικό πλοίο γεωτρύπανο Φατίχ. Η γέωτρηση του Φατίχ έχει διακοπεί τις τελευταίες μέρες και παρατηρείται νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της. Γι' αυτό ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η γεώτρηση θα συνεχιστεί για ακόμα ένα μήνα περίπου.

Ο λόγος για τις νέες καθυστερήσεις αλλά και για τη διακοπή των εργασιών στο Φατίχ είναι η αποχώρηση από το πλοίο τις τελευταίες μέρες του προσωπικού δύο εταιρειών που προσέφεραν το τελευταίο διάστημα πολύ σημαντικές υπηρεσίες.

Η μία από τις δύο εταιρείες συνεργαζόταν με την ΤΡΑΟ (κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίων) -ιδοκτήτρια του Φατίχ- για τις υποβρύχιες εργασίες με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ενώ η δεύτερη παρείχε άλλης φύσης υποστηρικτικές εργασίες στο πλοίο. Οι δύο εταιρείες είχαν αψηφήσει αρχικά τις πιέσεις που ασκούσε με διάφορους τρόπους η Κυπριακή Δημοκρατία για να διακόψουν τη συνεργασία τους με την TPAO και συνέβαλαν για περίπου δύο μήνες στην πραγματοποίηση γεωτρητικών εργασιών. Ενδεχομένως, σε αυτήν τη φάση, οι συνεχιζόμενες πιέσεις του υπουργείου Εξωτερικών απέδωσαν καρπούς και οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να απομακρύνουν το προσωπικό τους από το Φατίχ.

Η ΤΡΑΟ θα αναζητήσει, πλέον, νέους συνεργάτες και ίσως αυτό να είχε υπόψη του ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, όταν δήλωνε την Παρασκευή ότι θα αναζητηθούν συνεργασίες με εταιρείες από την Κίνα και τη Ρωσία. Ο ίδιος, πάντως, δεν είχε κάνει λόγο για διακοπή των εργασιών στο Φατίχ, αντίθετα δήλωσε ότι οι προσπάθειες για να φθάσει το τρυπάνι στον στόχο συνεχίζονται.

Το ίδιο συμβαίνει και με το άλλο γεωτρύπανο, το Γιαβούζ το οποίο βρίσκεται ακινητοποιημένο νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου του Αποστόλου Ανδρέα, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης της Κύπρου. Το Γιαβούζ δεν έχει ξεκινήσει καν τη γεώτρηση αφού τα υποστηρικτικά πλοία Ολλανδικής εταιρείας, αποχώρησαν χωρίς να μεταβούν καν στην περιοχή.



Fake news για κοίτασμα

Εν τω μεταξύ οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν πριν λίγες μέρες στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος» για ανακάλυψη από το Φατίχ, κοιτάσματος φυσικού αερίου δυτικά της Πάφου, δυναμικότητας περίπου 6 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών, δεν επιβεβαιώθηκαν ούτε καν από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. Ο Ντονμέζ είπε ότι το πλωτό γεωτρύπανο συνεχίζει τις εργασίες του και έφτασε στα 5 χιλιάδες μέτρα κάτω από τον βυθό της θάλασσας και ότι θα συνεχίσει. Είπε ακόμα ότι είναι νωρίς να λεχθεί οτιδήποτε σχετικά με τον εντοπισμό κοιτάσματος, καθώς το τρυπάνι δεν έχει φτάσει ακόμα στον στόχο του.

«Μόλις βρεθεί αέριο θα το ανακοινώσουμε», είπε ο Τούρκος υπουργός. Σχολιάζοντας μάλιστα τις πληροφορίες στον κυπριακό Τύπο για εντοπισμό κοιτάσματος είπε ότι «μυρίζει προβοκάτσια».

Πρόσθεσε ότι το ερευνητικό πλοίο Μπαρμπαρός συνεχίζει τις έρευνές του νοτίως της Κύπρου, ενώ το ερευνητικό Ορούτς Ρέις θα ολοκληρώσει τις εργασίες του στη Μαύρη Θάλασσα και τον Μαρμαρά και θα συνεχίσει τις έρευνες στην ΑΟΖ της Κύπρου.


Χάσανε και τους Ολλανδούς

Στον επόμενο προορισμό του, στο λιμάνι Αμπού-Κιρ της Αιγύπτου βρίσκεται ήδη το ολλανδικό πλοίο VOS Prime με σημαία του Γιβραλτάρ, που προκάλεσε και πάλι την κυκλοφορία fake news με την παρουσία του στο αγκυροβόλιο Λεμεσού.

Ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Sigma και του Sigmalive, το έφεραν να παρέχει υποστηρικτικές υπηρεσίες στην παράνομη γεώτρηση του τουρκικού γεωτρύπανου Γιαβούζ.

Διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες, η Κύπρια υφυπουργός Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου διαβεβαιώνει πως κανένα πλοίο που βρέθηκε στο λιμάνι και στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού δεν έχει εμπλοκή με τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ. Η κυρία Πηλείδου σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα περί παρουσίας, στη θαλάσσια περιοχή και στο λιμάνι της Λεμεσού, του VOS Prime και ακόμη δυο πλοίων της Ολλανδικής Vroon Offshore Services, η οποία είχε συνάψει συμφωνία με την κρατική εταιρεία πετρελαίων της Τουρκίας (TPAO), στο πλαίσιο των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είπε πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Σημείωσε πως εδώ και εβδομάδες, η συγκεκριμένη ολλανδική εταιρεία η οποία διαχειρίζεται τα εν λόγω πλοία, έχει δώσει γραπτώς διαβεβαιώσεις στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κύπρου, ότι δεν πρόκειται να εμπλακεί σε καμία παράνομη δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα κάλεσε τα ΜΜΕ να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά στο τι μεταδίδουν, αφού όπως είπε η οποιαδήποτε προβολή των θεμάτων αυτών, όταν δεν γίνεται προσεκτικά, μόνο ζημιά κάνει στην Κύπρο. Είπε ακόμα ότι η απόφαση της ολλανδικής εταιρείας να απέχει από οποιανδήποτε παράνομη ενέργεια των Τούρκων, στέλνει μηνύματα σε όλους, ώστε να κάνουν διπλές σκέψεις για συμμετοχή τους στους παράνομους τουρκικούς σχεδιασμούς στην κυπριακή ΑΟΖ.

Για παρανόηση κάνει λόγο και το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το θέμα που προέκυψε με το σκάφος VOS Prime, το οποίο όπως είχε δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας πρόκειται για ένα από τα δύο υποστηρικτικά σκάφη του Γιαβούζ. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Δημήτρης Σαμουήλ ξεκαθάρισε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία είχε προσεγγιστεί σε κάποιο στάδιο από τις τουρκικές αρχές για να υποστηρίξει τις παράνομες δραστηριότητες του Γιαβούζ.

Ωστόσο, μετά από τις παραστάσεις και τα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι τα πλοία της δεν πρόκειται με οποιονδήποτε τρόπο να υποστηρίξουν τις παράνομες ενέργειες των τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ και στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Ο κύριος Σαμουήλ είπε ότι και άλλες εταιρείες έχουν ανταποκριθεί θετικά στα διαβήματα και στις παραστάσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μην συμμετάσχουν σε παράνομες δραστηριότητες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Το πλοίο VOS Prime βρίσκεται σε λιμάνι της Αιγύπτου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης