Βίβιλιο για τα «Όνειρα απόδρασης» έγραψαν οι μαθητές στις φυλακές Διαβατών

fylakes-diavaton-ena

Οι μαθητές του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρακολούθησαν μαθήματα δημιουργικής γραφής και εξέδωσαν βιβλίο

Απόδραση από τις φυλακές Διαβατών μέσα από τις... λέξεις επιχειρούν μαθητές του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι παρακολούθησαν μαθήματα δημιουργικής γραφής και εξέδωσαν βιβλίο με κείμενά τους.

"Όνειρα Απόδρασης" είναι ο τίτλος του βιβλίου που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 1 Απριλίου, στις 19.00, στην αίθουσα "Μανόλης Αναγνωστάκης" στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα βιβλίο που γράφτηκε από μαθητές του σχολείου, στο πλαίσιο των μαθημάτων Δημιουργικής Γραφής που έγιναν τη σχολική χρονιά 2018 - 2019 και κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου 2018, σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών "Δημιουργική Γραφή" του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το Κοινό Διαπανεπιστημιακό ΜΠΣ "Δημιουργική Γραφή" του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

"Τα μαθήματα δημιουργικής γραφής γίνονται εδώ και επτά χρόνια και τα τελευταία τέσσερα εκδίδουμε στο τέλος ένα βιβλίο με κείμενα των μαθητριών και των μαθητών του σχολείου. Είναι δε, εντυπωσιακό, ότι η πλειοψηφία των μαθητών δεν έχει ως μητρική γλώσσα τα ελληνικά" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του 3ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, Μαρία Γκρίζου.

'Οπως ο Έκτορας που ονειρεύεται, μόλις αποφυλακιστεί, να κάνει πράγματα απλά, όπως να μυρίσει την θάλασσα ή να επιλέξει αυτός το φαγητό που θα φάει....

Η αίσθηση που σου λείπει να ζεις ανθρώπινα, σε κάνει να

ποθείς την καθημερινότητα. Ονειρεύομαι

να κοιμάμαι σε στρώμα κανονικό για να μην πονάω το πρωί από την υγρασία

να ξυπνάω από το ξυπνητήρι και όχι από τον ήχο της κλειδαριάς

-που ανοίγει ο φύλακας και μας μετράει σαν πρόβατα-,

να πίνω τον καφέ σε γυάλινο ποτήρι

ν' ακούω τον ήχο που κάνουν τα παγάκια

και ν' απολαμβάνω τη δροσιά του,

να παίρνω τη μηχανή να πηγαίνω βόλτα παραλιακά,

να μυρίζω τη θάλασσα

και να ακούω τη μηχανή να ουρλιάζει,

το μεσημέρι, να διαλέγω εγώ το φαγητό που θα φάω

-και όχι να τρώω σαν ένας πολιτισμένος σκύλος με πιάτα

και πιρούνια πλαστικά-,

το απόγευμα να βγαίνω βόλτα και να αισθάνομαι την άνοιξη

να δω τι χρώμα παίρνουν τα δέντρα και τα λουλούδια

και να ξεχάσω τη μυρωδιά της μούχλας

να βλέπω το ηλιοβασίλεμα καθαρά

και όχι με αγκάθι στο μάτι

- με ενοχλεί και μου δημιουργεί δάκρυα,

τα βράδια να πάω για νυχτερινό μπάνιο,

να ξαπλώσω πάνω στη θάλασσα και ν' απολαύσω τη λάμψη των αστεριών

- γιατί βαρέθηκα τα βράδια να ξαπλώνω και να μετράω τις κατσαρίδες.

Και όλα αυτά είναι όνειρα, που ποθώ και με κάνουν

άνθρωπο αληθινό.

Το κυρίαρχο θέμα πάντως των κειμένων είναι, σύμφωνα με την κ.Γκρίζου, η αγάπη αφού οι 15 άνδρες και οι 8 γυναίκες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, "δεν γράφουν με κακία για την κοινωνία αλλά μιλούν με αγάπη για την οικογένειά τους και τους/τις συντρόφους τους".

Το βιβλίο "Ονειρα Απόδρασης" από τη Libron Εκδοτική πωλείται προς 5 ευρώ και όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά γραφικής ύλης για τις ανάγκες των μαθητών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Giorgos_Patoulis

Η Περιφέρεια, δια στόματος Γιώργου Πατούλη, έχει ζητήσει την παρέμβαση των δημάρχων προκειμένου να προχωρήσουν από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου στην επιβολή προστίμων και κυρώσεων σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνεται παρανομία