Ο Ηλίας Ζαγοραίος ένας από τους τρεις υποψήφιους για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα

Ο Ηλίας Ζαγοραίος ένας από τους τρεις υποψήφιους για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα

Οι άλλοι δύο υποψήφιοι είναι οι Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας - Ήττα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου

zagoraios
Ηττήθηκε κατά κράτος η ηγεσία τόσο του Αρείου Πάγου όσο και της Εισαγγελίας του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου στην προσπάθεια τους να μην επιλεγεί ο αντεισαγγελέας Εφετών και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος σε μια από τρεις υποψηφιότητες για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας θα προτείνει τρεις υποψηφίους για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέας και εκ των τριών θα επιλεγεί ο ένας.

Με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου επελέγη ως ένας εκ των τριών υποψήφιων για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα, ο Ηλίας Ζαγοραίος, δηλαδή ο εισαγγελικός λειτουργός που επόπτευσε τη μεγάλη έρευνα για τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στο Μάτι-Νέο Βουτσά –Ραφήνα, έρευνα η οποία ήδη ολοκληρώθηκε.

Ο Ηλίας Ζαγοραίος διεκδίκησε μία από τις τρεις υποψηφιότητες εισαγγελέων για τον νεοπαγή θεσμό του Ευρωπαίου εισαγγελέα, που θεσμοθετείται για πρώτη φορά σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες και φυσικά στην Ελλάδα.

Στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που έκανε και την επιλογή των υποψηφίων εισαγγελέων, ο Ηλίας Ζαγοραίος συγκέντρωσε 7 θετικές ψήφους έναντι 8 που συγκέντρωσε ο συνάδελφός του εισαγγελέας Ηλίας Κωνσταντακόπουλος.

Για τις άλλες δύο θέσεις ομόφωνα επελέγησαν ως υποψήφιοι οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης και Λάμπρος Πατσαβέλας με ευρωπαϊκή εμπειρία και οι δύο και τα απαραίτητα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα.

Κλείσιμο
Έτσι, ο Ηλίας Ζαγοραίος προσέφυγε με ένστασή του στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου διεκδικώντας τη μία από τις τρεις θέσεις.
Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου ο Ηλίας Ζαγοραίος συγκέντρωσε σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν ως αργά το βράδυ της Τετάρτης, ψήφους ρεκόρ.

Υπερψηφίστηκε από 48 ανώτατους δικαστικούς και παρά την αντίθετη θέση που έλαβε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η οποία και μειοψήφησε μαζί με τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πέππα και δύο ακόμα, την αντιπρόεδρο Ειρήνη Καλού και την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.

Η συντριπτική υπερψήφιση Ζαγοραίου, παρά την αντίθετη θέση της μειοψηφίας των 4 ψήφων - από τις ελάχιστες φορές που διαμορφώνεται τέτοια συντριπτική πλειοψηφία σε Ολομέλεια του ΑΠ για παρόμοιο θέμα- ερμηνεύεται ως μεγάλη ήττα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (Εισαγγελέως του ΑΠ και του προέδρου του ανωτάτου ποινικού δικαστηρίου) και με δεδομένο ότι τόσο ο κ. Πέππας, όσο και η κυρία Δημητρίου, τον προσεχή Ιούνιο αποχωρούν από το σώμα λόγω συμπλήρωσης του ανωτάτου ορίου ηλικίας (συνταξιοδοτούνται).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης