Διαγνωστικά κέντρα: «Εγκλωβισμένοι» οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Διαγνωστικά κέντρα: «Εγκλωβισμένοι» οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα θα είναι ανοικτά αλλά οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις - Δεν προβλέπεται η αποζημίωση των ασφαλισμένων, λέει ο Ξανθός, προτρέποντάς τους να πάνε στις δημόσιες δομές

diagnostika_ar
Εγκλωβισμένοι στο πεδίο της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Ο κλάδος των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων αποφάσισε χθες, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις που είχε ξεκινήσει την περασμένη Δευτέρα με γενική απεργία, αλλά με άλλη μορφή, η οποία επηρεάζει άμεσα τους ασφαλισμένους του Οργανισμού.

Έτσι, την προηγούμενη απόφαση για απεργία όλου του κλάδου, για «λουκέτο» στα διαγνωστικά κέντρα και μη παροχή υπηρεσιών στον πληθυσμό, διαδέχθηκε η απόφαση για άνοιγμα των κέντρων και εξυπηρέτηση του πληθυσμού, αλλά με αναστολή της πίστωσης για τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ.

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Τρίτης οι εκπρόσωποι της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας συναντήθηκαν με τον υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, ο οποίος τους υποσχέθηκε αύξηση του προϋπολογισμού του 2019 για διαγνωστικές εξετάσεις κατά 30 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αυτά τα χρήματα θα αντλούνταν από τη δεξαμενή των 40 εκατ ευρώ που προορίζονταν για οδοντιατρικές εργασίες στα ελληνοπουλα, ηλικίας 6 έως 12 χρόνων. Το βασικό αίτημα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων ήταν να διαγραφεί το ποσό των 55 εκατ ευρώ του clawback (υποχρεωτική επιστροφή χρημάτων) του β’ εξαμήνου του 2018.


Πώς πλήττονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν χθες οι Ενώσεις Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν το 85% της τιμής των εξετάσεών τους (χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν τη συμμετοχή 15%) και στη συνέχεια θα καταθέτουν τα σχετικά παραστατικά στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν τα χρήματά τους από τον Οργανισμό. Μάλιστα, οι Ενώσεις μέσω του προέδρου του ΙΣΑ, κ. Γιώργου Πατούλη, κάλεσαν τα μέλη τους να εξυπηρετούν τα \επείγοντα περιστατικά, καθώς και ευπαθείς ομάδες ασθενών, όπως για παράδειγμα οι καρκινοπαθείς ή ασθενείς που απειλείται η ζωή τους.

Τη διαδικασία αυτη, ωστόσο, «ακύρωσε» το βράδυ της Τετάρτης ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ για την πρόταση του υπουργείου προς τα διαγνωστικα κέντρα, ανέφερε πως η αποζημίωση των ασφαλισμένων είναι αδύνατο να συμβεί στην πράξη, καθώς δεν προβλέπεται στον κανονισμό του Οργανισμού. «Οσο υπάρχουν ενεργές συμβάσεις δε γίνεται να πληρώσει ο ασφαλισμένος παροχή» είπε ο κ. Ξανθός. Με βάση όσα ανεφερε ο υπουργός, οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, χωρίς να δικαιούνται να ζητήσουν να αποζημιωθούν. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών διαγνωστικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταγγείλουν τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, οπότε στην περίπτωση αυτή αλλάζουν τα δεδομένα και για τους ασφαλισμένους και τις αξιώσεις τους.

Ωστόσο, επιχειρώντας να δείξει ο κ. Ξανθός ότι υπάρχει plan B για τη διαχείριση των κινητοποιήσεων του ιδιωτικού κλάδου ΠΦΥ, και με δεδομένο ότι στις δομές του εξυπηρετεί έως και το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ανέφερε ότι οι πολίτες θα εξυπηρετούνται χωρίς ραντεβού στο δημόσιο σύστημα, δηλαδή τα νοσοκομεία και τα ΠΕΔΥ ή Κέντρα Υγείας για το διάστημα των κινητοποιήσεων. Βεβαίως, και μόνο το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των ασφαλισμένων εξυπηρετείται στον ιδιωτικό τομέα, αποδεικνύει τα κενά και τη γυμνια του δημοσίου συστήματος υγείας, και ιδίως της ΠΦΥ. Ειναι απορίας άξιον τι ακριβώς θεωρεί ο υπουργός πως θα γίνει με την εντολή που έδωσε στις Υγειονομικές Περιφέρειες να εξυπηρετούν χωρίς ραντεβού τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Γιατί μπορούν πχ να εξυπηρετηθούν; Τι έχει αλλάξει σε δομές, εργαστήρια, εξοπλισμό, χρηματοδότηση, προσωπικό; Κι εφοσον μπορεί να γίνει τώρα, γιατί δεν γινόταν και πριν απο τις κινητοποιήσεις των ιδιωτών; Οι απαντήσεις δεν δίδονται εύκολα. Αυτό που εύκολα μπορεί να υποτεθεί είναι η οικονομική ταλαιπωρία που περιμένει τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα πρέπει να πληρώνουν για τις εξετάσεις τους χωρίς να γνωρίζουν τι θα γίνει τελικά με τα χρήματα τους και αν μπορεί να διεκδικήσουν την αποζημίωση τους.

Τελος, σημειώνεται πως διαφοροποιούν τη στάση τους οι ιδιωτικές κλινικές (μεσαίες και μικρές) που επίσης συμμετείχαν στην απεργία, αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις και ανοίγοντας κανονικά τα εργαστήριά τους για όλους και χωρίς αναστολή πίστωσης.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης