Ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα: Θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Ανοίγουν τα διαγνωστικά κέντρα: Θα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων είπε «όχι» στο υπουργείο Υγείας – Ανοίγουν τα διαγνωστικά ωστόσο οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα πληρώνουν το 85% της εξέτασης και θα ζητούν μετά την επιστροφή των χρημάτων τους από τον φορέα – Εξαιρούνται ευπαθείς ομάδες όπως οι ογκολογικοί ασθενείς

diagnwstika1
Σε αδιέξοδο θα βρίσκονται οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ και μετά το άνοιγμα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, καθώς όχι μόνο θα πληρώνουν για τις εξετάσεις τους, αλλά δεν θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην ΕΡΤ το απόγευμα της Τετάρτης, σημειώνοντας πως η διαδιακσια της αποζημίωσης που ανέφερε το συντοστικό όργανο  των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του οργανισμού και συνεπώς δεν θα ισχύσει.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισε το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, καθώς μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας σημερινής τους συνεδρίασης απάντησαν στο υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ ότι δεν δέχονται την χθεσινή πρόταση που τους έγινε κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.

Αντιλαμβανόμενοι όμως την ανάγκη του πληθυσμού να εξυπηρετηθεί από τα διαγνωστικά κέντρα, στα οποία εξυπηρετείται το 95% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, το συντονιστικό ανακοίνωσε ότι θα διενεργεί εξετάσεις μεν στους ασφαλισμένους αλλά μόνον κατόπιν προπληρωμής τους. Σε μια κίνηση καλής θέλησης αποφάσισαν πως οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν το 85% της τιμής της εξέτασης και δεν θα πληρώνουν το 15% που είναι η συμμετοχή τους.

Στη συνέχεια, οι ασφαλισμένοι, έχοντας μαζί τους τις αποδείξεις, θα πηγαίνουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και θα ζητούν την επιστροφή των χρημάτων τους. Από τη διαδικασία αυτή ανακοινώθηκε ότι θα εξαιρεθούν οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως πχ οι ογκολογικοί ασθενείς.


Διαγνωστικά Κέντρα: Η πρόταση του υπουργείου Υγείας δεν λύνει τα προβλήματα του κλάδου




Τους λόγους για τους οποίους δεν έγινε δεκτή η πρόταση του υπουργείου Υγείας αλλά και γιατί ανοίγουν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης, υπό την προεδρία του οποίου συνεδρίασε την Τρίτη στα γραφεία του ΙΣΑ η Ολομέλεια του Συντονιστικού Οργάνου των φορεών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Κλείσιμο
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, οι παριστάμενοι – εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιριών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ)- αξιολόγησαν την πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας που διατυπώθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση και αποφάσισαν ότι «δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους και δεν συμβάλλει στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος». Το βασικό αίτημα του κλάδου ήταν η «διαγραφή» του clawback του β´ εξαμήνου του 2018, ύψους 55 εκατ. ευρώ. Η πρόταση του υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού, ήταν να γίνει άμεση τροποποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ώστε να αυξηθεί κατά 30 εκατ. ευρώ η «κλειστή» δαπάνη για τις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του Οργανισμού. Άλλα 9 εκατ. ευρώ είχαν «προσφερθεί» από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας,κ. Παύλο Πολάκη. Τα 39 εκατ. ευρώ μπορούσαν να ενταχθούν στον εφετινό προϋπολογισμό με τροποποίησή του από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια με έγκριση από τον υπουργό Υγείας. Οποιαδήποτε διαδικασία αφορούσε το έτος 2018 ήταν απαγορευτική λόγω της διάλυσης της Βουλής.


Η άρνηση της πρότασης του υπουργείου Υγείας σηματοδότησε στην ουσία και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Ωστόσο, ο κλάδος έλαβε τις αποφάσεις του, αναφέρει η ανακοίνωση του ΙΣΑ, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή. Έτσι, προκειμένου να διευκολύνουν τους ασφαλισμένους αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηρίων να ανοίξουν τα ιατρεία τους από αύριο Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019, αλλά με αναστολή πίστωσης για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.


Αυτό σημαίνει πως ο ασφαλισμένος θα πληρώνει την ασφαλιστική τιμή που αναγράφεται στο παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ, θα παίρνει απόδειξη και στη συνέχεια θα ζητεί να εισπράξει τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ. Μάλιστα, στην ανακοίνωση του ΙΣΑ, για την ολομέλεια του κλάδου, επισημαίνεται πως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα προ-πληρώνουν μεν την εξέταση την οποία πρέπει να κάνουν και για την οποία διαθέτουν παραπεμπτικό, αλλά όχι στο σύνολό της τιμής, θα απαλάσσονται από τη συμμετοχή 15% που πρέπει να πληρώσουν.

Ο ΙΣΑ συστήνει στα μέλη του για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας από αυτή τη διαδικασία να εξαιρεθούνται οι ογκολογικοί ασθενείς, κατά την εκτίμηση του επείγοντος του θεράποντος ιατρού, καθώς και τα οξέα περιστατικά.

Αποφασίστηκε επίσης να επιταχυνθεί η διαδικασία των εξουσιοδοτήσεων των Ιατρικών Συλλόγων για την καταγγελία της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.


«Ο ιατρικός κόσμος είναι συσπειρωμένος και δυνατός και θα δώσει μάχη για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα που έχει καταρρεύσει από τους πειραματισμούς της πολιτείας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο Έλληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας, το κράτος οφείλει να πληρώσει για ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ο ιατρικός κόσμος έβαλε πλάτη τα χρόνια της κρίσης και στήριξε το σύστημα υγείας που κατέρρεε ωστόσο τώρα απειλείται πλέον η επιβίωσή του. Παλεύουμε τόσο για τον ασθενή όσο και για το γιατρό που οδηγείται στην ανεργία και στη μετανάστευση» επισήμανε ο κ. Πατούλης, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.


Τέλος, σημειώνεται ότι αποφασίστηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα, για να επανεξεταστούν τα δεδομένα και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες. Ενώ η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) η οποία είχε συστρατευθεί στις κινητοποιήσεις του κλάδου των ιδιωτών της ΠΦΥ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει κάθε είδους κινητοποίηση προς το παρόν και επιφυλάσσεται για τη συνέχεια τους μετά τις εκλογές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης