BBC: Πώς η ελληνική κρίση «έσπασε» το ταμπού για την ψυχική υγεία των Ελλήνων

katathlipsi1

Δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι η οικονομική κρίση έκανε πιο ορατό το πρόβλημα της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα – Η κρίση έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα ενώ υπήρξε μεταβολή και ως προς τη στάση των πολιτών

Η οικονομική κρίση βοήθησε να σπάσει το ταμπού των Ελλήνων για την ψυχική υγεία, αναφέρει το BBC. Σε εκτενές ρεπορτάζ, το ειδησεογραφικό δίκτυο επισημαίνει ότι η ψυχική υγεία, ένα θέμα διαχρονικά -ταμπού στην Ελλάδα, έγινε πιο ορατό, τα χρόνια της λιτότητας.

«Το ποσοστό του πληθυσμού που υπέφερε από κατάθλιψη για ένα μήνα ή περισσότερο ανέβηκε από 3,3% το 2008 σε 12,3% το 2013 και τα ποσοστά αυτοκτονιών εκτινάχθηκαν κατά 40%. Την ίδια εποχή, η χρηματοδότηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας περικόπηκε κατά πάνω από το μισό», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Κατσαδώρο, ιδρυτή της «Κλίμακας», ενός μη κυβερνητικού οργανισμού που δραστηριοποιείται στη διάθεση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, «μέχρι πριν από μερικά χρόνια, η κοινωνία δεν έδινε προσοχή σε αυτό το ζήτημα. Η κρίση έφερε στο προσκήνιο προβλήματα που αγνοούνταν».

Το ζήτημα της κατάθλιψης όχι μόνον ήρθε στο προσκήνιο σύμφωνα με το BBC, αλλά άλλαξε και η στάση των πολιτών απέναντι στο πρόβλημα, καθώς μεταβλήθηκαν οι συντηρητικές απόψεις. «Το 2009, το 63,1% των Ελλήνων συμφωνούσαν με τη δήλωση ότι η κατάθλιψη είναι σημάδι προσωπικής αδυναμίας. Ως το 2014, αυτό το ποσοστό είχε πέσει στο 36%», αναφέρεται στο άρθρο.

«Η κάλυψη των ΜΜΕ βοήθησε να υπογραμμιστεί η σχέση ανάμεσα στην κατάθλιψη και την ύφεση», σημειώνει ο διευθυντής του Αιγινήτειου, Χαράλαμπος Παπαγεωργίου.

Μια νοσοκόμα από το ίδιο νοσοκομείο υποστηρίζει ότι οι Έλληνες άρχισαν να κατανοούν περισσότερο αυτούς που επηρεάζονται, μέσα από τις δικές τους εμπειρίες. «Μόλις χτύπησε η κρίση, οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πληρώσουν ιδιωτικά ψυχολόγους και έπρεπε να έρθουν στα δημόσια νοσοκομεία. Μπορούσαν να δουν μόνοι τους ότι τα προβλήματα ψυχικής υγείας μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα», πρόσθεσε.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ήταν η αλλαγή της στάσης της Εκκλησίας σχετικά με το τι θεωρείται αμαρτία ή αυτοκτονία. Ο κ. Κατσαδώρος αναφέρει ότι παλαιότερα οι ιερείς δεν κήδευαν όσους αυτοκτονούσαν και σήμερα έχει φτάσει στο σημείο να προσπαθεί να αποτρέπει τις αυτοκτονίες και να μιλάει για τις θεωρούμενες, προηγουμένως, ως «αμαρτίες» πράξεις.


bbc_mental_health


Το αποτέλεσμα ήταν τα χαμηλά ποσοστά αυτοκτονιών της Ελλάδας να «καλύπτονται» από μεγάλο αριθμό δηλητηριάσεων ή πτώσεων από «ατύχημα», επισημαίνει το BBC. «Τώρα, οι νεαρότεροι ιερείς πιστεύουν ότι η Εκκλησία πρέπει να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην αποτροπή της αυτοκτονίας», τονίζει ο κ. Κατσαδώρος και υπογραμμίζει πως πρέπει να εμπλακεί η πολιτεία σε μια ευρεία προσπάθεια αποτροπής των αυτοκτονιών.

Ωστόσο, προσθέτει ο κ. Κατσαδώρος, η επόμενη πρόκληση είναι να εμπλακεί η πολιτεία σε μια ευρεία προσπάθεια αποτροπής των αυτοκτονιών. Ο ίδιος θεωρεί ότι το 90% θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν φίλοι, συγγενείς και επαγγελματίες εντοπίσουν αυτούς που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο. Πίσω από κάθε θάνατο, υπάρχει πάντα μια έλλειψη γνώσης.

Την ίδια ώρα, η κλινική πρόληψης των αυτοκτονιών έχει ραδιοφωνικό σταθμό, με επικεφαλής την 69χρονη Κατερίνα, που ασχολήθηκε με τα ζητήματα ψυχικής υγείας όταν ο σύζυγός της αυτοκτόνησε πριν από έξι χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια «μερικοί ηλικιωμένοι εξακολουθούν να μην πιστεύουν ότι η ψυχική ασθένεια είναι νόμιμη ασθένεια», ενώ «οι νεότεροι, έχοντας ζήσει όλα αυτά τα χρόνια την κρίση, συνειδητοποιούν ότι η κατάθλιψη είναι το κυρίαρχο ζήτημα υγείας της εποχής μας».

ΣΧΟΛΙΑ (8)

φίλοι μου γειά σας..

Εχω κατάθλιψη και βαριέμαι,ή βαριέμαι επειδή έχω κατάθλιψη? Κι άν δέν έχω κατάθίψη,είμαι καλά? Κι άν είμαι καλά,πόσο καλά είμαι? Πώς να το ξέρω? Κι αν το ξέρω ότι είμαι καλά,είμαι καλά τελικά? ΚΙ αν είμαι καλά,και δέν έχω τίποτα,κι όλα είναι σκατά,τί να κάνω? Να είμαι καλά ή ν ανησυχώ? Να είστε καλά.

Μα το γεγονός

ότι η κατάθλιψη συνδέεται, σύμφωνα με το άρθρο, με την ύφεση είναι ένα επιχείρημα για εκείνους που υποστηρίζουν ότι δεν είναι βιολογική νόσος αλλά απλή συμπεριφορική κατάσταση. Αντίθετα, όπως πιστεύω ότι είναι και το σωστό, η πραγματική κατάθλιψη, όπως και οι άλλες "ψυχικές" νόσοι έχουν καθαρά βιολογικό υπόβαθρο και είναι, σε μεγάλο βαθμό, ανεξάρτητες από το εξωτερικό περιβάλλον. Με άλλα λόγια, αν κάποιος είναι συντετριμμένος επειδή καταστράφηκε οικονομικά απο την ύφεση δεν σημαίνει ότι πάσχει από κατάθλιψη.

BBCrap

Πολύ ψυχοπονιάρικο αυτό το κανάλι! Από την μια βλέπει μειονοτητες καί τώρα μας βγάζει καί ψυχάκηδες. Μάλλον εκεί στο Ένγκλαντ είναι όλα τέλεια καί είπαν να ασχοληθούν με μας! Αί καί ασχοληθείτε λοιπόν!

BBC

Σιγά να μην σε ρωτησουμε κιολας

BBC

Σιγά να μην σε ρωτήσουμε

Ηπειρώτης

Όποιος από επαρχία (εκτός Κρήτης, Ηλείας, και Πάτρας) πήγε Αθήνα και δεν παρατήρησε ότι οι μισοί και βάλε είναι για χοντρό ψυχιατρείο, πρέπει να ήταν τυφλός. Κατάθλιψη στην Αθήνα είναι στις καλές μέρες.

fck

....through years of austerity or......fucked for a life!

Ειδική παραγγελία

Και τα 2 για σένα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

hackers

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η εξαπάτηση των χρηστών των κοινωνικών δικτύων, στην οποία πέφτουν θύματα χιλιάδες χρήστες. Οι απατεώνες χτυπάνε συνήθως Σαββατοκύριακο, που ο κόσμος μπαίνει περισσότερο στα social media…

katharismos1

Πέντε μεγάλα σάρωθρα, πέντε πλυστικά μηχανήματα και οι άνθρωποι του οδοκαθαρισμού από πολύ νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι καθάρισαν και έπλυναν δρόμους, που τις εργάσιμες μέρες είναι πολύ δύσκολο να γίνουν παρόμοιες δράσεις καθαριότητας, εξαιτίας της κυκλοφοριακής τους επιβάρυνσης

4