Βαρθολομαίος: Το Φανάρι είναι πάντοτε πηγή φωτός και ελπίδος

Η αλήθεια για την Εκκλησία της Ουκρανίας θα λάμψει, είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην ονομαστική του εορτή – Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας 

ierwnimos_varth_epif
«Το Φανάρι είναι πάντοτε πηγή φωτός και ελπίδος. Και δεν σβήνει, ούτε με τους ανέμους που φυσούσαν τότε από ανατολήν και δύσιν, ούτε με τους ανέμους που φυσούν παγεροί σήμερα από τις στέππες του Βορρά», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, που γιορτάζει σήμερα την ονομαστική του γιορτή , του Αγίου Βαρθολομαίου.

Χθες το απόγευμα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε στον Μ. Εσπερινό για τη σημερινή εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, στη Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας, καθώς και πλήθους ιεραρχών, κληρικών και εκπροσώπων προξενικών αρχών, καθώς και βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπεραμύνθηκε της απόφασής του για αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία, σημειώνοντας ότι «η αλήθεια διά την Ουκρανίαν, διά την Εκκλησίαν της, διά τα περί αυτήν γενόμενα,θα διαλάμψη και θα κατισχύση».

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε τον Θεό που τον αξιώνει να εορτάζει τα ονομαστήριά του για 28η φορά ως Οικουμενικός Πατριάρχης, και μάλιστα στην ιστορική και αρχαία Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής. Ιδιαίτερο χαιρετισμό απηύθυνε προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ο οποίος θέλησε με την παρουσία του να προσθέσει έναν «κρίκον εις την αλυσίδα η οποία συνδέει τας δύο Εκκλησίας ημών».

Απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο Κιέβου, Επιφάνιο, ο Βαρθολομαίος επισήμανε ότι η απόφαση του Πατριαρχείου για αυτοκεφαλία προκάλεσε αμφισβητήσεις, επιθέσεις, συκοφαντίες, μεγάλες διαστρεβλώσεις της αλήθειας και της πραγματικότητας.

«Ψεύδους ουδέν ασθενέστερον και αληθείας ουδέν ισχυρότερον», σχολίασε, προσθέτοντας: «Η αλήθεια διά την Ουκρανίαν, διά την Εκκλησίαν της, διά τα περί αυτήν γενόμενα, θα διαλάμψη και θα κατισχύση». Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η αυτοκεφαλία ήταν δικαίωμα τόσο της ουκρανικής Εκκλησίας όσο και του Φαναρίου «και όλοι οι σήμερον διυλίζοντες τον κώνωπα και κινούντες την πτέρναν κατά του ευεργέτου».

Ευγνωμοσύνη εξέφρασε ο Μητροπολίτης Κιέβου

Κλείσιμο
Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας ευχήθηκε στον Παναγιώτατο και υπογράμμισε ότι η επίσκεψή του στην Πόλη «εμπεριέχει την διάθεσιν να εκφράσωμεν διά μίαν ακόμη φοράν την ευγνωμοσύνην της Ορθόδοξης Εκκλησίας Ουκρανίας και εμού προσωπικώς διά όλας τας ευεργετικάς κινήσεις της Παναγιότητός Σας προς τον ευσεβή Ουκρανικόν λαόν».

«Άνευ των κινήσεων Σας, της στοργικής Σας φροντίδας, της μεγάλης αγάπης Σας, ακόμη θα ζούσαμε σε διαίρεση. Κι όμως! Σήμερα χαιρόμεθα όλοι την κοινήν λατρείαν του ενός και μόνου εν Τριάδι δοξαζομένου Θεού των Πατέρων ημών», είπε ο Μητροπολίτης Κιέβου. «Έχετε σθένος ψυχικό, αγωνίζεσθε για τα δίκαια της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Και αυτός ο ζήλος είναι υπόδειγμα και υπογραμμός για όλους εμάς τους νεωτέρους μέσα στην Εκκλησία», πρόσθεσε.

Ο Επιφάνιος, μιλώντας στα ελληνικά, απευθύνθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, τον οποίο χαρακτήρισε ως «Ιεράρχη ο οποίος αγαπά και σέβεται τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ο οποίος είναι στυλοβάτης των δικαίων Του. Στο πρόσωπό Σας χαιρετίζω και όλη την Ιεραρχία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος και αναμένω την τιμή και χαρά της συλλειτουργίας μας στο μέλλον».

Στο τέλος του Εσπερινού ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο στη μνήμη του Διδασκάλου του Γένους Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού του Ιμβρίου (1772 –1851), του οποίου φέρει το όνομα, και ακολούθως, στον αυλόγυρο της Μονής, πραγματοποιήθηκε δεξίωση και ο Πατριάρχης δέχθηκε τα σέβη και τα συγχαρητήρια του κλήρου και του λαού.

varth_onomast



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης