Οικουμενικός Πατριάρχης σε Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο: «Το αίμα νερό δεν γίνεται»

patriarxis-ieronimos

Αρχιεπίσκοπος και Πατριάρχης συναντήθηκαν σε ζεστό και φιλικό κλίμα και συμφώνησαν ότι «όπως πάντα οι δύο Εκκλησίες πορεύονται μαζί ενωμένες όπως πορεύονταν και στο παρελθόν»

«Το αίμα νερό δεν γίνεται» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, αναφορικά με τη χθεσινή συνάντησή τους, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης που κράτησε μία ώρα ήταν εξαιρετικά ζεστό και φιλικό, καθώς «οι πάγοι έλιωσαν» και οι Αρχιεπίσκοπος και Πατριάρχης συμφώνησαν ότι «όπως πάντα οι δύο Εκκλησίες πορεύονται μαζί ενωμένες όπως πορεύονταν και στο παρελθόν».

Σήμερα το πρωί στις 10 ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη και στη συνέχεια στις 11 την ανακαινισμένη Βιβλιοθήκη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ «Δημήτρης Ι. Πουρνάρας», ύστερα από πρόσκληση του Δ.Σ. του Ιδρύματος και ακολούθως, στις 12.30, το βιβλιοπωλείο «Εστία». Αργότερα, θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο πρόεδρος της Αδελφότητας των Οφφικιάλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου «Παναγία Παμμακάριστος», άρχων ορφανοτρόφος Γεράσιμος Φωκάς. Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος στο Δήλεσι Βοιωτίας, για την τελετή των εγκαινίων, στις 6 μ.μ., του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χθες τόνισε ότι «είχαμε μία καλή και χρήσιμη επικοινωνία με τον Μακαριώτατο αδελφό Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά από κάποιες στενοχώριες που μεσολάβησαν μεταξύ μας. Αυτά είναι ανθρώπινα. Πρέπει να έχουμε τη δύναμη να τα υπερβαίνουμε και να συνεχίζουμε για το καλό της Εκκλησίας. Ο Μακαριώτατος είχε την πολύ ωραία και αδελφική πρωτοβουλία να με προσκαλέσει για τα εγκαίνια στο Δήλεσι και αυτό είναι μία ευκαιρία για αναθέρμανση των σχέσεών μας, όπως είχα γράψει και στο απαντητικό ευχαριστήριο γράμμα όταν έλαβα την πρόσκλησή του. Είναι ανθρώπινο στη ζωή των προσώπων και των Εκκλησιών να μεσολαβούν δυσάρεστες στιγμές, αλλά προκειμένου περί της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ισχύει αυτό που λέει ο λαός μας ότι "το αίμα νερό δεν γίνεται"» ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συμπλήρωσε: «Έτσι θα πορευθούμε ως ομόδοξοι και ως αδελφοί. Είμαστε υπεύθυνοι έναντι των Εκκλησιών μας και του λαού του Θεού. Συζητήσαμε όλα τα θέματα, μεταξύ άλλων ο Μακαριώτατος είχε την καλοσύνη να με ενημερώσει για τη χθεσινοβραδινή εκτενή συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Θίξαμε και το Ουκρανικό εκκλησιαστικό θέμα και άλλα θέματα που αφορούν τις Εκκλησίες μας, ενώ έγινε και μία αμοιβαία ενημέρωση για τα θέματα που αφορούν αυτήν τη στιγμή το Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδος. Χωρίζουμε απόψε πολύ ευχαριστημένοι και αγαπώντες περισσότερο ο ένας τον άλλο».

patriarxis-ieronimos-2


Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δήλωσε ότι προσυπογράφει όλα όσα δήλωσε ο Πατριάρχης, ενώ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του «για την ευκαιρία να έχουμε κοντά μας τον Πατριάρχη μας». Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είπε επίσης ότι «παρά τους πειρασμούς και τους πικρασμούς» που υπήρχαν το τελευταίο χρονικό διάστημα «προχωράμε πάντα μαζί και ενωμένοι».

Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος καλωσόρισε τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος κατόπιν πρόσκλησής του βρίσκεται στην Αθήνα για να τελέσει σήμερα το απόγευμα τα εγκαίνια του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης «Άγιος Πορφύριος», στο Δήλεσι Βοιωτίας και εν συνεχεία έκανε αναφορά στο εν λόγω Κέντρο, το οποίο φέρει το όνομα του Αγίου Πορφυρίου, καθότι αποτελούσε επιθυμία και του Γέροντα Πορφύριου η δημιουργία του. «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να είναι κοντά μας ο Πατριάρχης μας. Έτσι, συμμετέχετε και εσείς στις χαρές μας και μας δίνετε περισσότερο κουράγιο, για να περπατήσουμε στον δρόμο που όλοι περπατάμε με τις μικρότητες, τα προβλήματα, τις δυσκολίες, αλλά πρέπει αυτές τις δυσκολίες να τις υπερπηδήσουμε, για να κάνουμε το έργο που θέλει η Εκκλησία», τόνισε.


patriarxis-ieronimos-3


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε ευγνώμων και συγκινημένος για την παρουσία του στην Αθήνα προκειμένου να προστεί των εγκαινίων: «Χαίρω προσωπικώς διότι συμμετέχουμε στη μεγάλη και δικαιολογημένη χαρά σας», τόνισε ο Πατριάρχης και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση να τελέσει τα εγκαίνια, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο που είχε τη λεπτότητα να αποστείλει την πρόσκληση με τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής, επίσκοπο Θεσπιών Συμεών και όχι ταχυδρομικώς. «Ανταποκρίθηκα αμέσως, προθύμως, διότι όπως λέει και η Αγία Γραφή, όταν χαίρει ένα μέλος της Εκκλησίας, συγχαίρουν όλα τα μέλη και όταν πάσχει ένα μέλος, πάσχουν όλα. Εμείς αυτήν την φορά, αυτήν τη στιγμή, συγχαίρουμε, συνευφραινόμεθα και σας συγχαίρω από καρδιάς, για αυτήν την μέριμνα για τα γηρατειά».

«Η Εκκλησία ενδιαφέρεται όχι μόνο για την σωτηρία της ψυχής του ανθρώπου, αλλά και για τις επίγειες ανάγκες. Ο άνθρωπος είναι σώμα και ψυχή και η Εκκλησία σαν στοργική Μητέρα και τροφός πρέπει να σπεύδει, όπως και όσο μπορεί, να συμβάλλει στην ευτυχία του ανθρώπου», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Περγάμου Ιωάννης και Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, ενώ παρόντες ήταν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής επίσκοπος Θεσπιών Συμεών, ο αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχιμανδρίτης Φιλόθεος Θεοχάρης και κληρικοί της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Άμα νερό γίνεται κρασί,

τότε αίμα γίνεται νερό ....... με θεία παρέμβαση πάντα.

Αριστερά θυμιατά

Εμ βέβαια! Το Ιερατείο του αφανισμού σε πλήρη δράση με τους συντρόφους.

Θεολόγος

Σίγουρα θα τα βρούνε μεταξύ τους γιατί μοιάζουν καθώς έχουν πολλά κοινά. Ο ένας είναι όργανο των Αμερικανών, ο άλλος του Τσίπρα. Ο ένας έχει προδώσει τη Ρωσία και ο άλλος την Ελλάδα. Και οι δύο μαζί έχουν προδώσει την εκκλησία. Άρα προς τί το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός;

Βαρθολομαίος σε Ιερώνυμο

Κάθισε φίλε για να τα πιούμε απόψε θέλω να ξηγηθούμε. είμαστε φίλοι και δεν αξίζει, μία γυναίκα να μας χωρίζει. Παιδιά στην πιάτσα είχαμε σμίξει βαθιά φιλία είχαμε δείξει. μπήκε στη μέση να μας πληγώσει, να μας γελάσει να μας προδώσει. Ήτανε σφάλμα χωρίς αιτία, να διαλύσει τόση φιλία. είμαστε φίλοι και δεν αξίζει, μία γυναίκα να μας χωρίζει.

Οξυδερκής

Είναι πολλά τα λεφτά. Μη δίνουμε κακή εικόνα στην πελατεία... Φυσικά δεν γίνεται να μοιράσετε τα πλοτη σας και να μαζέψετε τις κοιλιές σας.. Η εκμετάλλευση του φόβου του θανάτου είναι θεμιτή? Δώστε πίσω σε άπορους τα δώρα που κληρονομειτε από τους ευπιστους κύριοι παμφαγοι τραγοι..!

ζητω

οι τουρκοσποροι

Συγκινητική λεπτομέρεια

Ο Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον Πατριάρχη ένα πολύτιμο δώρο, μιά εικόνα του Τσίπρα με ιδιόχειρη αφιέρωση από την προσωπική του συλλογή και ένα λουρί, αντίγραφο του ορίτζιναλ που του φοράει ο Τσίπρας όταν τον βγάζει βόλτα

F.P.

Ενωμένοι και αγαπημένοι στον οικουμενιστικό κατήφορο με τις ευλογίες του ποντίφικα, ας είν' καλά και η μασονία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης